• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JIKEBaterky & Svítilny =€
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    JIKE: Může být dobrá, ale nesplňuje zásadu pěti A - AA nebo AAA baterie. Pokud nemáš několik jiných baterek, kde bys to využil, narážíš opět na nestandardní baterie, které musíš buď kupovat přes internet nebo kvůli jedné baterce kupovat nabíječku. Tudíž bych ji FUNIAKovi nedoporučil. Jinak ale vypadá velmi dobře.

    Stále bych řešil buď HP10 nebo HL20.


    JIKE: Nemám. Uvažuju koupit svítilnu na 1 AAA baterii do batůžku a tam je zatím horký kandidát tato:
    http://www.ledshop.cz/led-svitilna-itp-a3-eos-r5-%28nerez%29~z3404.html
    http://www.ledshop.cz/led-svitilna-itp-a3-eos-r5~z3073.html
    Otázka jestli lepší nerez nebo ta černá, kdo ví. Použitelná i coby záložní pro Tiablo.
    JIKE
    JIKE --- ---
    GALENIUS: nemáš i tuhle?

    http://www.ledshop.cz/led-svitilna-tank007-tk-703~z6280.html

    dělaji jí i se 150lm.. 1x AAA
    JIKE
    JIKE --- ---
    jako čelovku bych si asi vybral tohle:

    http://www.ledshop.cz/led-celovka-zebralight-h31w~z9930.html

    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    FUNIAK: Hele, máš to rovnou baterku, kterou si přiděláš gumovým páskem do této konstrukce. Není tam žádná výstelka, nic, takže pohodlí skoro nulové, tlačí to. Zkoušel jsem to z boku na hlavu, ale jelikož mám brýle, tak se mi to odráželo do očí. A protože byla ještě zima, měl jsem čepici a nemohl vyzkoušet to horní uchycení, možná by bylo lepší. Takže nejspíše použitelné to je, ale čelovka to není.
    http://www.ledshop.cz/celovy-pasek-nitecore-pro-pripevneni-svitilny-na-hlavu~z3393.html

    Z těch třech, co jsi vypsal (pokud tedy nechceš šáhnout rovnou po HP10) bych osobně šel spíše do Fenix HL20.
    iTP H01 moc nevydrží (55 minut na 80 lm a slabší výkony na nic) a Lenser nemá uvedeny výkony + 3 AAA baterie, tudíž bude v konečném důsledku těžší.
    HL20 má relativně slušnou výdrž a 5,5 hodin na 1 AA a 48 lm je slušné (v noci používám u Tiabla většinou podobný výkon).

    FUNIAK
    FUNIAK --- ---
    jo a nepripadne vam ze celovky petzl jsou proklatě předražené? ve srovnani třeba s tim fenixem
    FINSON
    FINSON --- ---
    FUNIAK: Afaik násobek světelného toku v čísle lidské oko vnímá odmocninou, tj. +100% lm výkonu vnímá člověk jako cca +40% světla. Ale nevím to jistě a už se mi to teď nechce hledat :-)
    FUNIAK
    FUNIAK --- ---
    GALENIUS: jeste bych se te zeptal jak se to tiablo pouziva jako celovka,psal jsi ze nadseni tak na 40procent?

    primarne hledam co nejlehci a nejmensi celovku s dlouhou vydrzi.
    naprosta pravda je ze kupovat si porad cinsky smejdky je v dusledku dost neekonomicky a neekologicky. a ohledne toho vykonu tak tyhle argumenty jsou taky velice k veci. viz FINSONOVO hledani mista na spani,vim presne jaka je to situace,nedej panbu kdyz jeste leje jak z konve,to si myslim ze je situace kdy clovek vykon velice oceni.
    jde mi jeste o jednu vec,jde poznat rozdil ve vykonu baterky treba o dvacet lumenu? je to viditelna zmena?
    a jak se na kvalite osvetleni projevy optika svitilny.presneji ma nejakou realnou funkci kolimator nebo zaostrovani,vecina celovek se neda zaostrovat,ale pripadne mi ze se to nekdy docela hodi pokud potrebujes videt do dalky,led lensor ma tuhle funkci,ale nelibi se mi design
    ja jsem to zatim vyresil tak ze jsem si na hrabosce v brne koupil cinskou ultimatni kanónovou celovku s takovou napodobeninou kolimatoru kterej se da vysunovat,vlastne je to spis cocka v tubusu,standarty zadny,ale kamarad co tam dela tak mi ji vymeni az chcipne.potrebuju na kolo svitit a ucel plni,ma taky čip,samo ze cinskej lehce nafialovelej.tady je,ale cree diodu nejspis nema
    CREE LED zoom čelovka,černá,
    http://www.ledbaterky.cz/e-shop/eshop/0/0/5/23-1-LED-zoom-celovka-nastavitelny-foku
    je sranda ze kdyz s tim zaostrite uplne tak je v ohnisku jenom ta dioda jako svitivej ctverecek
    kdyz si koupim tedka baterku tak uz to musi byt neco na porad. co myslite na tyhle svetylka,libi se mi ze jsou maly a lehky vic teda ten fenix
    http://www.ledshop.cz/led-celovka-fenix-hl20~z1209.html
    a tahle sranda,ale ty moc neverim,nevydrzi dlouho svitit ale je malicka a z hliniku
    http://www.ledshop.cz/celovka-itp-h01~z5302.html
    no a v podobne cenove kategorii ale nesrovnatelne min svitiva podle lumenu,ale se zoom optikou led lenser,teda jestli dobre chapu led lenser tak skoro vsecky maj zaostrovani.
    http://www.ledshop.cz/led-lenser-h5~z7487.html
    RSZ
    RSZ --- ---
    FUNIAK: kvůli výkonu, beru ji na kolo a na lyže. Sama o sobě těžká není, ale 4 baterky něco vážej. Neforemná? jak se to hodnotí? nepřijde mi neforemná, ale třeba pod klobouk ji asi neschováš:)
    FINSON
    FINSON --- ---
    GALENIUS: Podepisuji, nemám moc co dodat.

    Btw. byl jsem teď přes Velikonoce pod širákem. Se slabou čelovkou se sice dá hledat toaleťák v batohu, ale hůř už se s ní v lese hledá místo k noclehu, když to nestihneš za světla. Se svojí baterkou jsem si osvítil okolí dostatečně široké, abych se ráno nedočkal překvapení typu dva nosáči na fotbalovém hřišti ;-) V té svítilně se mi v tom lese vybila baterka - dala vědět zeslábnutím svitu asi 5 minut před koncem, takže než zhasla, stihl jsem se v pohodě vrátit k batohu, vyhrabat druhou baterku a vyměnit ji.

    Jinak letitým používáním čínských šmejdů, značkové outdoor a "tactical" (= policejní / vojenské) výbavy jsem dospěl k tomu, že tactical výbava nabízí nejlepší poměr výkon / cena. Jsou to kvalitní věci stavěné často přímo do bojových podmínek nebo "aspoň" podle MilSpec standardů, tzn. při běžném použití vydrží déle než komerční outdoor, kde už v posledních letech výrobci řeší, jak to udělat sice kvalitní, ale aby se to co nejdřív po záruce rozsypalo... Platí to obecně, svítilny, hadry, batohy, kdybych teď nesehnal za bombastickou cenu pohorky Meindl, tak moje další pohorky by nebyly outodoorová, nýbrž "tactical" značka.
    Ale k tomu si asi každý musí dojít sám, já v tom taky neměl jasno hned...

    MALAMUT: Jo, tomu říkám pořádná čelovka.

    JIKE: Výstup za optikou je jediný popis výkonu, který mě zajímá. U auta se taky udává výkon na brzdě, a ne čistý výkon motoru bez chlazení a převodové soustavy ;-)
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    FUNIAK: GAL má recht. Po x pokusech jsem na podzim zakotvil u HP-20 ( http://www.mushgo.cz/tipy/celovky/celovkyHP20.html ), ale já jsem tady asi trošku extrém ;-)
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    FUNIAK: Může ti připadat, že se jedná o utěšování sama sebe, že si tady honíme triko, proč ne... do jednoho okamžiku - než bys prošel tím, čím většina z nás.
    Mně doma v zásuvce leží asi 8 různých baterek včetně čelovek.
    Když nebudu počítat staré baterky z dob komančů a zaměřím se pouze na LED technologii, mám tyto baterky (a omlouvám se, nejspíše to nedám dokupy v pořadí, v jakém jsem to pořizoval). Když něco je 2x, bral jsem to i pro manželku:
    1 na klíče s 1 diodou
    2 baterky s 6 diodama a laserem - na 2AA, blbé uložení baterek, samy se rozpojovaly
    2 baterky s 12 diodama - doposud používáme jako baterku u postele
    1 baterka s 14 diodama - jakž takž svítí když něco chci ve sklepě.
    1 baterka s 9 diodama - miniaturní do batůžku - blbá elektronika, sama likviduje baterie i když je vypnutá
    1 čelovka s nabíjením na kličku - výdrž po minutě točení asi 5 minut mžourání
    1 čelovka s 6 diodama a kryptonkou - dá se, jakž takž. Ve tmě s ní nenarazíš.
    1 čelovka s 50 diodama - baterie to má vepředu, tudíž na čele děsně těžké. Používám občas na čtení.
    1 čelovka s 1W diodou - to už docela svítilo, ale stále nic moc. Ale už to bylo alespoň zvládlé konstrukčně.
    1 Tiablo TL-1 - konečně něco, co svítí pořádně.

    Za každou z předcházejících baterek jsem dal cca. 150 - 350 korun. Když to sečteš, je to mnohem více než za Tiablo (teď za 995), které mi s páskem nahradí čelovku, s držákem baterku na kolo a svítí tak, že v lese můžou vypnout baterky ostatní (i na 20% výkon).

    Jde o to, že většina z nás dospěla k tomu, že pokud chce koupit baterku, má smysl sáhnout po max kvalitě a výkonu, protože ta pak vydrží spoustu let, dokud se nerozpadne. Během té doby se ti rozpadne několik čínských.

    Co zmiňuješ o výrobě v Číně - ano, nejspíše se v číně dělají. Ale Čína není nekvalitní. Záleží na zadavateli. Pokud dodá materiál, technologický postup, stroje a kontrolu, máš stejně kvalitní výrobek jako bys to dělal v Americe. Možná víc. Pokud nedodá, má čínskej levnej šunt.

    Petzl e+Lite má pouhé 3 diody. Můžou být vysocesvítivý a v nouzi jako záložní pomůže. Klidně si ji pořiď, vyhoď 500, vyjeď ve městě ale bude to svítit zhruba stejně, jako by sis dopředu přidělal bílou blikačku za pár korun.

    Howgh, víc nemám co bych dodal.
    FUNIAK
    FUNIAK --- ---
    RSZ: ještě se tě zeptám na tu hp10, není neforemná a těžká? jo a koupil sis ji kvůli výkonu světla nebo kvůli výdrži?
    FUNIAK
    FUNIAK --- ---
    jest pravdou ze nejlepci s cim jsem se setkal je petzl tactica, která obsahuje cipovou diodu, konkretne luxeon, coz mam dojem je jeden z prvnich kdo s timhle typem diod zacal. nektery pripady potreby pouziti silnýho svetla se urcite najdou, je fakt ze bych si mel zkusit nejakou taktickou svitilnu abych vedel o cem to je, kazdopadne s takovejma vykonama o jakych se tady spolu bavite muzete osvetlovat kostely, popripade oslepovat letadla,ale k beznymu kempovani je to zbytecny.
    porad tady ctu jakej je rozdil mezi cinsky no name a originalama, ale panove, kde se takove diody cree asi vyrabeji co? ostatne stejne tak i ty baterky. pripadne mi ze to je takove utesovani sebe sama, ze značka znamena kvalitu, coz u jistých produktů urcite tak je, ale obecne je to o tom ze na kvalitu dohlizeji evropani (vlastnici znacky) a potom máš kde baterku vyreklamovat, ostatne ještě aby za ty prachy to nešlo. Taky se bavime o dvou ruznejch vecech, vy mate elitni svitilny spis armadniho a policejniho charakteru, ja se bavim o spotrebnim zbozi. kazdopadne urcite bych nechtel aby me baterka nekde uprostred niceho vypla.
    Ale hlavne jsem chtel vedet jaky celovky pouzivate,to tady nikdo nema celovku?
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON: tak ta Tvoje má 740lm ... ale po výsputu a ztrátě na optice 600lm .. :-) je to na letáku v mym inzerátu. mazec :D
    JIKE
    JIKE --- ---
    Nemohu nikde najít na 1x AA tužkovku výkonější svítilnu než 230 lm
    JIKE
    JIKE --- ---
    FINSON: tak to příště budeš osvětlovat stadion ? :-)
    FINSON
    FINSON --- ---
    JIKE: To jsem tu 600 lm ještě neměl ;-)
    JIKE
    JIKE --- ---
    JIKE: TADY je to srovnání China vs Masters :D
    JIKE
    JIKE --- ---
    FUNIAK: potřebuješ :-)))


    GALENIUS: také jsme svítil v absolutní tmě na cca 1/3 výkon.

    FINSON: ale v pološeru na MAX cca 320lm... protože s 3x klasic diaoda bylo kulový vidět.. a to mluvím o lovu ryb, když nevidim na policajty, splávky atp, když svítí komíny a velkoměsto. to jsem fakt zuřil, to byl první krok ke koupi baterky za asi 2500Kč. a od tý doby paráda..

    FINSON: co těch 600Lm? :DD


    GALENIUS: naši mají 3w svítilnu china. asi za 50kč. fakt naprd.. už mám přichystaný dárek, celou rodinuvybavuju svítilnama :-) i ta MTE na 1x AA se 170lm je super.. + kolimator
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    FUNIAK: Nemůžeš srovnávat s Čínou, musíš srovnávat jen s jinou kvalitní baterkou.

    Optimální svítivej výkon pro běžné použití? Po mých zkušenostech minimálně 50 lm s tím, že i těch 230 se hodí. A mám Tiablo (JIKE házel odkaz o kousek níže).
    Dělám geocaching a byl jsem s Tiablem v lese. Se mnou byli další, kteří měli nějaké čelovky na LED diody (asi čína). Sotva si viděli pod nohy, já s Tiablem na slabší výkon osvítil 50 metrů okolo.

    Ale v pořádku. Chceš si tuto pořídit, pořiď. Všichni jsme ti psali, že je, z našeho úhlu pohledu, pro běžné používání nevhodná. Ale pokud tobě příjde, že je dobrá, fajn. Jsou to tvoje peníze a ty musíš dělat konečnou volbu.
    le doufej, že se nesetkáš nikdy s nikým, kdo bude mít kvalitní baterku a když on bude svítit na slabší výkon, tak ty můžeš zhasnout.
    Díval jsem se teď na pár videíček na youtube, které řešili e+lite. Všude to zmiňovali jako backup baterku. Když ti kiksne hlavní, tato je dobrá. Tomu nasvědčuje i použité baterky, které co nejvíce zmenšují velikost čelovky. V jednom dokonce bylo vidět jak svítí... no, doma bych se s tím možná nezabil.
    Z mého úhlu pohledu má tato baterka pro praktické použití jedinou dobrou věc - pěkný způsob přepínání módů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam