• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    UNREALONE: defaultni stav me existence, ostatne leta jsem se lecil prave na tezkou klinickou depresi.

UNREALONE: cim j3dnodussi task tim spis ho nikdy neudelam pac to preci muzu udelat kdykoli a proto se musim spise setrit a predpripravovat na ty tezsi, ktere zase od urciteho stupne náročnosti nezacnu Nikdy az je vzdam nebo necham vyhnit
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    CNV: nejhorší věc ever
    Ještě to mám často spojené s tím, že na mě sedne kombinace "mám hlavu v pejru" (zahlcená, depka, úzkost nebo whatever) a zároveň pocit, že v životě tolik věcí prošvihnu právě díky takovým stavům.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VON_GILOTINE: Nebo mít někoho, kdo přijde na návštěvu a přitom bude kontrolovat, že uklízíš ;)
    TILIO
    TILIO --- ---
    Souhlas ze navstevy jsou na tohle fakt dobry. Navsteva je prakticky jedinej zpusob jak me donutit umejt zachod a sporak.

Ja mam pred sebou takovej vetsi ukol soukromy povahy (tj. ne do prace - to bych to dala). Zacala jsem v lednu. Pokracovala jsem do pulky unora. Pak jsem si rekla, good effort a dam si par tejdnu pauzu. Ted je cervenec a ja jsem se pristihla, ze restart aktivity odkladam a odkladam a kurva odkladam, protoze i) se mi nechce, ii) hodne mi na tom zalezi a nechci to posrat, iii) vysledek je z podstaty veci nejistej a bude vyzadovat znacny usili, aby se dostavil, pokud se vubec dostavi, iv) mam zdravotni problemy, v) etc.

A ted babo rad...
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    potvrzuji ze uklidy pred navstevou jsou top. zaroven i nenapadne uklizeni behem navstevy, rovnez funguje
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    PROUTECKA: Ten si davam za odměnu. Uklidim kuchyň, dam si 5min na Nyxu, pak dalsi úkol a zase 5min na sítích/internetu. Tohle jsem se nejakym zázrakem naučila a fakt na tom telefonu sedim malo, ale kdybych jela úklid/povinnosti dlouho, tak to zmrsim/neudělám poradne/výběru se na to. Tyhle pauzy mi, si tak uvědomuji, pomáhají se dele soustředit na naplánované veci. Kdyz je to vec na PC, tak si delam pauzy s fyzickou praci. Jo, a za vse se chvalim a rikam si, ze je to super, co jsem vsechno zvládla. Naučila mne to terapeutka:
    T: i kdyz Frennet v ten den úklidové jenom gauc, je to super! A pochválit se Frennet, je to jasne?
    F: Aha a to jako staci?
    T: No samozřejmě!

A fakt jo, naucila mne, ze auty jsou oka, nikdo neni robot a vsichni potrebuji pauzu.
    KOIRA
    KOIRA --- ---
    TILIO: ne. Ale funguje řada jiných věcí. Pozvat si návštěvu, když potřebuju fakt z gruntu uklidit a tady opravdu musím dělat ten uklid na etapy, ale spíš si řeknu že dneska uklidit kuchyň. A nebo v pátek odpoledne, kdyz už nejsem ničeho schopná, tak prostě jenom naplánovat další týden a nazdar.(stejně to je obtah na celý odpoledne) a nebo, když už napíšu jeden email, tak proste udělám vsechny, a naplanuju vsechny schůzky, jelikož teď ta bariéra prostě spadla.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    QUANTI: my last three employments ... o_O
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    VON_GILOTINE: Což funguje třeba na domácí práce, ale s prací, kterou potřebuju dělat na počítači... Oj vej.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    to jo, to je pravdou, nesmim zapnout komp ani telefon.
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    Mne teda primarne pomaha zakazat si (ale opravdu striktne) telefon, pac jak ho mam v dohledu, tak sice začnu třeba s řešením podlahy, ale skončím googlováním kapustňáků.
    TILIO
    TILIO --- ---
    Fascinujici. Co MD mozek, to jinej "life hack" jak ho precurat. :) Dik za vstupy, budu nad tim premejslet co by zabralo na ten muj exemplar.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    TILIO: Nn, ja zacnu u jednoho, ale skončím nekde uplne jinde. Typicky jdu prat a skončím v uklizeno kuchyně.
    Kdyz chci udelat otravou vec, napisu si to do diáře do plánu na/v určitý den, pripominam si to s přesným datumem a časem a pak mi nedělá problem to udelat.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    TILIO: ne, neudelam nikdy nic.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    TILIO: Ne. Ale pomaha mi rict si, ze zacnu necim malym apak se do toho dostanu. Cokolv ale bude na cas, bude me frustrovat a porad budu mit tendenci čekovat ten cas. Takze u me spis “odepisu na ten email” a pak uz mi jde odepsat na vsechno. Na platby uz mam ale radsi inkasa a prikazy. :)
    SUK
    SUK --- ---
    TILIO: nejvetsi problem mam s tim, ze casto je potreba tomu venovat vic casu, nez tech 20 minut, protoze za 20 minut stezi udelam nejakej "zakladni setup" a leckdy se k necemu takovymu dokupu v momente, kdy uz mi hori koudel u zadku, tak na tom delam na posledni chvili a nedodelam to do konce...

... ale casto spis ani nezacnu.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    TILIO: Moc ne, nejvetsi problem je zacit, Kdyz si to rozdelim tak budu zacinat 2x. Jak jednou zacnu tak udelam i vic nez jsem planoval. Novy trik co jsem se naucil nedavno kdyz vim ze neco neudelam na jeden zatah, je kdyz koncim nechat si hinty aby se priste zacinalo jednoduseji, typicky neudelat nejaky jednoduchy krok zastavit se pred nim, a dat si poznamku: tady zacni timhle krokem. Krok je jednoduchy a je vetsi sance ze zacnu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TILIO: jo, i když teda v mým případě je to 15 nebo 45 minut.
    Už skoro dvacet let, napsala jsem takhle tunu seminárek i diplomku ("nemusím to dneska dopsat, jen si k tomu na 15/30/45 minut sednu, dám dohromady podklady a pak toho můžu nechat"), používám to v práci i na nudný/otravný/příliš náročný domácí práce. Funguje to :-)
    Případně si slíbím po 15 minutách nějakou odměnu, jako motivaci. A když to člověk dělá dost dlouho, začne mít i cit pro to, jak si tu práci rozdělit, kolik toho reálně za 15 minut stihne. Plus teda, ten kratší časovej úsek je doba, kdy JDE udržet pozornost i na něco, do čeho se člověku nechce. Ano, krom sebe - neurotypika - to úspěšně praktikuju i na ADHD synovi, i když u něj je to vzhledem k věku spíš třeba 10 minut (bývalo 5, lepší se to).
    TILIO
    TILIO --- ---
    Funguje vam takovy to, ze kdyz neco odkladate a odkladate, protoze je to hrozny prace a/nebo hroznej vobtah, tak si reknete napr. "Kazdej den tomu dam 20 min a pak pudu delat zas neco jinyho!" ?

Jako ze se vobtah to rozdeli na mensi kousky, ale ani ne po ukolech ale po menedzovatelnejch casovejch usekach... tj. fakt prestat po tech rekneme 20 min bez ohledu na vystup.

Nekde jsem to cetla a nejak se k aplikaci tyhle metody nemuzu odhodlat :)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    Kterej stůl je asi můj...

VITEX
    VITEX --- ---
    QUANTI: No já jsem dostal v práci nůž na krk, že faktury musí být do pátého, že prej nějaký zákon o účetnictví....
    Tak jsem si dal tu práci a během několika desítek hodin napsal prográmek který ty faktury už prvního automaticky z člověkohodin v píchačkách vystavuje za mě.
    Teď to ale drhne na tom, že fakturu sice mám, ale zapomínám ji poslat :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam