• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SHARKIE: Hm, tos mi připomněla, jak jsem jednou založila knížku obálkou se stravenkami.... Našla jsem ji bohužel až příští rok.

Kurník, jak můžu nemít ADHD?!
    TUILE
    TUILE --- ---
    sestra chtela na ADHD medikaci, pac proste je brutalni chaot a zapomina furt nekde neco a neni schopna se soustredit.
    zije v nemecku a nenio schopna se nechat diagnostikovat, pac na to potrebuje tenhle papir a tenhle papir a tamhle zavolat a tamhle zavolat znovu, pac zrovna nemeli volnej temrin...
    a mezi tim platnost toho prvniho papiru pomine.

test je schopna vyplnit bez problemu, kratkodobe se samozrejme soustredi, kdyz uz u toho musi sedet.
    ale zaridit prerekvizity k dostani se na diagnostiku...
    antreba by pak stejne propadla, kdyz by se byla schopna do toho testu zabrat a dokoncit ho bez maluvek na okraji...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KROPUCHA: Mně klinická psycholožka udělala testy a jak se dokážeš soustředit deset minut na test, tak prostě podle jejich notiček poruchu pozornosti mít nemůžeš. To je jedno, že odmala zapomínám na úkoly i události, že mám sešity z gymplu plný omalovánek, protože jsem prostě vypínala, že jsem hned v druhým semestru na VŠ prošvihla zápis do seminářů, že si nedokážu ani po čtyřicítce zorganizovat život, prostě dokážeš sedět v klidu u testu? ADHD nemáš, jdi pryč.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    QUANTI: Lektorka nám říkala, že se klientek vždycky ptá, co od diagnózy očekávaj. Že ne vždycky je potřeba, a hlavně se bohužel často stává, že ženy tu diagnózu nedostanou :( Prostě tím sítem propadneme.

Existuje i jedna studie, podle který dívkám po 14 letech věku ADHD mizí. Akorát se v ní ptali jenom rodičů a nezohlednili, že dívky ADHD častěji maskují.

A teď se podrž, tady je důvod proč se to brzo učíme skrývat: Protože u dívek se ADHD rysy častěji považují za charakterové vady :((
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    COCOBRYCE: nevýhoda terapeutů, co to neumí s ADHD, co? Přitom jenom potřebuješ najít vlastní způsob. A vůbec nejsi lemra líná (lemra líná by to neřešila, ne?), jen to máš jinak než pan terapeut a přirozeně naplňuješ svojí potřebu nestrukturovanýho času, což je ok :)
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    " ADHD is constantly being told “you’re doing it wrong” even though your way also works. ":)
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    O ADHD a vnímání času jsme toho v ADDCA měli spoustu. Je to naprosto fascinující. Co mě tak napadá:

* necítíme čas, nejsme s ním spojení
    * nejsme moc spojení se svým budoucím já (jako bychom ty prokrastinované úkoly nechávali někomu jinému...)
    * cokoli blíž v čase vypadá větší a důležitější (a naopak)
    * nejsme dobří v odhadech, co kolik zabere času (náš rychlý odhad bude skoro vždycky špatně)
    * zapomínáme započítávat, kolik času zaberou aktivity před a po (např. počítáme jen cestu MHD do práce a neuvědomíme si, že se taky musíme oblíct a dojít na tramvaj, a pak dojít do kanceláře, sundat si kabát, zapnout počítač...)
    * máme pocit, že čas je natahovací (věšení prádla trvá 30 minut, ale my do toho přece můžeme propašovat dalších 45 minut na nyxu, a přitom věřit tomu, že za 30 minut budeme mít hotovo, že ano)
    * time-boxing pro plánování času pro většinu nefunguje, pokud si tam dáme přesný časy (je to pak moc omezující, tak to odignorujeme), ale může fungovat, když si to necháme jako pohyblivý bloky
    * někteří z nás nejsou schopní nic dělat celý den, když mají odpoledne nějakou schůzku; nebo někdo zase naopak po ní (pomáhá to o sobě vědět a podle toho si ty schůzky plánovat buď na ráno nebo odpoledne, pokud to jde)
    * naivně si myslíme, že v budoucnosti budeme mít víc času :)
    * potřebujeme pravidelně, ideálně denně, nějakej nestrukturovanej čas, jinak jsme nešťastní

Atd. atd. atd. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    People with ADHD symptoms report more involuntary memories in daily life
    https://www.psypost.org/people-with-adhd-symptoms-report-more-involuntary-memories-in-daily-life/
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    A když už jsem se rozepsala, tak ještě k tomu pohybu... :)

Cvičení je (podle ADDCA) nejúčinnější nefarmakologickou léčbou ADHD. Jen je potřeba najít takový, co danýho člověka baví. Jak víme, na sílu to nejde :(

A taky vám vždycky tak strašně dlouho trvá, než si najdete nový cvičení, když vám to aktuální přestane fungovat (covid, stěhování, čas...)?

Jinak třeba pro háďata je úplně nejhorší, pokud nesměj mezi hodinama vyběhnout ze třídy. Každejch pár minut pohybu jim přidá na čase, kdy se dokážou soustředit.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    MORKANT: Ok, vymazala jsem poznámku, že na webu už ADHD nezmiňují. Dřív tam o tom podle mě měli celou stránku, která už zmizela (nebo si to špatně pamatuju?). Ale zajímavý zjištění, že název "poruchy pozornosti" mě nějak vnitřně vytočil, ADHD je o tolik víc než jen porucha pozornosti!
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    KROPUCHA: Když u INEPU rozklikneš klinickou psychologii, tak tam sice nepíšou ADHD, ale píšou tam poruchy pozornosti, tak si to oprav :)
    Klinická psychologie - Staráme se o vaše zdraví
    https://www.inep.cz/klinicka-psychologie
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    2BFREE: Zatím jsem posbírala jenom toto: https://workflowy.com/s/diagnostika-adhd-pra/EuaIeNdcbqMVltmx

Plus se tady probíralo, že ne všichni psychiatři vyžadujou diagnostiku od klinickýho psychologa, u některých se obejdeš bez toho.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    DR_NIKITA: Nasla som si sport, ktory ma bavi a chodim tam, do azylu adhd ludi - cti letecka stena. Inak mam trenera, s ktorym sa dohodnem na konkretnu hodinu a nejde to zrusit. Bez neho by som nesla. Dnes to bude do momentu ked vojdem do miestnosti absolutny odpor a potom to prejde a po cviceni mi bude dobre.
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    DR_NIKITA: nejsi lemra, nejsi sama, vítej v klubu

2BFREE
    2BFREE --- ---
    Jůůů, sebral jsem odvahu se zeptat a dostal jsem od doktorky papír na vyšetření na ADHD… Měl byste prosím někdo tip, kam zajít, nebo komu se vyhnout? Nejlépe v Prahe?
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    KULHY: Neznám. Teď jedu toto:
    Pomodoro Timer 4x45 (3hr) | ADHD | Let's get focused! | Lofi + white noise ♡
    https://youtu.be/nAReIJImpwY?si=Kv1OWrk93yNImcbR
    KULHY
    KULHY --- ---
    Znáte tohle? Mě to dost pomáhá se soustředit na práci a i obecně mě to výrazně uklidňuje. Už jsem toho neposlouchal desítky hodin a ještě mě to neomrzelo a efekt nijak nepolevil. Nějak mi to pomáhá usadit tu roztěkanou mysl a zastavuje mi to ty nadbytečný myšlenkový proudy. Trochu jako tikot hodin nebo tlukot srdce vyhlazenej objímajícím synťákem.

ADHD Relief Music: Studying Music for Better Concentration and Focus, Study Music
    https://youtu.be/RG2IK8oRZNA?si=adiHmExq6iSd6vJ6
    COCOBRYCE
    COCOBRYCE --- ---
    Benefits of ADHD medication outweigh health risks, study finds
    Benefits of ADHD medication outweigh health risks, study finds | Attention deficit hyperactivity disorder | The Guardian
    https://www.theguardian.com/society/2025/apr/06/adhd-medication-drugs-risks-benefits-children-study?CMP=bsky_gu
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MART1NKA: a adhd ani nie je indikacia na tento typ liecby. uzkostna porucha ano.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam