• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    NEXEN
    NEXEN --- ---
    VYHULENY_UFO: rozumim, ale třeba to souviselo s více vlivy nebop vjemy, které nejsou zmineny... já jsem byl dříve dost podrážděný, nejen kvůli únavě atp., takže prý take z pohledu třetí osoby agresivní, ale možná jen s tím náhledem, že mnohdy nepochopen, jinak bych do toho započítal i impulsivitu atp.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NEXEN: byl jsem zmrd a hazim to na adhd... mi snad nechce frajer tvrdit, ze kdyz se neovladam, tak to muzu hodit na adhd....

    „Dřív jsem byl i dost agresivní. Například jsem se pral na křižovatce, protože mi někdo nedal přednost nebo tam vjel na poslední chvíli a já ho pak naháněl přes celé město.“
    NEXEN
    NEXEN --- ---
    snad nenesu drivi do lesa, ale myslim, že pěkný článek, ve fb skupine jsem (viz clanek) a mnohdy jsou informace take prinosem... a Vít, je fajn studnice vědomostí... tak pro info
    Porucha ADHD se týká i dospělých. „Ztrácím věci, nesoustředím se, jsem impulzivní,“ popisuje Vít | Radiožurnál
    https://radiozurnal.rozhlas.cz/kdyz-mozek-neposloucha-8249049/5
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Leo Babauta je fajn. Četl jsem něco na jeho blogu Zen habits.

    Co se týče digi minimalismu, tak už nějakou dobu nepoužívám v mobilu facebook. Odinstaloval jsem i nyx appku, ale v prohlížeči nyx občas otevřu. Je to ale malinko složitější než appka, tak mě to tak neláká :-) Je to docela fajn.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOIRA: osobně riskuju zdraví v profesi, tak si pak říkám, když jsem přežil další den, že by mě teď nemuselo nic rozházet. tak docela to neplatí :) ale od těch malicherností mi to dost pomáhá
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOIRA: beru kombinaci venlafaxin 50 mg + strattera 60 mg.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ECLECTICA: muzu se zeptat, co je to dobre kombo leku? Jinak roli hraje psychika naprosto zasadni ac jsem si to nikdy nepripoustela a myslela ze vydrzim vsechno. Hladinu unavy, rozcileni, rozhozeni, frustrovani, propadnuti depresi, vystresovani, prehlceni, zúzkostneni, aj. mam podstatne niz nez lidi v mem okoli. Pokud je to za urcitou hranici, tak nepomuze nic. Trochu zmirnit a posunout tyhle hranice se mi dari cinnostma, ktere mi "dolevaji" psychickou pohodu, coz zvlada momentalne asi jenom lezeni. Odpoledne v myslenkach, že když udelam blbej krok, tak se zabiju = tyden me nic nerozhazi v praci :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: zasadni roli. ve stresu je vsechno horsi, zaroven cim vic jsem ve stresu, tim jsem nafrcenejsi, takze musim pusobit jak na perniku.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ECLECTICA: docela dost. Což je blbý, protože to k obnovení rovnáváhy moc nepomáhá. Ale na druhou stranu je to normální, takže se není moc co divit.
    ZDN58
    ZDN58 --- ---
    ECLECTICA: Dost. Zvladam fungovat v ramci moznosti elementarne, ale je to dost vycerpavajici. Terapie me prekvapive pomaha vratit se do normalu "driv", ale ta doba, nez udelam "krok zpet" a uvedomim si nejakej problem v sirsich souvislostech tak, aby me z toho neprepadavaly panicky ataky, je na muj vkus dost dlouha.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jak velkou roli u vás hraje psychická pohoda? Jakmile mě něco vykolejí (což se díky dobře zvolené a dlouhodobé medikaci naštěstí stává zřídka), úplně mi to vyřadí exekutivní funkce z provozu, ani léky nepomáhají.

    KOIRA
    KOIRA --- ---
    UNREALONE: !!!! presne,
    PALEONTOLOG: jo mam dvacet uzlu na kapesniku,jen nevim k cemu. zkousim si delat poznamky na zapesti, funguje tak z 50%, napsat na dvere?
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    KOLLUCHA: co myslis, ze se stalo dneska? :D pripraveny, u dveri a zas nic, ofc.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MAJKA: Jsi stastna zena. zvladnu si vzit veci co nosim pokazdy - klice, destnik, ale mimoradny veci jsou svizel. ja vim ze pripravovat dopredu a tohle vsechno,ale v tu chvili, jak kdybych vypla okolí.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MAJKA: a nestane se ti někdy, že ti do toho "okamžitě" něco vleze? Mě se to stává pořád
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    UNREALONE: Tak ja uz o sobě iluze typu: "bezva, tohle určitě nezapomenu" fakt nemám :) vím, že to musím udělat okamžitě :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    UNREALONE:
    UNREALONE: mam to stejne
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    standardní situace, když si přečtu upomínku na mobilu nebo zahlédnu takovou fyzickou připomínku
    "jé super, teď na to určitě nezapomenu (pašák!)" a za 5 minut odcházím z bytu s tím, že jsem to samozřejmě obratem vypustil z hlavy :-D
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    MAJKA: jo to dělám občas taky

    zrovna nedávno jsem si něco takhle nastražil na věšák u vchodových dveří a pak to úspěšně "neviděl"
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    to je jak s těmi uzly, mám na kapensíku uzel, vím že nemám na něco zapomenout, ale na co ?
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    KOIRA: Tyjo hrozne dobře, dřív jsem si jak retard psala velký cedulky. Teď jsem to polevlila a když potřebuju něco připomenout před odchodem z bytu třeba, tak stačí dát na dveře něco divnýho, co mě trkne. Jako třeba ponožku na kliku. Nebo mašli :D Ale chápu, že to není pro všechny, halt si každej musí najít, co mu funguje, no :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam