• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ZBYNEK: Ja jedu Debian testing na laptopu minimalne poslednich 5 let, mozna vic a nevzpominam si na nejake vetsi zaseky.
    Dokonce i takove veci jako prechod z X na Wayland, screensharing na waylandy nebo migrace z pulseaudio na pipewire probehla hladce - az se mi tomu nechce verit.

Ale to moje zkusenost na vzorku 1 stroje a jsem nenarocne BFU a pouzivam standardni GNOME.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    CHOROBA: Mně se taky Gentoo už nechtělo řešit, furt nějaký use flagy a závislosti. Tak jsem přešel na Arch a na hackintosh.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ZBYNEK: uz je to davno, fakt davno. Ale treba nejede zvuk pres SPDIF, GRUB nebootne OS nebo videa v browseru jedou asi tak stonasobnou rychlosti. A podobne.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MARASAN: Jak rozsype? Můžeš prosím uvést nějaké příklady? Teď právě o přechodu na Debian testing na desktopu a notebooku přemýšlím, tak mě zajímají reálné zkušenosti...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CHOROBA: ja jel nejakou dobu debian testing na worsktationu a testing se proste cas od casu rozsype — mne prave nikdy moc nebavilo jej davat dokupy ;-)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    MARASAN: debian je zlatej, na serverch ho mamsnad od Lennyho? mozna i dyl...ale na laptopu me teda moc nebavil ;)

MLEKAR_STEIN: jako uz ma Arch i installer, ale precijen to chce trochu vedet co delas a cist wiki
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    MLEKAR_STEIN: pred updatem koukni na archlinux.org jestli tam nejsou zminene nejake breaking changes. Jinak za me naproato stable daily driver. I use arch, btw.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    chci zkusit arch.
    nějalé tipy na obvyklé trable a na co si mám dát pozor?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    zlatej debian, co vas tak ctu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    DANIELSOFT: Toho snapu se dá (zatím) celkem snadno zbavit...

(A jenom v rámci objektivity - když tak hezky nadáváme na snap... Stejně tak mě serou projekty (hlavně kolem Gnome), které podobným způsobem tlačí Flatpak (Gimp, Evolution a mraky dalších nabízejí binárky jenom takhle a nebo si builduj sám).)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    CHOROBA: ten Mint právě uvažuju jako main distro poté, co mému poslednímu Xubuntu bez Snapu vyprší podpora
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ja mel na laptopu dlouho gentoo, ale to sem rozbijel, nebo se rozbijelo tak casto, ze sem presel po letech na druhej extrem - linux mint. ten me zas po dalsich letech zacal nudit, tak sem si poridil Arch ;-))
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    DANIELSOFT: zase ten pocit, kdy v práci pošlu patch do GNU utilitky, doma na úplně jiné distribuci dám pacman -S a patch mi tam přistane byl, přiznám si to, krásný :)
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    ZBYNEK: prej ten Tumbleweed se moc updatama nerozbíjí i když je rolling, jsem četl (na redditu) ale zkušenosti s ním nemám

sám mám zkušenosti s Archem: nainstalval jsem to a pak jsem si pomlaskával jak je krásné že mám všude nejnovější upstream up-to-date věci, jenže pak se mi začaly občas věci rozbíjet a já je musel řešit jednak pomocí archového fóra a jednak pomocí vlastních zkušeností

Nepomohlo tomu, že jsem v té době pracoval v Red Hatu, takže jsem měl Linuxu z práce až nad hlavu a pak se mi nechtělo to ještě řešit na domácím stroji ve volném čase. Taky tomu nepomohlo, že ten domácí stroj měl grafiku Matroxku v době, kdy všude už byla Nvidia, AMD nebo Intel, tedy to byla taková minorita, že na to tvůrci Xů moc nemysleli a to rozbíjení tam bylo častější, než jsem si přál. Ale rozbíjení nebylo jenom kvůli té Matroxce. Někdo tvrdí, že na Archu fičí, že mu to jede a nemusí nic moc řešit, takže YMMV

sám jsem právě proto, abych toho musel co nejméně řešit přešel na Xubuntu, šlape to všechno dobře, akorát teď začali štvát s tím snapem, chjo
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Taky mě snap sere a přemýšlím do čeho jít... Vzhledem k tomu, že se mi nechce "každou chvíli" přeinstalovávat kvůli nové verzi, tak hodně přemýšlím o rolling.

Debian testing, Tumbleweed nebo Manjaro... Vzhledem k tomu, jak dlouho jsem na *buntu, tak zatím vede Debian...

Máte někdo dlouhodobější zkušenosti?
    JADE
    JADE --- ---
    Taky me buntu sere s tim snapem…chces li mit aktualni system musis provest 3 ruzne formy altualizace…centrum altualizaci gui kvuli jadru a nekterym srackam, ktere neumi altualizovat terminal prilazem apt-get upgrade, terminalem kvuli srackam ktere nesktuslizuje gui spravce a snap baliky zvlast…na starych strojich kde mam xubuntu to realne bere 15+minut casu nez rebootnu do aktualniho systemu…bych blil…chrome na nich nechci to sezere veskerou ram jen kdyz to pustim a tak si taky rikam na jakou distribuci prejdu?!
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    DANIELSOFT: S tím Snapem jsem se nějak nenaučil. Zkusil jsem to nainstalovat a nepamatuju si, jestli mi došlo místo nebo se mi úplně zkazil systém. Do čistého řešení portabilního systému to má fakt daleko.
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    GIOMIKY: já mám zatím Xubuntu, ale ve vyšších verzích Xubuntu je Firefox, který oba s tátou používáme (já mu spravuju počítač) ve snapu, tak jsem přemýšlel, že buď nechám Xubuntu a přejdu na Chrome, nebo že zkusím jinou distribuci

zatím jsem myslel, že Mint, ale zkušenosti s Debianem nemám: jak je to tam s non-free kodeky a podobnými věcmí? měl jsem pocit, že podobně jako Fedora to lidi od Debianu hodně řeší (inu USA)
    XARGH
    XARGH --- ---
    GIOMIKY: nedavno jsem Debian 11 instaloval na virtual a byl jsem mile prekvapen. na desktopu jedu widle a nemenil bych, na serveru Ubuntu 20 pro ARM architekturu - https://www.zive.cz/clanky/virtualni-server-s-linuxem-a-uplne-zadarmo-desifruje-nam-vyplatni-pasku-v-pdf/sc-3-a-212847/default.aspx kde provozuju nextcloud
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    XARGH: Nemůžu si pomoci, ale stále je v současné době moje nejvíc nejoblíbenější distribuce Debian.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam