• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYSčítání lidu 2011
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    _BENNY: To ale tezko dava dohromady 2,5GKc.

    Jinak server za 100MKc je fakt hustej stroj, kdyz se pretizil hned v prvni hodine provozu :o)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    No, me pripada, ze to Svycarsko sice socialisticka zeme neni, ale to neznamena, ze co maji tam, je z pohledu liberalu uzasne.
    Tento argumentacni kostrukt povazuji za nestastny.

    Nejpresneji to vyjadril SPOTREBITEL.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    z FB:

    CROSS
    CROSS --- ---
    PAULMUADDIB: no kdyz se koukam na svycarskou federalni infrastrukturu, tak bych rek, ze se jim to celkem povedlo. Neprijde mi, ze by jim ty leta utlaku a centralniho planovani nejak uskodily nebo ze by to "spatne dopadlo". Fakt je, ze o moznostech dusevni onanie ruznych svycarskych sociologu a jine verbeze mam jen omezenou predstavu.

    Prijde mi, ze je to v lidech, ne ve scitani jako takovym.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    CROSS: Jasně, před sto lety bylo sčítání nezbytné kvůli vybírání daní - to je to centrální plánování - kde, co, za kolik, a hlavně za čí peníze.

    Dneska se daním nevyhneš, protože máš banovní účty, registry obyvatel, katastr nemovitostí, měsíční přehledy socka, zdrávka, a všechno, takže alespoň se sčítánim by mohli dát pokoj.
    CROSS
    CROSS --- ---
    PAULMUADDIB: Jasně - výsledkem budou super podrobné statistiky. Ale k čemu se využijí? Buď k centrálnímu plánování, což dopadně špatně, nebo k možnostem duševní onanie různých sociologů a jiné věrbeže, což je zase drahá sranda, a nebo ke špiclování lidí, což je úplná hrůza. Takhle jsi tedy shrnul těch 160 let švýcarských censů, o kterých výslovně píšu? :-]

    Mimochodem, Švýcaři změnili metodiku především proto, že dospěli k názoru, že to konečně jde - že mají dost dobré registry, a že mají dost spolehlivé metody na to, jak data z registrů doplnit o výběrová data. České úřady tvrdí, že české registry zatím nejsou na úrovni těch švýcarských, což mi připadá jako dost pravděpodobné. Otázka je, kdy bude ČR z hlediska fungování veřejných registrů tam, kde Švýcarsko v roce 2010.
    SPOTREBITEL
    SPOTREBITEL --- ---
    PAULMUADDIB: eh, bych s dovolením navázal někde u k čemu se statistiky využíjí? k velkýmu kšeftování mezi soukromýma firmama. stát je nevyužije na nic. i kdyby s nejlepší vůlí chtěl, neumožní mu to rozpočet. v celý EU se bude nadcházejících 10 let jen škrtat. že někdo podlehl iluzi možnýho zlepšení dopravních spojů nebo kapacity školek je čirá slabomyslnost.

    absolutně nechápu, jak někdo může sčítání obhajovat. je to výsměch přímo do ksichtu.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    CROSS: "Že by census přece jenom k něčemu byl?" Jasně - výsledkem budou super podrobné statistiky. Ale k čemu se využijí? Buď k centrálnímu plánování, což dopadně špatně, nebo k možnostem duševní onanie různých sociologů a jiné věrbeže, což je zase drahá sranda, a nebo ke špiclování lidí, což je úplná hrůza.

    Stát postupuje podle hesla "Je třeba něco udělat, toto je "něco", proto je potřeba udělat toto. Milionkrát levnější způsob registry+výběrovka by totiž:

    1. Ne tak dobře obhájil existenci statistického "úřadu"
    2. Nepřinesl mocenským strukturám další evidenci potenciálních "neposlušných" (i když nás, ty dvě stovky kovaných liberálů v ČR, znají z toho, co na sebe vykecáme na blogu a facebooku :-)
    3. Nestál tolik peněz, takže by se v něm neschovalo tolik všimného pro kamarády.... a vo tom to je
    CROSS
    CROSS --- ---
    ad _BENNY: k tomu (že se taky Mach konečně vyjádřil...) dvě poznámky:
    1. I Švýcarsko, země na hony vzdálená socialismu a centrálnímu plánování, praktikovalo doposud tradiční způsob sčítání. Nezrušili census, přešli na progresivní metodiku. Že by jim census přece jenom k něčemu byl? Hmm.
    2. Ani Mach se nepouští do napadání podstaty censu, ale poukazuje (IMHO zcela zprávně) na tragický způsob, jakým se v ČR provádí, a ještě mnohem tragičtější kampaň, která to provází.

    No to jen tak k zamyšlení mezi těmi všemi filipikami o socialismu a ovcích.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ve Švýcarsku plošné sčítání lidu zrušili | - mach.blog.ihned.cz
    http://mach.blog.ihned.cz/c1-51396330-ve-svycarsku-plosne-scitani-lidu-zrusili
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    Já jsem si nakonec řekl, že tím že se mě týká jen sčítání osob a ne bytů, tak že to online vyplním.
    Bydlím nicméně v pronajatém domě, takže kolonka "číslo bytu" zůstala nevyplněná. Formulář se odmítl uložit, tak jsem se na to vysral.
    Taková prkotina...
    MTO
    MTO --- ---
    Český statistický úřad - Sčítání dobytka 2011 | Big Brother Awards CR
    http://slidilove.cz/content/nominace/cesky-statisticky-urad-scitani-dobytka-2011
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Jako Tomia moc nemusím, ale tady dobrý: http://okamura.blog.idnes.cz/c/184268/Scitani-lidu-Miliardy-v-trapu.html

    "I bez sčítání víme, že aut přibývá, školek je málo, málo je i hospiců a míst pro přestárlé. Na tuhle triviální věc se stačilo zeptat prvního normálního občana na ulici. Odpověď by statistici dostali zadarmo. Za dvě a půl miliardy by pak možná nějaká ta školka a hospic přibyly."
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICOLE: jo vlastně jsem se nezmínil o tom, že mi chtěla dát formulář pro majitele bytu, o němž jsem věděl že je někdo jiný než ten papírový, a že mu ho dám, ale nic nepodepíšu; nepodepíšu...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICOLE: je "nadělat" a nadělat; bytem v ústí nad labem mi byl chtěn doručit formulář... jářku pravím komisařce, že tam nejsem přihlášen, v rozhodnou dobu tam už stejně nebudu protože se stěhuju a vlastně mám bydliště úplně jinde a že s tím stejně nesouhlasím.. jen je mi paní mladé komisařky líto, protože poměrně rychle a bez okolků vyklopila, že to dělat nechce a le má to příkazem a že si jako samoživitelka nemůže dovolit vzdorovat a že s tím taky nesouhlasí a že na ten formulář teda serem.. že hezkej den :)
    prostě o lidský faktor se opřít dá, to je nakonec jediná účinná věc proti systému, přijde mi :)
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    PALEONTOLOG: no, jak už podotkl Cross, proti tomu, že po tobě úřady chtějí něco podepsat, opravdu asi nenaděláš nic.
    A jak praví Švejk-"přece se nebudu hádat kvůli svýmu vlastnímu podpisu. Tím bych si rozhodně neposloužil"
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    _BENNY: Dík, je to tam. Tak za měsíc bych tam hodil "pokutu jsem dostal, ale odvolal jsem se", "pokutu jsem nedostal" :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    PAULMUADDIB: prava mas ;-)
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Co upgradovat anketu: sečetl jsem se protože jsem chtěl, cečetl jsem se, protože jsem se bál pokuty, nesečetl jsem se, protože jsem nemohl, nesečetl jsem se, protože jsem nechtěl.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICOLE: ty seš dobrá... nic nenaděláš.. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam