• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ocrfeeder a tesseract nejdou?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    tak KDE Connect se dal do Gnome nejak zabouchat. ja to pouzivam furt, psani smsek na kompu je superhttps://github.com/GSConnect/gnome-shell-extension-gsconnect
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Co mi chybí: integrace iPhonu s SMS a iMessage (psát sms na kompu je fajn - já nejsem člověk mobilový). Chybí mi (zatím jsem nenašel) rozšíření systému, co dovolí číst text z obrázků. Chybí mi integrace deepl do systému. Ale to je asi vše.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    JUNIOR: Líbí se mi strohost Gnome a že si do něj pak přidáš jen to co ty chceš (ale výběr rozšíření je brutálně velký). Líbí se mi možnost nastavení všeho, které služby chceš, které ne. Modularita - přidáš si i systémové části a máš volbu. APT je dokonalý (téměř) - na MacOS jsem to zkoušel s homebrew, ale to je slabý odvar. Žádné vynucené online ID. Mám dva několikageneečně vzálené kompy a přesto není problém image z jednoho obnovit na druhý a jede to (to MacOS částečně taky umi na mac HW, ale na Hackintoshi je třeba budovat nové Openocre. Nic mě nešmíruje. OpenVPN je výraznějí integorváno - na MacOS je to appka. Vlastni thumnailery. Líbí se mi, že se lze zcela vynout placeným appkám aniž musíš s požadavky dolů. Je toho víc, ale to je tak co mě na začátek napadlo.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    HOWKING: Které veci to konkrétně jsou co by ti chybělo na MacOs? Jinak gratulace, že jsi to nevzdal. Jsem to měl asi prvni rok na linuxu podobné tak mě to bavilo sledovat :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Už jsem ale ve stavu, kdy je pro mě na Linuxu víc věcí, které by mi chyběly na MacOS, než mi na Linuxu chybí z MacOS. Takže pokud to bude stále stabilní a nějaká aktualizace to nerozbije, tak nemám co řešit. V tomto stavu a v tuto chvíli je Debian (Trixie, Gnome, Wayland) pro mě to nejlepší, co lze na kompu mít.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ERVIN: Ještě řeším s jedním výrobcem softu problém, kdy má na Linuxu mnohem menší výkon, než na MacOS (kupodivu je na Linuxu doma a do MacOS je port). Sám se divím, protože moje programy mají na Linuxu (na Debianu - jinde jsou lehce pomalejší) stejný výkon jak na MacOS. Ale v tom je Linux nevinně.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Přeji Hawkingovi jen samé dobré věci. Jen když už všechno vyřešil, skončila se i detektivka, kterou jsem se zájmem sledoval. #kecy
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    AXTHEB: Můj správce souborů je ten, který mi byl nainstalován se systémem. Jako BFU bych požadoval aby to měl vyřešeno. Pokud bude Linux o tom "Jak to má naprasené tvůj správce souborů je jinačí otázka, no." nikdy neporazí ani debilní windows, natož osx. Vůbec by nemělo být problémem správce souboru jak se komunikuje po sítí. Na to má být operační systém.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    HOWKING: Z pohledu Linuxu rovnocenný je (viz když to uděláš mountem). Jak to má naprasené tvůj správce souborů je jinačí otázka, no.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DELVIT: Vím, že není výkonově rovnocenný, ale měl by (do budoucna - pokud na tom někdo bude pracovat) být. Je to další střípek do skládačky Linuxu pro BFU.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    HOWKING: Teď nechápu, jestli chápeš nebo nechápeš.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ten přístup přes smb by měl být výkonově rovnocenný (a nevidím důvod, proč by neměl být, chápu co tam dělají navíc)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZBYNEK: Tím připojením přes smb://wdmycloud.local/Public/
    když to mountnu a pak file:///mnt/Public/, tak to jede v pohodě.
    (ale je to dost uživatelský nepřívětivé to tak připojit, kdybych měl pracovat s náhodnými síťovými disky, tak se na to vyseru, tady by měli tvůrci zapracovat, jestli chtějí aby ten OS používal někdo jiný, než hrstka nerdů)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    HOWKING: A čím to bylo?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak už i rychlost vyřešena :)

HARPER
    HARPER --- ---
    Teď jsem si postahoval všechny edice sparky linuxu a pouštěl si to do live. Xfce a Mate má líp učesaný Linux Mint. Lxqt celkem dobře vypadá, po startu to bralo cca 520mb ram, jako základní desktop asi dobrý. Vizuálně nejlepší KDE, čistá nádhera,velký krok udělalo KDE od doby kdy jsem nějaké kubuntu s kde3.5 zkoušel. Ale jinak 1,2gb po startu a systém to brzdilo. Takže zatím měnit nebudu, uvažoval jsem o tom lxqt že bych zkusil provozovat,ale Openbox zatím vede. Když se s tím trošku prohraje,je to paráda.

Včera jsem potřeboval nějaké data vytahat z mobilu a neměl jsem kabel,šel jsem přes FTP server App na androidu a když jsem se připojil přes pcmanfm, nechtelo to chodíit bylo spíš náhoda když jsem uměl procházet složky v mobilu. MC se připojoval spolehlivě,no občas kopírování až napodruhé. Může to být tím,že připojený souborový systém na mobilu je nacpaný cca 50gb dat?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tak 14 dní se nic neráchlo a vše funguje perfektně (až na tu mizernou rychlost sítě). Asi jsem tedy "linuxák" :-D
    MA747
    MA747 --- ---
    PUPU: to bylo ono, díky.
    PUPU
    PUPU --- ---
    MA747: pokud poslouchas pouze na 127.0.0.1, tak prijimas pouze lokalni spojeni. musis poslouchat na adrese sitoveho rozhrani, ne na loopbacku. mimochodem, co firewall, nefiguruje tam take?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam