• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    DRABICZ: V mojom prvom zamestnaní sme mali na tieto veci checklist, čo si človek normálne v papierovej podobe pripravil a odškrtával. A robil sa vždy kalendár účtovných aktivít na rok dopredu, takže bolo presne dané, v ktorý deň sa čo robí. V checkliste (wordový dokument) boli popsané všetky záludnosti SAPu, bankových záležitostí atd., aby si človek naozaj nemusel vôbec nič pamätať.

V tejto práci som ale zistila, že nevydržím robiť žiadnu pravidelne opakujúcu sa činnosť. Za pár týždňov som ten SAP nastavila tak, aby sa tie veci robili samé. Pretože som odmietala klikať na tie isté veci každý mesiac. Naopak v projektovej práci - riešenie nepredpokladaných situácií som dobrá. Tak som sa po roku a pol trpenia presunula inam.

Architektúru som študovala tiež, niekoľko hodín nad jedným výkresom a výsledok peklo, nebola som schopná rysovať presne, nemám na to trpezlivosť a pri takejto činnosti ma chytajú záchvaty hnevu. Oni nás to nútili v škole robiť ručne, vraj to je dobrý základ na prácu so softwarom. Vymyslieť koncept nie je problém, ale narysovať to v ruke na výkres aby to nebolo krivé, človek nepocitnal výkres, seba, stôl a spolubývajúceho na koleji tušom a nemal z toho nutkanie vyskočiť z okna úplne nemožné. Architektúra nedopadla no.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    2BFREE: míval jsem poznámky které mi zaplňovaly plochu takže bylo v mém zájmu je po splnění úkolu smazat neb z obrázku na ploše toho moc vidět nebylo. Na starým telefonu jsem měl upomínkovač, nový tohle dělá přes google kalendář, ale ten nevyžaduje reakci, dokud ho neotevřu, nevím a ne vždy si vzpomenu. Aktuálně mám sešit před PC a odškrtávám (což mi dělá dobře), jenže ten se plní jako ty štítky na ploše.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    DRABICZ: Pomohl by k tomu nejaky program, ktery by to resil za tebe? Pripomnel ze ted toto, pak toto, blizi se atd?
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    QUANTI: a proto se nikdy nestanu hlavní účetní, sice ty termíny jsou pořád stejný, ale v lepším případě si vzpomenu tak 10 dní před. A když mám hotovo, upadám do dalších projektů a ejhle, tyvole mzdy, silnička, do toho další nečekaný výsery jako ispop, šifrování formátu takže to někde otevřít a mnoho dalšího....
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Účetních i architektů s ADHD je málo. Hyperaktivce ničí termíny, přednosti mají jinde - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/finance/ucetnich-i-architektu-s-adhd-je-malo-hyperaktivce-tizi-termi/r~05b35760e59c11ed82b7ac1f6b220ee8/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    jakože, ezopíčovina... tenhle druh zvuků i vážná hudba prokazatelně má vliv na mozkový vlny, je otázka, co si z toho odneseš... když jsem nemohla usnout, krásně mě to uspalo, programy na kreativitu mi taky pomáhaly, ale teď to jedu většinou s nahrávkama z youtube "concentration music" atd., bo to můžu mít puštěný u práce
    PECA
    PECA --- ---
    SUK: Zřejmě nikdo není schopný jednoznačně odfiltrovat vlastní kognitivní selhání. Tedy ano, já vnímám, že mi to pomáhá. Vím jak to funguje (či jak to údajně má fungovat). Ale jestli na to je nějaká kvalitní dvojitě zaslepená studie nevím a ani jsem ji nehledal.
    A taky mi třeba pomáhá si pustit třeba jenom nějakou příjemnou klasickou hudbu. Takže nevím, třeba placebo efekt :)
    SUK
    SUK --- ---
    PECA: A je to k necemu? Prijde mi to jako ezopicovina/placebo. V minulosti jsem zkousel ty zvukovy nahravky z toho a efekt byl nula plusminus 200 %. Od "drog" po "uklidneni" a "soustredeni".
    HELA
    HELA --- ---
    PECA: Koukám na ten Mindroid má i free verzi, vyzkouším a uvidím, jak mi to sedí, děkuju za tip :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    primichej standardni věčnou vinu za vsechno a ze vseho co provazi adhd depresanty cely zivot
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    protoze sem o ni dva roky bojoval aby mi to vubec priznali. pak trvalo nakej cas nez jsem se dostal na max davku, covid bla bla bla
    a ja uplne nevedel co se ma stat.
    hodne sem tomu pomahal vuli a snahou.
    byl jsem nasledne presvedceny ze kdyz mu to reknu tak on rekne ze je to dukaz ze adhd nemam.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    VON_GILOTINE: prosím tě, proč se bojíš doktorovi říct, že ti medikace nedělá to co má?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Tak jsem priznal psykiatrovi ze strattera nefunguje a diky bohu to vzal dobre a navrhl vyzkouset tedy ritalin. Tak zitra rano zacinam. Sen o focusu žije
    HELA
    HELA --- ---
    PECA: zkoušela jsem binaurální tóny z Youtube, ale moc mě to neoslovilo...ale za druhý pokus nic nedám. Na to, abych si něco kupovala, moc nemám.
    HELA
    HELA --- ---
    HELA: HELA: vlastně spíš než psychiatra bych asi potřebovala terapeuta, protože mě nezajímají v první řadě léky, ale způsob, jak s tím pracovat a jak se sebou zacházet. Ale beru tipy na obojí :)
    PECA
    PECA --- ---
    QUANTI: Je to tak. Já ho půjčený od sestry a na to konto jsem si koupil appku do mobilu za několik desetikorun (do 2 set). Což IMO super cena, na to, že to použiju jednou za uherský rok.
    Ale subjektivně mám dojem z lepšího spánku, když si někdy dám spánkový program před usnutím. Lepší zrelaxování, když si dám takovou tu 15 - 20 minut pauzu na relaxaci.

Pochopitelně, najít si těch 15 - 30 minut je u mě také naprosto zásadní problém. Jsem rád, když se večer urvu a jdu spát relativně včas, abych měl ideálně 7,5 hodin, alespoň 7 a nebyl druhý den jak po flámu (6 a méně hodin).
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PECA: jo, je fakt, že já třeba psychowalkman mám a skoro ho nepoužívám, i když mi pomáhá, protože "nemám" ty volný půlhodinovky, kdy to používat - když mám volno, radši buď čtu, koukám na seriál nebo jdu ven. Ale já mám obecně teda opačný problém než Hela, potřebuju se spíš vybudit k činnosti.
    PECA
    PECA --- ---
    HELA: Zkoušela jsi něco jako "psychowalkman"? Mám na mobil koupený Mindroid - je to fajn, ale přiznám se, že jsem to teď dlouho nepoužil. Princip je, že to pomocí sluchové (binaurální - stereo tóny s mírným frekvenčním odstupem) či vizuální (barevné blikání do očí) naladí mozek na požadovanou hladinu (alfa, beta, gama, delta) vhodnou pro lepší koncentraci, odpočinek, prostě co potřebuješ.
    Mě to vyhovuje, ale nevím, jestli to blikání nemůže vadit epileptiků. Lze ale i jenom binaurální tóny (jsou i na youtube třeba) bez blikání.
    Já používám třeba právě někdy ty youtube hudební binaurální "videa" na pozadí do sluchátek, když potřebuji třeba odfiltrovat v obýváku puštěnou TV a chci se soustředit na nějakou vlastní činnost nezávislou na manželčiných dokola opakovaných seriálech a starých filmech :)

éééé - no třea si to po mě nějak přebereš pomůže to :)
    HELA
    HELA --- ---
    Mám totiž už roky autistické vyhoření, ale minulý podzim nabralo grády... Jsem často (i od rána) ve stavu totální zahlcenosti, kdy bych si potřebovala jen lehnout do postele a vypnout... ale ADHD mi to nedovolí, stále mám nesnesitelné nutkání něco dělat, nedá se vydržet jen tak ležet, pokud už nejsem fakt tak vyčerpaná, že už usnu, čímž asi dál podporuju to vyhoření a nemůžu se z něj kvůli tomu vyhrabat. Nevím naprosto, co s tím. Dostala jsem tip při ležení poslouchat audiobooky, a trochu to pomáhá, e často ani to nestačí, potřebuju něco dělat, i když to zrovna fakt nejde. A potřebuju fakt odpočívat, i když mám nesnesitelné nutkání k činnosti. Za rady budu vděčná.
    HELA
    HELA --- ---
    Potřebovala bych se poradit s psychiatrem (nebo aspoň nějakým odborníkem), co má znalosti o ADHD A ZÁROVEŇ o autismu. Nemáte nějaký tip? Díky moc.
    PECA
    PECA --- ---
    ALESH: Technicky ano, pokud vím. Já to tedynijak zvlášť neřešil, domluvil jsem se se svojí obvodní doktorkou, tami napsala žádanku o vyšetření a potom jsem se objednal u nás v nemocnici. U nás = Jičín v Královéhradeckým. Čekal jsem asi měsíc, prý jsou dosti vytížení.
    Jinak pokud vím, můžeš si vybrat doktora kde chceš, nemusí to být nějaká konkrétní "spádová" oblast, kde žiješ.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam