• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAJKA: Blbě. Já nikdy kalendář nebo blok nezvládl používat déle než týden (s výjimkou bullet journalu, ten když zvládnu používat pár dní tak mi to tak 3 měsíce vydrží).

    VYHULENY_UFO: Kecy v kleci. Na Praze 4 byla v osmdesátých škola pro děti s poruchou pozornosti.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: byly poruchy jak lehký mozkový dysfunkce, tak už i autismus.
    problém byl, že se tak určovaly děti extrémně postižený, kteý fakt nezapadaly do normálního života an is ohledem na sociální deviace a podivnosti různých rodin. ty lehčí případy byly prostě "divnej/blbej" a nikdo je neřešil, sami si museli šlapat cestu životem. takže pak už jen záleželo na ochotě a kapacitě překonat svoje postižení.¨
    dneska má taky každej autismus a adhd a jsou to prakticky normální lidi s běžným, byť osobitým, fungováním v životě. víš jak, zdravej člověk je jen špatně diagnostikovanej.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAJKA: fungovali normalne, protoze pred rokem 2000 zadny adhd ani autismus neexistovalo a nikdo to neresil. proste sis vzala papirovy kalendar, blok.

    jako tohle je problem, ja si jeste dobre pomatuju doby, jaky to bylo pred nastupem internetu, jaky to bylo, kdyz v nasem socialistickem panelaku o sesti patrech byl telefon jenom v jedny domacnosti pana namestka agry. akorat dnesni mladez, ktera se narodila do doby internetu se vlastne ani uz nemusi ucit psat psaci pismena.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: papirovy diar. akorat ne vzdy byl diar k nalezeni, to je fakt. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ANICASE: Já funguju na Poznámkovém bloku. Nepíšu si tam jenom nutné věci, návštěvy u doktora a podobně, ale cokoli. V tuhle chvíli tam mám i takové věci jako "objednat se na očkování", "po výplatě objednat brýle" nebo "mrknout na fb hvězdné kousky". Mám to naplánované na týden dopředu, zbytek píšu do paragrafu "příští týdny". Pokud je to něco dlouhodobého, tak si to píšu do excelového dokumentu. Musím říct, že takhle funguju fakt efektivně a vznik tohohle souboru vnímám jako hlavní přínos Strattery - bez ní by mě to nenapadlo ani založit, natož udržovat. Blbé na tom je, že Poznámkový blok se nedá synchronizovat s mobilem :-)) Ale to řeším Habiticou, kterou používám na rutiny a pravidelné věci.

    Ale taky by mě zajímalo, co Kanec používá ;-)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Jj, naprosto nechápu, jak to Adhd lidí dělali, když neexistoval Google calendar. Matně si vzpomínám, že já osobně jsem fakt nefungovala už vůbec :)
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    ANICASE: hele ty budíky kdy vstávat, kdy je osm a kdy se mám přesunout k oblíkání kabátu, jsou pro mě taky k nezaplacení :D jinak já jsem celkem začala praktikovat gmailovy kalendář v mobilu, mobil mám furt u sebe, ma to upozornění, a píšu si tam takový blbosti jako "zavolat babičce" tohle jediný co mi funguje.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    K4N3C: tak před deseti lety jsem to měl podobně. Je to dost na prd, práce tě může semlít, když si nedáš žádný limit. Ono dost pomůže tu práci tolik nehrotit a nebrat si víc než dokážeš zvládnout. Protože když ti přijde pět mailů a další telefon dřív, než si stačíš udělat zápis předchozího hovoru, tak není nic divného že se v tom ztratíš, to se stane každýmu.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    K4N3C: Co používáš za poznámky, připomínky, kalendáře apod.? Mně se osvědčila kombinace Poznámkového bloku na krátkodobé plánování a Excelu na dlouhodobé plánování. Ale tuhle jsem koukala na Lucidchart a na chvíli mě to úplně okouzlilo.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    LWEEK: Zkoušel jsem toho spoustu, nakonec mám svůj velmi dobře fungující systém poznámek, připomínek, kalendářů apod. Ale když už je toho moc, tak se občas stanou tyhle věci, kdy si zapomenu napsat, co slíbím do telefonu, protože mezi tím přijde 5 mailů a někdo zas už volá :) U mě je to divně skloubený s tím, že se nesmím nudit (jelikož neumím odpočívat), takže to supluju prací, která občas hraničí s workoholismem. Většina agendy a pracovních návyků je ale v pořádku, jde především o ty výkyvy a kombinace více událostí - sejde se víc projektů v práci najednou + zavřou nám školky + ještě něco neplánovanýho a v mozku začíná kolotoč šílenství, který se místo nějakýho zastavení se na místě, zhodnocení situace a vymyšlení roadmapy, jak dál naopak víc a víc roztáčí a hrotí situaci do maxima :-D V tu chvíli pomáhá někdy ledová sprcha (v zimě koupání venku), někam odejít a být chvíli sám, atd. Ale někdy to prostě nejde :-)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    K4N3C: Používáš v práci GTD (Get Things Done) nebo nějakou podobnou metodu? Dobrá organizace práce pomáhá snižovat nároky na kognitivní funkce a zabraňuje úplným fauxpas.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    K4N3C: Mucheche :-)) To máme dost podobnou zkušenost. Já teda moc s tvrdýma neexperimenovala, ale jednou jsem zkusila ten "stimulant" a byla to úplná nirvána :-)))

    Dávkování je právě to, co by měl řídit ten doktor. Ale začíná se na nějaké běžné nižsí průměrné dávce a podle reakcí se přidává/ubírá. A je potřeba si hlídat tlak a taky aby tě to nekleplo. Taky u dětí pozorovali nějaký náhlý syndrom zástavy srdce či co, ale o tom toho moc nevím. Jo, a taky snad hrozí větší riziko, že se budeš chtít zabít. Tak kdyby to na tebe přišlo, tak bych to nejdřív zkusila vysadit. A samozřejmě se obrátit na patřičná místa pro pomoc.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    KOLLUCHA: Mám zkušenosti spíš s tou míň legální formou stimulantů - tehdy mi taky přišlo divný, že po jejich užití se oproti ostatním cítím naopak mnohem víc v klidu a mizí mi ten vnitřní stres, kdežto moje okolí mělo přesně opačné (a žádoucí) stimulační projevy :-) Legální formu jsem zatím nikdy nezkoušel. Taky jsem nevěděl, že se dá Ritalin brát i takhle "nárazově" - teď to samozřejmě dává větší smysl. Možná bude nejlepší to prostě někdy zkusit, pokud se k Ritalinu dostanu, ještě než si začnu obíhat to celé kolečko. Dávkování je nějak podle hmotnosti, postupně se navyšuje, nebo každý prostě zobe stejnou pilulku? :-) [disclaimer: tímto dotazem nikoho nenavádím k šíření toxikomanie, ani ničemu podobnému, jde pouze o výměnu informací pro soukromé studijní účely]
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    K4N3C: Já tě do těch léků nechci nijak nutit, je to opravdu na tobě, jak a jestli je chceš brát. Ale když víš, že ti stimulanty pomáhají, tak proč je nechceš brát? :-o

    Ta Strattera mi přijde jako relativně větší riziko. Zaprvé ne každému zabírá - obecně léky na ADHD zabírají jen asi 80% lidem - a za druhé kdyby ti z nějakého důvodu neseděla (vedlejší účinky třeba), tak potrvá ve srovnání se stimulantem dlouho, než si ji vyplavíš ze systému. Mně přijde právě, že pro tvůj životní styl by ty stimulanty byly asi výhodnější. Říkáš že ty a okolí jste si na projevy ADHD celkem zvykli a že tě to v podstatě trápí jen ve stresu. Takže bys tam mohl Ritalin lupnout jen ráno, vyřešit práci a večer být zase takový, jak tě rodina zná. Ale třeba máš pravdu a Strattera by byla lepší. To už bys fakt musel asi probrat s doktorkou.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    K4N3C: Asi můžou. Už dvakrát mi chtěli dát líznout a po informaci, že beru Ritalin, to schovali.
    K4N3C
    K4N3C --- ---
    KOLLUCHA: Stimulantum bych se klidne rad vyhnul, sice z minulosti vim, ze mi zabiraji, ale Strattera mi je podle popisu, ucinne latky i nejakych impaktovanych clanku ve srovnani s Ritalinem sympatictejsi :)

    Jak je to vlastne s rizenim apod.? Muzu na Drugwipe nalizat amfetaminy, kdyz bych bral Ritalin? Nebo je nejaky omezeni s rizenim?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    K4N3C: Když dostaneš stimulanty, tak ten prášek do večera odezní. Takže se prostě vrátíš do normálu. Dokonce je ani nemusíš brát každý den. Nevím, co se stane, když přestaneš brát Stratteru a upřímně doufám, že to nikdy nezjistím :-)))
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    SRNECEK: Inep, to je docela jistota. Ale než dostaneš první plato Strattery, tak počítej klidně se čtvrt, s půl rokem, než obehnes papíry, všude se čeká měsíc i dva.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    SRNECEK: zkus INEP (jestli teda Praha)
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, muzete mi rici, kdo vas v Praze diagnostikoval? Muj psychiatr roky nechce resit me ADD a uz mne to uz nebavi. Jen argumentuje, ze musi byt neurologicky nalez z detstvi, dale mym studiem VS, ze by to neslo, ale ono to take neslo. Proste prenest ty procesy v hlave nenj snadne a rikam, ze nevydrzim u knihy, neprectu ani jednu stranku bez x pauz a leta mi pozornost a jsem hned vycerpany. Co berete Ritalin? Diky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam