• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ELIS
    ELIS --- ---
    Ahoj, vítám se v klubu. Mám dotaz na Atomoxetin.

Začátek 40 mg, efekt jsem cítila od prvního dne, což jsem připisovala pozitivnímu očekávání, ale vydrželo to tři týdny: víc energie a chuti něco dělat, přestala jsem se probouzet s otupující únavou a hrůzou, co musím všechno udělat, na co jsem zapomněla a kdo mě bude kvůli čemu uhánět. Větší klid na duši, dokonce i na těle (opakovaně bez vnější příčiny takové příjemné mravenčení, svalová relaxace nebo co, co jsem dřív prakticky neznala), nežádoucí účinky minimální.

Poslední týden ale byla únava zpět, cítila jsem se víc těžce a neschopně se do něčeho pustit. Na základě toho následně navýšení dávky na 60 mg.

Je to týden a furt jsem v mentálním útlumu, jako bych nebyla úplně přítomná. Jako bych byla zpět, kde jsem byla před začátkem braní. Zabiju hodiny zíráním do mobilu, ráno se nutím do vstávání, odsouvám důležité úkoly a vypěnila jsem v situaci, kdy bych v dobré kondici zachovala klid. Zůstal mi jen pocit, že se nikdo neposere, když něco nestihnu. Plánovala jsem si produktivní víkend a místo práce, která mě živí, jsem akorát opravila dětem stolek a hezky jsem se opálila, ehm. Jsem za to na sebe naštvaná. Sama vím, že čím víc toho zvládnu, tím líp se cítím, a naopak, takže se v tom cyklím. Teď do toho může mluvit PMS, ale to by vysvětlilo pár dní, ne dva týdny.

Z důvodů výše jsem čekala zlepšení hned, ale chce to teda víc týdnů?

Zahlcuju si hlavu přemýšlením, jestli ta počáteční "euforie" nebyla něčím jiným (ale doktor říkal, že to může působit i takhle, od začátku) a reálný účinek má být takový "nijaký", nebo jestli to na mě prostě nepůsobí nebo dokonce že nemám ADHD (ale to by působilo asi o to víc). Už si ani nejsem jistá tím, jak se vlastně cítím a jak jsem se cítila před tím. Dlouhodobě jsem na AD. Další kontrola v srpnu.

Samozřejmě budu čekat dál na vývoj, jen jsem teď v nějaké deziluzi a chtěla jsem si ověřit, jestli je to takhle normální a i při navyšování dávky to může trvat déle, než bude něco poznat. Tak pardon za výlev:)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    FND: Nedávno psala do jedný FB skupiny tahle paní, pokud vím, má termín tak za 3 měsíce. Jestli je dobrá nevím, ale dá se s ní vygooglit nějakej podcast a někdo ji v tý FB skupince podpořil, že je dobrá. Kdyby se zadařilo, dej vědět!

Podpora pro dospělé s ADHD – diagnostika, konzultace a terapeutické skupiny

Jste dospělý člověk s ADHD nebo máte podezření na ADHD?
    V ordinaci klinické psychologie nabízím:
    * komplexní psychologické vyšetření ADHD u dospělých
    * individuální psychologické konzultace
    * podpůrné a terapeutické skupiny pro dospělé s ADHD
    * pomoc se zvládáním pozornosti, organizace času, prokrastinace, emoční regulace a vztahových obtíží

Cílem je lépe porozumět svému fungování, najít praktické strategie pro každodenní život a získat podporu v bezpečném prostředí.

Smlouvu máme s pojišťovnami VZP (111), OZP (207) nebo ČPZP (205). Čekací doba se těžko odhaduje, ale aktuálně je to zhruba 1-3 měsíce.

📍 Praha 2
    📞 +420 774 402 966
    📧 stepankovatereza53@gmail.com
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    tohle... musel vymyslet někdo, kdo ADHD lidem rozumí!

KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    POZITRON: Byla jsem v Adicare.. platila jsem 5,900,-

..a dneska mi přišla velmi obsáhlá zpráva... PAS, rozjetý úzkosti a deprese z nastřádaných událostí, souvisejících s neporozuměním sama sobě.
    Doporučení na terapie k podchycení depresí a podpůrný služby pro dospělé s PAS v Nautisu.
    Co se tím změnilo? Můj život mi tím dává smysl. To, co jsem si o sobě dávala dohromady poslední dva roky, a o mých synech posledních sedm let, už není jenom nějaký moje delulu - ta externí validace je pro mě stejně důležitá, jako když mi po několika letech konečně diagnostikovali průser v koleni a došlo to k řešení, místo kecuů, že mám prostě míň cvičit, to, že někdo uzná vaše potíže, že si prostě nevymýšlíte z trucu a nudy nějaký pseudoproblémky.
    Prostřední syn už má diag. ADHD a vzhledem k tomu, že je můj obtisk skoro ve všem, sama tohle kolečko už podstupovat nemusím.
    Až si projdu truchlenim, co jsem to dětem udělala, že mají ode mě takový vklad do života, budu jim snad schopná pomoci se s tím nějak popasovat a projít si tím trochu líp, než jsem se s tím evidentně plácala/plácám sama. Snad rostou do doby, kdy jim bude neurotypická společnost trochu víc rozumět, když se to dostává víc a víc do povědomí (a přibývá diagnostikovaných, děti i dospělých).
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    International ADHD Awareness Day - Solidarity HealthShare
    https://solidarityhealthshare.org/international-adhd-awareness-day-working-with-our-genes-to-foster-hope-and-healing/

tak, ja nevim.. vsechno nejlepsi vam vsem, asi.
    ahaha.
    za me to teda spis nutne neni, ale kdo ja sem, ze..
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KROPUCHA: jasný, chápu. aha, takže když si člověk počká, tak to má zadarmo? jsme se synem na pořadníku a máme počítat půl roku, mezitím ale jdeme za měsíc k obyč psycholožce na pojišťovnu, v PPP na to dost spěchaj, aby mohli napsat finální zprávu. každopádně máme z předškolního věku z PPP napsané ADD, ve škole od učitelky (ona je i speciální pedagog) ADD, tam má syn i PO 1. stupně a teď z PPP ve druhé třídě ADHD a možná i autismus nebo vývojová dysfázie, nutno dořešit.
    EADENN
    EADENN --- ---
    ELLIE: není to na mě, ale byl jsem v podobném stavu (a taky mám nějakou potřebu to že sebe vyblejt, tak se omlouvám).
    Antidepresiva teda neberu kontinuálně, ale už dvakrát mi pomohly se rozkoukat a trochu zjistit kde je problém. A teď (aktuálně jsem zase ve vysazování fázi) jsem zjistil nepříjemnou věc - ano, adhd dělá tok myšlenek a bordel v hlavě, ale aby se stal paranoidním (nebo hypochodrickým apod), jsou potřeba ještě další podmínky, zejména okolního světa. Že to nejsem já, je na jednu stranu úleva, ale na druhou jsem musel přistoupit k dost radikálním životním změnám, které teda docela bolely a nemusely dopadnout dobře.

Vlastně tím chci říct, že možná s naší diagnózou máme sklony na to házet úplně všechno, ale adhd hyperaktivní mozek není automaticky paranoidní nebo úzkostný - to někde nabral, někde se naučil. Jo, někdy v dětství (člověk byl furt buď málo nebo moc), ale někdy v něčem uvízneme do pozdní dospělosti (vztahy rodinné, partnerské, pracovní) a furt hledáme vinu v sobě, i když tam není. A to žádný léky nespraví, jen zametou pod koberec..
    Třeba ty výčitky a úzkosti vůči dětem.. měl jsem to HROZNĚ, a už nemám, ale je to díky letité terapii, odhalení, odkud se ten hlas bere a jestli ho náhodou něco/někdo neustále neživí zvenku pořád (spoiler: ano, živilo). A během toho procesu jsem léky různé měl / neměl / tohle tamto.
    TOTALLYDIZZIED
    TOTALLYDIZZIED --- ---
    Ahoj skupino, dal jsem si test celkem nedávno s podezřením na ADHD, v Adicare... nakonec mi na základě mých odpovědí a předchozí konzultace diagnostikovali aspergera (nově tedy kompenzovanou poruchu autistického spektra prvního stupně) a úzkosti, což jako sedí dost, ale nevysvětluje to ten nikdy nekončící proud myšlenek.

Dost jsem pojal dojem, že ten test a ta konzultace byla primárně o externích projevech a spíš se soustředili na nějakej kontext a bohužel jsem tam asi příliš mluvil o dětství, takže moje popisovaný prožitky připsali spíš asi nějakejm traumatům a tak vůbec a pak mi došla spousta věcí, co jsem za tu hodinu neřekl a sepsal na to téma několik mailů, který jsem pak samozřejmě neodeslal....

Anyway, diagnózu ADHD nijak nevyloučili, jen doporučili terapii na úzkosti, přičemž čím víc si o tom načítám, tím víc začínám chápat že úzkosti v AuDHD fungujou úplně jinak...
    No ale proč to píšu, jsem tu naschvál, včera jsem si poprvý dal ritalin, abych zjistil co to se mnou udělá a... Takový ticho v hlavě jsem nikdy nezažil, to bylo něco neskutečnýho, rozhodně nebudu tvrdit že jsem doma nějak uklidil, nebo se naučil něco novýho, jen prostě... ticho, mohl jsem svoje myšlenky dost jednoduše směrovat kam jsem chtěl a neměl okamžitý vizuální triggery z čehokoliv.. wow.. dokonce jsem si postavil balíček na hraní magiců, aniž bych od toho pětkrát odešel a nedokončil.

For the record - 37, otec dvou dětí, diagnóza čerstvá asi měsíc a vysvětluje to fakt kotel věcí, ale plánuju se o to ADHD ještě jít pohádat dál... protože jestli takovýhle ticho v hlavě a možnost se normálně rozhodnout co děláš a jít to udělat zažívaj normální lidi, tak to je fakt šílený
    CATHERINE
    CATHERINE --- ---
    Sleduju ted tyhle prednasky/rozhovory, prijde mi to zajimavy (i kdyz to neni pro me zadny velky breakthrough). Zajimavy je, ze mnohy z tech coping strategies pouzivam, ale nikdy me to neprislo nako neco systematickyho, spis jako berlicky, abych stacila ostatnim. Mozna kdyz si nejak re-framuju, budu se s tim citit lip.
    Tak kdyby nekdo chtel taky sledovat, davam link.
    ADHD Women Summit - Althea Academy
    https://www.althea-academy.com/aws25/?

KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Jinak sem jdu s tímhle videem, který mě dneska pobavilo.
    (a taky jsem zjistila, že přes ADHD Love se dají koupit Loop sluchátka s 20% slevou. Cool!)

If Netflix did a documentary on my ADHD wife 🤣 #adhd #adhdbrain #adhdprobs
    https://www.youtube.com/shorts/VSKRwzNK1Xg
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    KAIAFOX:
    AXTHEB:
    Já v INEPu ADHD diagnózu dostala! U Mgr. Lucii Kutscher. Tak buď jsem tak jasná, nebo bude záležet, na koho tam člověk narazí.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    OCTOPUSS: a ty mas ADHD, nebo jen hledas neco na co by jsi mohla svizt sve potize?
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    ZSIS: A ty máš ADHD nebo jen názor, a ten klub se ti ukázal v sekci "poslední"?
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    jsem jedniny, kteremu je hodne podezrele delit odpovedi v testech na ADHD&spol na "spravne" a "spatne"?
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ZSIS: ...mně teda z textu vyplývá, že tedy Inep, který je institucí s klinickými psychology, kteří právě mají kulatá razítka na diagnostiku neurodiverzity/adhd, jsou neoficiálně proslulí nedáváním diagnóz jasným případům.
    Adhd diagnostikuje i pedagogicko-psychologická poradna, jen nedá to razítko, které má klinik. (Tím už jsme si doma prošli).

Neurotypik stěží pochopí neurodivergenta.. imo proto je potřeba i tady mít peer psychology.

"Bez chyby a za rekordní čas".. z toho mi zas vyplývá, že jsem k těm testům nepřistupovala jak ke státnicím jako jediná, což mě docela uklidňuje a není to nic, co by diskreditovalo, nebo automaticky vyřadilo člověka z jeho diagnózy.
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    OCTOPUSS: "bez chyby a za rekordni cas", to zni spis jako maturita z matiky nebo AZ kviz.

takze klinicka psycholozka z mista, kde pry ADHD diagnozu nedavaji, ti nedala.. ADHD diagnozu.
    rozumim tomu spravne?

me vzdy trosku zarazi, kdyz jsou lidi nazoru ze nejakemu zadani rozumi lip a vice nez jini, kteri tematice venovali roky zivota.
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    FIONOR: To pořád neodpovídá na otázku k čemu je to dobrý.
    Mně paní magistra pak poslala do prdele, že nemám žádný ADHD, protože jsem jí ty stupidní papíry vyplnila bez chyby a za rekordní čas, a že mám jít na terapie.
    Miluju českou psychiatrii (ačkoli tohle byla klinická psycholožka v INEPu, kde se podle jednoho zdroje chlubí tím, že lidem ADHD diagnózu nedávají).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    PAKOBYLKA_: to mi povídej, vždyť ADHD dítě se prostě pozná. Vždyť se tolik odlišuje od normálně neposedných dětí a i způsobem myšlení.
    MAR_TINA: já mám štěstí, mě socky vůbec nezajímají. Nyx jo, ale to je spíš u mě o osamělosti.
    2BFREE: D velmi prudce, dřív mluvím než myslím.
    TMA
    TMA --- ---
    KROPUCHA: Já se sám polechtat umím! A to prosím nejsem lechtivý.
    SHARKIE: Pomáhá mi si říct si to nahlas. Jako říkat si "zamykám," abych si zapamatoval, že jsem zamknul. Není použitelné v přítomnosti lidí.

ELLIE: Well, Ritalin mi předepisují, ale pro dospělé je užití na ADHD offlabel. Ritalin je na ADHD jen pro děti, pro dospělé je jen na narkolepsii. Předpis mi dají (jinak by mi lék nevydali), ale musím si zaplatit plnou cenu (150/krabicka).

ELLIE: Pokud nemáš "smůlu", ze ti zabírá menší dávka, protože ti obecně zabírají menší dávky všeho (ibuprofen 200 mg, normální populace 400 mg skoro nepocítí). Protože tablety Concerty se nesmí půlit!

MART1NKA: Můžou počkat deset let a napařit ti pokutu a úrok z ní za celou dobu. To už se prodraží výrazně víc.

POZITRON: Moje zápisky ze zkušenosti s Atomoxetinem (25 mg):

2025-02-20 kolem 9? Pilulka

Cca 10 bolest břicha
    10:40 vertigo. Bílé ruce. Mravenčení. Nausea. Kokosbol tlakový (týl, šešulka, strany).
    10:50 spavost
    12:44 sucho v ústech

2025-02-21
    10:15 pilulka
    11:04 vertigo
    22? Bílé ruce, mravenčení
    Furt: Brain fog

2025-02-22
    02:41 nespavost, akrasia, vertigo, kokosbol
    09:47 po probuzení cihla/kladivo/kámen místo mozku. Mozek jen na okraji, ale prostředek tvrdý a těžký. Trochu vertigo. Ne tak silné jako chvíli po prášku nebo potom po jídle, ale pořád.

Obecně:
    Chybí pocit hladu a žízně. Spolu se silně zhoršenou dysregulací to vede k hladovění. Nespavost je formou, že necítím únavu, ale jen o ní vím. To je však nedostatečné, aby mne to pohnulo k akci. V pátek celý den jsem seděl u počítače a díval se na videa na YouTube. Ani se mi nelíbila a nepřinášela uspokojení. Je to peklo. Je to horší než v nejhorší dny. Trochu mi to myslí jen ráno, kdy tělo odbouralo trochu toho léčiva. Ale teď (sobota 22. v 10:05) …
    Musím psát hned a nestarat se o formátování. Jinak zapomenu, co píšu. Jo. Že je to horší, než včera. A rozhodně je to výrazně horší, než normálně. Asi to není pocit mlhy. Ale je to jako dívat se na hloupého spolužáka, jak bojuje s pochopením nějakého konceptu, jenom teď jsem to já.

Jestli je to u normálů takové, že myslí jen trochu a těsně po probuzení a pak už ne, tak asi nechci být normální. Možná proto jsou ty rady, že se má začít s užitečnou prací hned po probuzení, že je člověk nejvýkonnější. Možná normálové jsou takoví, že myslí jen chvilku a pak už ne. Na jednu stranu je příjemné, když vnitřní monolog si dá pauzu, ale nemožnost ho nastartovat znamená, že to přestávám být já, protože já jsem svá mysl. Já jsem ta malá část, která myslí. Zbytek je moje tělo a můj mozek, které jsou důležité, ale nejsou to, co je centrum mého já. Někdy kolem půlnoci jsem měl pocit, že jsem se rozdělil. Že "já" chtěl jít spát, ale zbytek mozku chtěl koukat na YouTube. Tak mozek a tělo koukali na YouTube. Byl to trochu pocit bezmoci. Byla taková povídka.
    POZITRON: Bylo na mne poznat, že pod vlivem jsem nějaký jiný. Poznali to i lidé, kteří mne znali/znají jen zběžně, takže ten efekt byl velmi výrazný a to už ve čtvrtek. To ticho tam bylo. Nedalo se to vypnout. Nešlo začít přemýšlet.

Celkově jsem měl pocit, že padám, nebo spíš, že se potápím. Plus pocit, že to vlastně nejsem já, že realita neexistuje, že je to jen "sen".

MARWIN: Možnost mít ticho v hlavě je fajn. Muset ho tam mít už tolik ne. V okamžiku, kdy prostě nejde přemýšlet, jde jen reagovat, tak už to není tak fajn, když sis na přemýšlení zvyknul. (Ano, vím, že to byla chyba s přemýšlením začínat, ale tenkrát jsem byl malý a neměl jsem z toho rozum a teď už jsem na tom závislý.)

KAIAFOX: Muj dealer psychiatr mi tu diagnozu napsal, ale měl jsem historicky záznam o LMD. Asi pomohlo, že jsem příznaky, které mám, popsal správnými slovy a ve správném pořadí.
    MAR_TINA: Tak dějepis také končí kolem první nebo druhé světové války, žeano.
    IOM_NUKSO: Ten psychiatr musí věřit, jednak že ADHD existuje obecně, jednak že možná existuje i v tomto konkrétním případě, jinak žádanku nenapíše.
    AXTHEB: Ta náhodnost je klíč. Zkoušel jsem fixní buffer a nefunguje.
    2BFREE: A+C+E (jako C, ale příležitost se ukáže jako nevhodná)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    2BFREE: urcite.

ja teda nevim jak si mam predstavovat triggerovani mojeho ADHD.. to proste mam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam