• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    HARPER
    HARPER --- ---
    To home na vlastním oddílu, když pak preinsaluju systém ,tak ten nový si připojí home a tam budou me staré aplikace? Ovladače WiFi a tak? Se přiznám že jsem ho nikdy neoddělil, vždy mám právě ten další oddíl Data a tam si dávám věci co chci mít zachované a vždy jen nahodil nový systém a pak si teda doinstaluju své programy jak jsem byl zvyklý. Když bych měl home bokem a nahodil nový systém,ty apky co jsem měl na starém systému budou tam?
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: Vedle kde mám HDD mám disk rozdělený. // a /home + swap (systém můžu sformátovat, nainstalovat nový a na /home data zůstanou.)
    BTW je důvod, proč dělat swap oddíl na konci HDD nebo mít swap file.
    Tady kde je málo RAM, 30G SSD mám na něm systém (programy se načítají a i start je rychlejší). A /home (data, obrázky, atd) na flash-kartě (kdyby se to hodně podělalo, vytáhnu kartu :-). Mám tu FS4 na obojím. /boot je Fat32(ale ten je maličký a prakticky se jen čte)
    Kde mám SSD dost velký, je všechno na něm (mám swap file) Pokud máš jeden fyzický SSD tak ho nerozděluj. Já už to zkoušel a nic to nepřináší. Navíc mi svap oddíl devastoval SSD.

"Žádné velké přesuny dat se nekonají"
    To mohou být třeba filmy. I z disku někam na zálohu. Ono je lepší, když velkou porci dat nemusíš rozdělovat a spojovat mockrát. Rozhodoval bych se mezi FS4 a XFS
    HARPER
    HARPER --- ---
    ERGOSUM: ok,takže nedělat swap oddíl - mám 8gb ram,takže by to neměl být problém, při běžném užívání jsem zatím swap nevyužil asi nikdy a dělám ho nějak že setrvačnosti při instalaci. Taky že setrvačnosti mám ext4 a ntfs oddíl - v době dual boot s wokny jsem to tak míval pro přístup k některým souborům z win. Jaké je doporučení od zkušenějších na rozdělení disku teď mám ve zvyku ext4 s \ kde nasypu celý systém včetně home adresáře většinou okolo 35% kapacity disku, pak ntfs oddíl kam si házím dokumenty,fota, videa,muziku,staré Dos hry, které mi pak zůstávají i když instaluju nový systém na tu ext4,no a nakonec jsem dělával swap o velikosti 2xram, ale myslím že to bylo plýtvání místem.
    Mám zůstat u ext4 na tom systémovém a druhý ext4 oddíl na archivni data,nebo jít do ZFS a povypinat ty žurnály? Já na tom notasu nejvíc surfuju/hraju staré gamesky pod dosboxem. Žádné velké přesuny dat se nekonají.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: SSD "nemají" fyzické sektory jako HDD neřešíš vadné sektory, ani fragmentaci. Ddata jsou rozprostřena po celém mediu aby byl pokud možno rovnoměrný počet přepisů. Rozdělit SSD na víc disků jde, ale v praxi se tím jen rozdělí adresářový strom.
    SSD sám detekuje a označí poškozené buňky a souborový systém pomocí kontrolního součtu, případně žurnálů dopočítá a opraví soubory.
    Běžný uživatel jen pozoruje, jak se mu postupně pomaloučku zmenšuje celková kapacita disku.

Koukni na tohle
    Souborové systémy Linux: Úvod pro začátečníky
    https://informatecdigital.com/cs/%C3%9Avod-do-souborov%C3%BDch-syst%C3%A9m%C5%AF-linux-pro-za%C4%8D%C3%A1te%C4%8Dn%C3%ADky/

Souborové systémy v Linuxu - Linux E X P R E S
    https://www.linuxexpres.cz/souborove-systemy-v-linuxu

Jak optimalizovat SSD v Linuxu
    https://etechblog.cz/jak-optimalizovat-ssd-v-linuxu/
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HARPER: a nvme-cli
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ssd disky by todle mely delat samy od sebe

smartctl -a /dev/sdX
    ti rekne stav konkretnho disku

jinak asi staci mit pustenej smartd daemon a kdyz je spravne nastavenej posila i maily/notifikace
    HARPER
    HARPER --- ---
    Cajk, právě se mi dostal do rukou vyřazeny SSD , ve firmě už ho dali pryč,ale měl by být ok na takové to domácí žvýkání, zkusím ho nahodit a uvidím. Ve woknech naši IT mají nějaké apky na hlídání životnosti. Předpokládám že na Linuxu bude taky něco. Kdysi v dobách dosu byly prográmky co oskenovaly disk a označily vadné sektory a systém je nepoužíval. Jde tohle dělat i s SSD diskem?
    JON
    JON --- ---
    CHOROBA: tak to jsem neznal, dik. Ale (ne)funguje mi to uplne stejne jak ten control :(
    DANIELSOFT
    DANIELSOFT --- ---
    takhle, jestli je aplikace GTK nebo QT jsem neřešil snad ani v době, kdy se RAMka počítala na megabajty (a obě knihovny byly tehdy úměrně době štíhlejší)

jako uživatel chci používat konkrétní aplikace, ne konkrétní toolkity, konkrétní toolkit je implementační detail té které aplikace
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: Pro tebe je určitě lepší, zůstat u jednoho desktopu.
    Já mám tady Lubuntu s LXQT vedle na druhém mám s LXDE obojí protože jsou nenáročné na HW. Aplikace mám také na míru, k čemu který potřebuji. Ale vyber si co ti na kterém počítači vyhovuje.

Proti stárnutí počítačů jde zamrazit aktualizace. Ale když si to po dlouhém čase rozmyslíš, je to na novou instalaci. Jenže co už. Když nemusíš kvůli webu, nebo sockám, tak prostě místo 20 letého počítače s aktuálním SW budeš mít za 5 let 25 letý s tím samým SW.

Jinak spoustu věcí co nepotřebuješ můžeš odinstalovat, nebo vypnout. To dělá dost podstatný rozdíl ve výkonu.

Jestli ovšem chceš něco opravdu extremně nenáročného v čem se nechceš hrabat tak doporučím
    Puppy Linux Home
    https://puppylinux-woof-ce.github.io/index.html
    HARPER
    HARPER --- ---
    To Ubuntu s víc desktopama jsem měl kdysi na počátku když jsem si Linux osahával, tehdy prisly visty a to mě donutilo opustit win, Ubuntu pak přešlo na ten jejich GNOME Shell nebo jak a to jsem skočil na Mint a toho se víceméně držím, jel jsem Mate,jak se čas posouval a počítače stárly jsem přešel na Xfce,ale pořád Mint, je pro pitomce jako já úplně super, všechno většinou jede hned po instalaci (někde musím řešit WiFi,někde scanner s tiskárnou ale nic zásadního), jenže čas opět pokročil a ty PC furt žijou,ale už je na ně ten Mint Xfce taky docela náročný, tak jsem začal laborovat s lehcima vecma. Debian základ protože mám nejvíc zkušenosti skrz to Ubuntu a Mint a došel jsem ke Sparky s Openboxem. Taky jede,ale teď se prostě učím jak to zoptimalizovat co nejlépe,protože časem to zase bude na ty staré PC náročné. Ale co se týče počítačů jsem blbej, vlastně celkové jsem amatér, já se vždy naučím nějaký základ a dál už to prostě neprotlačil,tak tu teď píšu tyhle hloupý dotazy.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: VLC si klidně můžeš nechat i tam (statně je otázka co sežere víc prostředků. míval jsem i mpv a nebrzdil žádný). Já třeba jedu QT, ale kolkulačku (jedinou kalkulačku) mám Gnome, protože mi vyhovuje víc(mimochodem musel jsem se podívat, jakou jsem vybral :-).

Vlastně je to podobné, jako když spustíš něco konzolového. Jen je tam pár řádek kodu jak se to má vykreslit.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    HARPER: "Ubuntu snad s 3 desktopama a přepínal,ale dělalo to jen bordel, do každého se nacpaly appky z těch ostatních."
    Ale ano. Tak to má fungovat. Ty obvykle nechceš 3x aplikaci na totéž, když ty druhé dvě jsou horší. Spustit můžeš kteroukoliv z nich, nebo všechny. Jaké prostředí aktuálně běží není tak podstatné.
    Takže buď
    a) preferuješ jediné prostředí a máš aplikace jen v něm.
    b) máš většinu aplikací z jednoho prostředí a několik z jiného. (tak to mám třeba já)
    c) máš dvě a více plnohodnotných prostředí, které přepínáš. (třeba pro víc uživatelů) Ani tady nemusíš mít všechno víckrát.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    me takle funkuje ALT
    JON
    JON --- ---
    Kdyz tu ted jedeme takova lehka temata, mel bych jeste trivialnejsi dotaz:

Pred zmenou stroje a upgradem z ubuntu 20 na 24 jsem rad pri editaci prikazoveho radku (treba nejaky curl s dlouhyma hlavickama a cookies) pouzival tento postup: rozjedu kurzor sipkou, kdyz to jede skrz nejake nezajimave misto primacknu ctrl, takze to skace po "slovech", kdyz se to priblizi k mistu zajmu, ctrl pustim.
    Ale po vyse uvedene zmene to nefunguje: sipkou rozjedu kurzor, primacknu ctrl, a kurzor se zastavi a stoji = nejde mezi tim rezimem prepinat pouhym primackavanim controlu, musi se to cely zmacknout odznova.

Jak to prenastavit zpet?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    HARPER: p.s. kdyby si se v tomhle chtel hrabat vic, tak na to bylo nejlepsi Gentoo Linux, kde sis "cisctotu" buildu vyresil spravne nastavenymy USE FLAGy
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Typické téma pro začátečníky, které baví řešit takováto dilemata. :)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ERVIN: ja bych rekl ze je.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    #kecy Tohle je, prosím pěkně, téma pro začátečníky? Jen těžko se v tom orientuju. :-D
    HARPER
    HARPER --- ---
    Ok, zkusím. Dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam