• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    UNREALONEAD(H)D - porucha pozornosti s hyperaktivitou i bez
    Tenhle klub je určený diskusi o poruchách pozornosti, řešení problémů, výměnu zkušeností, atd.
    Laik nechť se zeptá a nejlépe si o tom něco přečte (online jsem toho našel dost, ale většinou anglicky), pokud sem zavítá odborník, budu moc rád za jakékoliv rady a připomínky.

ADD resp. ADHD jsou zkratky pro anglické termíny Attention-Deficit Disorder resp. to samé s "Hyperactivity", dříve se pro toto používalo označení LMD (Lehká Mozková Dysfunkce).

Pokud nevíte o co se jedná, ale zaujalo vás to, zkuste si něco málo přečíst...nechci sem opisovat ani základní popis, protože je toho docela dost, ale následujících pár odkazů by mohlo aspoň pro začátek pomoct:
    Příznaky (symptomy) [anglicky]
    Portál o AD(H)D na about.com [anglicky]
    Wikipedie [česky]
    Wikipedie [anglicky]

http://www.nepozornidospeli.cz/

Průběžně bych chtěl doplňovat odkazy a moudra na nástěnku, ale ne vždy mám čas (a jsem chaotik ;-) ) takže se hlaste o práva pokud se chcete realizovat :-)
    rozbalit záhlaví
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Díky moc všem za brainstorming! Zvážila jsem všechy aspekty co jste zmiňovali, a vzhledem k tomu, že jedna z mých silných stránek je odvaha, jdu do toho :)

Sama na sobě vidím, že ADHD koučing fakt funguje (u týhle konkrétní instituce, s jinou nemám zkušenost) a že je to něco, co může spoustě lidí pomoct. Dneska jsem viděla i na svý koučce, jak jí zářily oči, když viděla, jak jsem se díky ní posunula. A doufám, že budu mít to štěstí tohle taky vidět a zažívat.

Tak držte palce! Aktuální kurz mi končí 9.7., ten další skoro hned navazuje a bude až do 22.10. Myslím, že po nás už v průběhu toho budou chtít, abychom si to na někom za levný peníz zkoušeli, tak se pak když tak ozvu! :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: ja hledam kratkou knizku o adhd... presne pro stejny ucely.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    WOLFGAR: Podepisuju. Spousta lidí s ADHD je úspěšná, bohatá, blabla.
    No, ale to je ta viditelná "spousta", většina jsou na tom spíš přesně tak jak píšeš.
    V tuhle chvíli přemýšlím, jestli si můžu dovolit smetanu a jahody, takže nějaké 2000k za koučování ani náhodou.
    Strašně bych potřebovala kouče / terapeuta, ale prostě ne.
    WOLFGAR
    WOLFGAR --- ---
    KROPUCHA: Kdybych mel zpatky vsechny penize co sly na nejake momentalni ADHD nadseni a zkoncily vyhozene do vzduchu tak by to mozna bylo dohromady i tech 120k :D Poslat to najednou na jednu vec mi prijde jako sileny prepal, ale taky zalezi co delas a jestli to budes splacet rok nebo pet let. Urcite bych nepocital s tim, ze si najdes dostatecnou klientelu co si muze dovolit dat 2k na hodinu mezi dospelymi s ADHD kde mas velke procento nedostudovanych, vyhorelych a zaseklych v dead-end jobech. Za sebe abych treba byl ochotny neco takoveho zkusit tak bych mel strop tak na 500/h max a jeste bych si dlouho rozmyslel jestli si za ty prachy spis nepozvat dve otrle ukrajinske uklizecky co by mi realne alespon jden velky ADHD problem vyresily a ulevily memu burnoutu s mnohem hmatatelnejsim vysledkem :D

Ale je mozne, ze se na to divam prilis skeptickym pohledem, ja mel vzdy za to, ze me ADHD je presne ten duvod, proc u me nikdy zadny koucing, pokusy o rutinu a podobne srandy nikdy nemely sanci fungovat... rozhodne ne dele nez na mesic.
    KROPUCHA
    KROPUCHA --- ---
    Ahoj, jdu si pro nyxí radu :)
    Stojím před rozhodnutím, jestli si půjčit 120.000 abych si mohla zaplatit třetí a hlavní část výcviku na ADHD kouče u ADDCA. Místo ve skupince mi držej do zítřka. Mimochodem banka mi nabízí RPSN skoro 10%, takže to hodně bolí :) Ale hlavně jako typickej ADHĎák vůbec nevím, podle čeho se rozhodnout, jestli do toho jít nebo ne.
    Co byste poradili zvážit?

Zatím si říkám:
    Pro ano: osobnostně jsem na to zřejmě ideál, strašně by mě to bavilo, měla bych možnost se vymanit ze svý současný ne úplně uspokojivý práce, ADHD koučů je málo a jsou potřeba, takže bycg mohla být užitečná.
    Pro ne: je to strašně peněz a času a ani jedno se mi nevrátí. Jsou v ČR lidi ochotní za něco takovýho zaplatit aspoň 2000 kč/h? Ideální je prý mít okolo 5 klientů týdně, ale to bych se tu asi neuživila.
    A ještě je varianta to odložit, ale ta by mě bolela snad nejvíc :)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, potrevuji poradit, doporučit knihu o ADHD deti kterou mohu dat přečíst tchyni, manželovi možná i učitelce ve skole, aby trošku dokázali změnit pohled na mého chlapce. Kniha, která může byt praktickým pruvodncem, návodem jak pracovat s těmito dětmi, ktera je jak teoretická tak zároveň u praktická, ne priliz odborná. Napadla me spokojeny život s ADHD od Millera, https://firstclass.cz/produkt/spokojeny-zivot-s-adhd/?wmc-currency=CZK&gad_source=1&gad_campaignid=18947386256&gbraid=0AAAAADF421mD3RiZUiiLxh99kLENdv3gF tu jsem však nečetla. Nebo celkově doporučit nejlepší knihy, které vám pomohly v tom jak s se sebou a dětmi lépe pracovat ? Díky
    BOD
    BOD --- ---
    SHARKIE: Neřekl bych že to zachrání autismus, spíš jestlis neměl*a harmoničtější dětství, míň lidí tě za jinakost napadalo a zpochybňovalo, fajn rodinu a takové věci.., jsem taky AuDHD a jsem si dost jistej že mě od vzpomínek odpojila hlava kvůli trauma, už to mám z části zpět, tak defacto potvrzený důvod. Těch komorbidit můžeme mít různě a v různých intenzitách, autismus je za mě mnohem víc wildcard než ADHD a I v ADHD jsou nějaké poruchy paměti, jen ne specificky na dětství co jsem zatím potkal, to spíš různý errory u krátko/středně/dlouhodobé obecně
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jinak teda psychiatričce jsem zmínil, že se podezírám z ADHD, jakkoli si uvědomuju problematičnost samodiagnózy, že bych se asi měl nechat diagnostikovat a jestli něco poradí, napíše nějaké doporučení ke klinickému psychologovi apod.
    Položila mi pár otázek (teď už nevím, co byla ta první, ale odpověď ji asi nepřesvědčila), pak se zeptala, jestli jsem dostudoval (ne, plus jsem přidal pár podrobností), a ještě asi jednu otázku, a předepsala mi Atomoxetin. 🤷‍♂️
    BOD
    BOD --- ---
    ALONSY: imho to neni priznak adhd ale nasledek trauma, ktere vetsina NA lidi v NT spolecnosti v rannem veku prozije (u autistu se o tom mluvi otevrenej mi prijde, ale myslim, ze to bude obdobny i pro jiny NA, porad je tam ten faktor neuronormativity kterej to primarne zpusobuje) a pak se nejak prizpusobi, zacne brutalne maskovat atp, hlava traumata casto odsouva na okraj vedomi nebo za nej aby se ochranila a mohla fungovat, s tim maze i cast propojeni v kontextu a pak se k tomu clovek dostava tezko
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Takovej ten o kterém se moc nemluví. A mám to teda taky především z diskuzí na Redditu, ruku do ohně za to nedám, ale pro mě to byl jeden z AHA momentů, když jsem si přečetla, že to trápí víc adhd lidí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ALONSY: to je příznak ADHD?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BOD: Akorát tam má hodně otázek: "as a child", přičemž jedním z častých příznaků adhd je, že si člověk z dětství prd pamatuje. :-))
    BOD
    BOD --- ---
    Jsem hazel do autackeho auditka screenery [BOD @ autismus a aspergerův syndrom], tak hodim i sem ty ADHD kdyz uz. Kopiruju z obsidianu, mozna bude mit debilni formatovani.

diagnostika uvadi vysledky
    - 3-5M:1F u deti a 1M:1F v dospelosti
    - deti 10% > 2/3 v dospelosti
    - 75% komorbidita
    - dedicnost

# The Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS)

This is a basic screener for ADHD. When screened positive it is recommended you follow up with a medical provider to see if undiagnosed ADHD may be present (note there are other conditions that may cause a "false" positive on the ASRS).

a) https://psychology-tools.com/test/adult-adhd-self-report-scale

b) https://add.org/adhd-test/
    je fajn ze se ptaji na vek a gender (je mozne zvolit nonbi)

pdf verze [[adhd-questionnaire-ASRS111.pdf]]

# The Barratt Impulsiveness Scale (BIS-11)
    This is NOT specifically a screener for ADHD, however, it does measure various elements of impulsivity which is often present for ADHDers. I like this instrument as it breaks a person's impulsivity down into different areas.

Barratt Impulsiveness Scale, BIS-11
    https://psytests.org/emotional/bis11en.html

**References**
    - [Barratt Impulsiveness Scale](http://www.impulsivity.org/measurement/bis11) // International Society for Research on Impulsivity
    - J. H. Patton, M. S. Stanford, E. S. Barratt. [Factor structure of the Barratt impulsiveness scale](https://doi.org/10.1002/1097-4679(199511)51:6%3C768::aid-jclp2270510607%3E3.0.co;2-1) // Journal of Clinical Psychology, 1995. 51
    - M. S. Stanford, C. W. Mathias et al. [Fifty years of the Barratt Impulsiveness Scale: An update and review](https://doi.org/10.1016/j.paid.2009.04.008) // Personality and Individual Differences, 2009. 47

# Dalsi testy
    Testy vice ci mene vychazejici z ASRS

### Quizz od psychcentral
    Do I Have ADHD? Take Our ADHD Quiz to See If You Might | Psych Central
    https://psychcentral.com/quizzes/adhd-quiz

### ADHD Spectrum Test
    ADHD Spectrum Test
    https://www.idrlabs.com/adhd-spectrum/test.php

nasel jsem pres https://www.reddit.com/r/adhdwomen/comments/10y1oma/did_you_guys_know_that_there_is_an_adhd_spectrum/

**Inattention:** Individuals on the ADHD spectrum often have difficulty sustaining their focus. They are often easily distracted and fail to pay sustained attention to minute details. As a consequence, they are easily bored, daydream a lot, and may not seem to listen well when spoken to. Many also have trouble following instructions, and they may steer clear of tasks that require a lot of focus.

**Forgetfulness:** Some people with a tendency toward ADHD can be identified by their inclination toward forgetfulness regarding their daily activities. These people often forget to do their chores, run errands, return calls, or pay their bills on time. It is usually challenging for such individuals to master efficient time management, finish schoolwork, and/or complete tasks in the workplace in an orderly fashion.

**Hyperactivity:** Hyperactivity pertains to excessive motor activity and difficulty in keeping still. People high in this symptom are often “on the go” as if driven by an inner motor. This is usually manifested as tapping, excessive fidgeting, extreme restlessness, and/or talkativeness. Those with this condition often wear other people out with their excessive need for activity.

**Developmental Delays:** Milder developmental delays often co-occur with ADHD, as children with this condition, when compared to their peers, may have difficulty with speech, motor skills, processing sensory information, or developing interpersonal relationships. Research has also linked the delayed development of the frontal brain regions’ cortical surface with ADHD (Shaw, et al., 2012).

**Inflexibility:** Some individuals on the ADHD spectrum have difficulty viewing occurrences from different perspectives or points of view, being inclined to sink back into established habits and patterns. These difficulties are often related to the broader problems these people face with regulating their responses, and this may develop into an inability to adapt fruitfully to novel situations (Farrant et. al., 2014).

**Emotional Dysregulation:** It is often difficult for people on the ADHD spectrum to modulate their emotional responses and expressions. Such tendencies may be manifested as excessive reactivity, low frustration thresholds, difficulty in calming down, and increased psychological distress. People high in this symptom often have frequent social conflicts and/or conduct problems in their lives.

**Impulsivity:** One symptom exhibited by many on the ADHD spectrum is the tendency toward hasty actions and spur-of-the-moment decisions. People with high levels of impulsivity may also suddenly throw themselves at activities that carry a high potential for risk or harm. Impulsivity may also be manifested as the inability to delay gratification and a tendency to be socially intrusive.

### References

- Kessler RC, Adler L, Ames M, Demler O, Faraone S, Hiripi E, Howes MJ, Jin R, Secnik K, Spencer T, Ustun TB, Walters EE. (2005). The World Health Organization Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS): a short screening scale for use in the general population. Psychol Med. 35(2):245-56. PMID: 15841682.
    - Adler LA, Spencer T, Faraone SV, Kessler RC, Howes MJ, Biederman J, Secnik K. (2006). Validity of pilot Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS) to Rate Adult ADHD symptoms. Ann Clin Psychiatry (3):145-8. PMID: 16923651.
    - Adler, L., Faraone, S., Sarocco, P., Atkins, N., Khachatryan, A. (2018). Establishing US norms for the adult ADHD self-report scale and characterizing symptom burden among adults with self-reported ADHD. The International Journal of Clinical Practice.
    - Farrant, B., Fletcher, J., & Maybery, M. (2014). Cognitive flexibility, theory of mind, and hyperactivity/inattention. Child Development Research. Philip Shaw, Meaghan Malek, Bethany Watson, Wendy Sharp, Alan Evans, Deanna Greenstein. Development of Cortical Surface Area and Gyrification in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Biological Psychiatry, 2012; 72 (3): 191.
    - Shaw, P., Malek, M., Watson, B., Sharp, W., Evans, A., & Greenstein, D. Development of Cortical Surface Area and Gyrification in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Biological Psychiatry, 2012; 72 (3): 191.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    právě zkouším challengovat svoji motorickou ADHD: myslel jsem, že nezvládnu dotykový mobil se svou koordinací pohybů, že musím mít tlačítkový: ale teď jsem koupil zkusmo dotykový přehrávač hudby s Androidem a ono to docela jde: jde jen o písničky a nemám to připojené k netu, přesto se ne"uťapávám" a ovládat to jde

(poznámka: to uvozovkování "ne" v předchozím odstavci je můj výmysl, přijde mi to tak logičtější, protože to sloveso má být v uvozovkách, zatímco to "ne" není ve změněném významu, ale ve významu skutečného záporu, proto podle mého soukromého pravopisu by v uvozovkách být nemělo - nevím, jestli to souvisí s ADHD, ale možná vám to přijde zajímavé: lidi zas můžou dráždit ty uvozovky vprostřed slova)
    BOD
    BOD --- ---
    VALKYRA: Byl jsem 10let+ vegan a další roky vegetarián, snažil jsem se jíst zdravě, cvičit a pořád jsem byl nemocný, zdravotní problémy az na půdu, dlouho to pro mě byla přijatelná cena za mé hodnoty, ale pak jsm byl čím dál míň funkční, nezvládal se soustředit, pracovat, zvládnout běžný den a ve finále jsem byl víc po nemocnicích než doma. Ty intenzivní ADHD projevy (a stres) s tím byli celou dobu hodně provázané. Asi v tom hraje roli genetika z čeho kdo můžeme být dlouhodobě happy. Eticky to je pro mě pořád téma, ale zkouším se nehejtit.
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    BOD: Keto u mě z etického a morálního hlediska nepřichází v úvahu, ale je skvělé, že Tys pro sebe našel něco, co Ti funguje.

ELLIE & SHARKIE & BOD & 1KA: 50 se nás nesejde, žádný strach. Myslím, že 10 lidí už bude veliký úspěch.

DRABICZ: To bych časově zvládla. Od 19. 7. už nebudu k mání.

RANDOM_NIGHT & QUANTI: Kreatin beru též už více než rok, zapomněla jsem ho napsat. K ADHD mám diagnostikovánu ještě hyperthymii, takže k depresím daleko. Beru ho kvůli svalům. Je trochu obtížné polykat to veliké množství kreatinu (ve formě prášku mi nechutná, bere se tedy 5 velkých tablet) a musí se brát denně nesmí se ani jeden den vynechat, což má logicky svá úskalí.
    BOD
    BOD --- ---
    VALKYRA: S cukry, resp sacharidy mi pomohla až ta keto dieta, do té doby jsem nezvládl omezit absolutně a IMHO je to hlavní důvod toho neuvěřitelně pozitivního efektu co to na mě mělo. Cukry a ADHD mozek mají asi fakt nějaký hodně specifický vztah. Si nás s cukrem představuju jako ty domorodé Američany potýkající se s vlivem alkoholu co jim dovezli Evropané.

VALKYRA DRABICZ organizovat nic teď kapacitu nemám, ale až se trochu stabilizuju v nové práci, rád se toho ujmu
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    SHARKIE: Ty srazy jsou hodně psychicky náročné i přes skvělou organizaci. V Mnichově se scházívalo pravidelně kolem 40, 50 lidí. V Torontu také tak. Chce to fakt mít “koule” tenhle nápor energie ustát. Doma jsem se z toho vzpamatovávala několik hodin. (Je to podobný pocit jako najednou dostat mega obrovský zásah energie a to nemusí být vždy příjemné a žádoucí.) CADDAC pak v průběhu plándemie přešel na online verzi, která funguje do teď a pokud by někdo chtěl pocvičit angličtinu, tak srazy jsou dostupné všem. Schází se několikrát v týdnu podle časových pásem.

BOD: Rádo se stalo. Jediným problémem u přírodní cesty je, že zjištění účinků při vynechání či zařazení čehokoliv trvá opravdu dlouho. Tohle jsou má zjištění, co v průběhu mnoha let funguje mně. Nejzlomovější bylo zřejmě vzdát se kávy. To jsem nevěřila, že dokážu. Byla jsem na kafi závislá a u ADHD ho považovala za nutnost. (“Dobíjela” jsem se jím v průběhu menstruace, kdy kvůli hormonům klesnou účinky léků na ADHD a káva umí tento nedostatek krásně doplnit.) Naštěstí mám ráda výzvy. Teď ještě ten cukr 💪🏻.

BOD &DRABICZ: Přestože jsem pražská, tak Brno též ráda. Alespoň bych to spojila s hříchy a resty, které v Brně mám. Též bych datum potřebovala vědět minimálně týden předem.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VALKYRA: Tak jasne, ze to moze fungovat. Ale mna prave vtedy fakt hodne pobavilo, jak to bolo plne toho ADHD chaosu od zaciatku az po koniec. Ono to teda bolo s ludmi z FB, hlasilo sa povodne okolo 10 ludi myslim a dopadlo to, jak som pisala. Ale ako bolo to fajn aj tak. :)
    VALKYRA
    VALKYRA --- ---
    KROPUCHA: Dyspraxie.

Z_RYBY_KOST: Díky moc za tip! Velmi si toho vážím. Zapíši se na čekací listinu, přestože čekací doba je delší než 1 rok.

BOD: Vzhledem k tomu, že mi nefunguje žádná medikace a u každé se u mě po nějaké době projevují nepříjemné vedlejší účinky, tak mi nic jiného než přírodní cesta nezbylo. Po letech pokusů a omylů jsem zůstala u toho, co mi funguje. Tedy: žádné drogy (více než 16 let), žádný alkohol (6,5 roku; nedám si ani rumovou pralinku; v pivu bez alkoholu JE alkohol), žádné povzbuzující nápoje (včetně čajů; piji jen bylinkové a ovocné), stravuji se podle Jíme Jinak (cca 5 let), bohužel se závislostí na cukru ještě bojuji. Doplňky beru v co nejvyšší kvalitě, ideálně bio: Lion Mane, Omega 3, magnesium glycinate (zvýšené dávky), Maitake, Ashwagandha, Gotu Kola, ráno vitamín C se zinkem, 1x měsíčně injekce B12. Chci přidat postupně GABU, 5-HTP, L-tyrosine.

1KA: & SHARKIE: Sraz jsem tu před lety organizovala já. Navštívila jsem několik srazů ADHD v zahraničí a nechápala, proč by to nemohlo fungovat tady. Pár se nás tehdy sešlo. Poté jsem se odstěhovala do zahraničí a přestala NYX sledovat. Nevím tedy, jestli tento sraz měl nějakou posloupnost. Organizovat se mi již nic nechce, ale pokud by se toho někdo chopil a sraz proběhl do druhé třetiny července, ráda se ho zúčastním.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam