• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: spíš je to, jako že ke gynekologovi nepůjdeš se srdečním šelestem. Sice tu kardiologii v nějakým základu na škole měl taky, ale pozná jen fakt ten základ a žádný špeky. Což zrovna u ADHD/PAS a dalších spektrálních psychologicko-psychiatrických diagnóz... bych řekla, že budeš někoho, kdo pozná i ty špeky.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    MAR_TINA: To mě pobavilo :)
    Ale není to přesnej příklad. Teď uż máme metody, jak kvartérní sedimenty zkoumat, ale určitě bylo v historii období, kdy ty poznatky teprve přicházely.
    A to je ta situace s ADHD. Ještě nedávno se věřilo, že ho můžou mít jenom děti. ADHD u dospělých a u žen se zkoumá teprve pár desetiletí, studií je ještě relativně málo a většina v USA…
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    je mi lito cist, jak to chodi v CR.

ja zacal svoji situaci a nespokojenost resit asi pred rokem a pul. psychoterapii a psychiatricku mi predepsala "normalni" lekarka.
    kvuli tehotenstvi jsme pak s ex byli na peripartalni psychiatricke ambulanci, coz mi tady plati pojistovna. termin byl snad do dvou tydnu.
    Peripartale Psychiatrie – Wiener Gesundheitsverbund – Klinik Ottakring
    https://klinik-ottakring.gesundheitsverbund.at/leistung/spezialambulanz-fuer-peripartale-psychiatrie/

tam mi napsali pozvanku na test na ADHD, coz jsem si domluvil u jedne psycholozky behem dalsich 2 tydnu. ten se musi kazdopadne platit, ~600€, pojistovna prihodi asi kilo. test trval 3 hodiny s rozhovorem a pocitacovym testem reakci atd, pak jeste jednou na hodinku a pul na textovy otaznik. takze rozhodne jsem za penize imho neco dostal. hlavne diagnozu, se kterou mi psychiatricka je schopna predepsat medikaci. yey.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    MAR_TINA: Podle mě o tom velká většina psychologů ví prd. Když jsem před 20 lety studovala psychologii, tak jsme se o ADHD neučili vůbec. Ani slovo.
    Takže tipuju, že to budu znát jenom ti mladší, a ti, co se o to zajímaj a vzdělávaj se (hodně toho víme až díky docela nedávným výzkumům)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já pořád nechápu, proč je pro studované klinické psychology taková challenge diagnostikovat PAS anebo dokonce tak běžnou věc jako ADHD. Co jinýho mají jako na práci, sorry, než stav, který má tak velká část populace.

Ve smyslu, že ADHD by měl umět a dělat každý a PAS aspoň půlka.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KAIAFOX: znama byla s petiletym ted cerstve tady a na termin cekali 2 mesice. vysledek atypicky autismus.
    https://www.inep.cz/files/2177-pas-diagnostika-letak.pdf

KAIAFOX: jasny, vsak take toto je pripad 3/5 clenu nasi domacnosti. 2 kluci nastesti zatim vypadaji pouze na max ADHD a snad to tak uz zustane. :)
    OCTOPUSS
    OCTOPUSS --- ---
    KAIAFOX: Myslíš tu jejich paní magistru, která zjevně ADHD neuznává jako diagnózu? Ta mi před pár lety taky najebala, že mám radši jít na terapii, a pak jsem z psychiatry dva roky lámal Stratteru aspoň jako pokus na vlastní úhradu, a on se pořád bránil, že bez papíru od klinickýho psychologa nemůže. No tak jasně že do psí prdele může, teď už mi ji píše tuším třetí rok. Kurva český zdravotnictví...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    POZITRON: původní dotaz směřoval na ADHD a PAS (a partner má dg. PAS). Zda bere děti, nevím, dneska se podívám, jak se jmenovala, tak budeme moudřejší.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    POZITRON: aha, tohle je skupina o ADHD, tesne vedle, ups, resim u syna PAS. nam teda se ted ozvali z PPP, se kterou ho resi tridni ucitelka a pujde na psych. vysetreni plus skolni dovednosti, ale ja bych potrebovala spise nekoho specializujiciho se primo na PAS.
    DOUCE
    DOUCE --- ---
    KAIAFOX: Beroun (https://www.cdr-akeso.cz/) - dělají tam ty diagnostické probramy dvoutýdenní, ale předchází tomu indikační pohovor (a vyšetření EEG a magnetická rezonance).

U mě bylo už při tom indikačním pohovoru na ADHD program (pohovor trval asi dvě hodiny) řečeno, že ADHD je u mě prakticky jisté a program by tím pádem z pohledu indikace nedával smysl (ale pokud bych ho chtěla absolvovat z jiných důvodů - edukace, nácvik kompenzačních technik, tak samozřejmě můžu).
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    Zdravím. Už jsem poměrně zoufalá z hledání diagnostiky.. obepsala jsem několik institucí a všude mě posílají do prdele, nebo na pořadníky s termínem v nekonečnu. Nemáte někdo tip na psychiatra, který se zabývá diagnostikou autismu/adhd u dospělých a nemá termíny za dvacet let?
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Tak hlásím, že už jsem oficiálně první český certifikovaný ADHD kouč :)
    Baví mě to neskutečně a pořád se něco novýho učím.
    EADENN
    EADENN --- ---
    FEDAJKIN: ale nechoď do diskuse, dozvíš se že jsi rozmazlený, rodiče ti nikdy neřekli ne a ty jsi tím pádem málo zocelený do reality světa *facepalm*. Já jsem na podezření, že mám ADHD, přišel právě přes tohle.. když jsem se zhroutil v práci po nějaké banální kritice.
    PAN_UZIVATEL
    PAN_UZIVATEL --- ---
    POZITRON: Aha, ty jsi zena, tak to erekce nezajima, ale mozna vliv na sexualni funkce ano.

Nicmene co se tyce cumeni do prazdna, to ja zazil v extremni mire, kdyz jsem byl v tak silnych uzkostech a depresich, ze jsem nahle vlastne byl schopen cumet a nebyt, pozdeji prisla ale i i depersonalizace, ze jsem se zacal vnimat mimo vlastni telo, tehdy mi psychologem bylo receno, ze na to, abych v hlave mel takovy klid, tak na to trenuji mnisi v klastere cely zivot, coz mi tehdy fakt pomohlo, jinymi slovy, pro mne to tehdy byl dusledek totalniho rozkladu emocniho v dusedku toho, co se mi delo, ale pokud nemas nejake extremne tizivou zivotni situaci, tak proste mozna jen mas ten prirozeny klid v hlave, co asi maji lide bez adhd. Jinak nevim, co beres, ale ja treba ve volnem case prekladam texty a vsiml jsem si, ze nahle po poziti tablety ten preklad moc nesel, tak zdali mas meritelne parametry, ze odhadnes tu vzniklou "tupost".
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Mam taky pocit, ze ste tu viaceri pisali o tom, ze vam lieky dvihali tlak. Je tu niekto, kto ho mal predtym moc nizky a len sa mu zrovnal, alebo vam ho tie lieky dvihli zase az moc?

Ja s tym nizkym tlakom bojujem cely zivot a miestami je to dost otrava. A jak som poslednu dobu dlhodobo este nevyspata, tak su hlavne rana, kym sa nejak preberiem, uplny ADHD chaos a tak zvazujem, ze bych tie lieky predsa len skusila. Ale narada by som zas miesto jedneho problemu s tlakom riesila iny problem s tlakom.
    IRINASH
    IRINASH --- ---
    POZITRON: Zrovna řeším něco podobného (u nás podezření ze strany školy na ADHD) a jediná cesta je objednat syna k psychologovi, který se na posuzování ADD nebo ADHD specializuje. Když jsem se na to ptala v PPP, řekli mi, že oni pouze posuzují školní zralost a tyhle věci ne. Volala jsem psychologovi v lednu, termín máme o prázdninách, takže to chce s předstihem.
    LWEEK
    LWEEK --- ---
    MAR_TINA: Tak s tím mám taky přesně stejný problém. Mám něco udělat a nechce se mi. Tak si jdu udělat kafe, pak si zkouknu weby jestli jsou nové články nebo nějaký youtube... a půl dne v hajzlu. x) Začít pracovat je pro mě dost těžké. Když už potom pracuju tak je to úplně v pohodě. Ale ten start je fakt těžký. jediné co jsem vypozoroval je, že hodně záleží na tom jak moc v pohodě jsem. Když se třeba vrátím z dovolené, tak ten první den nemám vůbec žádný problém začít cokoliv. Vysvětlením by mohlo být nedostatek dopaminu. Ale zas nemám takovou tu klasickou ADHD roztěkanou mysl. A mimochodem když jsem svého času pracoval na vlastních věcech tak rozjezdy nebyl vůbec žádný problém. Jakoby se to týkalo věci které pro mě vymyslel někdo jiný a zvláště pokud to jsou věci které mi přijdou k ničemu. Třeba účetnictví. x)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LISKAAUDREY: Starty, ADHD nemám, jen přetížení, ale starty, to je něco strašnýho.
    Máte na to někdo nějaký dobrý hack?

Jo a nebavíme se o startu ráno, ale o tom, že když mám na den 12 úkolů a z toho 4 nejsou udělat naráz, tak to znamená, že ten den "startuju" až 16x.
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    POZITRON: AuDHD (PAS + ADHD) to maj hodně těžký :( Soucítím, sestro. Mě "kompenzační dovednosti" alias masking taky úplně zabíjí.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    mam zadanku na terapii, kde jsou vypsane vsechny ty nastradane diagnozy a takhle na papire to zni, jako kdybych byla nejakej uplnej mimon. :) GAD, PAS, ADHD. oslabene socialni dovednosti. "kompenzacni mechanismy jsou pro klientku energeticky narocne a mohou vest k unave, pretizeni a emocnim kolapsum".
    ok, tak za to asi fakt nemuzu, ze akorat vystavuju faktury na zkracenej uvazek, neni to selhani a neznamena to, ze se malo snazim. :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam