• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tož tady moje minuta slávy :)
    Radkin Honzák proti ADHD, Martin J. Stránský proti digitálu - CzechCrunch
    https://cc.cz/radkin-honzak-proti-adhd-martin-j-stransky-proti-digitalu-kdyz-se-odbornici-pusti-na-tenky-led/
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    MART1NKA: Ajo, tak preto nepostojim na zastavke a vacsinou sa idem prejst na tu dalsiu. A obcas nielen jednu.

Dik, tohle mi taky nedoslo. Ono taky to, ze nevydrzim stat u zubov v kupelni je kvoli ADHD, mi tiez doslo az relativne nedavno. Nastastie uz aj mama prestala riesit, ze u nich pochodujem po celom byte a robim este nieco dalsie. Nie teda vzdy vhodne. Napr. obliekat si rolak s kartackom v plnej puse, je fakt blby napad. 😃

Lezenie by ma bavilo moc, viem si to uplne jasne predstavit. Len mam na to bohuzial rozbite klby. Ale rozmyslam buduci rok nad lukostrelbou - skusit, ci by nesla.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ELLIE: jj videla som na stene par deti s ADHD (od pohladu to vidis, vcera so mnou jel na stenu kluk okolo 15 busom a obaja sme obchadzali zastavku lebo nedokazeme stat na mieste a len tak cakat na bus, on este u toho kyval hlavou :D) a vidim, jak to pre nich je absolutne super, proste to decko sa na tom 100% zabavi a potom spokojene lezi na matraci a usmieva sa. ani nikomu nevadi, ked u toho rve.
    je dobry este trailovy beh, beh v terene, to je podobne, clovek sa musi koukat pod nohy inak sa prizabije, ale to sa da robit len v lete...

posilku mozem, ale chodim sama so sluchatkami a nebavim sa s nikym.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    MART1NKA: Lezení je vynikající sport. To má rád i můj autistickej syn, dokázal dokonce chvíli chodit na kroužek, což jinak nesnáší. Doporučil nám to dětský psychiatr, že to pro děti s ADHD a / nebo na spektru je super. Není to týmové. Já bych nemohla chodit ani do posilovny, stresují mě lidi a komunikace. Výjimka jsou právě lidi z lezeckýho centra, ti jsou totálně v pohodě. Přesně, tam musíš přemýšlet! Ne nadarmo se boulderovým cestám říká "problémy" :D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MART1NKA: běžná SSRI u ADHD zrovna moc účinná nejsou, líp funguje bupropion nebo venlafaxin.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    WOLFGAR: My ženy na spektru a s ADHD víc napodobujeme ostatní a necháme si víc vnutit, abychom se tvářily jako "normální"... Plus teda nejsem aromantik, zamilovaná umím bejt pořádně. Neumím si to představit z druhý strany, kdy od tebe jako chlapa se čeká, že budeš mít tu iniciativu :/
    S tím sportem, já to mám spojený s výjimečně šťastnýma vzpomínkama. Moje máma byla skvělá, když jsme mohly být venku. Doma pila. Takže jsme jezdily na kole, lyžovaly, lezly po skalách, jezdily veslovat na Mácháč. Tam byla hodná a nesrala jsem ji.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ještě mě tak napadá, pro ženy je docela velké téma ADHD a hormony.

Jak jste vlastně na tom vy? Za sebe můžu říct, že mi tak dva dny před menstruací mnohem hůř zabírá medikace (strattera třeba skoro vůbec). Na tohle téma jsem našla zajímavý článek:
    The Best Medication for PMDD and ADHD May Be Cycle Dosing a Stimulant
    https://www.additudemag.com/best-medication-for-pmdd-adhd/
    ACKO
    ACKO --- ---
    ECLECTICA: já teda nemám adhd ale věci jako úklid a nějaké ty povinnosti nedělám kvůli dobrému pocitu, dělám to kvůli intenzivnímu špatnému pocitu z toho, že to neudělám. Dokud to neudělám leží to na mě jako šutr a musím na to myslet. Pokud to udělám, dostaví se krásný pocit úlevy, že to mám vyřešený. Zrovna teď jsem pod tlakem jednoho šutru, který mám šanci odvalit až v pátek. To bude krásný.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ANICASE: To je problematicke a nevhodne i u zdravych jedincu. Pro ADHD: Tlacit AD skrz nudnou praci je umorne; nemit moznost vyuzit HD je plytvani talentem.
    ANICASE
    ANICASE --- ---
    ADHD a únava? Může mít vliv práce nevhodná pro ADHD vliv na energii v opačném směru? Respektive, když člověk s takovou tou adhd potřebou dynamiky a změn se dostane do prostředí, kde sedí 8 hodin před počítačem, dělá víceméně monotónní práci, kde sice řeší různé požadavky, ty se ale časem stále více opakují, a dlouhodobě mu chybí motivace, se může dostat do stádia trvalé únavy. Dlouho jsem to u psychiatričky řešila jako mírnou depresi a brala jsem různá AD, ale budu měnit práci a napadlo mě, kdybych vybrala něco kompatibilnějšího, jestli by se mi energie zase vrátila. Teď se mi sice vrací, ale tj spíš úlevou, že odcházím. Dost mi moje energie chybí. Samozřejmě těch důvodů tam může být vícero, spíš mě napadlo, jestli jste někdo nezažil toto. Dík!
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ADHD a vnímání času. Myslím, že to znázornila dobře.
    Facebook
    https://www.facebook.com/share/r/19f8f7Sun9/
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    AXTHEB: Ja to radsej ani nepocitam. Uz tak mam dost velke straty vdaka 10+ rokom liecby chronickej nemoci, ktoru moc neovlivnim. Takze kazde dalsie stratene prachy kvoli ADHD seru o to viac a nechcem na to ani mysliet, kolko to uz bolo.

Ale aspon sa to snazim trochu mininalizovat. Coz teda nie vzdy vyjde. Napr. mi tu stale lezi balicek, ktory som chcela riesit, ze sa asi poskodil cestou. Mno, uz je to tak 2 mesiace a nedokopala som sa k tomu. Nastastie ten nebol moc drahy.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CNV: Mno, já odhaduju svojí ADHD daň za posledních 10 let tak na 250k, a to nepočítám peníze ušlý tím, že jsem roky hnil ve špatně placený práci, protože jsem si nemyslel, že budu schopný dělat něco náročnějšího.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ozvala se mi nějaká redaktorka, co píše pro Czech Crunch, že chystá článek o ADHD, mj. v odezvě na to vystoupení Radkina Honzáka. Zajímalo ji, jestli bych se k tomu chtěla jakožto dospělá s ADHD vyjádřit, tak jsme si dneska volaly. Až bude text zveřejněný, dám vám vědět :)

Jinak ode dneška mám kombinaci atomoxetin 60 mg + methylfenidát 5 mg v několika dávkách za den dle potřeby. Před hodinou a půl jsem si brala těch pět mg. Mám lehce lepší náladu (ale nic extra výrazného) a cítím se samozřejmě ještě klidněji. A jako bonus jsem odbavila spoustu malých restů. Snad to takhle klapne.

A do třetice: pokud by vás napadlo zlepšit si spalování piperinem a berete atomoxetin, nedělejte to. Metabolizuje se totiž pomocí stejných enzymů, takže se vám bude pomaleji odbourávat atomoxetin a bude vám blbě. Vyzkoušeno za vás :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Som na seba strasne moc nasrana. Uz dlhe roky niekde platim do konca listopadu zvyhodneny poplatok na dalsi rok. Tentokrat mi to ale uplne vypadlo, spomenula som si az dnes. Skusila som im este napisat, ci s tym nieco nespravia, ale jako podla oficialnych pravidiel nemusia a ja si v tom pripade uplne zbytocne potom priplatim 7 litrov. Ktore by som potrebovala pouzit uplne niekde inde.

Toto su chvile, kedy ma to ADHD strasne moc stve. Aj ked viem, preco sa to stalo a ze to nie je prvy krat a bohuzial ani posledny. Aj ked zrovna v tomto pripade to 1. krat bolo, ale proste obecne. Chjo..
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    PALEONTOLOG: V pohode, adhd tax sa to vola? :))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MART1NKA: jaj...

Muj ADHD manzel si zafixoval na kontrolu na hematologii data 11 a 12. Akorat ze to melo byt 12.11., a ne 11.12. No tak pujde v lednu...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já vím, že teď hodně v médiích vystupue ta osoba, které není s tranzicí spokojená. Jedna. A je hodně slyšet.

O trazici, adhd, autismu a čemkoli by odborníci měli mluvit na základě faktů a současného odborného poznání, ne vykládat v médiích něco, co praktikovali asi tak v roce 85 (nebo nikdy, protože to zaměření neměli) , od roku 2000 nic nového nesledují a sedí v důchodu a jen se občas nechají zvát do médií. Honzák je mluvící hlava už roky, nechápu, že ho někdo někam zve.

A nehejtuju stáří, sama hodně sleduju psychiatra (z jiného oboru), kterému je taky přes 80 a má co říci.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    Tohle není absolutně černobílý, jako matka puberťáka, která zná jiné matky puberťáků, jsem viděla například to, že holka, co by před dvaceti lety prostě platila za "sportovní typ", případně "je to takovej holkokluk" a nebo "ji kluci ještě nezajímají", se hrozně trápila tím, jestli není náhodou nebinární a měla nebinární období, kvůli kterému udělala rodičům vysvětlující video. Samozřejmě ji to za rok přešlo, asi, když se přestala porovnávat se spolužačkami. Problém je, že na puberťáky je tlak, aby se zaškatulkovali, a nemít nic spešl je obyčejná nuda a pocit, že nikoho nezajímají.
    Kolik tiktokerů najednou dělá, jací jsou hrozní autisti, ADHD má dneska "každej", no a vskutku, i svůj gender řeší děcka zbytečně víc, než by měly. Není fér, že je na ně takový tlak kvůli sockám a nemůžou si dospívat jen s těma běžnýma pubertálníma starostma.

Disclaimer: nejsem transfobní. Dospělým, neurologicky zralým lidem přeju, aby mohli být, kým chtějí být. Coby rodič ale některé věci nepřekousnu.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ZVIRATKO: To ráda slyším, asi ji brzo dostanu předepsanou. Tady (Švýcarsko) je to nejčastější ADHD lék pro dospělé.
    SHARKIE: No nevim, já si často uvědomím, že něco náhodně mlsám až ve chvíli, kdy to polknu. Naopak se těším na medikaci, jak snižuje chuť k jídlu :D S nadsázkou. Můj syn na tom ritalinu prostě nemá hlad až do pěti odpoledne. (Pak sní tři večeře.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam