• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    JUNIOR: No tak pak je to chipsetem resp. ovladacema, proste nektere chipsety v tech donglech maji lepsi podporu a nektere horsi... Mne se treba osvedcil tenhle (v klientskem i AP rezimu to stabilne dava kolem 8-10 MB/s), zatimco tenhle se mi podarilo rozjet jen v klientskem rezimu (AP mod fungoval taky, ale jen do te doby nez jsem se tam pokusil prenest vic dat, pak to uplne vyhnilo), a tenhle se mi nepodarilo zprovoznit vubec...
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    NELDOR: Tak zvláštní je, že to na stejném stroji na win lítá obstojně a úplně na tom samém místě mobily tablety úpln+ v pohod+ jednou na max...

    Ale jak říkáš, je to jen ta zástrčka do USB bez jakékoliv anténky :))
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    JUNIOR: U tech USB wifi adapteru muze dost zalezet, co je v tom za chipset. Navic, jestli to je takovy ten uple "nano" adapter bez antenky co sotva vycuhuje z USB portu, tak ten signal bude mit vzdycky dost slaby, zvlast pokud je ten adapter zahrabany vzadu nekde u zdi ve zmeti kabelu. Co se signalu tyce, mohlo by pomoct dat ho treba do nejakeho USB portu na celni strane... Ale mozna to proste chce jiny USB adapter s lepsi podporou. Ja kdyz jsem si chtel udelat AP z maleho LAN-party serveriku, tak teprve na treti pokus jsem nasel USB adapter s chipsetem, ktery fungoval uspokojive... Pro fungovani v klientskem rezimu bude podpora urcite lepsi, ale i tak je to asi trochu sazka do loterie. Nez se s tim s#at, bude opravdu nejlepsi reseni koupit za dve tri kila tu nejlevnejsi wifi krabicku, nastavit ji jako klienta/bridge a s tim pocitacem ji spojit kabelem ;-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Potřeboval bych vyvolávat notifikační okna který samy časem zmizí s možností, že když to zavolam znovu tak pokud je ještě na obrazovce tak se přepíše a nebude tam pak 2x mam tam teď workaround že před voláním kicknu všechny případný další instance a pak to zobrazim. To ale neni ideální způsob může to nezobrazit něco důležitýho z jiný aplikace.

    Ideální by bylo mít to user-desktop-independent, protože to používám z i3-wm takže nemohu spoléhat na to, že "někde" na mašině je kde/gnome nelze (u mne nejsou například). Ale lze použít nějaký balíček z mainstream distribucí.

    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    TEAPACK: Kdybych mohl dát do stolního pc kabel, tak už to tam dávno mám a neřeším wifi přes usb .) Jinak díky za postřeh .)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JUNIOR: Ještě je možné, že máš na routeru nastavenou jinou lokaci (USA/Asie ... ) a na dongle EU (nebo obráceně), protože podle lokace může router přepnout na různý počet pásem, což ti pak může způsobit, že ti router skočí mimo rozsah donglu a tu wifi nechytneš, nebo jen velmi špatně (přeslech z širších pásem, co se překrývají)

    ale pokud můžeš dotáhnout do kompu kabel, tak to bude výrazně spolehlivější a rychlejší než jakákoli wifi ;)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    PUNKREASS: Tak mě na to pomohl restart network manageru "sudo service network-manager restart" a teď to zatím docela funguje i když to dvakrát spadlo. Ale záhadou je, že na ubuntu to ukazuje malý signál (alespoň graficky) a na win je to jede 100% (a spousta jiných zařízení jako mobil, tablety...)
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    JUNIOR: taky ad 3) sem v podobny situaci. Nejdriv sem taky resil donglem, pak sem ale poridil repeater a z nej kabel do compu a osvedcilo se mi to mnohem lip. Kdyz po par letech z nejakyho duvodu doslouzil, tak sem nasel starej router a udelal si repeater z nej. Ty dongly sou imo takovy chaby a nouzovy reseni.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Ad 3) hledej jméno dongle + signal problem.
    S nekterejma chipsetama je tak trochu srani.
    V Syslog najdeš případně detaily
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    JUNIOR: heh, tak jsem si na body 1 a 2 odpověděl sám :))
    Getting to Know GNOME (From a Unity Perspective) | Linux.com | The source for Linux information
    https://www.linux.com/learn/intro-to-linux/2017/4/getting-know-gnome-unity-perspective
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Ahoj,
    Díky vsem za predesle odpovedi a nakonec to dopadlo tak, ze jsem si udelal ubuntu jako primární systém. A je to super. Jenom s tim mam nejake trable, které jsem nikdy nemel. Jedna se o ubuntu

    Instaloval mi to kamarád comi dava dohromady vsechny pc a nikdy nebyl problem. Na úplně tom samem stromu jsem uz jednou ubuntu mel a musel jsem bohuzel kvuli pracovnim povinnostem přejít na win, takže vim, ze by všechny komponenty meli byt podporovany.

    jedna se ubuntu 17.10 na stroji s nasledujicimi parametry

    ram 16gb
    Cpu: AMD fx 8300 8core
    Grafika NV117
    Gnome 3.26.2
    64bit
    Je to jako samostatny system na 300 gb disku.

    Věci, kterym nerozumím:
    1) uplne v pohode mi jede blender, gimp, rhytmbox.... Vykonove, vsim proste. Instalovano pres aplikace (pardon za češtinu)

    2) ale nikde v liste nemam dash ani zadny launcher (coz jsem nikdy neviděl, jasne s mymi chabymi zkusenostmi) Zkoušel jsem nainstalvat z apps doporuceny synapse, ten se stáhne, nainstaluje, objevi se v aplikacich, ale kdyz ho chci spustit tak se nikde nespusti se. Není v liste, není v procesech nikde... Zkousel jsem dale instalovat ubuntu launcher a ten se p stazeni a nainstalováno objevil v apps trikrat (!) a po spusteni se zasekne okno s "testing ubuntu launcher integration (hardcore snap desktop)"a nic se neděje....

    3) dale pak wifi. mam klasicky stolni pc a je v nem pichnuty pres usb wifi. Obcas to funguje obcas ne, a když uz to funguje tak strasne pomalu. Bobuzel to mam v mistnosti kam neni mozne privest kabel a msim byt na wifi. mobil ani win s tim samym zarizenim nemaji nejmensi problem a i mobil chyta wifiuple bezprobleu na full(tady jenom v linuxu to chytá strasne slabé)

    Po pomerne dlouhem googleni jsem nasel koznou pricinu v ovladacich. Co dělám spatne ?Jak mam alespoň diagnostikovat pricinu ? Nekdo prosim nejake nápady a zkusenosti ? Jsem v linux total začátečník a teprve e v něm rozhlizim. Diky za postřehy ,)


    ABE
    ABE --- ---
    Ahoj, neprovozujete někdo FW na nftables? Potřeboval bych nasměrovat na řešení s dvěma interfacema.
    Díky
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RUTHAN:
    Jsem to tu daval uz.
    Treba tohle ve windows nefungovalo spolehlive nikdy a jeden z hlavnich duvodu proc jsem hodil widle do hnoje:
    "Resume after suspend in Linux is unstable and oftentimes doesn't work."

    Ted na debianu vecne plna RAM a suspend klidne 50x za sebou bez zadnyho zpomaleni. Na widlich po prvnim suspendu se vsechno tahlo jak snek a druhej suspend ani nerozdejchaly.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak sem si pomoh sam s tou 8, stacilo dat pryc consolekit.
    Fix Errors Reported in syslog for Debian 8 Jessie — Appbead Blog
    https://appbead.com/blog/fix-errors-reported-in-syslog-for-debian-8-jessie.html
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jinak, jo nejsem velkej fanousek Linuxu, ale jeste taky jsem to s nim nezvdal. Myslim, ze pohledu uzivatelskyho desktopu, objektivni duvody proc ho nemit tak moc rad, viz:
    Main Linux problems on the desktop, 2018 edition or why Linux sucks
    http://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MARASAN: Mam spoustu partition imagu se zalohovama, takze sem to zkousel opakovane a pouzival rozumny navody a jak sem rikal, te system byl podstate cistej, mam ho v podstate jen jako zalohu a bootloader.. Ale chtel sem ho povysi kvuli novejsimu Grubu.
    Cista instalace by byla jednodusi, ale to je nedelam u zadnyho OS, to je zbabela cesta a oni to vzdycky nejak jde a jeste se clovek neco nauci.

    Nejvic me zarazi, ze se starym kernelem 3.2 - co pouziva D7 to jelo. D8 pouziva 3.16 a D9 4.9.

    Ted by mi fakt stacilo rozjed ten D8 boot do xserveru jako user, tu D9 bych si nechal na jindy.

    Fakt na ty samy masine mi jede - Ubuntu 16.04, Mint 18.3, Arch, Sabayon, Win XP, Win 7, Win10, Mac OS Siera, LMDE 2, Unraid - tak zrovna Debian, kterej sem mel za neco jako solid distribuci pro ten bootloader by si taky mohl dat rict.

    Vic OS porovnavani / ladeni vykonu hrani na nich je takovy moje hobby.. kazdej mame neco.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SATAI: Popsal sem problem dost detailne a pridal log, co byste jako jeste chteli?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RATTKIN: ja mam na debianu (skoro) vsechno, ale obcas je s tim mrzeni, prijde mi, ze celej enterprise world je delanej pro redhat
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RUTHAN: promin, me dyckyu rozilis a vecer mivam vypnutej mentalni ignorelist ;)

    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    hele, teď jsem přešel na serverech ze suse na Debian
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam