• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    KIA
    KIA --- ---
    ALONSY: Tyjo. To obdivuju. Já mám prave problem ty faktury vystavovat :( i přes to, že to práci odvedu. Nebo si říct o peníze co mi kdo dluží.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Teraz mi tak došlo, že dnes bola celý deň hlava úplne v pohode. Až nezvyklo. Asi jej tá manuálna práca fakt svedčí. :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Faktury jsou pro mě přesně jediná motivace, ten drive co mě nutí tu práci udělat, protože mi dává dopamin, když vidím stoupající sloupeček příjmu ve fakturoidu. :D Občas. U té hlavní práce s fixem to samozřejmě nefunguje. :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: ToDo list není od toho, aby si člověk do "TaDa" napsal všechny ty položky, co splnil místo toho, co měl na tom ToDo? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    odeslala jsem výkazy a faktury včas. Chtěla jsem si to jít odšrktnout d TODOISTU a .... já jsem to tam zapomněla napsat!
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    VITEX: inu, je pravdou ze na sber ovoce jsem byl vzdy dobry hhhh
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SHARKIE: Hehe, naivky. Ja behem vcerejska a dneska napsala 3 zbyvajici kapitoly teoreticky casti diplomky, udelala bibliografii a nastrelila jsem si praktickou cast a ted se jdu konecne najist! A umejt. Terminy na me plati. A cely slavny soustredeni, ktery mi funguje na praci, jsem vypnula, rusilo me.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Jo, presne 😁
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHARKIE: Yep, na túto epizódu Big Bang nezabudnem.

SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VON_GILOTINE: Ja od nich bohuzial neviem odist, takze aj ked su pre mna v istom zmysle super, tak to nakoniec dopadne blbo. To uz sa radsej snazim zabudnut u knih. Tam su tie nasledne vycitky vyrazne mensie.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    VON_GILOTINE: Jo, tiež som prišla na to, že timesheet bez nejakého guilty pleasure seriálu nedám a prádlo sa vešia pri Say yes to the dress.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Hry jsou naopak neco co mi velmi pomaha kompenzovat smyslovou podvyzivenost a vlastne jimi ozdravuji dusi.
    Stejne jako ttreba driv mi takto pomahaly hlasite elektronicke party.
    Ale tak muj mozek je fakt na pest, za idealni stav povazuje koukat na dvou monitorech na dva ruzne zrychlene komentovane prenosy dvou ruznych esportu a k tomu poslouchat hudbu este.
    K tomu kourit a nebo mit na kline kocku.

Haha
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Jo, bud sa v tej praci placam a vysledok je (v lepsom pripade) nulovy, alebo to ide az moc a zabudam na jedlo a odchod domov. Esta jak som tam teraz castejsie sama, tak to pojem o case stracam vyrazne lahsie. :)

Taky som utekala, len co to slo. Len som vtedy este netusila, kde je pes zakopany a tak to nepomohlo tak moc, jak naozaj mohlo. Ale aspon neboli tie blbe reci od nasich kazdy den.

Onlinenovkam a hram celkovo sa snazim vyhybat. Staci chvila a ide potom vsetko bokom. Lepsie ani nezacinat.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SHARKIE: Šéf: neverím, že pracuješ viac ako 6 hodín denne.
    Bwahaha - ja buď pracujem moc, alebo takmer vôbec, nič medzi tým. V poslednej dobe teda moc, lebo mi nabehol ten preddeadlinový stres a trvá už pol roka (musím splatiť rekonštrukciu).
    Nikto sa nevydrží sústrediť dlhšie, než xy minút, sú na to výskumy. Bwhaha, miláčku, ja keď sa nadchnem, vydržím sa sústrediť niekoľko dní v kuse, nejem, nespím. Prvýkrát som si to vyskúšala v puberte, keď som sa namotala na onlinovku a sedela som pri nej s pauzami na wc niekoľko dní v kuse, keď naši neboli doma. Na čo spánok? Kto ho potrebuje? Naši majú teóriu, že všetko sa dá silou prevychovať, tak to skúšali restrikciami no. Niet divu že som ušla do zahraničia len jak to šlo. Inak tiež vás tak štve, keď si ľudia v práci nepamätajú veci? Môj mozog neudrží informáciu, kde mám pas a kam pokladám brýle, ale čo bolo na meetingu v prosinci ukladám dosť spoľahlivo.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TILIO: Jo este.. nedavno sme sa s kolegami bavili, ze im hodinky hlasia, aby vstali od kompu. Tak hovorim, ze som si to vypla, lebo ma to vzdy vyrusilo z hyperfocusu. Ze si tie pauzy riesim sama, ked su vhodne. Tak ma vysmiali, ze hyperfocus je blbost a ze predsa nemozem vydrzat programovat par hodin bez pauzy. A to som tam ani nespomenula nic viac, ziadnu "diagnozu".

A dalsi znamy, ked som sa zabudla a nadsene sa pochvalila, ze je fajn jedna ADHD skupina na FB a je super pocit najst inych stejnych "mimonov", len poznamenal, ze nemusim patrit vsade. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TILIO: Cca pred rokom mi mama znovu nariekala, jak ju par mesiacov po vymene kolena ten klb fakt bolel a chudak par tyzdnov moc nespala. Tak som to uz nevydrzala a vyletela na nu, ze nech si to vymeni za par rokov a miesto jedneho klbu vsetky. Jo, zarazilo ju to. Na par minut. A tak to zas uplne vypustila z hlavy.

A ked som jej inokedy rozbila sklenku pri umyvani riadu, lebo ruky uz boleli tak moc, ze som ju neudrzala, tak akurat riesila, ze ju otravujem s hladanim naplaste na krvacajucu ruku. Rozbit este nieco drahsie, tak dostanem este vynadane. Ono ostatne pravidelne pocuvam, ze ked som konecne doma, tak mozem s niecim pohnut. Jak keby som ja nemala svoje doma, kde musim vsetko riesit sama.

V tomto smere je to s nou fakt marne, takze aby akceptovala, ze ta moja hlava funguje inac, naozaj nehrozi. Ostatne som to tu uz myslim pisala, ze na moje pobavene pousmiatie, aby som na nieco myslela, vyhlasila, ze mozem aspon to malo spravit.
    TILIO
    TILIO --- ---
    PAKOBYLKA_: Temdle “vsichni jsme trochu adhd” se mi osvedcilo rikat, ze je to otazka miry. Ano, kazdej ma nekdy vypadek; ano, dneska je takova doba, ze vsichni chtej vsechno hned; ano, rika se, ze dneska ma prumernej clovek attention span akvarijni rybky (dalsi kravina mezi nama). Akorat ze dokud to jde "ovladat" a neleze jim to negativne do zivota, tak je to hovno adhd. Vetsinou to funguje, a kdyz ne a trvaj na tom, ze se jim to deje prece taky, tak jim navrhnu, jestli teda nemaji nejakou nediagnostikovanou lehci formu sami, protoze to je klidne mozny - vetsinou reknou "ehm no to asi ne" a je to :D Cest vyjimkam.

SHARKIE: Ano ano, argument "ja to zvladam, tak ty musis taky", muj oblibenej... lidi jsou nemozny. Pokud te to ale "potesi", deje se to vsem, nejen ND lidem. Napr. neslysici kamaradka, lidi se hrozne divi, proc neodezira a nemluvi, ze prece oni treba znaj jednoho neslysiciho co mluvi? Na to ona vetsinou rekne jenom "no to ma dobry, ze mluvi, ja nemluvim" a pomysli si cosi o prdeli. Podle toho, co rikala, se ji podobny veci dejou furt. Pritom teda tohle je mnohem "viditelnejsi" nez adhd, nikdo nezakeca, ze ten clovek proste opravdu objektivne neslysi...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    PAKOBYLKA_: Tak ja nezvladla vacsine vysvetlit ani viditelny zdravotny problem, takze toto uz moc neskusam. Niektore veci clovek nepochopi, kym si ich nezazije. A niekedy nestaci ani to.

Inac som rozmyslala a fakt neviem, ci to mam po niekom z nasich. Skor mi pride, ze nie. Aj ked jak preberame ocove veci, zistujem hodne velku podobnost s nim v mnohych smeroch. Ale s nim sa uz o tom nikdy nepobavim, tak bohvie.

Mama ma berie proste, ze som leniva. Cely zivot a kludne to povie na plne usta pred kymkolvek cudzim, aj ked som na blizku. Takze uz jej ani nehovorim, ze lezim, ked telo vypne cez vikend. Pretoze z coho ja tak mozem byt unavena. Neakceptovala, ze nevladzem, ani ked som este pajdala s hulkou. Teraz bez nej uz nemam narok vobec. A povedat, ze tam je este tento problem, tak si uz vazne bude tukat na celo. Takze skor chcem len zistit, ci niekde so mnou boli, alebo nad tym aspon rozmyslali. Ale mozno to nakoniec odlozim na neurcito.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    SHARKIE: Mne treba mama rekla, ze to brala tak, ze jsem se “potatila”. Jsem jedina z rodiny jina, divna a on (muj biologickej otec) byl prej taky takovej. A snazily se me s babickou prevychovat. Marne.

A okoli (muj muz, tech mych par pratel, rodina) taky reagovali negativne. Ze se vymlouvam. Muj muz zacal menit nazor az kdyz videl, ze se dejou zmeny. Jak proste najednou vis, co to je a muzes s tim pracovat a zmenit neco k lepsimu. A i on casem pochopil, ze to nedelam naschval a ze jsou veci, ktery nikdy zmenit nemuzu.

A naucila jsem se vysvetlovat bez pouziti pismenek adhd. Nekdy je to jako hadr na byka. Hlavne rodicum/kolegum neurodiv. deti. A tem “vsichni jsme trochu adhd”. Mam takovej primer s kulhanim a docela to funguje. Ale chtelo a chce to cas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam