• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Začal jsem se samoučit hrát na piano :-)
    Průběžně se mi stává že se v půlce cvičení přestanu soustředit a zapomenu kde jsem, ale to je prostě normální. Jinak mě to ale fakt baví a vyžaduje to pozornost a koordinaci, takže skvělá výzva!
    OLTSKUL
    OLTSKUL --- ---
    Tak nam pani doktorka na neurologii rekla, ze bude nase dcera pravdepodobne mit minimalne poruchy pozornosti :)

    Takz jsem ji dal do kola osudi ADHD a 2x Dis...

    Vim jak jsem to mel narocne, jak to mam narocne se zamestnanim*... Snad je tedko spolecnost v tomhle ohledu lepsi, nez v roce 1996, kdy jsem nastupoval do 1. tridy a chudaci rodice s pomoci PPP (jestli si spravne pamatuji, tak pan doktor Burda) za me bojovali skoro ve vsem, co se dalo...

    * delam kreativni praci - animatice a motion designer, tak tam se to dost vytraci..
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    VERONIKA22: To mě mrzí, ale hodně podnikatelů při prvních pokusech selžou. Možná to tak má být a s každým pokusem jsi blíž k cíli.

    Já se to postupně učím nějak korigovat. Třeba teď se mi stalo, že jsem se na tři dny zasekl s prácí, protože jsem chtěl něco předělat a zamotal jsem se do toho. Dnes mi došlo, že jsem se snažil být zbytečně moc perfektní a vyřešit všechny problémy projektu naráz a proto jsem se do toho zamotal. Takže jsem všechnu práci co jsem do té doby udělal zahodil a začal na novo. Hezky krok za krokem, problém po problému. Polovinu jsem adresoval a pak mi došlo, že proteď to stačí a že se k tomu vrátím někdy později. Hned mám z toho i jiný pocit. Pocit, že se mi povedlo něco za ten den udělat. Pro úspěch není potřeba vyřešit hned všechno. Ale je pravda, že tehle návyk mi vnukl a pomohl budovat až jeden kolega, který mě často kritizoval za to, že si přidělávám práci a že pak nestíháme termíny apod. Ale je možné, že mé problémy jsou mírnějšího rázu a že tohle nebude fungovat všem. Věřím ale, že perfekcionalismus, možná trochu šmrncnutý i OCD, může být pěkně otravná věc.

    Držím palce s osmým pokusem. Já se teď taky pokouším znovu založit firmu. Jsou dny kdy mám pocit, že se svou chaotickou morálkou jsem se asi zbláznil. Ale jsou dny, kdy mám pocit, že mohu lámat skály. Řekl bych že hodně záleží na externích podnětech. Což je vlastně šílené a děsně nepraktické. Ale to mi došlo až teď když těch externích vlivů je mnohem víc než bývalo v minulosti.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LWEEK: ten perfekcionalismus je u mě šílený, letos jsem přemýšelela, že vyhledám nějakého odborníka ať mě vyléčí, že jsem fakt neskutečně nemocná. Ale zkouším sebe co nejvíc pochopit a myslím, že je to nevyléčitelné :-(
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    LWEEK: jo to přesně dělám a proto už jsem 7x podnikala a nikdo se to moc nepovedlo. Teď už jsem svoje ADD pochopila zase víc. Takže to podnikání zkusím po 8
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KOLLUCHA: Koukl jsem na RSD, a jo, něco takového mám. Asi ne v takové míře aby mi to bránilo navazovat vztahy, spolupracovat s lidmi apod. Ale rozhodně mě negativní reakce od lidí umí slušně potrápit a zejména pokud to přijde od někoho hodně blízkého nebo někoho ke komu vzhlížím.

    ANICASE: Nn, myslím, že to je důsledek perfekcionalismu. Prostě chci aby kód byl čistý a elegantní. Je taky pravda, že já jsem dlouhou dobu s nikým nespolupracoval, takže kdybych na začátku své kariéry spolupracoval s dalšími lidmi, tak bych měl zřejmě podobné motivace jako ty.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Taky se vám stává, že něco vymyslíte, máte plán (řekněme 100%), třeba někomu napíšete a ten člověk odpoví vesměs pozitivně ale něco tam není dokonalé, takže plán funguje na řekněme 90% a v tu chvíli se proberu z jakoby rauchu a najednou z toho celého mám blbý pocit, někdy i strach o to jestli to má vůbec smysl dělat. Přitom pokud to na 90% vyjde tak je to pořád docela slušně velký úspěch. Tak nevím proč mám tendence okamžitě propadat skepsi nebo špatným pocitům.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LWEEK: me poslala tridni na zakladce neco vzkazat do reditelny a ja to cestou zapomnel :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Já mám extrémně špatnou paměť na jména. Zkouknu přednášku. Jsem nadšený a tak běžím za někým mu povyprávět co všechno zajímavého jsem se dozvěděl. A pak to vypadá asi tak "Jeden člověk říkal..., že má TO, už si nevzpomínám jak se to jmenuje, ale je že je to naprosto jasný". Perla, jednou se mi stalo, že se mě ředitel školy zeptal, jak se jmenuju a já si nemohl vzpomenou. Fakt jsem v tu chvíli nevěděl jak se jmenuju. :D

    KOIRA: Je mi to jasný. Konec konců, kdybych na tom byl vysloveně špatně, asi bych už skončil s diagnozou. Máma se mnou byla prý u psychologa, ten ji poslal se mnou k psychiatrovi ale když jsme čekali v čekárně tak ten psychiatr prý brečel v ordinaci do telefonu, tak máma znervozněla a odešla. Takže jsem nikdy proper diagnozu nedostal. Možná by mě tenkrát medikovali a třeba bych na tom byl co se týče školních výkonů líp, a nebo taky ne. Kdo ví, každá věc člověka někam posune. Třeba by mě to neposunulo tam, kde mě to teď baví i bez prášků.

    KOLLUCHA: Omlouvám se, trochu extrémní příměra. To je taky součást ADHD mít blbý cynický humor? Vím, že se mi stává že lidi moc můj smysl pro humor nepobírají. Obecně i když se snažím být hodně na lidi milý, tak moje vztahy bývají vratké a problematické.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    POZITRON: k nezaplacení. Znám. Proč jsem šla do krámu? Well, nevím. Proč jdu touhle cestou, když mám jít jinudy? Já jsem teď chtěla něco říct, nevíte co? Proč že jsem svolala tu schůzku? Pak nevypadejme jako zmatená lesní včela...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    POZITRON: to se mi stava kdyz jsem fakt unavenej nebo po ostre kalbe
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOIRA: vyborny je taky nekomu volat a jakmile to zvedne, tak uz nevedet, proc volas. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOLLUCHA: no me ta strattera koule skoro utrhla :)
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    LWEEK: Užívej si to. Mě se celkem běžně stává, že dojdu na nějaký místo, něco udělám a až cestou zpátky si uvědomim, že důvod, pro kterej jsem tam šla, zůstal nevyřešenej. Neudržim v paměti absolutně nic. Vyprávění historek je skákání z jednoho na druhý. Mám ADHD jak z praku a ten stav, co tam popisujou a připadá ti extrémní, je pro mě bez prášků celkem běžná denní realita.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    LWEEK: Valium je benzák. S tím je problém, protože to se úplně stejným způsobem zneužívá dneska. Na ADHD se odedávna používají stimulanty. Ritalin se používá od šedesátých let.

    k psychofarmakům nemám moc velkou důvěru. Vždycky říkám, můžeteme mi useknout ruce, utrhnout nohy, ale prosím neberte mi koule a mozek. x)
    Já ti doporučuju si nastudovat, co je to ableismus, co jsou to psychofarmaka a potom si dát dlouhou meditaci na téma "jak se asi mají lidé, kteří mají opravdové problémy a ta psychofarmaka opravdu potřebují a opravdu jim pomáhají". Já tě ujišťuju, že Strattera mi koule neutrhla.

    LWEEK: Na vlastním podnikání je super, že si tam určuješ vlastní tempo. Tady to většinou lidi moc nechápou, ale ono je ideální mít svoji normální práci a k tomu mít bokem to podnikání. A s normální prací seknout až ve chvíli, kdy tě to podnikání živí nejmíň stejně dobře.
    Už sis taky několikrát stěžoval, jak tě ovlivňuje odmítnutí ostatních. Zkus mrknout rejection sensitive dysphoria, to mívají lidi s ADHD často.

    LWEEK: ADHD je "spectrum disorder". Jinými slovy, můžeš ho mít hodně nebo málo a může to ovlivňovat do různé míry různé části tvého života. Nelam si hlavu s tím, že máš některé věci trochu jinak než další lidi, co o tom píšou na internetu.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    LWEEK: Vis co, ono to tu bude vzdycky v nejaky mire. Si myslim. Cim vic nactes a nakoukas a zkusis treba aplikovat nejaky tipy, muze ti to zkvalitnit zivot nebo pomoct v reseni nejaky situace. Mam porad horsi dny, ale uz jsem schopna detekovat proc a nevycitat si to a priste to treba udelat jinak / ohlidat. Ale jsou situace, u nichz jsem proste jen prijala, ze na nich nikdy nic nezmenim. Protoze to nejde. Muzu se naucit delat si poznamky a pak min skakat lidem do reci. Ale ta impulzivita treba, s tou neudelam nic, i kdyz se snazim az beda.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Pročítal jsem si příručku z webu Nepozorní. Co mě na tom celém mate je to, že mnoho z toho je mi povědomé, ale nikdy jsem neměl věci dohnané do úplného extrému. Například, že zapomenu koupit jednu z pěti položek při nákupu, to jo. Ale že bych po cestě zapomněl že jdu nakoupit. To se mi asi ještě nestalo. Stejně tak jsem schopný udržet pozornost při přednášce když mě zajímá třeba i dvě hodiny. Ale když mě nezajímá, tak asi tak pět minut a pak už bloudím po jiných galaxiích svých myšlenek. Stejně tak nemám problém se na hodinu někde natáhnout a jen tak ležet. Umím dokonce i vypnout myšlenky a nemyslet. Prostě všechny ty potíže které mám, jsou víceméně přežitelné. Jsem schopný dobře fungovat, byť v trochu jiném režimu než běžní lidé. Ale je pravda, že mám tendenci rozjet hodně věcí a nechat se tím zavalit. Nedotahovat věci, oddalovat, prokrastinovat. Je to takové jako na houpačce. Jednou je všechno úplně v pohodě a nic se neděje, a někdy se to všechno sesype jako hrad z karet.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    PALEONTOLOG: Jo to mi taky vyšlo. Většinu svého života vlastně podnikám. Ale posledních let se nechávám najímat jako externí programátor. Ale to není to ončo. Spíš vlastní projekt, vlastní firma. Jenže vlastně nevím jestli na to mám. Když vidím jiné lidi jak dřou od rána do noci aby jim firma fungovala. A mě někdo řekne, že jsem debil a týden nic neudělám. x)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KOLLUCHA: Mám pocit, že se dřív používalo Valium, a to asi není něco co by bylo tělu prospěšné. I když jsem slyšel, že v USA to někteří rodiče používají k potlačení sexuality svých dětí. Dalo by se ale říct, že k psychofarmakům nemám moc velkou důvěru. Vždycky říkám, můžeteme mi useknout ruce, utrhnout nohy, ale prosím neberte mi koule a mozek. x)

    Občas mám trochu škuby zkusit tvůrčí psaní. Mám hodně bujnou fantasii. Dovedu se zadívat někam do blba a rychle se mi vybavují živé obrazy. Mám taky schopnost hledat neortodoxní řešení. To je věc, kterou uplatňuji v programování.

    Napadla mě jedna zvláštnost. Na pracovním stole mám obvykle chaos, ale kód při programování mám dokonale čistý a vyšperkovaný. Hodně dbám na to, aby to co tvořím bylo elegantní a dobře se to četlo. A tohle u sebe vnímám mnohem víc než u kolegů. Ale obvykle to vyplyne postupně. Nemám to tak, že si to představím finální řešení a to programuju. Spíš jakoby vytesávám. Píšu své myšlenky a potom je upravuju do finální čisté podoby. Vlastně je ten můj kreativní proces dost neuchopitelný.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    LWEEK: Na ADHD se používají roky ty samé stimulanty. Určitě to není tak, že by to z tebe udělalo zombie. Až teď v poslední době nastaly nějaké změny, ale hlavně v tom, že se přišlo na to, jak to udělat, aby se ty stimulanty uvolňovaly postupně.

    LWEEK: Podle mě bys mohl opravdu benefitovat z těch léků. Mě to strašně srovnalo. I když tam jsou pořád výkyvy a občas se nedaří, tak celkově podávám mnohem konzistentější výkony. A lepší.

    LWEEK: To s těmi benefity do zblbnutí opakuje Ned Hallowell. Že máme mysl jako motor závodního auta s brzdama od kola :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam