• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Má někdo z vás činnost, kterou provozuje někde mezi fázemi distracted nebo hyperfocused a nemusí se k tomu nutit týráním se různýma akčníma metodama? A netrollim, fyi.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    AXTHEB: mě GTD spíš inhibuje, protože místo intuitivního postupu musím vědomě určit ten další krok (a pak to ještě zapisovat do systému, abych na to teda vlastně nemusel myslet), což mě většinou vykolejí. Takže tuhle metodiku nedoporučuju.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SUK: zkoušel si GTD? Nastoupit do toho naplno a udržet to je asi pro většinu z nás naprostá fikce, ale minimálně ten myšlenkový postup zastavení se a nalezení skutečného dalšího kroku super užitečný.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SUK: pokud máš podle výsledků patřit k prudce inteligentním lidem, tak to nebyl MBTI, nebo jeho interpretace byla velmi velmi volná. To předmětem testu nikdy nebylo. Samozřejmě vznikla spousta výzkumů kde vyšla nějaká korelace mezi těmi šestnácti kategoriemi a inteligencí, ale to celkem nic neznamená.
    SUK
    SUK --- ---
    CYBERWOLF: myslim, ze Luscheruv test je prinejmensim o 3 rady vic ezobullshit, nez MTBI. MTBI alespon nejak zohlednuje vnimani sebe sama te ktere testovane osoby. Nedavno jsem to zkousel a porovnaval svuj vysledek i s dalsima variantama osobnosti. Nejvetsi problem tam vidim v tom, ze si tam clovek snadno zvyrazni urcity povahovy rysy podle svych predstav, ale uplnej horoskop to neni - rozhodne to vyjde lip, nez takove ty "psychotesty" co delavali lidi z rukou psanyho textu. Ty "vysledky" byly tak univerzalni, ze sedely fakt na kazdyho :D

    ...cimz nerikam, ze to ma nejakou zasadni vypovidajici hodnotu. Ja bych dle vysledku mel patrit k nejak zvlast prudce inteligentim lidem, k cemuz mam vazne daleko :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CYBERWOLF: http://www.psychodiagnostika-sro.cz/cz/Katalog_popis.asp?kod=583&ZozArg=1&Kateg=1

    Příčetní diagnostici ho nepoužívají.

    Ale onehda mě dojala tahle prezentace kde je na závěr Pozor na Barvy života.

    https://is.muni.cz/el/1441/podzim2015/SC4MK_PPD/um/Luscheruv_barvovy_test.pdf

    (to bude nějaká studentksá práce, ale stejně :D :D :D )
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ZUZKAOU: však Luscher je stejná kategorie jako MBTI. Tváří se jako věda, ale je to horoskop. Pokud je mi známo (a můžu se mýlit) ani jeden se nepoužívá k diagnostice a využití nacházejí spíš v HR šamanismu a internetových samotestech.

    K Luscherovu testu jsem vymyslel takový meta test - jak personalista zareaguje, když mu řeknu že mám poruchu barvocitu a barvy sice rozeznávám, ale tak nějak jinak? Když řekne, že to nevadí, že s tím test počítá, tak je jasnej :)
    SUK
    SUK --- ---
    LWEEK: clovece, mam toho dost podobnyho, ale tu schopnost udrzet (hyper?)focus na necem a projet to do hloubky, ti docela zavidim. Vetsinu veci jsem dal na uroven "proof of concept" a pak jsem se zadrh' bud na rutine nebo slozitym nezabavnym problemu. Takze hry, vcetne 3D, jsem psal na zakladce taky ale nic jsem nedokoncil - vzdycky jsem zacal dalsi novej projekt. Mnozstvi nehotovych programatorskych projektu do dnesniho dne s nejvetsi pravdepodobnosti prekracuje 100. Mam naprosto suprovej rozhled po technologiich, muzu do zivotopisu napsat hromadu progrm. keywordu a nebudu si vymyslet. Ale uplne do hloubky a detailu neznam nic a schopnost dokoncovat projekty je spatna - a tak delam delnika na stavbe. A krom programovani umim zvucit, hrat na nekolik nastroju, fotit, elektroniku (u kazdeho oboru radove jednotky az desitky rozpracovanych projektu, ktery nikdy nedodelam)... Ale nic poradne. Devatero remesel a desate taky bida.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    UNREALONE: Mám to úplně přesně stejně. Jakmile mě něco baví a zajímá, tak jsem schopný tím doslova žít. Ale jakmile mě něco nebaví nebo dokonce vadí, tak jen stěží sbírám sílu. Aktuálně mám tenhle problém s novou zakázkou. Dělám pro firmu, která je přebirokratizovaná, přitom mají brutální technologický dluh a hromadu programátorů kteří pro firmu pracují léta a přitom neznají kolikrát ani pořádně jazyk ve kterém programují. Nějak u mě narůstá kopr a mám pocit, že dřív nebo později to prostě už nepujde. Nedokopám se k tomu cokoliv udělat. Už teď je moje efektivita brutálně nízká.

    V té knize, co jsem nalinkoval, mám pocit jako by popisovali můj život včetně mně samotného. Od mala jsem cítil, že vnímám svět jinak než lidi kolem mne. A nejsou to jen věci kolem ADHD. Ale třeba i to, že nejsem moc týmový hráč. Že nemám rád autoritářství a nechápu hirearchie.

    Zaujalo mne i rozdělení na pampeliškové a orchideové děti. Většina lidí jsou pampelišky. V zásadě vyrostou (mohou se rozvíjet) kdekoliv a jakkoliv. Orchideové děti jsou po vzoru těchto kytek hodně náchylní na prostředí a systém ve kterém se učí. Když mají co potřebují, tak z nich bývají velmi talentovaní špičkoví odbornící. Když tu možnost nemají, tak nerozkvetou a zůstávájí na ocase společnosti jako lůzři. To je podle mne případ nemalého množství ADHD dětí. Pokud najdeme jejich talent a budeme ho podporovat, tak mohou už brzy dosahovat překvapivě skvělých výsledků. V opačném případě se je můžeme snažit namačkat do systému se kterým nejsou kompatibilní, cpát je prášky a stěžovat si jak je to těžké.

    Pokud vemu jako příklad sebe, tak základku jsem prolézal dost natěsno. Jednou jsem slyšel učitelku jak o mně mluví s jinou kolegyní a říkala, že skončím nejspíš jako popelář nebo prodejce hajzl papíru na záchodcích. Celý problém tkvěl v tom, že jsem se školou vedl vnitřní válku. Nebavila mě. Vadil mi "hloupý" kolektiv a arogantní učitelé. Tak jsem to jako dítě vnímal. V kontrastu k tomu jsem doma programoval hry u kterých jsem si psal i vlastní HW drivery. Rozumněl jsem počítačům opravdu do hloubky. Až teprve v pubertě mi došlo, že úplně bez oficiálního vzdělání by to v naší společnosti nešlo a velmi rychle jsem dohnal ostatní a vyrobil si maturitu. Dokonce jsem se dostal i na VS. Ta mě ale nebavila a po roce a půl jsem to vzdal. Vzdělávám se sám dál v čemkoliv co mě zrovna zajímá. Kdyby rodiče o tomhle problému věděli víc a měli možnost pro mne vybrat správný vzdělávací program, kdo ví kde bych teď mohl být. Na druhou stranu jsem hrdý, že se mi i tak povedlo se úplně neutopit a existuju celkem obstojně. :) ADHD děti podle mne do standardních škol nepatří.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CYBERWOLF: tak MBTI nikdy nebyl test, co by prošel reálnou valiací. Nadruhou stranu, jako pomucka k pochopení že lidi jsou ruzny a s ruznejma potřebama dobrý.

    Jinak vono teda i oficiální psychologicke testy obahují klenoty jako je třeba Luscheruv barevný test, což je vlastně přesně jako horoskop, včetně vágních charakteristik na výstupech.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LWEEK: psychologové co dělají estrády pro firmy to používají často. Ale po letech dohadování, jestli to má nějakou vypovídací hodnotu se došlo k tomu, že spíš nemá. Je to teda spíš jako ten horoskop.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    mě čtení nedělá problémy většinou - mám hyperfokus a na beletrii je to super - úplně se do toho ponořím
    občas mívám ale i divné stavy kdy jsem neklidný a blbě se soustředím na cokoliv, tak to je potom horší
    když mě ale něco nebaví nebo jsem nasranej že to musím dělat/číst, tak to mám potom skoro fyzický odpor a těžko se přemlouvám
    no a u náročných témat, které navíc ještě třeba nejsou moc dobře popsané nebo obsahují příliš mnoho informací, tak v tom se občas ztrácím a pak musím celé pasáže číst znova a znova a pozornost utíká třeba hned po jedné nebo dvou větách
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    HARVIE: My to jedem ve firmě a docela nám to pomáhá. Možná to není dokonale exaktní, ale jako dobré vodítko to rozhodně funguje.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HARVIE: to jo - já už si takových testů udělal kýbl :)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    CYBERWOLF: Obcas ma proste clovek naladu skatulkovat :-)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KOLLUCHA: Asi záleží na testu a taky na tom jak čteš výsledky. Třeba já mám všechny hodnoty velmi blízko středu, krom intuice. Intuici mám skoro 80%. Jde o to, že jak člověk stárne tak některé z těch hodnot kompenzuje zkušenostma a dostává se blíže středu. Pokud chceš vědět jaký jsi MBTI typ, musíš odpovídat podle toho jak jsi se chovala třeba na základní škole. Pak ty výsledky jsou jasněji vidět. Ale jinak pokud by sis to zprůměrovala, tak se budeš pohybovat víceméně pořád kolem podobných hodnot.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MBTI se sice tváří jako věda, ale je to spíš pseudověda.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    LWEEK: Aha hm mě v MBTI vycházelo nejdřív furt ENFP, pak jsem zjistila, že mám alexithymii a od té doby mi už vyšlo 3x něco jiného. Takže mi přijde, že MBTI je přesné asi tak jako horoskopy...
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Čtu knížku, kde ADHD je prý často spojené s MBTI typy INFP (sběrači) a INTJ (lovci). A to že žijeme (my sprinteři) ve farmářské společnosti (maratonci) způsobuje naše problémy. V knize je hodně zajímavých informací spojené s teorií proč tomu tak je a co s tím.

    Born Different : The curious traits and lives of hunter-gatherer minds
    Born Different : The curious traits and lives of hunter-gatherer minds - Kindle edition by Hofer, Andreas, Raczi, Adrienn. Health, Fitness & Dieting Kindle eBooks @ Amazon.com.
    https://www.amazon.com/Born-Different-curious-traits-hunter-gatherer-ebook/dp/B08KTH8V2F
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KOIRA: Já musím hájit svoje podcasty :-)) Hihňání a fóry by mě taky nebavily :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam