Na tom mintu jsem tomu flatpaku podlehl a občas ho použijí, na sparky jedu všechno v deb. Snažím se to tam držet co nejlehčí. Mám stařičký Celeron a tak jsem tam vyházel i všechny cups,bt a pod věci. Flatpak vypadá zajímavě právě pro lidi co jdou z win. Ono co jsem koukal do w11 - tam už je taky nějaký store kde si člověk tahá programy v podstatě podobne jako z repozitářů v Linuxu. Ale jak jsem psal níž. Všichni win uživatele jsou nasráni když jim ms nacpe novou verzi win a když jim za pár let zase nacpe novou tak tu poslední brání a oplakávají :) většina těch lidí co přišla teď by klidně na w11 přešla, ale mají prostě nevyhovující hw a nejsou tak zběhlí aby si to nahodili neofiko. Přitom oni v podstatě jen pustí PC a jdou na web/stáhnou film/kouknou a vytisknou fotku - tohle všechno je dnes víceméně v Linuxu bez potíží. Občas jde o to na začátku rozhýbat nějaký hw,ale jinak není skoro rozdíl. Tohle lidi neřeší souborový systém že je jiný, všechno stejně nacpou na plochu,nebo do dokumentu. Nikdo z nich nejsou hráči. Ale posledně jsem jednomu nahodil live jen, potukal si na ikonky,kouknul do menu a chtěl nainstalovat tuším HWiNFO - něco jsem našel,ukázal mu jak to tam dostane, spustil a on že to vypadá jinak než je zvyklý z win a nechce to :) na co člověk potřebuje HWiNFO na svém desktopu co zná?