• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    BOD
    BOD --- ---
    Mě ty gamifikujici apky ve výsledku jen brali energii, ale dostal jsem od ADHD kámošky tip na velmi prostou https://play.google.com/store/apps/details?id=org.isoron.uhabits u které lze nastavit, že notifikaci neswipnu, takže na připomínání a vynucování fakt důležitých věcí je pro mě fajn
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: za doporučení budu ráda.

Ale u těch terapeutů je to silně individuální. Škoda, že to nevyšlo s tím jediným, kde jsem cítila... Že mi dává něco navíc. Oproti internetu a kamarádům.

Ten příběh o terapeutce (opravdové, v centru jako inep), co mi na každou věc říkala, jak to zná a má to horší (lol, klasické adhd, ta první část) už jsem psala, ale to je jen taková špička ledovce.

A je fakt, že u některých jsem to vzdala brzy, protože buď moje tenkrát ještě netušené adhd, nebo prachy.🙄🙄

Rozhodně tomu chci dát šanci a třeba bejt trochu lepší a spokojenější. :-)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    PATISLAV: ja mam opak ze slysim spis vsechno najednou. Sou naky divny nahravky ruchu a zvuku a normies prej slysej jen neidentifikovatelny hluk kdezto adhd slysej kazdej konkretni zvuk pres ssbe jeden vedle druhyho na druhym.

Kdyz tenhle vektor napnes k nahodne precitlivelosti na vyrazne smyslove podnety v zavislosti na tom zda jsi zrovna overstimulated neb9 understimulated.

Je to odvracena strana nasi extremni (nekterych z nas) lasky k hudbe a co nam dokazi sonicke podnety davat ..
    BOAR
    BOAR --- ---
    PATISLAV: jen jsem tom asy slyšel, takovýto, že když mluví 2 lidí, tak nerozumíš ani jednomu ? Sám sem si to diagnostikoval. I adhd. Protože moje adhd mi dedopralo dostat se někam na diagnózu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DRABICZ: a slo by se ji zeptat, jak to teda vlastne bylo? Ze ty si pamatujes jednu verzi, trpaslik prisel s jinou... je otazka, proc se za tebe nepostavila, treba tam byl nejakej duvod (ono ja to znam sama od srbe - jako rodic ADHD ditete se proste bojm delat vlny, protoze uz tak jsme vsude porad "v podmince" a nechci riskovat, ze vztek na me si vybijou na juniorovi).
    Tak jako tak, aspon bys to v sobe mohl uzavrit.
    PAKOBYLKA_
    PAKOBYLKA_ --- ---
    IOM_NUKSO: Cekala jsem na to, zda se objevi informace o tom, jak moc je/neni na telefonu. Zni to jako adhd/autismus/audhd, ale ten telefon tomu nepomaha, pokud v zoufalosti voli tuhle cestu casto (byt chapu, ze to je lakavy). Dite to vycuka a je pak vetsinou horsi. Zalezi na tom, jak moc to na nej blika a co presne na telefonu dela, ale casto staci rychlejsi serial a dite je pak nesnesitelny. Plus vetsi nachylnost k zavislosti, horsi seberegulace…
    Muzou (neresi-li uplne finance) zkusit i neco online, Hedepy nelimitujou hranice, ale netusim, zda maji detske psychology.
    Urcite by to resit meli, jinak to bude horsi.
    Aspon si neco nacist a zkusit s ni zacit sami nejak fungovat, pokud to zvladnou. Po kruckach. Misto vysvetlovani modelovat, ukazovat, kreslit, pomoct si knizkou, obrazky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ALONSY: jo no, jen s adhd musis za konkretnim speialistou, co se tomu venuje. Beznej psycholog uplne ne resp viz, co jsem psala - nekdo ji rekl, ze je to vychovou. Coz bude imho peknej bullshit, kterej je strasne zbrzdil.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    IOM_NUKSO: z toho, co mam načtené, holky bývají spíš uzavrenejsi, do sebeubližování, zmatenosti, vnitřního chaosu, ale jak říkám, co já vím.

To chápu, spíš mi jde o to, že je fuk, jestli je to adhd, porucha autistickeho spektra nebo něco naprosto jiného, očividně to nějaký problém, který by se měl řešit, je.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ALONSY: protoze nevim, zda na ni tlacit nebo jsem uplne mimo. Adhd neznam, nemam zkusenost, ale dle popisu mi to sedi. A proc by nemohla takhle se rojevovat holka, ale kluk jo?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    K čemu ti bude diagnóza od lidí na internetu?

Mně to moc jako adhd nezní, možná kdyby byla kluk.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Vsechno spada pod adhd.

Jesli se bojej jit k doktorce tak to je tezky no.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ALONSY: Nedavno som niekde videla clanok, ze tie ADHD lieky nejak divne funguju na ludi s AuDHD. Skusim ho najst.

Kazdopadne to moze divne fungovat teda asi aj na niektorych ciste ADHD, kedze to mas taky spektrum, ktore mame kazdy inac namiesane. Buh vi :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    WOLFGAR: já kvůli těm zvláštním reakcím pochybuju, že adhd mám.
    Jako když se po tom začnu soustředit na úkol, je to super.

Jakmile do toho vlitne komunikace, jsem fakt jak zfetlá.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Tak jsem rad ze se na mne za adhd vtipy nezlobite. Pridavam dalsi.

FWRtDoN.md.png

kdo precetl url napoprve ? :D
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    MART1NKA: Jo to mi dava smysl a vim, ze zrovna u sebe je to neco cemu jsem se ve svem mixu diagnoz uplne vyhnul i kdyz by me hrozne zajimalo proc. Asi tam bude nejaky mix aspektu od gendroveho, kulturniho, povahovych rysu kdy tam bude urcite vetsi spojitost pro ADHD introverty nez extroverty az po hodne specificke veci jako treba jak moc je clovek svym okolim dotlaceny maskovat coz jak uz tu probehlo na ty uzkosti muze mit dost drasticky vliv. Takova ma osobni teorie je, ze u lidi kterym se nikdy nevinula potreba maskovani a naopak si vypestovali nejakou osobni hrdost na to, ze jsou divni a zaclenuji se vyhradne do skupin stejne divnych lidi (a slovo divny pouzivam v tom smyslu jak jsme to vnimali tehdy v dobe dospivani a nejvic formativnich let a zaroven v dobe kdy o nejake neurodiverzivite a mental health neexistovalo skoro zadne verejne podvedomi, ale proste jsem byl v dobe svych -nacti pankac a odpor proti vetsinove spolecnosti a mit v pici byly prirozenou soucasti) tak ten prostor pro rozvoj uzkostnych stavu byl vyrazne mensi nez u tech, kteri byli okolim donuceni maskovat a neustale se hlidat a strachovat co ostatni, co si mysli, co citi atd. viz vsechny ty veci co zminujes.

Hodne to totiz vidim na svoji uzkostlive upracovane mamince u ktere presne nejaky ten mix AU smerovani kombinovaneho s uzkostnou poruchou zaznamenavam a hrozne dlouho mi trvalo to pochopit, protoze mi prislo, ze neustale resi veci ktere me prijdou naprosto nepodstatne, nedulezite a zbytecne. Dlouho jsem to vnimal tak, ze stresuje nad zbytecnostmi, ktere si sama zpusobuje az o hodne pozdeji zacal pomalu chapat odkud to vychazi vzhledem k pozadavkum, ktere na ni byly kladene v dobe kdy ona vyrustala a studovala medicinu a pak zacinala praxi a neustale citila nutnost splnovat naprosto perfektne veskere pozadavky kladene svym okolim. Myslim si, ze i v dnesni dobe si to dokazu nejak empaticky predstavit jen hodne castecne a i to se mi jevi jako naprosty teror.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    WOLFGAR: Ono to riesi generalizovanu uzkostnu poruchu, ktora je v kombe s adhd (niekde som videla, ze komorbidita je tak 60%) uplne deadly. Vlastne si zasekly vo svojej hlave a strasne trpis. S pozornostou to nerobi nic.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    ALONSY: Když fakt potřebuju výkon v prostředí, kde jsou jiný lidi, vyplatí se nepřestřelit dávkování. Taky je dobrý mít lék s postupným uvolňováním (Concerta, medikinet) a ne čistý ritalin, který má moc rychlý nástup a rychlý propad.
    Podle mojí zkušenosti Concerta 18mg na běžný den, 36 mg na výkon v klidu (v tichu, doma), ale 18 mg na výkon "v kanclu" (s nutností komunikace). Teďka jsem si na akci, kde jsem pracovala s lidmi, dala 36 mg a bylo to první hodinu fakt nepříjemný.
    Bavila jsem se se známým, co máme takřka totožnou zkušenost se svými ADHD, a ten pracuje v IT, asi taky v kanclu, a říkal, že víc než 18 mg je prostě divný. Moc tě to uzavře, zruší to příliš mnoho vjemů, až kontraproduktivně. Ideálně chceš pomalou, konzistentní stimulaci, ne spoustu nástupů a propadů energie.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    A Thomase E. Browna znáte? Takhle dobře vysvětlený ADHD v 28 minutách jsem asi ještě neviděla.
    Na konci jednoduše vysvětluje i jak funguje medikace. Mimo jiné autor knížky Smart but Stuck:
    ADD/ADHD | What Is Attention Deficit Hyperactivity Disorder?
    https://www.youtube.com/watch?v=ouZrZa5pLXk
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    BOD: ADHD ked "rozblaznis", to sa hovori na SK ked mas decko co je takze po hre ukludnit..., tak ten najety dopamin sposobi, ze nevies prestat...
    no a ked niekoho bavia debilne vtipy (znam to sama na sebe), tak sa aktivujes a nevies prestat, nez to zajde do nejakych uplnych zhovadilosti co nie su work appropriate...
    BOD
    BOD --- ---
    BOD: Aha já jsem v ADHD ne autistickým auditku, možná je to relevantní i zde, já stejně netuším co je interně co
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam