• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    HELA: Nechat sa zamestnat v agenture co dohadzuje joby?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    HELA: Nemám, je to strašný a nenávidím to 😅 teď mám rok slušnou klientku, která zabírá většinu mojí kapacity a spolehlivě platí, plus tři menší občasné věci. Ale ke všem jsem se dostala tak nějak víceméně náhodou, přes známý a přes LinkedIn.
    HELA
    HELA --- ---
    QUANTI: Byla jsem na tom úplně stejně, copywriting z domova, ale dýl jak 2-3 hodiny to prostě nešlo... teď po vyhoření řeším invalidní důchod.

Jinak shánění klientů a komunikace s nimi byl pro mě obzvlášť pekelný druh pekla (kromě ADHD jsem i autista). Nemáš na to nějaké tipy? :)
    HELA
    HELA --- ---
    QUANTI: part-timy pro copíky nejsou? Já doufala, že časem právě něco takového najdu.
    FIELDMAN
    FIELDMAN --- ---
    2BFREE: Maká na tom s @ZVSX - více a přihlásit se k testování možno zde: http://xcloc.com/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QUANTI: (a v kanclu ofc, práce z domova mě ničí, ale teď to jinak nezvládám.)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Závidím, mno. Píšu z domova, kvůli dětem a jejich rozvážení a nemocem si netroufnu hledat fulltime a part-timy nejsou, takže dělám copywriting z domova a průměrně dokážu psát cca dvě hodiny denně. Furt doufám, že za pár let, až budou oba na druhým stupni nebo na gymplu, si najdu nějakou peaceful, pestrou, kreativně-administrativní práci na full.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MART1NKA: Jo, to přesně potrebuju, někoho, komu řeknu co má dělat. Asi jednou budu nejnáročnější šéfová pod sluncem 😅
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: No ja som skúšala prekladať, nevydržala som sedieť 8 hodín denne na zadku nad textami. Skúšala som o 5 rokov neskôr programovať, to isté v bledomodrom. Keby som mala vymýšlať texty, dopadlo by to podobne, ešte ak by to bolo z domu, tak by jelo kolečko prokrastinácie, výčitiek, neurózy. Potrebujem jemný stres, viac projektov a striedať na ktorý z nich sa viac cítim v danú chvíľu. Ideálne chodiť do kanclu, kde sa nedá prokrastinovať ako doma. Pohyb cestou tam a naspäť tiež pomáha.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KOIRA: No, ja som začala robiť projektovú prácu, nie vyslovene projekťáka - krátkodobé, zaujímavé, intenzívne, pre niekoho stresujúce projekty. Nie je to práca hlídača deadlinov, pod ktorou sa rozumie klasická práca projekťáka. Podobnú prácu robím posledných cca 8 rokov. Ale robím skôr analytika, ale na spisovanie dokumentácie mám človeka momentálne (zdieľame si traja bordelári jedného stážistu, ktorý nám zapisuje a pripomína veci). Povedala som im na rovinu, nech odomňa koherentnú dokumentáciu neočakávajú, som dobrá na firefighting, nie na zapisovanie. No ja delegujem tiež práve, odchytávam projekty, rozbehnem ich, ale väčšinou ich nemusím dokončovať. Na to je tam iný človek, ktorému nadiktujem čo má robiť :) ideál.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KOIRA: Já si dokonce udělala kurz na projekťáka, abych zjistila, že projekťáka v životě nemůžu dělat, protože bych se z toho zbláznila já i všichni zainteresovaní 😅 jsem holt klasickej kreativec, hlídat musí někdo jinej mě.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    MART1NKA: ty jo, to je hustý že ses našla v práci projekťáka. Já teď skončila v práci kvůli tomu, že že me projekťáka de facto udělali, ta práce mě naprosto zabíjí. Potrebuju něco kreativního, premyslivyho a tyhle právě typu "doval a pohlidej aby to bylo dovaleny všechno" nejradši deleguju a věnuju se dal budování budoucnosti 😅
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    QUANTI: já rýsování miloval, dávalo mi smysl a má prostorová představivost se realizovala, na rozdíl od nerovnic.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: Ja sa ho i naučím, ale udržím ho presne do momentu skúšky a za týždeň už po ňom neostane ani stopy. Zbytočná nikomu neprospievajúca aktivita.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MART1NKA: Já ve škole nenáviděla rýsování už od začátku,o architektuře jsem nikdy neuvažovala ani vzdáleně, podobně jako o právech - pamatuju si kdejakou kravinu, ale bezkontextový telefonní seznam se nenaučím.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    DRABICZ: V mojom prvom zamestnaní sme mali na tieto veci checklist, čo si človek normálne v papierovej podobe pripravil a odškrtával. A robil sa vždy kalendár účtovných aktivít na rok dopredu, takže bolo presne dané, v ktorý deň sa čo robí. V checkliste (wordový dokument) boli popsané všetky záludnosti SAPu, bankových záležitostí atd., aby si človek naozaj nemusel vôbec nič pamätať.

V tejto práci som ale zistila, že nevydržím robiť žiadnu pravidelne opakujúcu sa činnosť. Za pár týždňov som ten SAP nastavila tak, aby sa tie veci robili samé. Pretože som odmietala klikať na tie isté veci každý mesiac. Naopak v projektovej práci - riešenie nepredpokladaných situácií som dobrá. Tak som sa po roku a pol trpenia presunula inam.

Architektúru som študovala tiež, niekoľko hodín nad jedným výkresom a výsledok peklo, nebola som schopná rysovať presne, nemám na to trpezlivosť a pri takejto činnosti ma chytajú záchvaty hnevu. Oni nás to nútili v škole robiť ručne, vraj to je dobrý základ na prácu so softwarom. Vymyslieť koncept nie je problém, ale narysovať to v ruke na výkres aby to nebolo krivé, človek nepocitnal výkres, seba, stôl a spolubývajúceho na koleji tušom a nemal z toho nutkanie vyskočiť z okna úplne nemožné. Architektúra nedopadla no.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    2BFREE: míval jsem poznámky které mi zaplňovaly plochu takže bylo v mém zájmu je po splnění úkolu smazat neb z obrázku na ploše toho moc vidět nebylo. Na starým telefonu jsem měl upomínkovač, nový tohle dělá přes google kalendář, ale ten nevyžaduje reakci, dokud ho neotevřu, nevím a ne vždy si vzpomenu. Aktuálně mám sešit před PC a odškrtávám (což mi dělá dobře), jenže ten se plní jako ty štítky na ploše.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    DRABICZ: Pomohl by k tomu nejaky program, ktery by to resil za tebe? Pripomnel ze ted toto, pak toto, blizi se atd?
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    QUANTI: a proto se nikdy nestanu hlavní účetní, sice ty termíny jsou pořád stejný, ale v lepším případě si vzpomenu tak 10 dní před. A když mám hotovo, upadám do dalších projektů a ejhle, tyvole mzdy, silnička, do toho další nečekaný výsery jako ispop, šifrování formátu takže to někde otevřít a mnoho dalšího....
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Účetních i architektů s ADHD je málo. Hyperaktivce ničí termíny, přednosti mají jinde - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/finance/ucetnich-i-architektu-s-adhd-je-malo-hyperaktivce-tizi-termi/r~05b35760e59c11ed82b7ac1f6b220ee8/
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    jakože, ezopíčovina... tenhle druh zvuků i vážná hudba prokazatelně má vliv na mozkový vlny, je otázka, co si z toho odneseš... když jsem nemohla usnout, krásně mě to uspalo, programy na kreativitu mi taky pomáhaly, ale teď to jedu většinou s nahrávkama z youtube "concentration music" atd., bo to můžu mít puštěný u práce
    PECA
    PECA --- ---
    SUK: Zřejmě nikdo není schopný jednoznačně odfiltrovat vlastní kognitivní selhání. Tedy ano, já vnímám, že mi to pomáhá. Vím jak to funguje (či jak to údajně má fungovat). Ale jestli na to je nějaká kvalitní dvojitě zaslepená studie nevím a ani jsem ji nehledal.
    A taky mi třeba pomáhá si pustit třeba jenom nějakou příjemnou klasickou hudbu. Takže nevím, třeba placebo efekt :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam