• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KAIAFOX: wtf? to same si myslis i o nautisu treba? ze maj prodavat hence? tam byly poradniky vdycky, ted je stop stav, ale uz asi 5 let nazpatek se platilo 7000.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    KAIAFOX: ..no a když už, vysol 12 klacků, protože proč ne. A já se ptám proč zrovna 12, proč ne 13,5.. kolik to vychází na hodinu, kolik hodin to vyšetření trvá, žádný informace, za co tam platíš. Mohli by rovnou prodávat hrnce.
    ALESH
    ALESH --- ---
    KU13AR: neco podobneho jsem zazil v praci, vykecam na sebe vsechno. Napriklad jsem varil pro vsechny obed. Jedu rano do prace a mam hlivovy gulas na zadni sedacce v hrnci. Jedu kolem napisu na zdi a nestihnu ho precist, tak me napadna udelat s autem efektni otocku na prasnem placku (mimo mesto) a jet zpatky se na napis mrknout. Co udelal gulas vam nemusim rikat :) Obed byl, vetsina ho zustal v hrnci, ale cistil jsem to jeste dlouho. Nicmene mi to prislo jako vtipny historka a tak to vsem pak u obeda vypravim.
    Kdyz jsem pak za cca rok sel za sefem s vecma co mi vadi, zacal misto resetni tech veci vytahovat veci na me. Napriklad to ze jsem roztrzitej a mluvil o gulasi a dalsich vecech ktere jsem na sebe v dobre vire vykecal. (Samozrejeme ze varim z vlastni vuje jidlo pro zamestnance, protoze on jim ho slibil pri pohovorech, ale nebyl schopnej ho dodat a me to bylo vuci nim blby, tak za to jsem se pochvaly nedockal - ale to je zas jinej pribeh).
    Doslo mi u toho, ze timhel oversharingem, tim ze priznam veci co se treba obcas sice stanou kazdymu, ale vetsina si je necha pro sebe, se zybtecne shazuju a lide me maji ze jeste vetsiho popletu, nez ve skutecnosti sem.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    OCTOPUSS: No, posuďte sami.. ale já tam čtu takový to pyčo!, a taky je to trochu Hlava 22 - zařadí tě do pořadníku, ale až když máš žádanku od psychiatra, kterýho ti ale nemůžou poskytnout, tak pal do pyče jinam.. a desetiletý dítě nás už nezajímá a než tam dostanu toho sedmiletýho, bude mu osm 🤦

POZITRON
    POZITRON --- ---
    KAIAFOX: znama byla s petiletym ted cerstve tady a na termin cekali 2 mesice. vysledek atypicky autismus.
    https://www.inep.cz/files/2177-pas-diagnostika-letak.pdf

KAIAFOX: jasny, vsak take toto je pripad 3/5 clenu nasi domacnosti. 2 kluci nastesti zatim vypadaji pouze na max ADHD a snad to tak uz zustane. :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KAIAFOX: Myslíš tu jejich paní magistru, která zjevně ADHD neuznává jako diagnózu? Ta mi před pár lety taky najebala, že mám radši jít na terapii, a pak jsem z psychiatry dva roky lámal Stratteru aspoň jako pokus na vlastní úhradu, a on se pořád bránil, že bez papíru od klinickýho psychologa nemůže. No tak jasně že do psí prdele může, teď už mi ji píše tuším třetí rok. Kurva český zdravotnictví...
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Imo to jde dost ruku v ruce. Já jsem AuDHD a naše děti si to trochu roztřídily..
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Inep mě poslal do hajzlu.. i s desetiletým dítětem 🤦
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: původní dotaz směřoval na ADHD a PAS (a partner má dg. PAS). Zda bere děti, nevím, dneska se podívám, jak se jmenovala, tak budeme moudřejší.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: aha, tohle je skupina o ADHD, tesne vedle, ups, resim u syna PAS. nam teda se ted ozvali z PPP, se kterou ho resi tridni ucitelka a pujde na psych. vysetreni plus skolni dovednosti, ale ja bych potrebovala spise nekoho specializujiciho se primo na PAS.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ECLECTICA: bere i deti pls? muzu kdyztak take poprosit? znama byla s sestiletym synem v inepu, ale platila 12 000. :( i kdyz v nejhorsim asi taky tam, no.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    Pozorovali jste někdo, hlavně ti co berou vysoký dávky 80/100mg, u Strattery problémy se spaním nebo nějaký změny v téhle oblasti? Koukám na příbalák, že mezi nejčastějšíma vedlejšíma účinkama je právě spaní, který mám už přes 20 let komplet v hajzlu :D Úplně se mi ale nechce něco, co mi hodně pomohlo (minimálně tehdy před dvěma? lety, když jsem to začal brát), vysazovat jen abych si něco zkoušel ověřit...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAERI: Měsíc pohřešová nová podprsenka v obalu se našla v knihovně ve skříňce s alkoholem. Tak aspoň je vidět, že nepijeme.
    KAERI
    KAERI --- ---
    Taky vám věci mizí pod rukama? Bych se mohla živit jako kouzelník. Mám v ruce věc, střih, nemám v ruce věc. Dneska v LIDLu mě to obzvlášť pobavilo. Nákup mi namarkoval pán na "expresní pokladně", což byl takový pultíček s kasou (byl to celkem velký nákup, ale pán mě vytáhl z konce fronty a že prý je to ok). Tak jsem naplnila batoh a dvě velké tašky, chci vyjít a závora, kde si musíš pípnout účtenku. Nevadí, jistě bude v kapse. Nebude. Tak v druhé. Nebude, zato tam je vytištěný výpis knížek z knihovny, který... tam podle mě nemá být, protože jsem včera paní říkala, ať mi to netiskne (záhada se pak vysvětlila, není můj, ale dcery... ale stejně, co dělá v mojí kapse??) Tak jsem za tím dobrým mužem šla s prosíkem, že tu účtenku NĚKDE mám, ale jestli by mě nepustil. Smiloval se a pustil. Doma jsem vybalila batoh i obě tašky a účtenku... prostě nenašla. Jenže nevím, jestli jsem ji vůbec držela v ruce, jestli jsem ji v roztržitosti někam nezastrčila, jestli mi nevypadla... prostě.. neexistuje. Takže čekám, kdy se mi za měsíc zhmotní v kapse, až budu hledat něco jiného...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KAIAFOX: partner dostal termín (a dg.) v řádu několika málo měsíců u jedné psycholožky s ambulancí na Karláku. Kouknu se ti, kde byl na vyšetření, kdybych se neozývala, tak se prosím připomeň.
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    KAIAFOX: Můžeš zkusit ten indikační pohovor a uvidíš. Já si momentálně ten pobyt taky nedovedu z organizačních důvodů představit.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    DOUCE: Hm, to si jako matka tří dětí do 10let fakt nemůžu dovolit. Už to, že jsem nedávno byla tři dny v nemocnici na operaci kolene a ještě nejsem 100% funkční je problém, a taky kvůli práci.. 🤦
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    KAIAFOX: Beroun (https://www.cdr-akeso.cz/) - dělají tam ty diagnostické probramy dvoutýdenní, ale předchází tomu indikační pohovor (a vyšetření EEG a magnetická rezonance).

U mě bylo už při tom indikačním pohovoru na ADHD program (pohovor trval asi dvě hodiny) řečeno, že ADHD je u mě prakticky jisté a program by tím pádem z pohledu indikace nedával smysl (ale pokud bych ho chtěla absolvovat z jiných důvodů - edukace, nácvik kompenzačních technik, tak samozřejmě můžu).
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Zdravím. Už jsem poměrně zoufalá z hledání diagnostiky.. obepsala jsem několik institucí a všude mě posílají do prdele, nebo na pořadníky s termínem v nekonečnu. Nemáte někdo tip na psychiatra, který se zabývá diagnostikou autismu/adhd u dospělých a nemá termíny za dvacet let?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KROPUCHA: wow, gratulace.
    2BFREE
    2BFREE --- ---
    KROPUCHA: Žád :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam