• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: No jo jako, ale jak mě chtějí léčit, když mi dají špatnou diagnozu? Jde o to, že mi nevěří a že je to nezajímá, ne o to, že jsem se chtěla svézt do tunelu. Každopádně na tu rezonanci nejsou tak dlouhé fronty všude. Mně vzali na Chodově tenkrát skoro hned. Taky poliklinika Vysočanská má vcelku krátké čekací lhůty na všechny zobrazovací metody.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: no jo, tak ale to se neni cemu divit. u mri je obecne obrovskej problem kvuli cekacim lhutam, dyt na ni cekaj mesice i ti, pro ktery je to zivotne dulezity. to bych nemela doktorum za zly, fakt ne. nemuzou na ni posilat kazdyho pacienta, kterej si rekne, kdyz oni nemaj pocit, ze je to pedpodminecne nutny. u nas je tohle vecnej boj, treba klinicky studie, kde je mri na zdravejch dobrovolnicich, nebo je tech vysetreni jen zbytecne moc, se automaticky vyrazujou. a to si pis, ze kazdej ma jinej nazor na to, co je to zbytecne moc, takze nekdy skoro tece krev. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Podle mě v tom není rozdíl. Akorát teda třeba zubař většinou nezachází s tak citlivými údaji a zpravidla mu stačí pohled do karty. Životní příběh slyšet nepotřebuje, tam pomůže spíš rentgen :-))

    Ale třeba když jsem měla výhřez/protruzi ploténky v zádech, tak trvalo skoro rok, než mi to někdo diagnostikoval. V podstatě jsem všechny ty doktory na kolenou prosila, ať mě pošlou na rezonanci a nechtěl nikdo, až nakonec neurolog to udělal. A praktička se mě potom s úšklebkem zeptala - no tak ale tam se zjistilo, že vám nic není, ne? - Všichni si mysleli, že mám akorát housera a jsem hysterka. Kdyby mě aspoň někdo z nich poslouchal, tak by věděl, že housera jsem měla předtím xkrát, vím, jak to vypadá a že tohle je něco jiného.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: v cem je rozdil oproti kozari/ocari/zubari/jinemu specialistovi? kdyz pises, ze to podle tebe u psychiatra neni v poradku, tak i oni by si meli pamatovat alespon nejake zakladni informace ke kazdymu z tech stovek pacientu? zajima me, jak to myslis.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jinak teda čísla se mi zdají lehce off. Děti s ADHD mají větší pravděpodobnost, že budou mít depresi, ne menší. A těch max 5% se mi taky zdá dost málo, zvlášť v téhle době. Třeba dle CHADD má nějakou poruchu nálady 10-30% dětí s ADHD a někteří uvádějí, že až 70% lidí s ADHD bude aspoň jednou v životě ošetřeno pro depresi. Bohužel tam neuváději, z jaké konkrétní studie (studií) čerpají.
    Depression - CHADD
    https://chadd.org/about-adhd/depression/

    A pak tady máme pěknou studii z pubmedu. Hned na začátku se praví, že zatímco "normální" děti a adolescenti mají depku z 3-5%, Angold v roce 99 zjistil, že mladí s ADHD mají 5,5x vyšší pravděpodobnost výskytu deprese, nebo dokonce 12-50%. Čím je člověk starší, tím je to horší, protože negativní efekty a dopady na život dítěte se postupně kumulují, až mohou eventuálně způsobit vznik deprese; mohou vést také ke vzniku sebevražedných sklonů. Navíc holčičky měly horší průběh deprese než "normální" děti, delší epizody, více tendencí k sebevraždě a více návštěv v nemocnici. Děti s oběma onemocněními dohromady měly taky větší pravděpodobnost, že se jim po léčbě příznaky deprese vrátí.
    A Review of Co-Morbid Depression in Pediatric ADHD: Etiologies, Phenomenology, and Treatment
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699665/

    (Omlouvám se za czenglish, nějak mi to dnes nemyslí.)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jasně, že ne. Většina nemocí se vzájemně nevylučuje, naopak, ty komorbidity jsou poměrně běžné. My to máme ještě v pohodě. Lidi s Downovým syndromem mívají taky často ADHD nebo třeba autismus, a spoustu dalších věcí. Downův syndrom s autismem má třeba Špidlův syn, takže ze Špidly se kromě poměrně známého úspěšného politika stal taky advokát pro duševní zdraví :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: No to je u zdravejch 5% s depresí a děti s ADHD 4%. šlo mi to, že se ty nemoci patrně nevylučujou. Narozdíl od amputovaných dolních končetin a vod v kolenech k tomu :-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Mně to taky divné nepřijde. Vzhledem k množství pacientů by to byl nadlidský výkon, pamatovat si všechny. Ale v pořádku to podle mě není. Mně to normálně zas tak strašně nevadí. Akorát když toho má člověk v anamnéze víc, tak je pak těžké se do těch 10 minut vejít, když musí při každé návštěvě odříkat svůj životní příběh.

    Tenhle konkrétní doktor není příliš dostupný na telefonu a mně opakovaně došly léky. Takže jsem mu během toho půl roku volala neúspěšně skoro každý den. A když jsem k němu konečně šla - poté, co návštěvu opakovaně odložil - tak si mě nepamatoval. To si pak člověk přijde jako blázen. Naštěstí je to psychiatr.

    IOM_NUKSO: Promiň, ale jestli máš pocit, že by na tebe neměl reagovat nikdo kromě jí, tak... pošta? :-o
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    PALEONTOLOG: Jj to má pěkné jméno: komorbidita. Lidi s ADHD mívají často úzkosti a deprese. Minimálně k tomu mají sklony. Taky mívají často poruchu opozičního vzdoru a poruchy spánku. A mega dalších věcí.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: tak to se neboj, naopak bych rekla, ze lekarum obecne ulpi jen naprosty minimum pacientu a neprijde mi na tom nic divnyho.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    A takový to o neomylnosti nekterejch lékařů, no to si nechám pro sebe :-D
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Btw nevím jak u dospělých s adhd, ale u školáků je výskyt úzkosti 30%, deprese pak 4% (Goetz, Uhlíková, 2009). Nechci tim atakovat srneckova psychiatra, ani hájit srneckovo podezření, ale ty skupiny depresnich a adhd postižených se zjevně překrývají!
    https://www.google.com/...j-sNX0kczlAhXKa1AKHXUsAZw4ChAWMAl6BAgBEAE&usg=AOvVaw15bBxBDjpLRgxj08IJbaCU
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    IOM_NUKSO: ...eh...nepoznal z normalnich navstev, mam na mysli. Z testu uz doufam, ze jejich schopnosti jsou lepsi.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KOLLUCHA: jasne, ale ja reagovala ted na zuzku a na to, ze "by to psychiatr poznal". No nepoznal imho a uz vubec ne tohle.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: Mno ona zuzkaou ho jistě zná z klubu deprese, případně jinýho. Nejsem jako odborník, ale jeho projev mi připadá takovej dost specifickej
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    IOM_NUKSO: Tohle je bohužel pravda nejen u psychiatrů. Navíc pokud jim člověk neulpí (hádám, že nejsem jediná, na kterou doktor po půl roce zapomněl a musel čerpat z karty), tak to nepoznají ani po deseti letech. Nepoznají to totiž nikdy.

    Na druhou stranu ona to Zuzkaou myslela spíš v návaznosti na debatu, která tady proběhla v minulosti se Srnečkem. Já na ni zapomněla a odpověděla jsem mu nezávisle, ale je pravda, že Srneček neměl minule zrovna konstruktivní přístup. Teď když si vzpomínám. A možná se s ním někteří znají i z jiných klubů?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: u beznych 10m navstev psychiatru si nema ADD sanci vsimnout. To je dneska hrozne smutny, jak tech pacientu je prilis a neni cas. Neco si zacnou vsimat tak po 7-10 letech, co tam clovek 5x za rok dojde. Takze to je uplne k nicemu a omlouvam se za vyraz, ale samou mne to ted fakt sere, jelikoz je mozny, ze mi ta spatna dg ovlivnuje zivot vic nez samotny problem.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ZUZKAOU: Já tu diagnostiku chápu tak, že některé nemoci je dobré podrobit hlubšímu pohledu a udělat nějaké testy a podobně. A tam přichází na řadu ten psycholog, protože je školený, jak tyhle testy dávat a vyhodnocovat.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ZUZKAOU: Nechci se zastávat Srnecká, ale skutečně nikdy žádný lékař neudělal špatnou diagnózu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANICASE: ale samozřejmě. Až na to že teda psychiatr tu diagnozu zjevně nevidí, srneček to čte jako odkládání...

    A ano - terapie prostě nefunguje bez ochoty klienta ke změně. S tím by neudělal nic ani potome Anny Freudové a Skinerra, kterému by šli za kmotry všichni postrukturualisti světa.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KOLLUCHA: ale on má dlouhodobě zanedbávanou úzkostně depresivní poruchu s milionem a jedním důvodů proč neberat prášky, natož dlouhodobě, není v terapii, nemůže do stacionáře atd.

    A teď přesvědčen, že to rozhodně tak není, protože to určitě je porucha pozornosti a když začne brát strateru či ritalin tak se stane zázrak a nejspíše je rozezlen na psychiatra, že to tak prostě nevidí. Možnost, že se mu stav po stimulantech ještě zhorší zjevně není v jeho zorném poli.

    A jinak teda od diagnostikování jsou lékaři - v tomto případě psychiatři. Zejména pokud chce experimentovat s léky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam