• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KUBAN88PROSTŘENO - hrajeme o dvacet miliardů
    MITSUKO
    MITSUKO --- ---
    me nejvic dostal ten jeji falesnej usmev a necudnej predklon pri valeni testa na strudl, herecka.. vsak ona se nam jeste vybarvi ,) a vyrok: nechtela bych aby tu byly same zeny protoze jsou to zavistive drbny ,) jakoze podle sebe soudim tebe. prevlekajici se pani nepochopil asi nikdo.. mozna to ale symbolizovalo falesnost hostitelky.. tento tyden asi nebude az tak o vareni ale legrace snad bude.. narozdil od nemastnych neslanych dilu ze zlinskeho kraje, kde spolu soutezici snad promluvili tri slova
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MOSQUITKA: Vyndej si tu zeleninu, nech ji vystydnout a se zavřenýma očima ji ochutnej. A pak podej zprávu :)
    MOSQUITKA
    MOSQUITKA --- ---
    a jeste teda nikdy se mi stoho rozblemcla hmota nestala..
    MOSQUITKA
    MOSQUITKA --- ---
    HE11_KNIGHT:
    WITTGENSTEIN:
    UNSEEN:
    dobra kazdy to dela podle sebe ze... ja jen rikam svuj nazor..
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    MOSQUITKA: to máš stejné jak lák na nakládaní srnčího na svíčkovou taky tu samou zeleninu nepoužiješ znovu, ale nakrájíš novou.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MOSQUITKA: Věř mi, že to není žádná škoda. Všechno,co v té zelenině bylo dobré, přešlo do vývaru. Kolega Unseen má naprostou pravdu.
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    MOSQUITKA: protože už je to jen rozblemclá hmota, která vývaru už dala vše, co měla? já to teda vyhazuju taky.
    MOSQUITKA
    MOSQUITKA --- ---
    Ja jen nepochopila Evu proc vyhodila tu zeleninu s vyvaru..prome teda velka skoda nikdy nevyhazuji, ale nakrajim ji do polevky zpet a urcite chutna lepe nez tvrda mrkev:o)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    ZUBANA: Ani za dvacet MILIARDŮ!!!
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    Tak slecnu Evu bych fakt chtela mit doma!!!:-)
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    GHOSTDOG: ten prevlek jsem taky nepobral ;) a pak kdyz uz sundala i ty korale tak rikam no potez...
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    tak si říkám, jak to, že jsou v Prostřenu Jihočeši vždycky takoví agrárníci, asi bych měla zvážit moje touhu se na jihu usadit:))
    POLARKA
    POLARKA --- ---
    uz se dneska hadali? uz se poprali? :)))
    ja dnesni dil prosvihla...
    GHOSTDOG
    GHOSTDOG --- ---
    dneska konečně šmrncovní důchodkyně a ona se převleče do outfitu "hele vypadám o 10 let mladší"...jídlo meganudné...fakt nechápu že se přihlásí do soutěže a vaří soutěžní pokrm poprvé v životě...
    BARBARELLA
    BARBARELLA --- ---
    UNSEEN: jestli ještě někdo udělá takové faux pas, že to co bude na meníčku nebude na talíři, tak ho zabije :D
    UNSEEN
    UNSEEN --- ---
    no do psí nohy... fak jsem viděl to, co si myslím, že jsem viděl, nebo se mi to zdálo?
    čtyři z pěti nevědí, co je founde, polovina vyslovuje "mozarela", první slečna vaří tři ze čtyř chodů poprvé v životě a ze surovin, které ani nezná. a to zcela pomíjím "sympatie", které tahle skupina vzbuzuje...

    BARBARELLA: a ten fanatickej výraz u toho :o))

    GLACIER: jestli tohle je gastroporno, tak ale krutě ilegální. takovej gastosnuff .o)
    ENTENTYKY
    ENTENTYKY --- ---
    BARBARELLA: jasna dcera otce fura


    GLACIER: ty taky :D
    HOUSEFLY
    HOUSEFLY --- ---
    WITTGENSTEIN: tak jsem se to učila ve škole.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    WITTGENSTEIN: nevím, jestli stačí citace na webu, ale ZDE http://www.cuketka.cz/?p=780 jsou citovány poznatky z jakéhosi francouzského institutu - http://www.amazon.com/Molecular-Gastronomy-Exploring-Traditions-Perspectives/dp/023113312X

    Stran pověr v gastronomii se píše:

    Pověra č.1: Pro dobrý vývar se maso musí dát do studené vody a pomalu zahřívat tak, aby pustilo více šťáv do vody. Naopak maso vložené rovnou do horké vody si udrží víc šťávy a chuti.

    Rady v tomto duchu uváděla řada velkých kuchařů a gastronomů v minulosti (např. Marie-Antoine Carême, Brillat-Savarin, Justus von Liebig), v různých receptech a knihách o vaření jsou k vidění dosud. V kontrolovaných laboratorních podmínkách tato tvrzení nenašla oporu.

    I když se v prvních minutách chová maso odlišně (to ve vroucí vodě ztrácí hmotnost dokonce rychleji), po hodině jsou už rozdíly téměř neměřitelné. Stejná hmotnost masa a nerozlišitelné chuťové vlastnosti vývaru při slepých degustacích. Potvrdilo se ale, že vývar z masa vloženého rovnou do vroucí vody je zakalenější. Jako bonus slouží poznatek, že maso, které se nechá zchladnout ve vývaru, absorbuje zpět cca 10% hmotnosti. To se samozřejmě dá patřičně využít! ;)



    Zdroj, překlad atd. zcela bez záruky ;)
    GLACIER
    GLACIER --- ---
    WITTGENSTEIN: vůbec se enchci hádat..jsi asi tak mil vetsi gurmet nez mi vsichni tady, jen se ptám ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam