• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CYBERWOLF: tak MBTI nikdy nebyl test, co by prošel reálnou valiací. Nadruhou stranu, jako pomucka k pochopení že lidi jsou ruzny a s ruznejma potřebama dobrý.

    Jinak vono teda i oficiální psychologicke testy obahují klenoty jako je třeba Luscheruv barevný test, což je vlastně přesně jako horoskop, včetně vágních charakteristik na výstupech.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LWEEK: psychologové co dělají estrády pro firmy to používají často. Ale po letech dohadování, jestli to má nějakou vypovídací hodnotu se došlo k tomu, že spíš nemá. Je to teda spíš jako ten horoskop.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    mě čtení nedělá problémy většinou - mám hyperfokus a na beletrii je to super - úplně se do toho ponořím
    občas mívám ale i divné stavy kdy jsem neklidný a blbě se soustředím na cokoliv, tak to je potom horší
    když mě ale něco nebaví nebo jsem nasranej že to musím dělat/číst, tak to mám potom skoro fyzický odpor a těžko se přemlouvám
    no a u náročných témat, které navíc ještě třeba nejsou moc dobře popsané nebo obsahují příliš mnoho informací, tak v tom se občas ztrácím a pak musím celé pasáže číst znova a znova a pozornost utíká třeba hned po jedné nebo dvou větách
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    HARVIE: My to jedem ve firmě a docela nám to pomáhá. Možná to není dokonale exaktní, ale jako dobré vodítko to rozhodně funguje.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HARVIE: to jo - já už si takových testů udělal kýbl :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    CYBERWOLF: Obcas ma proste clovek naladu skatulkovat :-)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KOLLUCHA: Asi záleží na testu a taky na tom jak čteš výsledky. Třeba já mám všechny hodnoty velmi blízko středu, krom intuice. Intuici mám skoro 80%. Jde o to, že jak člověk stárne tak některé z těch hodnot kompenzuje zkušenostma a dostává se blíže středu. Pokud chceš vědět jaký jsi MBTI typ, musíš odpovídat podle toho jak jsi se chovala třeba na základní škole. Pak ty výsledky jsou jasněji vidět. Ale jinak pokud by sis to zprůměrovala, tak se budeš pohybovat víceméně pořád kolem podobných hodnot.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MBTI se sice tváří jako věda, ale je to spíš pseudověda.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    LWEEK: Aha hm mě v MBTI vycházelo nejdřív furt ENFP, pak jsem zjistila, že mám alexithymii a od té doby mi už vyšlo 3x něco jiného. Takže mi přijde, že MBTI je přesné asi tak jako horoskopy...
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Čtu knížku, kde ADHD je prý často spojené s MBTI typy INFP (sběrači) a INTJ (lovci). A to že žijeme (my sprinteři) ve farmářské společnosti (maratonci) způsobuje naše problémy. V knize je hodně zajímavých informací spojené s teorií proč tomu tak je a co s tím.

    Born Different : The curious traits and lives of hunter-gatherer minds
    Born Different : The curious traits and lives of hunter-gatherer minds - Kindle edition by Hofer, Andreas, Raczi, Adrienn. Health, Fitness & Dieting Kindle eBooks @ Amazon.com.
    https://www.amazon.com/Born-Different-curious-traits-hunter-gatherer-ebook/dp/B08KTH8V2F
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOIRA: Já musím hájit svoje podcasty :-)) Hihňání a fóry by mě taky nebavily :-))
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    S tím ctenim- čtyřicet stránek nudného textu jsem schopná číst celej víkend, přičemž mezitím vyperu, vyvenčit, upeču, sním či jsem upekla, tristadvacetkrat jdu do lednice a pít a mezitím u každé druhé věty mám asociací s něčím jiným což je vnitřní monolog tak na čtvrt hodiny. A pak tu jsou případy kdy přečtu za dvě noci pětset stran.

    Ale obecně je nepozornost u čtení problem co ho zvládne vyřešit bohužel jen Ritalin. Chápu že to je taková hraběcí ráda. Pak si i uvědomuju co čtu. Jinak do knížek si podtrhavam a píšu poznámky, je to s tím trochu lepší.

    Audioknihy jsou použitelné jen když jsem moc unavená na čtení a nechci ještě spát. Fakt se musím dost soustředit abych to neměla najednou jen jako kulisu (poslouchám v angličtině a literatura faktu) a podcasty vůbec. 80 procent času je to jen hihnani a nevtipny fóry a to prostě nedávám, tak trpělivá prostě nejsem. Přeskočit na tři, čtyři místa, když není žádný info, jdu pryč. Prostě mi to musí dát informace, čtenou beletrii tak leda v 50% zrychlení řeči :D.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    CYBERWOLF: Jj já bych ty zprávy mnohdy taky nejraděj neslyšela :-D Já mám docela ráda podcasty v angličtině. Zvlášť když jsou nejmíň hodinu dlouhé. To ani nevadí, když v průběhu člověk na pár minut oddriftuje :-))
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SUK: Jestli jsi ji měl v dětství, tak ji máš pořád :-) Vlastně nevím, jak moc častá je u lidí s ADHD, ale je to relativně běžný jev u Aspergerova syndromu. Já jsem to ale taky zjistila až nedávno. Myslela jsem si, že předškolně četl jenom brácha, ale máma mě vyvedla tuhle z omylu, že jsme se to naučili všichni tři (ještě ségra). Dává to smysl. Jediné, co mi dělá problémy je, když to je hlavou dolů zrcadlově :-)) To prý pak zase kupodivu jde některým lidem s dyslexií.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    K těm audioknihám - já si třeba mluvené slovo poslouchám když dělám něco, na co se nepotřebuju moc soustředit. Ale chce to teda poslouchat spíš něco příjemnýho, ne zprávy nebo tak.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SUK: S audioknihami je to vec cviku, mně obyčejně stačí si to pustit dvakrát. Poprvé toho hlava docela dost pobere (ale smysl to nedává) a na podruhé se poskládá celý příběh. Odborná literatura dává smysl až tak na třetí čtení, angličtina znamená jeden průchod navíc :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SRNECEK: tak si tu poslední větu přečteš znova. Jelikož už jsi to čet, tak budeš hned vědět a následující větu dáš taky.
    SUK
    SUK --- ---
    POZITRON: To mne se zrovna dari docela dokoncovat (a vedu si to radeji v databazi), ale cim min zazivnejsi kniha je, tim delsi dobu mi trva, protoze ctu po mensich castech s delsima rozestupama (a vice versa). Problemove jsou pak sloziteji napsane knihy s mnoha postavama (docela dobre umi narvat do pribehu tisic postav tak, ze se v tom dokazu vyznat treba S. King), popripade v cizim jazyce.

    Audioknihy dokaze nekdo s A(D)HD "cist" a vedet, o cem to je? :) To me asi prekvapuje :)

    KOLLUCHA: Tyjo, hyperlexie, to jsem mel asi taky - uz si to za tech 25 let nepamatuju, ale verim tomu, ze jsem umel (trosku) cist ve skolce. Musim se zeptat, jestli to treba neni falesna vzpominka. Diky za pojem, nevedel jsem, ze to existuje :)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    Já mám hyperlexii, čtení jako takové mám bez problémů. S knihama mívám občas problém, že mi odběhne pozornost jinam, například když je to v angličtině nebo je to náročný text. Pak čtu jeden odstavec tisíckrát a vztekám se. Bohužel se mi to děje třeba i u videí a konverzací. U těch konverzací je to zvlášť na houby, protože ty si znova nepřehraješ :-)) Ale nemám u toho vůbec žádnou depresi nebo úzkost, akorát stoupající frustraci, že jsem se ZASE nesoustředila na tu samou pasáž.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Mne audioknihy funguji lepe, celkove poslech, ale take odbehnu, jenze v CR jsi mizerne audioknihy, zkratka to, co bych rad, tak jako audiokniha neni a take uprimne ty ceny nejsou uplne privetive.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam