• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DELVITLinux pro zacatecniky a obycejne uzivatele (NO FLAMES!)
    Každý kdo chce poradit ohledně linuxu je na spravném místě. Přímý následovník audítka stejného názvu. Pravidla jsou stejná jako predchozí, hlavně žádné FLAME!
    Spike411 dobře radí: Asi bych přestal poslouchat lidi, kteří ti každou chvíli radí každý problém řešit přechodem na jinou random distribuci.
    Na Hompage klubiku najdete alternativy k aplikacim. Snazim se drzet ten list v aktualizovane a hlavne zajimave alternativy, kdyby ste chteli neco pridat do listu dejte vedet.

Jak se správně ptát:

1) Popište příznaky problému nebo chyby co možná nejjasněji a nejpečlivěji.
    2) Popište prostředí, ve kterém chyba nastává, tj. architekturu, operační systém, aplikaci, verzi, atd. Jmenujte distribuci a verzi systému (např. Red Hat 8.0, Slackware 5.1, atd.).
    3) Popište, jak jste se k chybě dostali, a jak jste se ji pokusili odhalit, isolovat a pochopit ještě předtím, než jste se zeptali.
    4) Popište relevantní změny v konfiguraci, které jste v poslední době provedli.
    5) Pokuste se už předem zodpovědět případné doplňující otázky.
    6) Na dlouhé výpisy použijte služby na to určené - pastebin - http://pastebin.com/
    rozbalit záhlaví
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Tam musíš stejně pak na terminál sahat, a ťukat pin. To je výhoda teflonu, že už se nemusíš další věcí (které se dotýká fakt kde kdo) dotýkat.
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: jinak, ze tu blbe prosazuji jine reseni - taky bych chtel ciste linuxovy telefon, ale bohuzel vsechny co jsem nasel jsou na me velke. ale furt po nich pokukuju.
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: wiki:
    "Google Pay uses near-field communication (NFC) to transmit card information facilitating funds transfer to the retailer."

me teda fakt prijde ze to lze nahradit timto nalepenym na telefon:
    Rychlé bezkontaktní platby s mNálepkou od mBank | mBank.cz
    https://www.mbank.cz/osobni/karty/debetni-karty/mnalepka/

jasne, neni tam autorizace nejakym otiskem prstu, ale kreditku taky clovek ma jen pres pin. a funguje to i bez googlu a applu
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    myslim krom google pay a apple pay a jde to, bez desivejch oimrdu, pustit treba i na LineAge/GrapheneOS
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: NO nechci googlepay a aplepay, chci linuxpay, proč není :D (třeba redhat by touž asi uměl i s Visou a Mastrem vyjendat, ten na to sílu má)
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    no,popravde. existujeNECo cim se da pres NFC platit?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MUXX: Není někde textová podoba, nechce se mi trávit hodinu u videa.
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: nechces google, nechces apple ale chces googlepay a applepay? tak to bude tezky orisek...

ale jestli jsem to dobre pochopil (nepouzivam to), googlepay je vlastne jen platebni karta ulozena v nejakem googlim softwaru ktery komunikuje pres NFC. tak si prilep na spodek mobilu bezkontaktni kartu a mas to same :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: Ty degooglovbané telefony neumí to placení ani jeden. Vím že je GrapheneOS, ale to už pak raději klasický Linux. Něco dělají nějací Švédi, nějaký telefon má i Ubuntu. Ale to placení a čtečka otisků, to by mi fakt chybělo.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    KAERO: nn, já mysalel nfc jako kartou u pokladny (ApplePay GooglePay, etc.)
    KAERO
    KAERO --- ---
    HOWKING: co mas na mysli platbama v obchodech? Ja na linuxovem destkopu platim normalne :) Ale existuji degooglovane adnroid telefony, kde by snad i mohly jet beznejsi bankovni programy. Co jsem cetl tak na graphene OS jelo neco od komercky, ale zase ne od sporky atd.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Pro zajimavost

Linux patří i do kapsy: nenech si diktovat co můžeš a co nesmíš :: OpenAlt 2025 :: pretalx
    https://talks.openalt.cz/openalt-2025/talk/9HMAQV/
    MUXX
    MUXX --- ---
    HOWKING: Co je spatne na androidu? Vzdyt je to tak trochu taky linux.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    CHOROBA: V podstatě jsi shrnul docela dlouhou debatu na Mastodonu :D
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ne
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Asi už mi fakt chcípe iPhone 8. Na Linuxu podpora Apple produktů žádná sláva. Android mi do rukou nesmí. Jediné zlo větší jak Microsoft je Google. Uvažuju o čitě linuxovém telefonu, ale jak sleduju ty nabídky, tak tomu vždy dost chybí. Je nějaký Linux telefon, co má čtečku otisků a platby v obchodech?
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    ERGOSUM: Maybe it just works...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Mě se při návodu na instalaci Gento líbilo skoro na začátku
    Připojení sítě
    1) podívejte se, jestli už neběží.
    SANCHO
    SANCHO --- ---
    Hledam junior/med na linux na spravu stanic na SLED + nejaky win11 k tomu. Domluvit se obcas v EN. Mlada Boleslav.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ZBYNEK: nojo, ale ja su admin a stejne se mi ze Store nainstaluje appka jen pro myho usera. Ja takhle ladim laptop pro polovicku a kdyz jsem se prihlasil na jeji ucet a videl, ze nema zadnou appku, tak sem byl nasranej.

Snap ani Flatpak nepouzivam; pekne me s tim serou na Ubuntu, protoze to zabira moc GB a systemovej disk 20 GB, kterej stacil roky, je najednou malej a musim ho pravidelne cistit - u rodicu. Zlaty klidny vody ve svete Debianu.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    MARASAN: snap funguje úplně stejně, taky to pro každého usera stahuje appky jen do jeho profilu
    HARPER
    HARPER --- ---
    MARASAN: to jsem ani netušil. Žena měla kdysi W8 a tam byly nějak ty aplikace dvakrát i pro ni,záleželo jestli jela v dotykovém vzhledu v těch dlaždicích a nebo přes Shell. Peklo. A právě ona nebo mí rodiče jsou běžní bfu a právě je na Linux prekopnout nebyl problém. Nesnaží se nic doinstalovat, prostě jim to nachystám na začátku a jdu pryč, jednou za měsíc když se dostanu k jejich PC udělám aktualizaci. Pokud vyjde nový lts tak třeba povysim systém a třeba taky ne a čekám do konce podpory.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam