• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ACKO: tolerance je základ funkční společnosti
    ACKO
    ACKO --- ---
    COCOBRYCE: ale vždyť vy o to furt píšete , jak se vám s námi těžce žije ny už to vime 😀 nicméně že z naší strany je třeba veliké tolerance to je tak trochu tabu
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ACKO: takhle za mě uřčitě e, to se pak můžeš zeptat, jak se vám žije s vozíčkářema a dalšíma , nemělo by ro být spíše naopak?
    ACKO
    ACKO --- ---
    COCOBRYCE: je to asi taková výhoda jako tvrdit ošklivé holce, že je zp super, že nevypadá dobře, protože lidi budou víc vnímat její vnitřní kvality, možná by stálo zato se někdy zeptat, jak vaše ADHD vnímají lidé kolem vás a jak se jim s vámi žije
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    krapet vás nechápu, vždyť je to pravda, co BOD postuje, že vy zrovna osobně na to nepřistupujete, nejste si toho vědomi, něco vám brání to využívat, nemusíte to hned mínuskovat, ADHD má opravdu i svoje výhody, bez toho daru všechno okecat, ze všeho se vykecat bych neudělal ani maturitu
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Mne vsetky vztahy nakoniec padli, pretoze som vtedy este nevedela (a teda nechapala) ani ja. Ale ja mala stastie na samych NT ludi.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Vztah s chapajici polovickou bylo to jediny co mi kdy od tize pomahalo.
    Vztah s nekym kdo to jaksi nechape je nesmysl. Nejde.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Ahoj, ještě k jinýmu tématu. Hrozně mě chytlo za srdce jak tu psal DRABICZ DRABICZ o tom negativním vlivu na vztah.
    Jsem teď v druhým tréninku od ADDCA a ještě tomu všemu úplně nerozumím, a taky zatím nemám ty správný slova v češtině, ale přijde mi důležitý tu aspoň pro inspiraci nasdílet svoje nedávný zjištění:

Už delší dobu se propadám do negativního self-talku ohledně práce. Cokoli, co řekne šéf nebo kolegové beru jako potvrzení, že mě nesnáší, "jdou po mě", chtějí se mě zbavit.

Ale! Zároveň už vím, že lidi s ADHD tíhnou k tomu vidět hlavně negativní věci a že se dokážou propadnout do strašně negativní myšlenkový spirály.

A vím, že bych se v těhle případech měla na chvilku zastavit, několikrát se zhluboka nadechnout a zeptat se sama sebe, jak mi tyhle myšlenky pomáhají k tomu, čeho chci dosáhnout. A pokud nepomáhají (chodit na meetingy s tím, že tě ostatní nenávidí, není asi moc užitečnej mindset...), tak se zamyslet, na co se můžu soustředit místo toho?

A s tím teď hodně a docela úspěšně experimentuju. Jak asi tušíte, ostatní mají svých starostí dost a na žádným blacklistu zřejmě nejsem. Taky když přijdu na meeting vybavená vzpomínkou na něco, co se mi v minulosti podařilo, je ta atmosféra úplně jiná, než když tam přijdu předem zničená z toho, co všechno negativního na mě ostatní vidí.

A něco podobnýho se mi kdysi stalo i ve vztahu.

Ten důležitej bod je: když se cítíme špatně, mrknout se na to, jestli nám to, na co se teď soustředíme, dobře slouží. A pokud ne, znovu a znovu zkoušet se zaměřit na něco, co nám může být užitečnější. (A neříkám, že to jde hned a že to je lehký).
    BOD
    BOD --- ---
    PEJR: Jo, když píšu koment přes fyx, nevidím nové příspěvky že. Teď už je jasný na co je to reakce, kdyby předtím bylo neptám se
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BOD: raději si kup Jak na ADHD.
    Nebo koukni na videa autorky.
    PEJR
    PEJR --- ---
    BOD: Minuska nejsou za knihu ale za ten text pred odkazem. Komentar nasleduje hned za tvym prispevkem.
    BOD
    BOD --- ---
    ALONSY: Já si taky říkám a fakt nejsem ten co to vyhrál, ale nečetl jsem a vím jak senzačně jsou formulovaný popisy knih..
    BOD
    BOD --- ---
    Komentář od toho minuska pls, kritické reference by se hodily :) nečetl jsem a zvažuju koupit i když se asi, díky ADHD, přes dvacátou stranu nedostanu
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BOD:
    Výhoda je to možná pro pár šťastných chlapů se super tolerantní polovičkou a dobrým zázemím.
    Pro normálního člověka, nedejbože ženskou, ještě s převažující nepozorností, fakt ne.
    A fakt mě to tvrzení rozčiluje.
    BOD
    BOD --- ---
    Máte vy nebo někdo ve vašem okolí diagnózu ADHD? Možná ji vnímáte jako překážku, ale co kdyby to byla vaše tajná zbraň? Lidé s ADHD často září kreativitou, odvahou, flexibilitou a podnikavostí. Umí se dívat na svět jinýma očima, přinášet neotřelá řešení a rychle se postavit na nohy i po neúspěchu.
    ADHD jako výhoda - Hansen Anders | Knihy Grada
    https://www.grada.cz/adhd-jako-vyhoda-14678/
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    VALKYRA: píšeš, že si zkusila úplně všechno. Tak mi to nedá se nezeptat, jestli už si řešila i přetrvávající primární reflexy?
    Ono když je to způsobeno na té somatické rovině, tak jsou všechny jiné (psycho)metody jen málo účinné, dokud se něco víc nepohne v těle.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vy, kdo užíváte ritalin, nemáte častěji bez důvodu ucpaný nos?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    TRAFO: tyjo a nechces tam jit, abys ji pak mohl hodit ten papir do ksichtu? :D to mne by teda vyprovokovalo takova doktorka.
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    TRAFO: Díky moc za sdílení. Já už jsem vyzkoušela všechno (a když píši všechno, myslím VŠECHNO, včetně psychiatrů a dostupné pomoci v zahraničí), takže bych do Berouna šla, i kdyby to stálo 100 tisíc nebo jsem měla prodat jednu ledvinu (to možná trochu přeháním, ale můj pocit zoufalství to vystihuje dost přesně). Jsem již nějakou dobu ve fázi “tonoucí se stébla chytá” a stále ještě věřím v zázrak. (Jediné, co mám ještě v záloze, je specializovaný kouč na ADHD, ale ti, co za něco stojí, také něco stojí a tam mi 100 tisíc stačit nebude. Právě teď mám na rok koučku v Kanadě, která se na ADHD nespecializuje a pomáhá mi to, ale potřebovala bych vyšší frekvenci setkávání. Jednou za 14 dní je pro mě málo.)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MAR_TINA: každá trpělivost někdy dojde....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam