• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: a tam se delo potom co, prosim?
    podpurna opatreni uz ma, podepsaly do vsechny ucitelky, ktere na neco ma. a presto nam jedna z nich vypisuje do bakalaru, ze zase nemel zakajdu a nemela mu kam napsat vysledky pisemek, lol, cool story.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: jo, poslala nás tam přímo učitelka
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Neni hyperaktivni, ale roztekanost a nesoustredenost uplny masakr. Tady neni o cem diskutovat. Naproti tomu prostredni je hyperaktivni, ten nevydrzi sedet dve minuty, ale toho neni potreba nijak resit, protoze ten je jako houba a co slysi, to si zapamatuje a jako predskolak uz chape latku druhe tridy, protoze se to naucil, kdyz treba opakujem neco s druhakem v aute. S tim problem nebude, akorat ho budou sundavat behem vyuky z lustru, bohuzel, to take neni idealni.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    To je děsný, nedivim se, že se v takovém prostředí nemůže soustředit. :/ Můj malej je odjakživa citlivej na hluk, v tomhle by měl taky problém udržet pozornost. K psychologovi bych ho ale vzala tak jako tak, aby ho později učitelky nemohly tepat za zapomínání atd. Když bude černý na bílým, že to má svoje důvody, budou k tomu muset přihlédnout. Nám bylo řečeno, že ve třetí třídě už by synova nepozornost mohla být problém, tak jsem ho rovnou objednala a uvidíme.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Blby je, ze jak je uca specialni pedagog, tak tam ma ty horsi pripady a ted treba se tam resi sikana, jakoze docela husta na druhou tridu, nastesti Mary se to netyka. Problemovych deti je ve tride x a i kdyz je deti 18 a je tam krom uci jeste asistentka, tak neni v lidskejch silach jeste hlidat, jestli Mara vnimal, co si ma dat do tasky. No, i kdyz ve vedlejsi tride byl chlapecek, co hazel po nekom nabytkem a ten byl i hospitalizovanej na psychiatrii, takze asi je to vsude mazec.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    (syn je taky ve druhé třídě, v květnu mu bude 8)
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    POZITRON: Zrovna řeším něco podobného (u nás podezření ze strany školy na ADHD) a jediná cesta je objednat syna k psychologovi, který se na posuzování ADD nebo ADHD specializuje. Když jsem se na to ptala v PPP, řekli mi, že oni pouze posuzují školní zralost a tyhle věci ne. Volala jsem psychologovi v lednu, termín máme o prázdninách, takže to chce s předstihem.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    QUANTI: v PPP?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    POZITRON: Nevidím důvod proč až ve 3., my byli kvůli hrozný roztěkanosti už někdy v půlce druhý.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Jo a na slovnim vyzu mel napsano, ze kdyz udela chybu, tak je to vzdy z nepozornosti. Cili latku zvlada, chape a ty vysledky jsou proste pekny, fakt vetsinou plnej pocet a kdyz ne, tak chybi par bodu z nepozornosti. Ale presto si myslim, ze by to chtelo resit.
    Takovy provozni drobnosti. Furt. Dostal prihlasku na noc s Andersenem, ztratil. Vyzadala jsem novou, prinesl, vyplnila jsem, dala do aktovky a.... ztratil. Neznamo jak, neznamo kde.
    Neodevzdal, zmizela. Kazdy den neco.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Uz nevim, co s nasim nejstarsim. Jeste jsem s nim nikde nebyla. Resp. v PPP nam tehdy napsali ADD a doporucili odklad do pripravky kvuli nezralosti. Je na konci zari, odklad jsme nedali, ted je ve druhe (v zari mu bylo 8) a vysledky ma dobry. Nemaj znamky, ale vetsinou plnej pocet nebo treba 18/20 bodu a tak. Ucitelka je specialni pedagog, zpravu z PPP nikdy nevidela, tu jsem zatloukla, presto ho hned odhadla na ADD a ma od zacatku 2. tridy podpurnaopatreni 1. stupne, ktera nikdo nedodrzuje. Takze prijde ze skoly, v aktovce akorat krabicka na svacu, plna a jinak nic. Zakajda nic, sesit, kde ma delat ukol nic. Nebo ho vyzvednu a hlaso, ze ztratil ISIC kartu, mikinu a lahev. V jeden den. Zamecku na skrinku jsem kupovala od zari uz asi 8, posledni mu vydrzel necely jeden den, vcera opet prestipnutej.
    Ale pritom ma specialni zajem zemepis a je uplny expert. Vi, s kym kde kdo sousedi, zeme, o kterejch jsem ani neslysela, zna vsechny vlajky, kdo mel kdy jake kolonie, uplne wtf, ale v beznych vecech je nepouzitelny.
    Kam s nim mam jit? Uz cejtim, ze to musime resit.
    Se mnou rodice obihali poradny a psychology uz od skolky, ja mela taky na ZS podpurny opatreni a to jsem 84, ale nevim, kam s Marou. Ucitelka rikala, ze PPP az ve 3. Ale to mi prijde pozde.
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    LISKAAUDREY: ...hele já mám ještě další medikamenty, u kterých mívám jeden z možných vedlejších příznaků - nauseu. U tohohle je Atomoxetin často poslední hřebíček do rakve. Takže zaplaťbohové za helicid :)
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    Už dva dny mi leží v počítači hotové účetnictví, jen ho odeslat... můžu ještě po desáté setřít podlahu?
    RUSHACK
    RUSHACK --- ---
    LWEEK: Tak tohle je přesně muj svět. 3 tejdny mám rozdělanou verzi životopisu, kde chci udělat 3 verze ve 3 jazycích. Jen se na to podívám, tak okamžitě končim s tim, že jdu dělat něco jiinýho ze seznamu úkolů.
    K těm "vlastním věcem", když jsem pracoval jako elektrikář na sebe, nesrala mě prakticky jakákoliv činnost. Ta samá práce v módu zaměstnance byla pro mě nesnesitelná.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LWEEK: já mám hrozný ranní pesima a úzkosti.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Vím, že se vitamín C a methylfenidát mají užívat s odstupem, protože céčko snižuje účinnost léku.
    Začala jsem brát velkou dávku vitamínu C s postupným uvolňováním. Zjevně je úplně jedno, že s cca desetihodinovým odstupem, protože se cítím víceméně jako kdybych se nevzala vůbec nic.

Vzhledem k tomu, že stimulanty užívám už delší dobu, se pro mě fungování na nich stalo normou. Připomenout si, jak funguju bez podpory léků, je celkem šok :/
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    LWEEK: +1. 2-3h wikipedie en/d neni problem, a pak uz semi nevyplati nic zacinat. imho to je i roztekana mysl, proste skacu od clanku ke clanku. zacne to treba nejakym obrazkem z nejakeho filmu co vidim na nyxu, a 3h pozdeji si ctu o tom jak napoleon tahnul na rusko a odkud je döner kebap.

methylfenidat je skvelej. neni to uplne vyreseni, ale hodne se to pohlo.
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    POZITRON: Srovnalo se to během tří měsíců hele.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MAR_TINA: Tak s tím mám taky přesně stejný problém. Mám něco udělat a nechce se mi. Tak si jdu udělat kafe, pak si zkouknu weby jestli jsou nové články nebo nějaký youtube... a půl dne v hajzlu. x) Začít pracovat je pro mě dost těžké. Když už potom pracuju tak je to úplně v pohodě. Ale ten start je fakt těžký. jediné co jsem vypozoroval je, že hodně záleží na tom jak moc v pohodě jsem. Když se třeba vrátím z dovolené, tak ten první den nemám vůbec žádný problém začít cokoliv. Vysvětlením by mohlo být nedostatek dopaminu. Ale zas nemám takovou tu klasickou ADHD roztěkanou mysl. A mimochodem když jsem svého času pracoval na vlastních věcech tak rozjezdy nebyl vůbec žádný problém. Jakoby se to týkalo věci které pro mě vymyslel někdo jiný a zvláště pokud to jsou věci které mi přijdou k ničemu. Třeba účetnictví. x)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LISKAAUDREY: tlak mas ok? ja uz se na to vyseru. pred uzitim 126/73 a 3 hodiny po uziti 152/90. proc. :(
    pritom mam jen 40 a to uz mesic.
    ale ja mam pocit, ze na me tak nejak i jiny leky celkove pusobej bud vic nebo jinak nez na ostatni. 🤦
    LISKAAUDREY
    LISKAAUDREY --- ---
    MAR_TINA: no, asi nemám moc jinou odpověď než nepřetěžovat se, lepší udělat minimum než nic :/ jakože víšco, představ si to jako výrobní linku - jak tam narvat víc výrobků když není kapacita a už tak je přetížená... zákonitě ty výrobky budou nedodělaný nebo z tý linky začnou padat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam