• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOIRA: 60mg na jakou vahu, jestli to neni moc osobni otazka? ja mela tehdy 58kg. ted mam o 7 vic, takze treba uz by to bylo lepsi.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    POZITRON: 60mg už je dost, to chápu, to jsem měla asi měsíc a vracela jsem se taky k nižší dávce, byla jsem každý ráno jak těhotná.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Ono to není o tom že by ty poruchy dřív neexistovaly, existujou furt stejně jen teď se místo toho že máme naději na to být ultimátní zoufalci, co ztrácí co vidí je tu vidina na celkem ukocirovatelnej život. Pro mě tehdy i teď znamena mít poznamkovej blok a tužku to samý jako je nemít. Když ve spěchu zjistím že vlastně nevím, kam mám jet, tak konečně existujou mapy.cz a dorazím místo s hodinovým mankem s akademickou desetiminutovkou. Já si furt myslela že musím bejt strašně líná a neschopná když to ostatní všechno zvládnou. Tyhle stesky že za totace přece žádný poruchy nebyly a taky se žilo, jsou fakt úplně mimo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KOLLUCHA: myslis proc nizsi davku? kolik mas mg? uz nevim, kolik jsem nakonec mela, posledni info, ktere jsem tu vyfiltrovala, rika 60mg, tak mozna tolik. pamatuju si, ze jsem mela problem s busenim srdce, suchem v ustech a ze jsem nemela pocit hladu. to mi ted nezni zrovna lakave. samozrejme vsechno muze bejt jinak, uvidime tak za pul roku nejdriv, az to zas bude aktualni. jeste tedy me napada, pres 2 roky jsem nebyla na psychiatrii, tak snad me nevyradili, radeji tam zavolam.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    POZITRON: Proč?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    jinak teda kdyz jsem v r. 2016 zjistila, ze adhd neni jen neco, co se me tykalo kdysi davno v detstvi a ted uz preci davno ne, tak jsem si prestala dost veci vycitat a brat je jako svoje selhani. treba problemy se soustredenim, roztekanost, impulzivitu, atd. uz to beru jako vlastnosti, ne neschopnost.
    stratteru si asi jeste necham napsat, az dokojim, ale spis uz v nejake nizsi davce nez predtim.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: ja se dlouho divila, jak je mozny, ze je tolik lidi v populaci pomalejch. pomalu mluvej, pomalu myslej, pomalu se hybou. tolik lidi, to je zvlastni. :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MAJKA: heleď, je to o míře, mě to evidentně nebrání žit život tak moc jako jiným lidem, ale ulevilo se mi taky, protože objektivně tyhl věci prožívám
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    PALEONTOLOG: Ale tak diagnóza neznamená, že se začnu konečně cpat ofiko fetem :) po to mě to byla fakt úleva, já si myslela, že jsem na světě sama. Fakt si pamatuju jak jsem pravidelně googlila a hledala lidí co maj stejnej problém a vypadalo to, že zadni taci nejsou. Až na starý kolena se mi podařilo zformulovat ten vyhledávací dotaz dobře :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: jo tak, a nejtepleji bylo v oslu :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    PALEONTOLOG: nehledej v tom metaforu ani jinotaj, to byl jen příspěvek do soutěže kde bylo hůř.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERWOLF: tak ten příměr je vtipnej, ale kulhá, zkrátka pokud je člověk funkční, diagnózami by se mělo pokud možno spíš šetřit a jak to tak pozoruju, tak tadyv klubu jsou funknční asi všichni. poznal jsem v zimě ženu, a to jsem myslel, že je regulérně nastřelená nebo po piku. a ona že ne, že bere léky, protože má adhd. a to bylo, vážení, něco. to si málokdo tady z posledního srazu představí, jak ta byla hyper.
    ptal jsem se, co bere za léky, jestli stratteru, ale prý něco jinýho ale už jsem to z ní nevypáčil co. no a pak byl konec, už jsem ji neviděl a neraguje na zprávy.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: a vlastně to nebyla litva, ale lotyšsko
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Copak střední slovensko, ale litva - tam jsi byl rád, že máš zemiak. A nebyl to zemiak, ale kámen a ještě jsi s tím musel na politbyro.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AXTHEB: no v praze bylo vždycky všechno jinak, můžu tě ubezpečit, že na středním slovensku to bylo ještě hustší než na vysočině, kdo nemá srovnání neví. takže nebylo nic, někdo s dyslexií nebo disfunkcí byl v lavici s demetérem horvátem, protože měli oba stejný písemky.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    AXTHEB: tyvle, praha nebyla ceskoslovensko jako praha nyni neni ceska republika. ceskoslovensko a ceskou republiky delaly a delaji hlavne mala mesta a vesnice. a muzu te ubezpecit, ze v 80's bylo u nas ve vychodnich cechach hovno. :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAJKA: Blbě. Já nikdy kalendář nebo blok nezvládl používat déle než týden (s výjimkou bullet journalu, ten když zvládnu používat pár dní tak mi to tak 3 měsíce vydrží).

    VYHULENY_UFO: Kecy v kleci. Na Praze 4 byla v osmdesátých škola pro děti s poruchou pozornosti.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VYHULENY_UFO: byly poruchy jak lehký mozkový dysfunkce, tak už i autismus.
    problém byl, že se tak určovaly děti extrémně postižený, kteý fakt nezapadaly do normálního života an is ohledem na sociální deviace a podivnosti různých rodin. ty lehčí případy byly prostě "divnej/blbej" a nikdo je neřešil, sami si museli šlapat cestu životem. takže pak už jen záleželo na ochotě a kapacitě překonat svoje postižení.¨
    dneska má taky každej autismus a adhd a jsou to prakticky normální lidi s běžným, byť osobitým, fungováním v životě. víš jak, zdravej člověk je jen špatně diagnostikovanej.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAJKA: fungovali normalne, protoze pred rokem 2000 zadny adhd ani autismus neexistovalo a nikdo to neresil. proste sis vzala papirovy kalendar, blok.

    jako tohle je problem, ja si jeste dobre pomatuju doby, jaky to bylo pred nastupem internetu, jaky to bylo, kdyz v nasem socialistickem panelaku o sesti patrech byl telefon jenom v jedny domacnosti pana namestka agry. akorat dnesni mladez, ktera se narodila do doby internetu se vlastne ani uz nemusi ucit psat psaci pismena.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAJKA: papirovy diar. akorat ne vzdy byl diar k nalezeni, to je fakt. :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ANICASE: Já funguju na Poznámkovém bloku. Nepíšu si tam jenom nutné věci, návštěvy u doktora a podobně, ale cokoli. V tuhle chvíli tam mám i takové věci jako "objednat se na očkování", "po výplatě objednat brýle" nebo "mrknout na fb hvězdné kousky". Mám to naplánované na týden dopředu, zbytek píšu do paragrafu "příští týdny". Pokud je to něco dlouhodobého, tak si to píšu do excelového dokumentu. Musím říct, že takhle funguju fakt efektivně a vznik tohohle souboru vnímám jako hlavní přínos Strattery - bez ní by mě to nenapadlo ani založit, natož udržovat. Blbé na tom je, že Poznámkový blok se nedá synchronizovat s mobilem :-)) Ale to řeším Habiticou, kterou používám na rutiny a pravidelné věci.

    Ale taky by mě zajímalo, co Kanec používá ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam