• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

    ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

    Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]


    http://www.nepozornidospeli.cz/

    Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    WRNQ: děkuji, zahřálo to, ačkoli jsem to skrz to nepsal. A teď si představ, že je moje mamka pedagožka, paráda, ne? Děti jsou taky lidi znám, ale jakožto ADHD mám smysl pro spravedlnost, tak jesti něco nesnesu je mimo jiné ubližování dětem, proto jsem se nepřenesl přes tuším čtvrtý příběh, jelikož bych fakt měl potřebu těm nalískat, jelikož to není ani z nevědomosti, ale manipulační vypočítavosti.....Myslím, že moje žena tam dokonce taky některý z mých momentů z dětství otiskla, ale nechci to otvírat. Mimochodem když tu mamka byla, tak se jí moje žena ptala, jak že jsme vyléčili ty moje disfunkce (tenkrát ještě ACDC bylo v plenkách), tak se jí dostalo odpovědi, tak, že jsme tam přestali chodit. Výborný!

    MULTICAT: ano, mám to stejně. Od první výplaty si plním dětské sny, ať už formou cestování či jiných zážitků, kupováním hraček, (které byly za mne ty, po kterých jsem toužil, ačkoli dnes ani nejsou třeba sběratelské), utrácím za jídlo a utrácím za píčoviny, které nepotřebuju jen pro to, že prostě můžu. Ano, je to znak finanční negramotnosti, přestože mne finance živí, ale cítím se sám sebou. Vím, že až si koupím určitý počet nepotřebností, přestane to. Už se do té fáze pomalu dostávám, protože to přenechávám svým trpaslíkům. Někdo by to mohl brát jako mentální nevyzrálost nebo nezodpovědnost, ale já si tím dotvářím sebe sama. Přišlo mi, že to máš podobné a přijde mi to normální.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    DRABICZ: To je mi moc líto. Jednak proto, že se to stalo a taky proto, že tvoje maminka neušla od té doby ani krok dál.
    Na profilu Děti jsou taky lidi jsou sdílený různý traumata s dětství (vánice, rozvod, školní plavání, co nejhoršího vám rodiče rekli a podobně) a pak už jsem si to prostě musela přestat číst, nebo bych se zbláznila.
    To je právě to, ti kluci to často odnesli úplně nejhůř. Posílám tvému malému já jedno vřelé objetí.

    MULTICAT: Já jsem totiž vychovaná jako hodná PŘIČINLIVÁ holčička, co se dobře učí, jen mi vždycky říkali, že jsem takový PIMPRLE (🤦) a že je to v pořádku. Ale až v dospělosti člověku dojde, jak se vlastně celej život chová, že je pro něj těžké udržovat hlubší vztahy, soustředit se, jakoby ,, normálně " fungovat.
    Když jsem jednou byla na takový hlubší terapii, co trvala x hodin a věnovali jsme se mému dětství, celou dobu jsem jakoby odosobněně nevěděla, o co tam jde a co vlastně vůbec řešíme, i když to bylo všechno do očí bijící. Na konci jsem se rozplakala, když jsem ve svých asi 35 letech na otázku ,,a proč jsi tohle dělala?", odpověděla: "Protože nechci být nikomu na obtíž." Story of my life. Ale aspoň jsem ten chybného princip, podle kterýho se furt chovám, odhalila a pojmenovala.

    Pak to tady nemá vypadat, jak to vypadá, jeden frustrovanej člověk na druhýho a v dospělosti se všichni hrozně diví, co že je to s nima porouchanýho. Ale je zas fajn, že když nám to začnou třeba zrcadlit ty děti, my nejsme idioti a začneme to řešit, tak se dejou věci.

    Pardon za elaborát.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    WRNQ: počkej, takže když si živě pamatuju moment, kdy jsem si jako malá řekla, že už budu hodná, aby mě měli rádi, tak... ?

    Byla jsem divoká, vzteklá, veselá, živelná. Jako moje Vojtinka (i když ta moc vzteklá není). Pak tedy lusk, změna. Přesvědčila jsem samu sebe, že jsem tichá, nekonfliktní, nevýrazná a introvertní. Chtěla jsem přijetí, že jo.

    Pak všechny ty sebedestrukce fyzický i psychický. Až poslední dobou, kdy si dovoluji věci, který jsem si zakazovala, se začínám cítit ve svý kůži.

    Tpč.

    Asi se někdy vezmeme za ty ruce a půjdeme tam. Víš kam, že jo? :)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    WRNQ: a teď si představ, když se tvá máma ve tvé dospělosti chlubí tvé ženě nad tvým ADHD potomkem, že to z jejího syna (tebe) vymlátila (i po faktu, že to bývá velmi často dědičné). Hned máš lepší den.... Sorry WRNQ, muselo to ven.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Proto mi přijde šílený, jaký věci se napáchaly na dětech s ADHD, když je všichni osočovali, že jsou zlobivé a nezvladatelné. Ty děti musely/musejí neskutečně trpět uvnitř.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    TILIO: Je to tak, jde to ruku v ruce.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Tak on ten prekryv s PAS byva casty a tohle je presne ono. Me to stoji pravidelne viru v zamestnatelnost
    TILIO
    TILIO --- ---
    KOIRA, WRNQ: Moment, tohle je taky znamka ADHD? Tyvole tim se teda zas leccos vysvetluje, facepalm!

    Mam mj. velmi silnou potrebu, aby veci byly "spravne". Nejen nespravedlonost (i kdyz taky, a taky silne), ale i treba procesy ve firme - takze neustaly strety s nadrizenejma ze takhle to nejde delat. Uz me to stalo dve mista (pokazdy jsem odesla sama, jednou dost dramaticky protoze sef to neunesl, aby mu 'naka zenska' rikala ze to dela cely uplne blbe a challengovala ho). Ty vole...

    Takze ne, nedelam s tim nic moc krome toho, ze se to vzdycky chvili snazim potlacovat, protoze vim ze lidi kolem to sere, jenze to zase mega moc uzira me, takze to skonci tim ze to casem pretece a ja zas zacnu do nich kerovat. Hm.
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    KOIRA: Mně vysoká citlivost dovedla k poznání o ADHD...
    Je to peklo někdy, no. Někdy si říkám, jestli nejsem blázen
    Pracuju s lidma a tam se stávají různý situace. Většinou se to snažím.lomunikovat v klidu a otevřeně a že si toho jsem vědoma
    S vysokou citlivostí kde ruku v ruce i takovej přehnanej smysl pro spravedlnost a podobně a jakýkoliv projevy něčeho nefér snáším strašně špatně
    O tomhle bych mohla napsat román.
    Plus jsem účastna vcelku toxického vztahu, kde jsem si už vyslechla spoustu nepříjemně hodnotících komentářů.
    Mám doma knihu Jak se bránit toxickým lidem, pschopatům a sociopatům, ale všechny rady, do tam jsou, člověk víceméně dobře zná.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    Zajímalo by mě téma vysoký citlivosti - taky to tak máte? Jak jste se s tím vypořádali? Pomohl vám nějaká knížka? Z citu k někomu se dostávám dlouhý měsíce a předchází tomu dost náročná cast, kdy se snažím vyrovnat s realitou, ale nez to utnu jako nevyhovujici, snazim se prizpusobit a prostě "prosaknou" emoce z toho, jak mě nekter věci emočně bolí a druhý lidi tohle jednání dost obtěžuje, povazujou ho za nezraly.

    Teď to například (opet) řeším v práci. Změnili mi náplň pozice kde je najednou hodně projektového řízení. Doteď ok, ale se vším tím stresem z náporu ještě přišlo to, že se dost nevybirave v průběhu projektu v něm začalo rypat vedení, které rozhodně nejede filozofii "trust the process" takže kromě všeho na sobě ještě mám pocit viny že v tom koupu svy šéfy, co za to nemůžou a kazim reputaci oddělení. A v pátek jsem se fakt rozbrecela z toho, že se ženu zase do něčeho, co bude naprostý psycho a skončí dopisy, promluvami a rozvázáním poměru.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DRABICZ: no nepotřebuješ řešit specificky adhd, zejména pokud se ti rozjíždí psychika jako taková. Potřebuješ psychoterapii a dobrou diagnostiku a probrat případě možnost medikace, pokud tedy psychické problémy ti zasahují do života tak, že se to nedá zvládat. Nehledě na to, že pokud se ti rozjžídějí emoce, tak stejně spíš chceš třeba stimulující antidepresiva, než strateru, která zvyšuje dráždivost.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ZUZKAOU: tak tady ADHD nikdo neřeší (alespoň dle emailů) - házím info pro ostatní
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ECLECTICA: v jakým smyslu?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DANIELSOFT: minimálně se ukazuje korelace mezi ADHD a PTSD.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ja teda musim rict ze co v praze dosla strattera a vsude mi dali jen to generikum ze se ty priznaky co tu probirame dost zhorsily
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    v čem má ta strattera pomoct?
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    Já na ADHD žádné prášky neberu. Mám totiž jednu ještě těžší psychiatrickou diagnózu, schizoafektivní poruchu, tak beru prášky na ni. A třeba po tom neuroleptiku se hodně tloustne :(.

    Je otázkou, jestli jsou to dvě různé psychické choroby, které se "náhodou" setkaly, nebo jestli ADHD vedlo k traumatům a traumata k schizo, ale to je spíše otázka na psychologa.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VON_GILOTINE: tak na pohodu do kanclu mi stačí až oběd, protože jím večer, ale při fyzický námaze to bez snídaně nejde, ani bez oběda.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Staci snidane ta de zautomatizovat.
    A nezrat v noci.
    Nic vic neni potrebs
    Uprimne po 4minutach od probuzenibnevim ani kde sem ale umim si nalejt caj a dat housku. Natoz abych vedel zda mam hlad.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VON_GILOTINE: to je zajímavý "jíst bez ohledu na hlad", to by mi mohlo vyřešit nepravidelnou životosprávu, ale samo to nejde. no stratteře jsem měl až nechuť a jediný, co jsem mohl, bylo asijský jídlo s dostatkem umami.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam