• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Já bych ADHD dítě do normální školy nedal. Nejde jenom o ignoraci některých učitelů, ale o princip výuky který podle mne není vůbec pro ADHD děti vhodný. Když noc, šel bych alespoň státní Montessori školou. Učitelé na těhle školách jsou mnohem vnímavější a výuka není taková nuda.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    ECLECTICA: Budu moc ráda, když sem pak napíšeš, jak se to vyvíjelo. Díky! Jo a držím palce! ♥
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    ECLECTICA: Nekutecny! Res, kdyz nam letos nejaka psycholozka poustela na prednasce komspiracni videa a jako zdroj dala pochybnej web, taky jsem to resila a jeji nasledujici prednaska byla o dost lepsi. Ac se k tomu staveli pomerne alibisticky. U deti je to fakt hnuj ale.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Dceři (9 let) její třídní učitel sdělil, že ADHD neexistuje a je to jen hloupá výmluva, kterou omlouvá svou lenost. Hned v pondělí se to chystáme začít řešit.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HARVIE: Nejen.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    AXTHEB: Myslis youtube kanal Rex Krueger? :-D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    AXTHEB: lepší nemít místo, než nemít prsty
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AXTHEB: Případně náhodným klikem na video o truhlařině, omfg. Tak mám další teoretický koníček, na který naštěstí nemám místo.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    LWEEK: Nemam s tim dlouhodoby vysledky. Ale nedavno sem mel takovej ten zasek, ze sem se nemoh dokopat vubec zacit delat na ukolu, kterej mi pripadal zdlouhavej a nezajimavej. Nakonec mi pomohlo si to rozebrat na body a najit v tom nejaky dilci aspekty, ktery pro me byly zabavny a zajimavy. Napr. je to nudnej ukol, ale muzu ho vyresit pomoci nejakyho novyho postupu, se kterym zatim nemam moc zkusenosti a chci je ziskat, takze je to vlastne dobra prilezitost.

    A samozrejme hlavni je vubec zacit. Nemuze mit clovek hyperfokus na nejakou praci, kdyz ji ani nezacne delat. to mi mozna prijde jako nejdulezitejsi :-D
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Ne, na to se neptám, ptám se na to, jestli máte nějakou činnost, kde nedochází ani k jednomu jevu - tj. ani k hyperfocusu ani prokrastinaci nebo tomu, že od toho odbíháte. Nic víc. Třeba nic takovýho nemáte, třeba se ptám blbě.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    AXTHEB: toho se dá zbavit, když si to znechutíš, ale to není dobrý nápad. Rozhodně nedoporučuju to zkoušet.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    A pak taky vědět, jak si ho nenavodit klikem na článek na Wikipedii, sbohem večere a noční spánku.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KOLLUCHA: Přijde mi, že nejčastější chyba je myslet si, že jde hyperfocus navodit u čehokoliv co děláš. Hyperaktivní mozek si prostě vybere co ho baví a docela přirozeně tě nutí to dělat. To už je na tobě jestli se povezeš po proudu flow nebo jestli se budeš snažit tlačit někam jinam.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    jesus jak ráda bych věděla, jak si navodit hyperfokus
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    KOIRA: Předpokládám, že se ptáš jak si navodit hyperfocus? Podle mě hyperfocus je spojený s tím, že děláš co chceš dělat. Ale jinak existují různé návody jak se dostat do "flow". Důležitá je motivace a vědět co děláš. Když vím co je cílem a vím jak na to, tak se do flow dostávám docela snadno. Naopak když nevím jak na to, tak pak hodně záleží na motivaci. Když to dělat nechci a ještě nevím jak na to tak se obvykle zablokuju a jediný způsob je nějak bezbolestně zjistit jak na to.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    CYBERWOLF: já gtd zkoušel a už ten krok "svěřit svoje resty papíru" mi určitě pomohl. Díky gtd jsem pohnul s řadou věcí a měl jsem z toho dobrý pocit. Pak jsem to dělat přestal, ale už vlastně ani nevím proč.

    Ten "další krok" má být nedělitelná věc, kterou můžeš rovnou udělat - v tom je to fajn, že stačí takovou věc identifikovat. To je IMHO část gtd, kterou lze aplikovat i mimo. Velká věc nás zastrašuje svojí složitosti, ale udělat jeden malý krok dopředu je jednoduché. Osobně mě ta odměna v podobě radosti, že jsem se posunul kupředu i když jen o malý kousek fungovala.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KOIRA: taky nechápu otázku
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOIRA: Nerozumím otázce.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    AXTHEB: při běžné práci zjistíš, že ty další kroky vlasně nejsou úplně dobře a že by bylo lepší nejdřív udělat něco jinýho. Nebo musíš udělat něco jinýho, protože ti něco chybí. No a pak do toho musíš kopnout, protože jinak nic neuděláš. Nebo ty možná ne, ale já jo. Vpodstatě vždycky.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CYBERWOLF: Tak vědomě určuješ a zapisuješ další krok jen při review, při běžné práci to neděláš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam