• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    BOD
    BOD --- ---
    QUANTI: Jasan chápu, já obecně látky používám jen když je to ADHD úplně Mordor a potřebuju fungovat, typově uklidit byt a přitom je challenge alespoň vylézt z postele před dvanáctou. Naštěstí to není často.
    BOD
    BOD --- ---
    QUANTI: Kontext: mám dg. AuDHD, ADHD cast celkem brutální, co není jednoduchý v podstatě nezvládám používat, teď jsem vyhazoval 6,5kg prošlé many protože můj mozek.
    Druhá věc je, že mám potřebu kofein když už (jednou za týden max) tak aby ho bylo tak akorát, nemám rád ten lehký stav že mě to spíš ruší než pomáhá a předávkování je hnus, to mezi tím mám asi centimetr široké a ta dávkou u kafe je v podstatě nemožné se do toho strefit. I kvůli dalším faktorům týkajícím se trávení toho co ten den jím a tak. Už jsem lepší v tom to vnímat a trefovat, ale i tak je to 1/4 strefa a to si fandím.

Disclaimer: zní to kontroverzně pro normís, ale v tomhle klubu se asi nebudeme zaklínat tím co je normální.

Podstatné: kofein je za mě ideální šňupat, člověk si může velice přesně určit dávku co potřebuje (tu si postupně najde od spoda, žádný hazard), funguje to pro většinu lidí co znám líp než orálně, nemá to takový negativní vliv na spánek (pro mě zcela zásadní), předávkovat se mi nikdy nepovedlo, u pití kafe naopak nezřídka. Další zásadní věc je že si tím nezaseru tělo, chci to jen tam kde to dělá užitek, v trávení to je bych si dovolil tvrdit naopak. Účinkem je to subjektivně něco mezi běžnou dávkou zeleného čaje a běžnou dávkou ritalinu, čili fajn věc na sebe optimalizaci, léky na ADHD se naopak snažím brát minimálně, i když lepší než amph, pořád je to dělová koule.

Praktické: odsypat trochu čistého kofeinu z vialky zabere pár vteřin a k pití si můžu dát.

Nejsem si jistý jestli kafe pijete utilitárně jak já nebo to s vámi nic nedělá a jde jen o chuť (nepochopitelné pro mě), ale IMHO je to s tím šňupáním zajímavé info, kdybych věděl dřív omezím dřív třeba ten ritalin.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    cau, nevim, jestli jsem tu spravne. Nemam ADHD, mam komplexni trauma, ale v necem to ma priznakama prunik a ja jsem ze sebe fakt nestastna...
    Nejsem absolutne schopna se soustredit na jednu vec a tu dokocit, nez zacnu dalsi. Umim se dostat do flow, kdyz me neco fakt zaujme, ale to neni ono (typicky si vyrabet nejakou kravinu, co k beznymu zivotu vubec nepotrebuju).

Je to ve smyslu: zacnu veset pradlo, povesim dva dratky na susaku a pristihnu se, jak meju umyvadlo, pak najdu napul zality kafe, kouknu na nyx, povesim kus pradla, vysypu suplik, co uz davno chtel prebrat, zavolam kamaradce, dodelam si to kafe, zacnu tancovat po pokoji... mezitim asi nejaky dlouhy minuty cumim do zdi nebo nevim co...
    V praci nevydrzim delsi cas sedet u stolu a dodelat naraz task, doma mam standing desk, tak to je uplne marny, ale aspon u toho nemusim sedet. Jo a sedet je vubec problem, nevydrzim mit nohy dolu a porad si davam aspon jednu nahoru nebo do tureckyho sedu, kino je utrpeni.
    + mam tisic konicku, porad pridavam dalsi, nestiham to vsechno. Umim se fyzicky servat a to me na chvilku zklidni. Spani skoda slov.

Trauma resim (ted zacinam Somatic Experiencing v navaznosti na roky Gestalt terapie). Ale co mam delat s tim pradlem, do haje? Jsou nejaka cviceni, aplikace, rady specificky na tuhle cast problemu? Pochopitelne me ty rozdelany veci na zaver totalne zahltej a je z toho akorat vetsi chaos (a pocit neschopnosti), nez byl pred tim. Mam problem zachytit ten moment, kdy prechazim od jedny cinnosti k druhy
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TILIO: muž je ADHD a většinu svých tendencí přetvořil v něco konstruktivního. Díky hyperfocusu a perfekcionismu ví, že on to blbě nedělá, takže může s klidem z chyb obviňovat ostatní :-) Jen to "calm" mu ve stresových situacích teda nejde a nedokáže operativně přehazovat priority oproti "obvyklému nejlepšímu postupu".

jestli za pomoci psychologa a rodinné terapie dokážeme syna dostat taky do tohohle stavu, budu to považovat za hodně velký úspěch!
    TILIO
    TILIO --- ---
    QUANTI: Presne tak!

Hledej dal. Vim, ze je to narocny, ale - second opinion, nebo hledej co je to jestli ne ADHD. Zaver "jsem proste dementni" je chybnej, nenech se do nej natlacit. Jsme s tebou! :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRAFO: I anamnéza a diskuse, dlužno říct, že jsem už z ní měla pocit, že paní doktorka případy jako já nediagnostikuje. Zase: tím ji nechci osočovat z misdiagnózy nebo že je nějak zaujatá. Čistě přemýšlím, jestli je validní říct a vyhodnotit, že když se dokážu soustředit na test, ADHD to být nemůže, protože ti by se soustředit nevydrželi. A jako doopravdy nad tím přemýšlím, ne ve smyslu "myslím, že to tak nebude". Mně přijde, když si den předtím tisknu papíry a celou dobu na ně myslím, a pak při odchodu totální blackout a nezájem... a podobných situací desítky denně... jako docela velkej doklad, že je něco blbě. Vůlí to neutáhnu, jen šťastnou náhodou, když si náhodou vzpomenu, najdu to v diáři nebo mi někdo připomene. Takže mě prostě překvapilo zjištění, že to ADHD není. Asi teda fakt demence. Nebo už nevím.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    IOM_NUKSO: já to nezpochybňuju, přijala jsem to. Ale přijde mi to divný, že by se člověk s ADHD neuměl soustředit nikdy na nic, to je všechno. Já mám na testy hyperfocus a vím to o sobě. Ale tak asi to tak je, no.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Ja bych to nezpochybnovala, to je cesta do pekla, kdyz se uz neveri ani vysledku specializovanyho testu primo na ADHD. Kdyby to prohodil jen obyc psychiatr v ramci 10 minutove konzultace, nereknu. Roztekanost je soucasti mnoha diagnoz a jinych poruch nebo i dusledek zivotnich okolnosti (pretizeni, deti, stres, prace).
    UNUX
    UNUX --- ---
    Mám pozdě diagnistikovaný ADHD v dospělosti.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    (Zrovna dneska ráno jsem doprovázela dceru na odjezd na adaptační kurz na nové škole. Co jsem zapomněla doma? Bezinfekčnost a další papíry, bez kterých by ji nepustili do autobusu. Naštěstí jsme jely s velkou rezervou a vzpomněla jsem si "už" na první stanici v MHD. Jestli nemám ADHD, tak jsem prostě jen dementní.)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PAKOBYLKA_:
    TRAFO:
    ELLIE: FYI, řekli mi, že ADHD mít nemůžu. Že mám ty testy nadprůměrný a že se na to člověk s ADHD soustředit nevydrží. Moje potíže jsou prý dané typem osobnosti.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Hele chodil jsem (právě kvůli ADHD, i když v osmdesátkáh se to tak nejmenovalo) do třídy s 13 dětma (2-4 třída) a bylo to rozhodně užitečný
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: Pracovala jsem v soukromych i statnich skolach. Jako mama mam zkusenost se statnim i alternativnim skolstvim. A uprimne rikam, ze vsude a vzdy zalezi na tom, kdo a jak vede skolu a jaky jsou tam ucitele. Jinej system je bonus a zalezi na tom, co jako rodic cekas a chces. Ja mam adhd a ve skole jsem trpela socialne, bejval by byl stacil odklad, ale uz jsem umela cist, smula. Jako ucitelce mi vyhovuje jasna vize, jasne uchopeny a manazersky zvladly vedeni a je uplne jedno, na jakym typu skoly. Jako mame dtto (ovsem dite je nadane, bez adhd, taky trpi socialne.) Do “jinych” skol se problemovejsi deti casto “uklizeji”, vidim to docela dost. To ovsem neznamena, ze jim tam bude lip. A uz vubec, ze to s nima umi. (Osobne bych volila skolu s jasnym a pevnym radem, dusledne, ale laskave a TRPELIVE ucitelky a skolu s funkcnim specialnim pedagogem a psychologem. Skolu, kde se da domluvit a kde vedi, co delaji.)
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    SPIKE411: se samostatností problém nemám, to je v pohodě. tohle asi řešit nepotřebuju, spíš mě trápí ta škola / velký kolektiv / neschopnost plnit úkoly ve stejném tempu/stylu, jako ostatní děcka... popravdě, já to vůbec nechápu, mám ještě druhé dítě, mladší (školka) a to je úplně v pohodě.. kdybych nezažil, tak nevěřím, že je ten rozdíl takový (mezi "normošem" a ADHD)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    (A určitě tam má i nějaké ty ADHD případy.)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: kamaratka ma high iq adhd brata a na zakladke ho dost sikanovali. rodicia sa potom rozhodli mu urobit iq testy, ktorymi splnil poziadavky na mensove gymnazium a dopadlo to skvelo. sikana prestala, kluk dokoncil uspesne vysoku skolu (znam ho od strednej, teraz ma 30) a je z neho vyspely dospely muz bez psychickych problemov. trochu mu zavidim pristup rodicov teda. mat to takto, tak by som mohla byt uplne niekde inde.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: ja mam adhd jenom samodiagnozou a muzu te ubezpecit, ze dlouhodobym vyzkymem na byvalych spoluzacich a kolezich z prace jednoznacne rikam, ze skola pro nas byla rozhodne narocna. tam malokdo chodi rad, malokoho to tam bavilo a to jsme byli kolektiv od 25-30 deti. nicmene lekce to zivota to je skvela, priprava na setkani s vetsim kolektivem(treba tim pracovnim) nez je jenom uzka rodina to byla nejlepsi. dulezity to je nevzdat a nepodlehnout reklame, ze jinde budelip. nebude, cesta k budelip je dlazdena i neprijmnymi vecmi, ktere nikoho nebavi (jako treba skola), proste vydrz, to se zlomi a mladej taky jednou bude mit svuj ucet na elitnim nyxu.
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    Zdravím, rád bych znal váš názor - mám syna, nyní chodí do 2. třídy státní školy. Má ADHD (čekáme na druhé sezení u psychologa, který dokončí diagnostiku, ale závěr je vcelku jasný..). Ve škole to je pro něj dost náročné (a tedy nejen ve škole a také nejen pro něj, ale pro všechny okolo). Zvažuji změnu školy za SCIO. tento typ školy jsem vždy odmítal, protože pro mě je standardní školství ideální varianta.. nicméně nyní vidím, jak někdo může být "jiný" a neschopný "normálně" pracovat, tak uvažuji, že bych tomu další šanci. Máte někdo zkušenost, že SCIO přístup je pro podobná děcka dobrá volba (SCIO jen proto, že je to blízko bydliště - jinou soukromá blízko není). Hlavním přínosem je podle mě jen 13 žáků ve třídě... Díky!
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    QUANTI: Bude to dobrý. Není se čeho bát. :) Čím víc se toho dozvíš teď o to méně pak budeš mít starostí. :)
    Taky jsme byl na testech. Když jsem dostal 500 otázek, tak mi to nedalo a řekl jsem: "To fakt chcete po někom kdo má ADHD vyplnit tři papíry otázek?! To není vůbec ADHD friendly!"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam