• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    BONEMINA: bohužel s kuchařkou nepomůžu - na takovou jsem nenarazil. Ad vánoce - chápu :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TIGRE: Kuchařské knížky mi už nikdo nedává, protože většinou je reakce "Díky, tu už mám dvakrát". A já nedávám, protože kromě mě by to nikdo z přátel ani rodiny neocenil. Všichni vaří od oka nebo podle starých osvědčených sešitů a mou mánii číst si recepty jen tak, jako literaturu faktu, prostě nechápou.

    Btw. sháním jednu kuchařskou knížku, co tuhle mou mánii odstartovala, když jsem byla dítě. Byla psaná slovensky, vyšla někdy v 70. nebo počátkem 80. let, byl to formát A3 a recepty v ní byly ve dvou sloupcích. Mezi recepty byly porůznu rozhozené citáty o jídle, úryvky z krásné literatury (poměrně často něco od Zoly) a podobné. Doma to nikde není, rodiče popírají, že by kdy takovou knížku vlastnili. Samozřejmě že neznám ani název, ani autora, takže pátrání po antikvariátech taky k ničemu nevedlo. Existuje ta knížka vůbec, nebo jsem si ji vymyslela?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Necháváte si dát nějakou kuchařku k vánocům nebo sami něco dáváte?
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    Uložto - Modernist_Cuisine_4.zip
    http://www.uloz.to/10416454/modernist-cuisine-4-zip
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Zajímavý článek o rozdílech mezi CZ a US porcování hovězího! Sám jsem měl občas z amerických a anglických receptů u řezníka zmatky v hlavě.

    Beef Cuts
    http://www.expats.cz/prague/article/czech-food-drink/beef-cuts/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jakási předválečná kuchařka americké jižanské kuchyně
    http://ia700301.us.archive.org/7/items/southerncookbook00lustrich/southerncookbook00lustrich.pdf
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    Pokračuji v akci Renhart - tentokráte pizza quest http://www.amazon.com/American-Pie-Search-Perfect-Pizza/dp/1580084222

    Přítel už roky brebentí o tom, jak byla v Americe nejlepší pizza a jak ty naše (a potažmo i italský) verze jsou slabou a suchou náhražkou a tak jsem mu koupila dárek a upekla pizzu...
    První půlka knihy je jakýs takýs příběh o hledání nejlepší pizzy (zatim jsem přeskočila). Druhá půlka jsou recepty na různá těsta (americký typ, italský atp.) a pak různé náplně. Proč jsem hlavně knihu kupovala byl slib, že po přečtení upeču pizzu i doma a taky že jo;) ([ ZUZIPA @ JIDLOOO, ZRADYLKOOO...fotky drazdici chutovy poharky aneb slintaci klub :) ]) Pečící kámen už mam z akce chleba ([ ZUZIPA @ Kuchařky, knížky o vaření a o jídle ]) tak jsem ani nemusela nic extra kupovat...
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Jinak teda Ruhlman má novou kuchařku :)

    Ruhlman's Twenty
    http://vimeo.com/28826240
    VINCA
    VINCA --- ---
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ZUZKAOU: jj máš pravdu v tomhle případě jde o ty tlusté lívancoidní pancakes.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TIGRE: palačinky 2:2:1 ? To ale budou spíš takové ty americké lívance, ne? Sice dělám klasické tenké palačinky od oka, ale té tekutiny tam budu mít víc a vajíčka méně.
    Princip o pochopení jídla, narozdíl od dodržování receptů je něco, co mi přijde jako dobrej přístup-
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Ještě jednou se vrátím k Ruhlmanovi, koukám teď do jeho knížky:



    A musím říct, že mě jeho uvažování nesmírně baví. Ruhlmanova myšlenka je v mnohém kacířská, ale zároveň hrozně kouzelná a na snadě. Něco ve smyslu:
    "Zapomeňte na recepty, ale pochopte esenci toho kterého jídla. K vaření vám stačí znát správné poměry"

    Takže Ruhlman vysvětluje, že na palačinky se máme koukat jako na 2:2:1:1/2 (dva díly mouky, dva díly tekutiny, 1 díl vejce a 1/2 dílu tuku (tady v v podobě másla). Naproti tomu u klasického vývaru si musíme pamatovat poměr 3:2 - tři díly vody na dva díly kostí a když chceme dělat consomé tak si stačí pamatovat 12:2:1:1 alias 12 dílů vývaru, 2 díly masa, 1 díl mirepoix a 1 díl bílků, vinaigrette je zase 3:2 ve prospěch oleje...atd atd. No je to zábavný a svěží koukání na vaření, navíc hezky psaný.

    Amazon.com: Ratio: The Simple Codes Behind the Craft of Everyday Cooking (9781416566113): Michael Ruhlman: Books
    http://www.amazon.com/Ratio-Simple-Behind-Everyday-Cooking/dp/1416566112
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Kuchařka to není, uznávám... ale je to zajímavý recept:

    Telecí sůl

    Veal Salt Recipe | Michael Ruhlman
    http://ruhlman.com/2011/05/veal-salt/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CIA
    CIA --- ---
    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    GARBAGE: Vař si sám (sama) a vybírej suroviny tak, aby si "nežral/a jak hovado". To co jíš je tvůj boj a jak jí soused ti může bejt šumák... Každopádně to asi není debata sem...
    GARBAGE
    GARBAGE --- ---
    stejně mám pocit, že český člověk žere jak hovado.. s prominutím.. do všeho prát párky, šunku etc..
    ale chci se zeptat, našli jste nějaký ideální stravovací návyk, prostě styl kuchyně, množství, intervaly... cokoliv, co vám prostě sedne?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    HORKY_KAFE: pravda - zvlášť ty jablka jsou divná :) Co se rebarbory týče, tam to alespoň trochu chápu (v létě se jíst nemá, kvůli příliš vysokému množství kyseliny šťavelové), ale u těch jablek moc ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam