• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TIGREKuchařky, knížky o vaření a o jídle
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    ACIDQA: Ono je to o tom, že brambory v lednici prostě sládnou. Na druhou stranu já chápu, že je to oříšek, protože dobře skladovat brambory bez sklepa není nic snadného. My se špajzem v klasické cihlové zástavbě (relativně chladný byt) skladujeme brambory od podzimu do jara, přes léto kupuju brambory jenom nárazově - ideálně vždy přesně tolik, kolik spotřebuju během konkrétního nebo následujícího dne. Protože při nízké teplotě ti brambory sládnou, při cca nějakých 8C začínají klíčit (což já vnímám spíš jen jako estetickou věc), nicméně při nějakých cca 15-17C ti začne startovat hnilobný proces...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Jak je to teda s bramborama? Vážně nesmí do lednice? Celý život jsem prožila v domě se sklepem, kde se skladovaly celé měsíce, po přestěhování do paneláku jsem jaksi jalově usoudila, že v lednici je stejné šero a chlad jako ve sklepě a začala jsem je skladovat tam. Proč tedy ne?
    Škrob měnící se na cukr mi zase můj jalovej mozek vyhodnotil jako dost velkou pravděpodobnost, protože když omylem koupím přemrzlý brambory, tak jsou sladký a na vyhození....
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dal jsem ještě kus masa k větráku - pokus č. 2.



    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MACHALIK: mno tak z českýho pokud tomu dávaj takovoudle péči by neměl bejt duvod to mrazit...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WOJTYLA: Stopro český, je to tady naše řeznictví Steinex a kdyby to bylo něco zahraničního, tak tam mají velký poutače.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MACHALIK: český/jihoamerický/francouzský/německý?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WOJTYLA: Kupoval jsem to ve Steinhauserovi a krájela to z dlouhýho kusu roštěnce, měli u toho cedulku s číslem býka a stářím a těmahle pentlema, a prej to tři dny viselo u nich v chlaďáku, tak si myslím, že to mražený nebylo. Ale neptal jsem se na to, pravda. Jako riziko jsem zvýšil, to je jasný, už to vyndávat nebudu. Ale chodím k tomu obas čichat - krásně to začíná vonět - tak snad to nerozbiju tím.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MACHALIK: zruinoval asi ne...ale potenciální nebezpečí tam je...eště sem ti tak přemejšlel vo tom staření a seš si jistej že to nebylo nikdy zmražený to cos koupil...páč esli jo tak si nejsem jistej přerušení těch procesů co v tom mase probíhaj...ale nejsem chcemik takže nevim esli se zase rozběhnou bezezměny nebo ne,..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    WOJTYLA: Podruhé už nebudu. Jestli jsem to tím zruinoval, tak škoda, ale, kurva, takhle citlivej ten proces snad bejt nemůže, to by každá masna zkrachovala. Vždyť do chlaďáků choděj normálně v oblečení, co v něm jsou za pultem, a nenosej roušky a rukavice.
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    tak me napada, da se nekde ve vetsim mnozstvi sehnat silica-gel? takovy ty prusvitny kulicky v celulozovym sacku, co se davaj do krabic kvuli vlhkosti... kdyby se tim ten suplik vysypal a zaroven se zabranilo jeho kontaktu s masem, tak by to tomu suchymu prostredi mohlo jeste trochu pomoct...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MACHALIK: proč to vyndaváš?...kontaminuješ si to zbytečně...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Maso zatím dobrý. Sedí si v lednici, velmi jemně voní a stárne.



    Čas od započetí pokusu: 42 hodin.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    HLEN: mam technologie ucebnice, muzu prodat:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TIGRE: Jsem netušil, věděl jsem, že do mrazáku ne, ale o lednici jsem nevěděl. Vyndám je, díky!
    OLIII
    OLIII --- ---
    GUDRUN: Essentials of Classic Italian Cooking?

    Essentials of Classic Italian Cooking - Marcella Hazan.pdf (8426258 B)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    WOJTYLA: jo ja si to koupim, ale ne dneska, a mam tu veprovou panenku a chtela jsem tam najit nejakej dobrej recept... Pokud mi nejakej dobre vyberes, tak mi to pro dnesek uplne staci :-)

    no takhle jsem si chtela koupit i Culinarii Hungary a nez jsem dosla do knihkupectvi, tak je pryc. Chjo.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    GUDRUN: kup si to stojí to 300 a stojí to za to to mít v poapírový podobě, už jenom proto aby vydavatel viděl že se vyplatí vydávat kuchařky tohodle typu a ne jen Vaříme s Jiřinou a podobný hnoje.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SHITTIE: Simvas, neni Hazanka elektronicky nekde jinde, nez na tom filesonicu? ted ted nejede, otazne je, jestli nekdy jeste pojede... dik.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    MACHALIK: sem naplej jak skinheadský kšandy...
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    ja davam taky do lednice, idealni to neni, ale bydlim v panelaku, takze vsude jinde mi rychle hnijou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam