• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    FIONOR: to nemám, já jsem spíš pomalá, ale poruchu pozornosti mám.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    MARKYSHA: hyperaktivita = neklidné sezení, rozebrání propisek, hraní si s křečím na stole, náhodně rozbité věci a občas, když má člověk štěstí, hyperfocus, který nestojí moc peněz
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MARKYSHA: ADD neexistuje. :-)

Je to spektrum.

Můžeš být ADHD s převládající hyperaktivitou, pozorností, nebo kombinovanou.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Hele a je tady někdo taky jenom ADD? Protože s částí se tady ztotožňuju, ale s hyperaktivitou vůbec ne.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    1KA: ano. nejdriv zkontrolovat internet, snidat pomalu kafe a neco,

bohuzel proto mam racionalizaci, jsem ve stand-by stavu pro pripadnou urgenci ci nejaky prusvih.
    pokud se nic neukaze tak pomalu zacnu nekdy cist mail a delat clanky a kontakty.

je to i tim, ze moje mysl odjakziva driftuje a ma dojezd, jsem jeste nasrany z tramvaje kde me prirozcilil ridic co nas zdrzel na krizovatce atd.

k tomu zaroven dobiha uvedomeni ze teda sem zase v nesvobode = praci.

potreba se pozdravit s kolegy. otevrit okno, a tak. co kdyby treba nefungoval internet.

ale jsou prace kde to takle jde, treba kdyz delam objednavky v sezone a je jich tuna. to nemusim zapinat mozek a jen tukam rovnou obejdnavky. to me uklidnuje.
    XARGH
    XARGH --- ---
    1KA: dobrý je udělat nejvíc nepříjemný věci ráno, když okolo nikdo nerozptyluje a prokrastinovat po obědě a před koncem šicht, kdy uz to nemyslí...

Pivo table udělám brzo taky... 🤣
    1KA
    1KA --- ---
    XARGH: HiHi, to mě vede k myšlence, kterou jsem si lámala hlavu vždycky. Kolegyně přijde do práce, sedne si, otevře počítač a maká. HNED. Tohle jsem nikdy nedokázala pochopit, kdy já přijdu, jdu rovnou do kuchyňky, mezitím se zakecám a potom nestáhám přípravu na meetingy a doháním to v noci. Nehledě na to, že vydržím v klidu sedět tak 30 minut. Disciplína hadr. Ale už končím a jdu...vytvářet pivot table, která mi to určitě :D usnadní. Bože. Díky, že jste tady.
    XARGH
    XARGH --- ---
    1KA: "kdyz nemůžu, tak nemusim!"

Kopytem sem, Kopytem tam
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    1KA: ne, znas to, zitra se ukaze, ze to nejak omylem pujde, nebo se celej ukol zrusi. je to tak vetsinu zivota. moc tomu nerozumim. jen vim, ze z toho sedivim od dvaceti a skoro nic me nerozhodi. protoze od detstvi takle sedam pod parni valec vlastni hyperviny v domneni ze me to donuti s necim hnout.
    1KA
    1KA --- ---
    VON_GILOTINE: a zejtra se zhroutím :D
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    1KA:
    A co že to dnes dělám? Místo, abych postupně začala krájet velmi nepříjemný pracovní úkol, jezdím autem po městě, čtu každou bulvární zprávu a hledám obezličky, proč to nejde.

20yrs nonstop
    1KA
    1KA --- ---
    Já teda ve vztazích dost trpím a osoby v mé blízkosti taky. Musí to být vcelku fraška, sledovat moje chování a reakce okolí. Někdy mi je i do breku, když vidím to nepochopení, já se strašně snažím, ale není to občas moc "dost". Každopádně, přijetí toho, že ADHD mám jak z praku, že s tím snažím na terapii pracovat mi přináší úlevu, že to snad bude lepší.

A co že to dnes dělám? Místo, abych postupně začala krájet velmi nepříjemný pracovní úkol, jezdím autem po městě, čtu každou bulvární zprávu a hledám obezličky, proč to nejde.

Zítra budu brečet, protože nestíhám, jenomže, deadline je až ve středu, žejo:D. Proč já krává nevyužiju jedinej volnej den, kdy mají Němci prázdniny a nikdo neotravuje, klasika. DPC.

Protože si jdu dát kafe :D.
    XARGH
    XARGH --- ---
    ZLOKOCKA: v Karlíně nechat otestovat, klinika eset
    ACKO
    ACKO --- ---
    BOD: Hele já jako člověk bez ADHD tyhle články vnímám pro vás jako dost užitečné, protože jsou v nich akcentovány některé silné stránky které můžete rozvíjet, nicméně jsem moc alergická na tu křečovitou pozitivitu titulku, asi všichni víme, že takhle to není.
    BOD
    BOD --- ---
    A zpětně mi došlo že to mínus jsem neřešil racionálně jen kvůli tomu že chci vědět jestli to daný*á četli a co na to říkají, ale že mám RSD, což se s ADHD často pojí a člověk prostě špatně dává minuska. (kdyby jen je)
    BOD
    BOD --- ---
    Moje první reakce na ten text distributora byla čirá frustrace, ale poslala mi to matka, se kterou opravujeme zbytky vztahu, tak jsem chtěl reagovat citlivě a asi mi to vymejšlení co napsat změnilo perspektivu na to.
    Na mě mají vliv primárně ty negativní věci a dle mnoha měřítek jsem podprůměrný/mimo tabulky, takže těžké přežít v NT společnosti. Ale taky vnímám nějaký pozitiva, třeba kreativitu, schopnost si uvědomovat a přepínat perspektivy, to neustálé selhávání znamená že mám schopnost i neustále znovu vstávat, vyšší odolnost vůči velkém sračkám typu válka a hyperfocusy co si už umím i nějak sám spouštět. Ty negativní věci to ZDALEKA nepřechčije a například zmíněnou maturitu do značné míry i kvůli ADHD nemám, ale jsem pro se na to nedívat černobíle ať je ta moje praxe jakákoliv a vnímám že je to o NT optimalizovaném kontextu ve kterém žiju.

Ad blízké/partnerské vztahy výrazně lepší zkušenost s lidmi co mají sami nějakou míru ADHD a tím pádem chápu na základě zkušenosti a ne že přečetli knížku, ale ve vzteku zase switchnou do toho NT "proč se prostě víc nesnažíš". Mám i autismus a tam to kupodivu vůbec neplatí, s autisty mám až na vyjímky v nějaké bližší rovině problémy, nesoulad potřeb nebo tak něco. A pak mi hodně pomohlo 15 let zpět přepnout na nemonogamní věrné vztahy, nebýt potenciálě ten jediný kdo musí splnit všechna očekávání a nějaká volnost a dobrovolnost v tom vztahu mi dává možnost být s lidma blíž. Děti jsou trochu hořké téma ve vztahu, protože nemám pocit že bych to zvládl bez zásadních selhání a nechci nikomu dalšímu posrat život. Ale vztahy jsou přes mnohé průsery a selhání čím dál víc fajn jak zjišťuju co mi funguje
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ACKO: tak se holt musíš víc snažit:)
    ACKO
    ACKO --- ---
    COCOBRYCE: tolerance je obousměrný vztah, pokud je asymetrický tak to nefunguje
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    ACKO: tolerance je základ funkční společnosti
    ACKO
    ACKO --- ---
    COCOBRYCE: ale vždyť vy o to furt píšete , jak se vám s námi těžce žije ny už to vime 😀 nicméně že z naší strany je třeba veliké tolerance to je tak trochu tabu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam