• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MAKII: No vidíš, OSA zla ;) Totiž "není všechno zadarmo, ani když se to válí na Uložto."
    MAKII
    MAKII --- ---
    ERGOSUM: Díky moc, pomůže mi to sepsat nějakou osu.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MAKII: Já bych se tak rozdílů nebál. Z teorie projít
    1)disk, složky (zmínit název adresáře), soubory, odkazy, /home vs C:\
    2)typy souborů- text, obrázky, hudba, film, archivy, programy zmínit exe, sh,
    3) internet- jsou to data uložená na propojených počítačích někde venku a leze se tam pomocí prohlížečů a klientů. web, pošta (na webu/klienti), vyhedávače. Seznam ani Googl nejsou internet ,ale jen služby na něm. Zmínit, že je spousta dalších věcí na které není čas.
    4) Bezpečnost v síti a zneužitelnost informací. Nutnost číst a přemýšlet a ne bezduše klikat.
    Praxe
    Internet, pošta, office(nezapomenout ukládat a zálohovat, ze zkratek alespoň ctrl c, v, x, a, s) . Na víc asi nezbude čas.

    Výsledkem by měl být uživatel, který toho sice spoustu neví, ale alespoň tuší co dělá a je schopen si zjistit další.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MAKII: taky jim ukaž zálohování, pěkně ať si napisou dopis a do příští hodiny se jim z disku ztratí
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SATAI: Tak. Tady je jádro pudla, ani ne v "takhle se hejbe myší a tahle konkrétní ikonka vám udělá tučnej text" (byť obojí se hodí, jistě), ale právě v ostražitosti - na FB, v mailu, všude.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    Ahoj. resim tedy novou tiskárnu a potřeboval bych vědět jestli máte někdo zkušenosti s brother multifunkční pod debian systémama. jedna se o DCP-1610WE a chtěl bych ji používat přes WiFi.
    Good/bad idea?
    diky
    SATAI
    SATAI --- ---
    MAKII: Urcite bych se postaral o to, ze na konci budou mit do hlavy namlacene http://www.spir.cz/lenka-eckertova-daniel-docekal-bezpecnost-deti-na-internetu
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PUPU: Na druhou stranu, pokud to bude Firefox+Libreoffice+(nebude čas na moc dalšího, třeba Gimp), tak je naprosto fuk, že jádro vespod není NTOSKRNL, alébrž /vmlinuz .
    MAKII
    MAKII --- ---
    PUPU: Díky, já jsem za každý tenhle názor ráda. Linux být musí, protože škola nemá peníze na windows. Představuju si to tak, jak píšeš, naučit je ten počítač aktivně používat, aby se dostali aspoň na úroveň, která k tomu kvalifikovala mě (lepší kancelářská krysa), i když se bojím, že se tam vyskytne dítě, co na tom bude líp než já. Zatím jsem ale narazila na to, že musím vytvořit "plán práce" a moc si nedovedu představit, jak rychle postupovat a co všechno tam zařadit. Jsem dějepisář a tohle byla trochu podpásovka...
    PUPU
    PUPU --- ---
    MAKII: zasadni je si ujasnit, co chces vlastne ucit. jestli informatiku, coz je veda o praci s informacemi, nebo zaklady prace s vypocetni technikou. na 'zakladku' je IMHO lepsi ta druha varianta, treba na gymnazium spis ta prvni. stredni skola ma totiz pripravit teoreticke zaklady na pozdejsi studium, takze nejake povidani o bitech a bytech, bitovych operacich, tranzistorech, pametech, procesorech a dalsim zeleze, sitovych modelech...a tak dale. na zakladce bych vsechny tyhle veci dusledne ignoroval a soustredil se na obecne dovednosti. predvest zakladni ovladani, vysvetlit par pojmu a pak predhodit ke hrani. do kazde hodiny nejaky konkretni ukol navazujici na predchozi vyklad, ve smyslu 'najit na Wikipedii', 'napsat dopis' a tak podobne.

    otazkou je, jestli ma smysl tohle ucit na Linuxu, kdyz se jedna o desktopove veci a tam se 99% lidi setka pouze s Windows...

    vyse uvedene je ciste muj nazor coby deformovaneho IT profesionala ;-)
    MAKII
    MAKII --- ---
    Ahoj, neučíte náhodou někdo na základce počítače a byl byste ochoten se podělit o tématický plán rsp. pár rad? Vyfasovala jsem je k úvazku jako "ta, co to přece umí s počítačem" a i když se v tom umím tak nějak pohybovat, ráda bych učila líp, než být o lekci napřed z nějaký příručky. Budu učit na ubuntu, což jsem si sice zvládla nainstalovat a umím formátovat v open officech, ale tam moje znalosti spíš končí ... moc by mi to pomohlo, díky.
    LUDO
    LUDO --- ---
    KUKIDE: AirVPN dobra, na fore maju aj guidy ako zabranit leakom mimo VPN. Plus ponukaju moznosti ako zamaskovat VPN prevadzku tunelovanim cez SSH a pod.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    no zatím žádnou... :) ještě nejsem ve francii :) našel jsem si tuhle páč se dá koupit za BTC a na nějaké stránce ji doporučovali že je dobrá pro francii... nebo nějaké jiné doporučení?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    eh. no proste zalezi jaky mas typ VPN, jestli se pres ni da routovat vsechen provoz atd.
    tgze jakou mas VPN?

    pripadne sem nakopiruj vypis prikazu "sudo route -n" z konzole.
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    ??? co tím myslíš? :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    KUKIDE: musis mit default route pres tunel te vpn
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    Ahoj, mám hloupej dotaz, bude mi stačit ve francii nastavit jen VPN abych moch v klidu stahovat torrenty aniž by mě HADOPI odhalila Nebo mi doporučíte nějaké jinné řešení? A musím i nějak nastavit Transmission na to VPN?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Oh fuck :)
    nvbn/thefuck · GitHub
    https://github.com/nvbn/thefuck
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam