• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: a ohledne toho pozadovani vysvetleni - kdyz zalistujes zpatky, tak zjistis, ze se kdosi odsud s takovym pozadavkem obratil na CSU a neporidil ve vysledku zhola nic.

    A nevim, proc bychom se o tom nemohli bavit na nyxu - ja si proste myslim, ze kdyz si nekdo mysli, ze scitani je ok, tak by mel vedet proc, nebo si tu otazku alespon klast.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: ja jsem nerekla, ze jedinci ovladaji masu ( i kdyz ani proti takove formulaci nic nemam), rekla jsem, ze nekteri jedinci ovladaji jine jedince. To je proste podstata statu, co se ti na tom nezda?

    A proc by se abstraktni debata mela vracet na zem? Proto jsme tady, abychom o tom diskutovali - poukazovat na to, ze takova diskuse je neproduktivni a ze by bylo lepe prestat plkat, vyhrnout si rukavy, plivnout si do dlani a udelat neco realneho, je proste v prostredi diskusniho serveru - ponekud neproduktivni :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICOLE: já tím nechci dokázat nic, jen bych rád vrátil na zem tu abstraktní debatu o tom, jak jednotlivci prostřednictvím státu ovládají masy, k tomu, co tak asi můžeme dělat, když se nám aktivity státu nezamlouvají.

    NICOLE: njn, ale ono to není nic jiného, než taková hospodská debata. Jestli chceš po někom, aby ti něco vysvětlil, tak to holt někdy jinak než mimo nyx nejde.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: treba ti to uniklo, ale tady opravdu jsme na nyxu. tohle je diskusni skupina a proste se tu diskutuje. Kdo jake aktivity rozviji irl pro tuto diskusi neni nijak podstatne. Politika mohu kontaktovat, ale ne asi tady, ze.
    Podstata je, ze stat reprezentovany politiky a uredniky (nebo chces-li urednici a politici zastiteni statem) produkuje neco, co se mi nelibi. A doposud nikdo mi nebyl schopen vysvetlit, proc by se mi to melo libit. Argumentaci nadavanim v hospode neberu.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: jinak tedy vyvoj statu je hodne dlouhodoba zalezitost a priznam bez muceni, ze nejsem schopna tu vyjmenovat vsechny jednotlivce, kteri se na jeho vzniku, fungovani a transformacich tak ci onak podileli za poslednich tisic let (v pripade ceskeho statu), nejsem dokonce schopna ani vyjmenovat vsechny, kteri jeho chod zajistuji a jinak na nem participuji v tuto chvili, ale co tim chces dokazat? Co je podle tebe stat jineho?
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICOLE: no, jak to říct - je to zcela zásadní. Na stát můžeš akorát nadávat v hospodě u piva, nebo třeba na nyxu. Poslanci nebo senátorovi můžeš napsat, můžeš za ním zajít, můžeš po něm chtít, aby tobě nebo veřejnosti svoje rozhodování zdůvodnil.

    ale to bus zase remcal, ze jsem protistatni - takhle si představuješ abstrahovat od formy a soustredit se na vecnou podstatu, o kterou tady koneckoncu jde? ;-]
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    _BENNY: a takovych by nas bylo vice :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    _BENNY: kde si mame stezovat na to ze je nemyslitelne menit zakony podle toho jaka vlada je zrovna u moci?

    Na tohle si v ČR lidi občas stěžují, zkusil bych třeba Ústavní soud.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: Výtky vůči sčítání a kampani směřují špatným směrem, mají směřovat k politikům

    - no, ja jsem je puvodne chtela smerovat proti statu, ale to bus zase remcal, ze jsem protistatni :). Neni to jedno? Meni to neco na podstate veci?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CROSS: sčítání není výmysl úředníků, ale politiků. Ti o něm rozhodli a přijali zákon o jeho provedení. Jsou to politici, kdo si myslí, že pro svoje rozhodování potřebují podklady (zpracované případně úředníky). Výtky vůči sčítání a kampani směřují špatným směrem, mají směřovat k politikům = našim zvoleným zástupcům.

    no, pro pripad ze bychom to chteli skutecne udelat... kde si mame stezovat na to ze je nemyslitelne menit zakony podle toho jaka vlada je zrovna u moci? uz nekolikrat jsem slysel neco ve smyslu ze demokracie se nemuze delat jen tak podle toho kdo je zrovna u moci, ze je treba mit respekt ke stavajicimu institucionalnimu poradku atd. rikaji to politici narodni i nadnarodni. nedavno na to napriklad narazila Radicova, ktera nechtela schvalit to co si usmyslel a vyjednal jeji predchudce Fico. byl z toho obrovsky poprask po cele EU - jak je herdek mozne ze parlament a vlada meni nazory? to prece nejde!

    stejny pripad si dovedu predstavit u kdejakeho dalsiho byrokratickeho predpisu vcetne scitani lidu - jednou nam to politici odsouhlasili, odsouhlasili to i politici nad nimi, takze jakepak montovani a demontovani kazde 4 roky? navic jak chces nesouhlasit s EU a OSN, ze, nemyslitelne :-)

    jací jedinci zřídili státní instituce, s jejichž pomocí jiné jedince ovládají?

    no muzeme to vzit vyrazovaci metodou. kteri jedinci se toho neucastnili? napr. ja :-)
    CROSS
    CROSS --- ---
    NICOLE: sčítání není výmysl úředníků, ale politiků. Ti o něm rozhodli a přijali zákon o jeho provedení. Jsou to politici, kdo si myslí, že pro svoje rozhodování potřebují podklady (zpracované případně úředníky). Výtky vůči sčítání a kampani směřují špatným směrem, mají směřovat k politikům = našim zvoleným zástupcům.

    NICOLE: že je něco instituce neznamená, že je to odtrženo od jednotlivců. "Zájem instituce" bezpochyby není zcela totéž co suma všech zájmů jednotlivců s danou institucí nějak svázaných. To je pořád stát tohle, stát tamto. Můžu jenom zopakovat svoji otázku - jací jedinci zřídili státní instituce, s jejichž pomocí jiné jedince ovládají?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ZÁKON ze dne 22. července 2009 o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 - epravo.cz
    http://www.epravo.cz/top/zakony/sbirka-zakonu/zakon-ze-dne-22-cervence-2009-o-scitani-lidu-domu-a-bytu-v-roce-2011-17317.html
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    NICOLE: Tohle je vytrženo z kontextu, ale předpokládám, že to víš, když tam máš tolik smailíků :-))))

    NICOLE: Je pro mě ztráta času bavit se s někým, kdo činí propagandu, byť pravdivou. A když chceš citovat, tak asi o větu dál máš vysvětlení: A předpokladem pro propagandu je představa, že víš něco lépe než Ti ostatní. Potíž je v tom, že z propagandy nemáš šanci zjistit, jestli je pravdivá nebo ne, protože nepodává věcnou argumentaci (odtud ta ztáta času, protože musíš provést rozsáhlou kritiku zdrojů): Přijde mi to podobné, jako když znáš výsledek a potřebuješ na něj nějak namontovat rovnici, místo abys postupovala obráceně.
    Proti emocím nic nemám, ale do argumentace nepatří.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    THOMASMORTA: Co považuješ špatného na volbě - pokud se Ti naše zákony nelíbí, nenutíme Tě být občanem naší země?

    - budto se sectes, nebo tahni? Rod se te zrika? :))) Neni to ponekud extremni pristup? :)))
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    THOMASMORTA: Myslím, že v mnoha bodech, kdy analyzuješ situaci s Tebou souhlasím, ale Tvá emocionální argumentace je pro mě naprosto nepřípustná - přechod od racionální argumentace k emocionální je podle podle dr. Koukolíka rys propagandy

    - co kdyby ses vykaslal na Koukolika, abstrahoval od formy a soustredil se na vecnou podstatu, o kterou tady koneckoncu jde? Je pro tebe nepripustne, ze lidi maji a vyjadruji emoce? Nebo je to nepripustne, jenom pokud jimi poskvrnuji komunikaci s tebou?
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: V první řadě bych polemizoval už s tím antagonismem já vs. stát

    - a proc? sam dal pises, ze Stát je instituce - nemuze se docela dobre stat, ze zajmy instituce a zajmy nejakeho jedince jsou protikladne?

    Není žádný abstraktní stát - presne tak. Zato společnost je abstraktni pojem. Ve skutecnosti zadna spolecnost nic nezrizuje. Nekteri jedinci zridili statni instituce, prostrednictvim kterych ovladaji jine jedince. Logicky lze predpokladat, ze se to nekterym ovladanym nebude libit.
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    CROSS: no, ja nevim, podle me, kdyz si urednici pro me vymysli nejakou povinnost, tak by se meli obtezovat vysvetlit mi, k cemu je to dobre, a ne na me vyrukovat s mamkou, co brouka na batole. Mysli si urednici, ze jsem debil? Ze si reknu: "Mamka je fajn, batole je fajn, to vono to scitani bude taky fajn" ? Nebo to proste berou tak, ze obcanum netreba nic vysvetlovat, staci proste prikazat a basta?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    YouTube - reklama na sčítání lidu v roce 1950 s J. Werichem
    http://www.youtube.com/watch?v=sjasduUCdbY
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICOLE: je vidět, že sčítání prováděl dycky někdo třetí, lidi se sami nesčítali a kdoví, jestli chtěli

    VYHULENY_UFO: ano, potřebujeme nastavit (ještě) únosné daně a kontrolovat populaci a vůbec.. vědět, to je skvělé asi jen tehdy, jsi - li na straně vláce nebo jsi-li výzkumník, kterého se v tom baví šťourat.. ale co je šťouralovi po tom (po tobě) ??
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    VYHULENY_UFO: no a?
    Jakoze jestli bylo neco dobre za absolutismu, bude to dobre i dnes? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam