• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    O Brnenskem adicare jsem taky slysel jenom negativni reference. Krome obecneho ze prvni jdou po prachach jak se da cekat tak vim o dvou lidech u kterych bych ja jako laik diagnostikoval adhd asi tak po deseti minutach kontaktu, adicare pry nic a kdyz sli na normalni pscyhiatrii tak okamzite diagnostikovano. Trochu to nechapu jestli vazne maji tak nefunkcni testy protoze kdyby jeli ciste jen na prachy jako ve vsem ostatnim tak bych cekal ze spis budou chtit potvrdit kazdeho a mit z nich dalsi navstevy.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Akrasia updatovala tabulku s kontakty:

Kontakty od komunity – kde hledat pomoc s ADHD v dospělosti.xlsx - Tabulky Google
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VlXyUDYJjRecMqUvMLupXLawhg7oGBlY/edit?gid=1212824055#gid=1212824055

Možná by se to hodilo na nástěnku?

Jinak je tam i odkaz, kam hlásit, že se nemůžeme žádného odborníka dobrat: https://nedostupnapece.mzcr.cz/
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    FND: Beroun netuším, ale teď mám od známé referenci z Adicare: "byla jsem v Adicare ve Vrsovicich, ale nejsem moc spokojena. Dlouho jim trvalo zpracovani vysledku, komunikace s nimi trochu zvlastni behem cekani na vysledky a ted dlouho cekam na hovor o interpretaci vysledku. Takovy pocit, ze proste jen they care about money but not helping you… prvni dve sezeni byly fajn, ale jakmile “dostali penize” tak to slo dolu. Testy byly navic dost zastarale, ne uplne adekvatni pro diagnozu ADHD u zen dle novejsich vyzkumu atd."

Pro info - ADHD jí neprokázali..

Já se po strašně dlouhý době dostala termín do INEPu, překvapilo mě, že se žádankou je to vyšetření zdarma na pojišťovnu. V lednu poreferuju.
    BOD
    BOD --- ---
    Keto - držel jsem cca 2 měsíce a po úvodním mordoru velice super. Slanina fungovala jak silný kafe a totálně mě nastřelila. Celkově jsem měl většinu té doby od ADHD dovolenou, pořád to bylo přítomný v pozadí a bylo jasné že se k tomu vrátím, ale ten akutní tlak, zahlcení ap bylo o poznání mírnější. Jak přemýšlet o shitu v práci z lehátka na pláži.
    Byl jsem v úvodu primárně rozhodnutý úplně vyloučit sacharidy a zažít se bez nich, pomáhalo mi že jsem měl náhradu ve formě klobás co měli celkem fajn složení i cenu a měl jsem na ně chuť v podstatě pořád, takové to nadšení z něčeho co vydrží pár měsíců max., plus pár dalších věcí co mi fungovali a přebilo to ty chutě v prvních 10 dnech třeba, pak už to bylo v pohodě.
    Celkově keto není něco co bych chtěl dělat pravidelně kvůli zdravotním rizikům, ale minimalizovat množství sacharidů, hlavně věci jako pečivo a cukry mimo ovoce. Jak to ale nemá pevné hranice - tohle nejím, což asi chci nemít úplně striktní, tak je těžké to udržet a nezvrhavat se při noční procházce centrem, kolem random fastfoodu/okénka nebo nákupu nevinné mňamky v samozřejmě ekonomičtějším rodinném balení co dám ani nevím jak za večer.. je to válčení, ale s alkoholem nemám pevnou hranici a funguje mi to dobře, s cukrem a pečivem je to nějak složitější zdá se
    FND
    FND --- ---
    chci se zeptat, co byste mi doprucili spis na vysetreni na adhd - berounsky cdr nebo adicare, nebo je to vesmes jedno u te diagnostiky?
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    ECLECTICA: low-carb a keto jsou pro mě s ADHD neudržitelné (moc veká mentální zátěž okolo plánování jídla), ale jednou za čas si dám půst na 48 až 72 hodin (což je de facto intenzivní krátkodobý keto režim) a i když je první den trochu horší, po cca 20 hodinách půstu mám subjektivně jasnější uvažování a lépe se mi soustředí v práci (ale může to být i tím, že piju víc vody)
    pokud to ale správně chápu, tenhle režim (ať už půsty nebo keto-diety) není úplně kamarád s menstruačním cyklem, takže bych byl opatrný
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Zkoušel někdo z vás někdy low-carb nebo keto dietu? Údajně by to mohlo zlepšovat symptomy ADHD. Zatím teda spíš sleduju opačnou tendenci, ale kroutím teprve druhý týden.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    STELLA eMOTION – ADHD Alien Gifts, Tools & Merch for Focus
    https://stella-emotion.com/

QUANTI
    QUANTI --- ---
    KROPUCHA: Vadí, když to je jiná medikace než na ADHD? (myslím samozřejmě v rámci psychiatrie)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Kateřina Melzmuf Dörflová

Psychologist, PhD. student in Neuroscience (ADHD, time perception), research worker in NIMH

Stále nabíráme malé participanty a participantky do studie vnímání času u ADHD. Kdo máte doma ádéhádě, pojďte do toho! A kdo máte někoho takového poblíž, prosím, odkažte je na nás 🤍

KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Čtení tohohle článku bolí :(

ADHD u žen bývá často přehlížené, protože se projevuje jinak než u mužů. Místo nápadné hyperaktivity se častěji objevuje vnitřní napětí, pocity selhání, problémy ve vztazích, nebo i sebepoškozování. Mnoho žen se snaží své potíže maskovat a přizpůsobit se očekáváním okolí, takže nedostanou diagnózu ani podporu, kterou by potřebovaly.

ADHD in Women and Girls: How Symptoms Present Differently in Females
    https://www.additudemag.com/adhd-in-women-girls-symptoms-diagnosis-recommendations/
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Aha, takže zase ta Akrasia! Vypadá to, že se hezky rozjíždějí. Kdyby někdo hledal přímý link na jejich svépomocné skupiny, je tu:
    Registrace do projektu ADHD svépomocných skupin
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6OmX4wBgMXF0sLJbJapFcl7xsBU46VL0i4v9J_PaWO9K90g/viewform
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ECLECTICA: to maj snad vsichni bez ohledu, zda maji nebo nemaji ADHD, ne :)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    In support of ⭐️ ADHD Awareness Month ⭐️ ADDA is offering free membership + (all available content) for the month of October. If you’re not a member and want to give it a try, now is the ⏰ . Link is here. (I’m told that after the month if you don’t want to stay, cancelling is 1-click away).
    Free Month of ADDA Plus - ADDA - Attention Deficit Disorder Association
    https://add.org/free-month/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Just ADHD things…
    Začal jsem si dělat vajíčka.
    Šel jsem si odskočit.
    Když už jsem byl v koupelně, začal jsem pracovat na své ranní beauty routine.
    Vajíčka jsou na uhel.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Znáte je? máte s nimi nějaké zkušenosti?
    Akrasia - Prostor, který ADHD rozumí.
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100090348986478
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Já jsem medikovaná vším možným, na ADHD ne, ale je to u mě každý týden stejný. Pondělí, úterý naplno, středa ztrácím drive, čtvrtek marná, pátek v sebezapření. Každý den vždycky kolem 14.hodiny hrozný útlum, kolikrát mám i mikrospánek. V 15 hodin je to zase dobrý, ale po zbytek dne se těším do postele, abych byla až do noci čilá jako rybička.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    Hm, nejsem medikovaná na ADHD, ale na depresi, a je to od pondělka úplně zoufalý. Odhaduju to na kombinaci zhoršení počasí, stresu a PMS - YMMV.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Update ze života začínajícího ADHD kouče:

1) Strašně mě to baví. Tohle je asi to, co jsem celej život hledala a kde můžu bejt konečně užitečná. Pomáhá mi v tom i moje vrozená důvěra v lidstvo a věčnej optimismus :)
    2) Funguje to - i na tý úrovni, co zatím dokážu!
    3) V ČR ani v Německu, kde napůl žijeme, skoro nikdo ADHD koučink nezná. Chce to hodně vysvětlování, ale kdo jednou zkusí, už nechce jinak! :)
    Vytvořila jsem k tomu zatím tuhle stránku:
    ADHD Coaching | Practical Support for a Busy Brain
    https://www.whatsadhdcoaching.com/
    4) Ukázalo se (no mohlo mi to dojít dřív...), že na praxi, nahrávky a feedback potřebuju koučovat v angličtině. Takže kamarády a známé zatím moc prostoru není :(
    5) Jestli se tím jednou uživím, to je ve hvězdách :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    TILIO: Tie dane za minuly rok (jo, viem, ze je pozde) snad konecne doriesim. Uz cakam snad na posledny dokument a aj som sa dokopala k poslednemu telefonatu, ktory to cele este blokoval.

Tuhle cast ADHD vyslovene neznasam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam