• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: dneska umožňuje jak VirtualBox, tak VMWare přímý přístup k HW... takže už to není problém =) a dokonce mi virtuální W7 ukazovaly lepší hodnotící číslo než ty, co jsem měl nainstalované na přímo...
    MVEK
    MVEK --- ---
    ERGOSUM: Omlouvám se, že se maskuji, ale tohle vše znám a částečně mám i vyzkoušené. Ostatně jsem W95 instaloval hodněkrát, než jsem objevil Partition Magic Ghost a začal dělat image a W98 už instaloval s menším odporem, i když tehdy jsem ještě nebyl plnoletý.

    Já myslím, že je to netradiční to využívat pro výběr plnohodnotného OS na několika HDD.



    AXTHEB: Možná mluvíš o nějakém profesionálnějším nástroji než Virtual Boxu, ale jinak přece grafická karta je též emulovaná, takže mizivý 3D výkon, nebo co mi uniká?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MVEK: Tak zrovna render videa jde z virtuálu naplno
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: Naopak velmi tradiční. Datuje se už z dob DOSu a disket. :-D
    Pro DOS se dala vytvořit takzvaná záchranná disketa a dokonce to s trochou snahy šlo i s Windows. Když jsi tedy chtěl aby některé nástroje byly běžnému uživateli nedostupné(třeba FDISK) tak to bylo celkem elegantní řešení.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ERGOSUM: To je taky zvláštní nápad:-), dát si sekvenci a ten disk přes eSATA občas připojovat podle potřeby:-). Ale takové netradiční:-).

    A samozřejmě, že s Photoshopem není problém, ale ve virtuálu nemám plný výkon grafiky, takže při renderování videa grafikou to moc nejde využít a bude obecně renderování pomalé.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ERGOSUM: tj, já za poslední tři roky vyzkoušel W7 + virtuální: WXP, W7, Debian, Ubuntu, Xubuntu, Fedora; a pak Xubuntu + virtuál: Debian, Xubuntu, WXP, X7, W10. A je opravdu velký rozdíl v tom, zda je to spouštěné z Linuxu nebo z Widlí... Mezi jednotlivými linuxy už tolik rozdílů není, spíš jsou pak různé nároky na HW virtualizačím programem - VirtualBox skoro nic nebere, ale často má problémy s připojováním USB apod, VMWare funguje spolehlivě, ale image má větší nároky na místo na disku...

    MVEK: GRUB2 už UEFI podporuje, takže Legacy netřeba.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: Nastavená permanentně může být bootovací sekvence třba
    DVD - USB - pevný disk.
    Bootuje se z toho na co první narazí a když tam není strčené DVD ani USB startuje z disku. Ale to chce nezapomínat tam media (obzvláště cizí).

    Ostatně instalace linuxu na flashku / kartu je také způsob jak se vyhnout dual bootu.
    TEAPACK: Viděl jsem virtuální WXP na WXP a na nich Adobe Creative Suite. A dalo se s tím rozumě pracovat. Z linuxu to musí být ještě svižnější.
    MVEK
    MVEK --- ---
    TEAPACK: Tak někteří se tvářili, že s dualbootem je občas problém, ale ano, problém je asi u SecureBootu a UEFI, ale zatím používám legacy. A také u vytváření image a vracení (zvláště pak Clonezillou). Ale jelikož to nebudu cpát na jeden disk, ale dva různé fyzické, tak to bude snazší, v nejhorším případě při nepovedené záloze toho bootovacího oddílu asi nebude nikdy problém obnovit GRUB nějakým nástrojem z live distribuce, že?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    MVEK: nesmíš mít v biosu nastavené Hiden Boot, pak, pokud tam máš dual Widle+Linux, ti naběhne GRUB a dá ti na výběr, z čeho chceš bootovat...

    JIXIPEN: Vytvořit LiveUSB je jeden z kroků instalace samotného linuxu, viz: toto, osobně používám Unetbootin, který umožňuje i stáhnutí ISO souboru automaticky =)

    SUK: Dohromady 8GB bude stačit naprosto bohatě pro běžné programování internety apod... virtuálky neberou tolik paměti jako Host, takže pokud máš jako Hosta Linux, tak ti čerstvě spuštěnej bude brát cca 400MB + 600MB W7 ve vurtuálce... =)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SUK: ...když si otevřeš dvě stě čtyřicet osm tabů, každý o sto iframech, dvaceti videích a ňákým flashi. Jestli ta nenažranost browseru nekopíruje nenažranost uživatelů ;)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    JIXIPEN: Live USB s Linuxem si můžeš udělat i sama. Potřebuješ ISO soubor té Live distribuce a program který to dostane na flashku. U mě to dělá UNETbootin. Případně můžeš to ISO vypálit na placku CD/DVD. Pak se tě při nabootování z té placky/flashky zeptá jestli chceš zkoušet, nebo instalovat.
    Pokud to zkoušíš jako live, tak se nic neinstaluje a Linux běží z toho media a z ram(pokud je na disku linuxový swap oddíl tak ho také využije).
    Můžeš využít pouze programy které jsou na té flashce. Další instalovat "nejdou". Protože je přes USB pomalejší přístup než na disk, běží to pomaleji než nainstalovaný systém.
    To co z Live uděláš na disku počítače (bude se hlásit jako externí disk) je zcela reálné. Zachraňoval jsem tak data ze zbořených widlí. Ovšem do souborů pro boot a konfigurace ovladačů nemaká a používá svoje.
    Zjednodušeně:
    Spustíš Live
    pustíš si z disku film
    podíváš se na nyx
    stáhneš z netu soubor a uložíš ho na disk
    opravíš textový soubor
    jiný soubor smažeš
    vypneš live, vyndáš flashku/DVD a nabootuješ OS z disku. Vše nastartuje jako by tam Linux z flashky neběžel.
    film nebude v historii přehrávače
    na nyxu budeš mít přečtené příspěvky, ale v historii prohlížeče nic nebude
    stažený soubor najdeš na disku
    Textový soubor bude změněny s časem jaký byl na počítači v čas změny.
    soubor bude smazaný (pokud bys třeba formátovala bude disk zformátovaný a nic nenastartuješ)
    Můžeš si to představit tak, že spouštíš jiný počítač s kterým máš přístup k disku a HW vůbec toho stávajícího.

    V čem jsou tedy výhody
    Můžeš pracovat s počítačem i když není možné systém na disku spustit.
    Po vyzkoušení nemusíš nic odinstalovávat.
    V rychlém sledu můžeš zkoušet která distribuce ti sedne a dobře se ti ovládá.
    Pokud HW funguje z live, bude jistě fungovat i po instalaci (pokud ne, je ještě šance, že po instalaci a dotažení dalších ovladačů bude)
    Live distribuce není spojena s jedním konkrétním počítačem a lze ji přenášet. (to s Widlemi nainstalovanými na flashce nejde)
    SUK
    SUK --- ---
    VLASTIS: 6-8GiB navic nebo dohromady? 8GiB je dobry maximalne na jednoduchy domaci chroupani. Dyk i prohlizec je dneska neskutecne nenazrana prasnice, co tech 8GiB dokaze zchroupat :-/
    MVEK
    MVEK --- ---
    ERGOSUM: Virtualizace Win v Linuxu je možná řešení pro můj budoucí hlavní notebook, kde mi vesměs půjde o psaní, progarmování, internet a občas něco.
    Ale ne pro domácí stolní, kde jde i o hry, a tedy o max HW výkonu v těch Win. Totéž s koupenými aplikacemi na poloprofi střih videa. Takže ano, dual boot asi bude to první, co u stolního zkusím a mrknu konečně, jestli náhodou obrazovka pro výběr bootovacího média není nastavitelná permanentně jako u nějakého starého počítače v rodině, to by bylo nejjednodušší.
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    JIXIPEN: imho pro tvuj ucel bude nejjednodussi varianta nainstalovat si ve WIN virtualbox a debian provozovat v nem.
    Nenarazil jsem pri testovani na zadne problemy.
    Jen je potreba mit RAM navic pro VM - doporucuju 6-8gb
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MVEK: Záleží jak často to potřebuješ. Pokud párkrát za měsíc/rok a navíc některý krám chodí jen s Win95 a jiný s WinXP jsou výhody jasné. Pokud se přepínáš několikrát za den a dual-boot nedělá potíže, tak bych dal spíš dual.
    Jdou i virtualizovat Windows z Linuxu a má to víc výhod než opačně.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    JIXIPEN: žádný alternativy, MS prodává Office pod OSX: https://products.office.com/cs-cz/mac/microsoft-office-for-mac
    Co se týče VBE, teprve jej portují z OSX verze Office 2011 . Tj. jestli potřebuješ full-featured VBE, tak zatím no ETA na současný verzy Office for OSX, ale můžeš prozatím koupit Office 2011 for Mac, já ho používám - má své vady na kráse (Nepodporuje Retina a ošklivé GUI), ale doteď vycházejí pravidelně aktualizace.

    OSX je postavený na BSD, tj. máš tam defakto všechno co máš na linuxu, zjednodušeně řečeno OSX is just anoter flavour of Linux. Python je nativně, takže s pip nainstaluješ všechno python based. Stejně jako zkompiluješ kde co, běžně builduju v mavenu JAVA věci. A jak jsem říkal, nahodíš homebrew a máš to samý jako zypper v OpenSuse, yum v CentOS, apt-get v Debianu (Ok, debian repozitáře jsou mega a tady fakt srovnání není;-).

    Windowsí aplikace alá kalkulačky bank to bohužel neřeší, jak jsem řekl, neznám celý tvůj use case. Ale imho to jsou většinou malé srágorky a dost možná si s nima poradí Wine - a pokud nastane nejhorší scénář, že tě něco bude nutit skočit do woken, je lepší otevřít virtuál a v něm si to naklikat.

    Tj. Macbook ti pravděpodobně sjednotí všechny prostředí. Koukni se někdy k němu, kdo ho opravdu používá a není nagelovanej markeťák. Zjistíš že je to solidní workhorse.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    JIXIPEN: wicd pro wifi management, pokud te sere NM
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JIXIPEN: No, jednu dobu jsem měl Win7+Kubuntu dual boot, a ve Windows jsem to Kubuntu spouštěl skrz Virtualbox (bylo teda rychlejší mít VBox headless a Xko tahat přes "síť"). Vzhledem k tomu, že ty Windows s Linuxem hrabal každý na jiný partitions (sdílení dat skrz Vbox), fungovalo to bez problémů z téhož disku. Obráceně bohužel ne - Windows jsou citlivý na změny HW :(
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ERGOSUM: Rozumím tomu dobře tak, že si můžu nechat od někoho udělat Live USB s nějakou verzí linuxu na hraní a na tom si zkoušet, co co dělá bez rizik, že to rozbiju a na tom se to naučit? To je zajímavý nápad.

    DANIELSOFT: Díky moc, určitě zkusím - protože vlastně nefunkčnost Cygwin je to, co mě vedlo k tomu dualbootu primárně.

    DELVIT: Tak to je fajn, tzn. klidně si nastavovat a blbnout a až budu vědět, jak se kompiluje jádro, můžu to přehodit.
    TEAPACK: Konec října je takový vhodný čas, to možná i zjistím, jak se to dělá :-).
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    RUDOLF: Problém je, že co jsem zatím viděla Apple alternativy MS Office, tak to bylo mnohem mnohem horší než Libre Office. Pořád se mi nedaří rozumně programovat ve Visual Basicu pod Libre Office, nefungují tam klávesové zkratky, jak jsem zvyklá a jak učím studenty, posledně mi smazaly poznámky pod prezentacemi a byly jen v nějaké view verzi, ve které se pro změnu nedaly pořádně uživatelsky přívětivě editovat.

    Nechápu tedy, jak Apple HW řeší problematiku, že potřebuji krom MS Office ještě nějaké další windowsí aplikace (kalkulačky pojišťoven a bank) a věci, které se v linuxu instalují jedním kliknutím či snadno, protože to autoři psali pod linuxem (python, sage, LaTeX, občas prográmky psané v rozličných jazycích - posledně tuším cosi v C-čku). Naopak mi přijde, že bych pak musela řešit nejenom emulaci linuxu, ale i windows a měla bych v jedné škole na stole v kanceláři windows, ve druhé linux a doma Apple.

    Live distribuce na flashce - není lepší mít dual boot v počítači?

    Takže z toho vyplývá, že právě to W10 + nějaká emulace je asi ta funkční varianta, ale právě to byly posledně problémy, že se chovala jinak než klasický linux a když jsem potřebovala nainstalovat jeden C-čkový program, 2 linuxáři nad tím seděli pár dní dohromady až to vzdali, že to nejede a nakonec se jim to podařilo rozchodit na svých linuxových strojích relativně snadno. A ani se znalostí, jak to rozchodit na linuxu, jim to na těch winech prostě nešlo. Což je v podstatě to, proč si říkám, že možná než lámat windows do linuxového chování je lepší ty linuxové nativní programy pouštět pod ním.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Taky jsem si říkal, že dualboot nahradím výběrem disku, ze kterého nabootuji přes BIOS obrazovku. Ale mám pocit, že moje deska a BIOS nenabízejí volbu mít boot dialog pokaždé zapnutý, takže je to o frenetickém mačkání patřičné zkratky, pokud chci něco jiného než default.

    Ale furt se pohybuji v teoretické rovině, nemám čas to konečně realizovat a ten Linux nainstalovat:-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam