• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

    Jak se správně ptát:

    1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    NELDOR: I kdyz kecam, i u toho TP-Linku se mi vlastne nakonec podarilo klientsky rezim zprovoznit, ale bylo s tim dost prace, a me slo stejne o ten AP rezim.
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    JUNIOR: No tak pak je to chipsetem resp. ovladacema, proste nektere chipsety v tech donglech maji lepsi podporu a nektere horsi... Mne se treba osvedcil tenhle (v klientskem i AP rezimu to stabilne dava kolem 8-10 MB/s), zatimco tenhle se mi podarilo rozjet jen v klientskem rezimu (AP mod fungoval taky, ale jen do te doby nez jsem se tam pokusil prenest vic dat, pak to uplne vyhnilo), a tenhle se mi nepodarilo zprovoznit vubec...
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    NELDOR: Tak zvláštní je, že to na stejném stroji na win lítá obstojně a úplně na tom samém místě mobily tablety úpln+ v pohod+ jednou na max...

    Ale jak říkáš, je to jen ta zástrčka do USB bez jakékoliv anténky :))
    NELDOR
    NELDOR --- ---
    JUNIOR: U tech USB wifi adapteru muze dost zalezet, co je v tom za chipset. Navic, jestli to je takovy ten uple "nano" adapter bez antenky co sotva vycuhuje z USB portu, tak ten signal bude mit vzdycky dost slaby, zvlast pokud je ten adapter zahrabany vzadu nekde u zdi ve zmeti kabelu. Co se signalu tyce, mohlo by pomoct dat ho treba do nejakeho USB portu na celni strane... Ale mozna to proste chce jiny USB adapter s lepsi podporou. Ja kdyz jsem si chtel udelat AP z maleho LAN-party serveriku, tak teprve na treti pokus jsem nasel USB adapter s chipsetem, ktery fungoval uspokojive... Pro fungovani v klientskem rezimu bude podpora urcite lepsi, ale i tak je to asi trochu sazka do loterie. Nez se s tim s#at, bude opravdu nejlepsi reseni koupit za dve tri kila tu nejlevnejsi wifi krabicku, nastavit ji jako klienta/bridge a s tim pocitacem ji spojit kabelem ;-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    Potřeboval bych vyvolávat notifikační okna který samy časem zmizí s možností, že když to zavolam znovu tak pokud je ještě na obrazovce tak se přepíše a nebude tam pak 2x mam tam teď workaround že před voláním kicknu všechny případný další instance a pak to zobrazim. To ale neni ideální způsob může to nezobrazit něco důležitýho z jiný aplikace.

    Ideální by bylo mít to user-desktop-independent, protože to používám z i3-wm takže nemohu spoléhat na to, že "někde" na mašině je kde/gnome nelze (u mne nejsou například). Ale lze použít nějaký balíček z mainstream distribucí.

    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    TEAPACK: Kdybych mohl dát do stolního pc kabel, tak už to tam dávno mám a neřeším wifi přes usb .) Jinak díky za postřeh .)
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JUNIOR: Ještě je možné, že máš na routeru nastavenou jinou lokaci (USA/Asie ... ) a na dongle EU (nebo obráceně), protože podle lokace může router přepnout na různý počet pásem, což ti pak může způsobit, že ti router skočí mimo rozsah donglu a tu wifi nechytneš, nebo jen velmi špatně (přeslech z širších pásem, co se překrývají)

    ale pokud můžeš dotáhnout do kompu kabel, tak to bude výrazně spolehlivější a rychlejší než jakákoli wifi ;)
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    PUNKREASS: Tak mě na to pomohl restart network manageru "sudo service network-manager restart" a teď to zatím docela funguje i když to dvakrát spadlo. Ale záhadou je, že na ubuntu to ukazuje malý signál (alespoň graficky) a na win je to jede 100% (a spousta jiných zařízení jako mobil, tablety...)
    PUNKREASS
    PUNKREASS --- ---
    JUNIOR: taky ad 3) sem v podobny situaci. Nejdriv sem taky resil donglem, pak sem ale poridil repeater a z nej kabel do compu a osvedcilo se mi to mnohem lip. Kdyz po par letech z nejakyho duvodu doslouzil, tak sem nasel starej router a udelal si repeater z nej. Ty dongly sou imo takovy chaby a nouzovy reseni.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    Ad 3) hledej jméno dongle + signal problem.
    S nekterejma chipsetama je tak trochu srani.
    V Syslog najdeš případně detaily
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    JUNIOR: heh, tak jsem si na body 1 a 2 odpověděl sám :))
    Getting to Know GNOME (From a Unity Perspective) | Linux.com | The source for Linux information
    https://www.linux.com/learn/intro-to-linux/2017/4/getting-know-gnome-unity-perspective
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Ahoj,
    Díky vsem za predesle odpovedi a nakonec to dopadlo tak, ze jsem si udelal ubuntu jako primární systém. A je to super. Jenom s tim mam nejake trable, které jsem nikdy nemel. Jedna se o ubuntu

    Instaloval mi to kamarád comi dava dohromady vsechny pc a nikdy nebyl problem. Na úplně tom samem stromu jsem uz jednou ubuntu mel a musel jsem bohuzel kvuli pracovnim povinnostem přejít na win, takže vim, ze by všechny komponenty meli byt podporovany.

    jedna se ubuntu 17.10 na stroji s nasledujicimi parametry

    ram 16gb
    Cpu: AMD fx 8300 8core
    Grafika NV117
    Gnome 3.26.2
    64bit
    Je to jako samostatny system na 300 gb disku.

    Věci, kterym nerozumím:
    1) uplne v pohode mi jede blender, gimp, rhytmbox.... Vykonove, vsim proste. Instalovano pres aplikace (pardon za češtinu)

    2) ale nikde v liste nemam dash ani zadny launcher (coz jsem nikdy neviděl, jasne s mymi chabymi zkusenostmi) Zkoušel jsem nainstalvat z apps doporuceny synapse, ten se stáhne, nainstaluje, objevi se v aplikacich, ale kdyz ho chci spustit tak se nikde nespusti se. Není v liste, není v procesech nikde... Zkousel jsem dale instalovat ubuntu launcher a ten se p stazeni a nainstalováno objevil v apps trikrat (!) a po spusteni se zasekne okno s "testing ubuntu launcher integration (hardcore snap desktop)"a nic se neděje....

    3) dale pak wifi. mam klasicky stolni pc a je v nem pichnuty pres usb wifi. Obcas to funguje obcas ne, a když uz to funguje tak strasne pomalu. Bobuzel to mam v mistnosti kam neni mozne privest kabel a msim byt na wifi. mobil ani win s tim samym zarizenim nemaji nejmensi problem a i mobil chyta wifiuple bezprobleu na full(tady jenom v linuxu to chytá strasne slabé)

    Po pomerne dlouhem googleni jsem nasel koznou pricinu v ovladacich. Co dělám spatne ?Jak mam alespoň diagnostikovat pricinu ? Nekdo prosim nejake nápady a zkusenosti ? Jsem v linux total začátečník a teprve e v něm rozhlizim. Diky za postřehy ,)


    ABE
    ABE --- ---
    Ahoj, neprovozujete někdo FW na nftables? Potřeboval bych nasměrovat na řešení s dvěma interfacema.
    Díky
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    RUTHAN:
    Jsem to tu daval uz.
    Treba tohle ve windows nefungovalo spolehlive nikdy a jeden z hlavnich duvodu proc jsem hodil widle do hnoje:
    "Resume after suspend in Linux is unstable and oftentimes doesn't work."

    Ted na debianu vecne plna RAM a suspend klidne 50x za sebou bez zadnyho zpomaleni. Na widlich po prvnim suspendu se vsechno tahlo jak snek a druhej suspend ani nerozdejchaly.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak sem si pomoh sam s tou 8, stacilo dat pryc consolekit.
    Fix Errors Reported in syslog for Debian 8 Jessie — Appbead Blog
    https://appbead.com/blog/fix-errors-reported-in-syslog-for-debian-8-jessie.html
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jinak, jo nejsem velkej fanousek Linuxu, ale jeste taky jsem to s nim nezvdal. Myslim, ze pohledu uzivatelskyho desktopu, objektivni duvody proc ho nemit tak moc rad, viz:
    Main Linux problems on the desktop, 2018 edition or why Linux sucks
    http://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MARASAN: Mam spoustu partition imagu se zalohovama, takze sem to zkousel opakovane a pouzival rozumny navody a jak sem rikal, te system byl podstate cistej, mam ho v podstate jen jako zalohu a bootloader.. Ale chtel sem ho povysi kvuli novejsimu Grubu.
    Cista instalace by byla jednodusi, ale to je nedelam u zadnyho OS, to je zbabela cesta a oni to vzdycky nejak jde a jeste se clovek neco nauci.

    Nejvic me zarazi, ze se starym kernelem 3.2 - co pouziva D7 to jelo. D8 pouziva 3.16 a D9 4.9.

    Ted by mi fakt stacilo rozjed ten D8 boot do xserveru jako user, tu D9 bych si nechal na jindy.

    Fakt na ty samy masine mi jede - Ubuntu 16.04, Mint 18.3, Arch, Sabayon, Win XP, Win 7, Win10, Mac OS Siera, LMDE 2, Unraid - tak zrovna Debian, kterej sem mel za neco jako solid distribuci pro ten bootloader by si taky mohl dat rict.

    Vic OS porovnavani / ladeni vykonu hrani na nich je takovy moje hobby.. kazdej mame neco.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SATAI: Popsal sem problem dost detailne a pridal log, co byste jako jeste chteli?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RATTKIN: ja mam na debianu (skoro) vsechno, ale obcas je s tim mrzeni, prijde mi, ze celej enterprise world je delanej pro redhat
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    RUTHAN: promin, me dyckyu rozilis a vecer mivam vypnutej mentalni ignorelist ;)

    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    hele, teď jsem přešel na serverech ze suse na Debian
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam