• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PALEONTOLOG: pane kolego, se vstavanim mivaji problem i zcela zdravi a normalni lide jako jsem ja.
    vite vy, jaky je to utrepeni vstavat pred 8h ranni? Ja musel minuly tyden po dlouhy dobe vstat v 6:30, abych byl v 8 u zakaznika na univerzite a pak sem mu tam usinal na porade.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    já mám problém se vstáváním, dochvilnost mi nedělá problémy, spíš občas nastřelím nějakej čas, čeká mě sto kiláků a přijedu skoro přesně. ale to vstávání, to bych úředně zrušil. naštěstí doba, kdy jsem měl 24h pohotovost už je pryč a mám pravidelnej režim ^_~
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    jdete prosim poradit do auditka deprese ze maj lidi sportovat a bejt pozitivnejsi.
    jinak tamhle sou dvere.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    muj mozek to dela tak ze odmita vyrazit dokud to nebude akorat.
    takze ma propocitanou zhruba idealni cas a trasu kdyz vsechno pojede na cas a vsude pujde akorat popobehnout (treba prestupy v metru)
    jakmile mi cokoliv z toho jede o chvili jinak tak razem nabiram zpozdeni.

muj mozek nedokaze vyjit s predstihem. kdyz to udela okamzite se priserne nudi a vsechno hrozne trva nez prijede a stejne tam jsem pak moc brzo a nudim se dokud nedorazi druha strana a mozek je pak otraveny stejne, proc jako sme dopice dyt jsme mohli ten cas vyuzit efektivneji.

nenavidim svuj mozek
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Škoda, že neexistují aplikace do mobilu, které by povinnosti a plány připomínaly tak, aby k nějakému zanedbání nemohlo dojít.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    stejne lepsi nez se vymlouvat na nejaky adhd je proste sam ze sebou pracovat. vim-li, ze chodim prilis pozde nebo prilis brzo, organizuji si cas s rezervami, tak abych to stihal. radeji byt nekde drive, nez pozdeji a byt za neuctivyho.
    prijit nekam vcas je zaklad schopnosti chodit do prace a obecne pracovat. nikdo neni zvedavej na cloveka, ktery misto aby prisel v domluvenych 10h, dorazi ve 14h.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    LUKK: Tohle je strašně těžký vysvětlit někomu, kdo se tě ptá, a proč prostě nepřijdeš včas? A já mu na to nedokážu říct nic jinýho, než že prostě nevim, jednou si něco zapomenu, pak se z úklidu co je naplánovanej na pět minut stane deset a už se to veze, přitom prostě, co je pět minut? Nejtěžší je vysvětlit člověku, pro kterýho je to trigger, že tohle neděláš jako neúctu k němu.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Na termíny, kde je potřeba být načas, se snažím dávat si pozor a dostatečné rezervy. Ale když mám kupříkladu někam dorazit mezi čtvrtou a pátou, jsem tam typicky 16:55-59. O odhadování pracovních kapacit teda ani nemluvím.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    LUKK: jop, celý život, a když jsem někde náhodou včas, tak se to posere jinak (třeba výluka na trati, stávka leteckých společností atp.)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    LUKK: yep. Rip.
    LUKK
    LUKK --- ---
    Dospělí s ADHD mají časovou slepotu: nedokáží odhadnout ani vlastní kapacity, říká psycholožka | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/rozhovor-o-adhd-v-dospelosti_2206180600_ank
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    VON_GILOTINE: nemám ADHD, ale i tak jediný důvod, proč chodím k zubaři pravidelně, je ten, že moje zubařka zvládá objednávat půl roku až rok dopředu. Tzn. při jedné návštěvě rovnou nabízí termín další.
    Zeptej se, třeba tvoje/tvůj umí totéž.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Já svýho času frčel na kočičím předení :)

The Internet has a Cat! Meet Purrli, the Online Cat Purr Generator.
    https://purrli.com/
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Já si na soustředění rád pouštím několik věcí zároveň - např. déšť, vítr, moře a podobné, nějakou ambient hudbu a třeba hodně potichu na hranici slyšitelnosti mluvené slovo, zvuky ulice, whatever...

Btw šikovná věc na toto
    ViewSync - Multiple YouTube Viewer
    https://viewsync.net/
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    DOCKINEZ: v tomto smeru mam nejradeji radio v jazyce ktery prilis neovladam, takze m ijen jednou za cas utkvi veta a celkove je to krasna prirozena background noise. a vlastne jeste mam hodne rad nejake neprovarene opery ci neotravna kalsicka hudba.

casto si u cteni musim klepat prstem nebo tak neco.

k zubari chodim pravidelne o pulrok az dvaroky pozde. danove priznani podavam 31.brezna a prehled tak v zari.

nic nepomaha nic, mozek proste tvrdi, ze veci bude resit az to bude potreba a ne zbytecne dopredu
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VON_GILOTINE: Tohle mám různý. Někdy mi ticho nevadí, ale když se potřebuju focusovat a nejde to, funguju už léta na takových těch playlistech "music for work&study" resp. "alpha waves".
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: Jo, nákupní seznam do konkrétního obchodu jasně v mobilu, ale pak jsou takový ty obskurnosti jako "koupit pásek na judo" "koupit flašku na kolo" "objednat zubaře" a tam mi mobil nepomůže, to se ztratí v miliardě poznámek stejně jako na tom papírku 🤷🏼‍♀️
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    VON_GILOTINE: S tím tichem to znám velmi dobře. Já v tichu nedokážu/nechci pracovat. Teda samo dokážu, ale trpím u toho jako zvíře.

Tak mám po letech vyselektovaný seriály, který mám potichu puštěný a který mi dělaj z pracovny takovej open space. Normalizační open space, protože podkres zpravidla tvoří skvosty typu Okres na severu, Inženýrská odysea, Zákony pohybu atd.

Funguje to.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    QUANTI: ja mel leta jako jedinou berli ze teda trpim tezkejma depresema a asi to mam z nich tu neschpnost focusu a soustredeny prace a dodelavani veci a roztristenost...
    hlavne ten nekonecnej pocit viny kterej je zakladnim stavebnim kamenem me existence

nez jsem prisel na to, ze pocit viny mam z toho ze nedokazu vinou adhd focusovat cinnosti ktere me cini stastnejsim ci uzitecnym a namisto toho stejne jako nejsem schopen najit cas a vhodnou chvili na to uklidit si pokoj tak stejne tak nedokazu prinutit se najit vhodnou chvili na to delat i neco pro sebe nebo jinou dusesubstance-tvurnou cinnost.

papirku muzu mit milion ale mozek si stejne nahodne voli rychlost ci soustredeni bez ohledu na objektivni nutnost.

v tichu si nedokazu skoro ani cist, potrebuju nejaky kompenzacni zvuk ktery mi odtahne tu nutkavou pozornost a pak zbytkem mozku se mohu v klidu soustredit na cteni.

hodne stimming zvuku ritualu, telesnych pohybu, ruzne zvukove a raznostni intenzity.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: jee, ahoj. :)
    osvedcilo se mi davat si budiky, klidne nekolik, je to lepsi nez papirky. napr. kdyz jde o to neco nekam poslat, nastavim si na mobilu treba 2 budiky 20 minut po sobe s pripominkou. neni to zdaleka zaruka, ze nezapomenu i tak, ale sance na uspech se dost zvysuje. :) treba zapis ze ctvrtecni schuze je otazka 10 minut u notebooku a myslis, ze ho mam hotovy? je pondeli. ne, nemam a papir s poznamkama netusim, kde je.
    nakupni seznam jedine do mobilu, kalendar taky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam