• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street

    Vyhledávání ve zveřejněných dokumentech z Wikileaks "Cable Gate" : http://cablesearch.org/

    Původně založeno jako diskuze o WikiLeaks a obviněních proti Julianu Assangeovi - ale posléze jsme se dohodli zaměření debaty rozšířit i na volně související aktivity a hnutí, jejichž společným jmenovatelem je inovativní využití médií při vynucování větší transparentnosti globálních mocenských struktur různého druhu. Rozumné využívání internetu jako nového média je i zásada, kterou se v tomto klubu pokusíme uplatnovat - experimentujeme zde s demokratickou moderací.

    V tomto klubu se prosím snažte dodržovat obecné zásady slušného chování známé jako Netiketa - samozřejmě s přihlédnutím ke specifikům platformy NYX (slovo "e-mail" zaměnte za "příspěvek do diskuze", apod.). Rozhodně platí, že diskuze se účastní lidi s různým světonázorem, (sub)kulturní příslušností, apod. a nikdo by neměl být předem vyloučen. Moderace pomocí palců nahoru či dolů je preferována před odpovědmi typu "meleš sračky", apod. - nevhodné příspěvky nicméně nebudou mazány, protože samy o sobě jsou nejlepším důkazním materiálem, dokazujícím, že jejich autor je idiot. Pravděpodobně bude následovat anketa, jak to uděláme s mazáním offtopiců.

    Diskuze je "poloodoborná" - předpokládá se základní politický rozhled (typu že liberál není komunista, konzervativec není neonacista, apod.) a schopnost doložit svá tvrzení nějakým odkazem na alespoň trochu neutrální zdroj (Wikipedia.org je zde považována bez dalších debat za relevantní - zejména anglická nebo německá).

    Platí zde zatím jediná regulace, a tou je omezení na 1 příspěvek od jediného přispěvatele během 24 po sobě jdoucích hodin. Toto se počítá počínaje 8.12.2011, 17:00h. Podezření na porušení tohoto pravidla prosím hlaste moderátorovi soukromým vzkazem. Za porušení tohoto pravidla bude následovat R/O přístup do klubu napoprvé na 24h, potom na 7 dnů. Pokud mě narušitel kontaktuje soukromou poštou, že šlo o omyl, dám mu příležitost smazat po sobě příspěvky a spojit jich více do jednoho - pokud mě včas nekontaktuje, tak námatkou smažu ten, který mě bude připadat nejvíc offtopic.

    Děkujeme všem, kteří příspějí k tomu, že se tento klub stane místem nejkvalitnější, nejsvobodnější a nejneutrálnější politické diskuze a zpravodajství na celém NYXu !

    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    SCHWEPZ: Se zastupiteli to teď nefunguje. Moje zkušenost (z několika samosprávných celků) je, že jsou tam skupiny, které vládnou a díky tomu, že jsou ve velkých stranách, tak je lidé volí. Zbytek se s vámi bude bavit, ale nic nezmůže.

    U nás jsem kandidoval. Ukazoval jsem lidem na ulici předražené projekty naší radnice. Nevěřili mi. Ty sumy a plány byly tak mimo realitu, že si všichni mysleli, že si vymýšlím. Krom těch, co o tom věděli samozřejmě.

    Lidé mají vtlučeno do hlavy, že je tohle jediný správný režim - tam je chyba. Nejde o to zavádět něco. Jde o možnost volby. Politici dobře ví, že zatím většina nevystoupí proti tomu, co tu máme (ať to nazýváme jak chceme). Kdyby lidé více mysleli a měli větší představivost, tak by se běžněji klonili k alternativním modelům a to by vyvinulo silný tlak na mocipány, aby se nechovali jako ta největší prasata (tím neříkám, že by vše bylo ok).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ: myslím, že FEMUR má pravdu v tom, že se lidi (v ČR určitě) stále málo občansky angažují a neznají zcela svá práva a možnosti, tedy: plně je nevyužívají.

    Doufejme, že se jistá míra sociální letargie, poctivě budována 40 let, stane brzo reliktem minulosti.
    Základem je dostatečná míra informovanosti!

    I když nevím (nikdy jsem nezkoušel) - jak toto funguje:
    Community involvement - "Komunikuje se svými zastupiteli, klade jim otázky ohledně výkonu jejich funkce".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SCHWEPZ: álejůja
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    NAGASAWA: No jasný. A být to ve středověku, tak jim nasadí španělskou botu + palečnici a rektora upálí jako heretika :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    SCHWEPZ: byt to trochu jizneji, nejlepe v severni africe ci v arabii, tak proti nim nasadi snipery.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Spanish indignados - "generación sin futuro" - "generace bez budoucnosti" (ve věkové kategorii 18-24 let je dnes bez práce každý druhý.)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Děti chtěly ve škole teplo, španělská policie je zbila - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=734184
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ještě jednou k té včerejší Valencii:
    [ SCHWEPZ @ Occupy Wall Street 99% Rusko 146%, Spanish indignados , Island constitution ]

    Valencie - Začalo to jako nevinný studentský protest. Několik stovek lyceistů z renomovaného gymnázia Luise Vivese ve Valencii obsadilo v pondělí na deset minut vozovku před školou, aby protestovalo proti vypnutému topení. Úsporná opatření španělského premiéra Mariana Rajoye totiž valencijskou regionální vládu donutila zkrátit výdaje na školství. Ředitelství gymnázia následně nemělo na zaplacení účtů za teplo a v únoru, kdy celou Evropu zachvátily mrazy, nechalo ve škole odstavit radiátory.

    Studenti seděli při vyučování zabalení do dek. Když se následně dozvěděli, že v rámci vládních škrtů navíc přijdou o práci někteří jejich profesoři, vyrazili na barikády. Přesněji, protestem vsedě se před svou školou pokoušeli upozornit na to, co - jak říkali - zásadně sníží kvalitu vyučování.

    Místní úřady zareagovaly nezvykle rychle. Šokovaní občané Valencie pak jen s úžasem sledovali, jak policejní těžkooděnci rozhánějí studenty obušky a kopou do nich. Sedm středoškoláků utrpělo zranění, čtyři desítky skončily v policejní cele a deseti z nich hrozí soud. Olej do ohně ještě přilil šéf valencijské policie, který na dotaz jednoho novináře, kolik svých mužů nasadil do akce proti lyceistům, odpověděl: "Neodhalím stavy naší policie nepříteli."

    Ministr vnitra Jorge Fernández Díaz teď veškerou odpovědnost svalil na "radikální, násilnické elementy, které infiltrovaly studenty". Zdroj z valencijského pořádkového sboru ale deníku El País prozradil, že policisté dostali rozkaz "jednat s maximální tvrdostí", a ukázat tak studentům, že je rozhodně nikdo poslouchat nebude.




    "Já jsem také nepřítel" hlásá plakát jednoho z demonstrantů proti policejnímu zásahu.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    FEMUR: Nas ucili ve skole, ze kapitalismus je vykoristovani cloveka clovekem. A ze posledni stadium zahnivajiciho kapitalismu je imperialismus....
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FEMUR: Kapitalismus dle mych definic je system kde hlavni princip ekonomicke organizace spolecnosti spociva ve vztahu Money --} Commodity --} Money + Profit , ktery jeste volitelne muze obsahovat Risk faktor. Kde Commodity tradicne byly material, vyrobni protredky a lidska prace, ale dneska uz to muzou klidne bejt akcie nebo jiny financni produkty. Cilem a motivaci je samozrejme minimalizovat Risk a maximalizovat Profit.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FEMUR: Nooo...tak to je hodně odvážné tvrzení.
    Kdo jako neměl zájem ty hlavouny z GS, JP Morgan Chase, Citigroup ap. podstavit k zodpovědnosti? Kongresmani? Bylo několik vyšetřovacích komisí...a oni jim hrozili: když nám ty biliony nenatisknete a nedáte, tak to ztrhne celou ekonomiku USA a celého světa...
    Ulice taky tlačila....demonstrace. Media taky....já myslím že zájem byl. Ale asi ne dostatečný :)

    Apropos - tohle je pár měsíců starý seznam:
    G20 určila 29 bank, které jsou "příliš velké na to, aby padly". Přečtěte si, které to jsou | byznys.ihned.cz - Zpravodajství
    http://byznys.ihned.cz/c1-53520740-g20-urcila-29-bank-ktere-jsou-prilis-velke-na-to-aby-padly-prectete-si-ktere-to-jsou
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    SCHWEPZ: kombinace. ale nejvic za to muze nezajem. neangazovanost.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    APOSTRI: "ALE i kdyby se nekomu povedlo kapitalismus zachranit a nechat vse pri starem"

    Je potřeba si uvědomit, že není jedna "verze" kapitalismu.
    To, jaký sytém jede dnes (rozložení moci, trendy ap.) není to stejné jako to, co popisují klasikové ekonomie poválečné doby růstu ("zlatá léta"). A to zase není to stejné, jako kapitalismus před první světovou válkou.
    Ergo: je možné že přijdou modifikace, ale nahrazování "sytému" zcela novým "systémem", je dnes problém. Protože:

    "(...) k demokratické modernosti není možná žádná celková alternativa, protože vše, co chce být alternativou, je nutně jejím fragmentem"

    "Mýtus alternativy k systému vládnoucí oligarchie sama živí, protože pod heslem Kdo nepřináší žádnou alternativu, nemá právo protestovat! hájí svou moc. Ve jménu nějakého celkového tam a potom upírá legitimitu protestům proti nespravedlivému zde a nyní. Hledání alternativy k systému, nějaké nové tam a potom, nás jen zbavuje smyslu pro změny, které můžeme vyvolat zde a nyní a jejichž důsledky mohou být nepředvídaně dalekosáhlé".
    (Prof. Bělohradský)

    Nemluvě o tom, že já taky raději evoluci, než revoluci :)
    SPIPI
    SPIPI --- ---
    A jsme u toho, firma má prostě trestným činům svých zaměstnanců předcházet ne jim je umožňovat, to za prvé, a za druhé celá řada nadnárodních korporací funguje v zemích či regionech, kde je právní úprava natolik chabá, že jim umožňuje manévrovat na hraně zákona dané země a to do takové míry, že by v leckteré zemi OECD za tyto praktiky šli její zaměstnanci už dávno sedět. Právně tedy velmi komplikovaně vymahatelné, protože ty, jakožto občan EU, respektive ČR, se těžko budeš soudit s manažerem maquiladoras v El Salvadoru za to, že mlátí svoje těhotné zaměstnankyně, kteří ti ušily tvojí košili, co sis vzal dneska do práce...

    Takže opět jsme u toho - zodpovědnost nese FIRMA, která korupční a jiné protiprávní, neekologické a nehumánní jednání umožňuje. Ne jen a především jedinci, kterým je toto jednání umožněno.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    APOSTRI: Jedno z tech vsech moznych reseni by treba i bylo ty banky znarodnit (coz se nekde stalo polovicate tak ze stat sice ma majoritni podil ale ty spravni rady zustali vicemene stejny), udelat v nich audit, chvili je zpravovat pokud je to potreba pro oziveni a pak zase nekomu zprivatizovat, takovym zpusobem by na tom treba staty nemuseli tratit a pijcovat si od jednech bank aby zachranovali druhe.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SPIPI: Jasný - proto jsem napsal že příměr s armádou je ad absurdum, jsem si toho vědom. Jde o to, kdo nese jakou míru rizika. A kontinentální právo i anglosaské to řeší - je to otevřená otázka, nic jednoznačného (většinou).
    FEMUR: Ne, nejsem v tomto naivní - ale i tak bych to rád slyšel od tebe?
    Tož proč ne? Ruka ruku myje? Klientelismus? Úplatky?
    Nebo chodí do stejného golfového klubu? Nebo do stejného okultního klubu na univerzitě v YALE (Skull and Bones:)?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    APOSTRI: a co by sis predstavoval misto kaitalismu? vnimame vubec pojem kapitalismus stejne?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FEMUR: K tem firmam, jedincum a Goldman Sachs. Neni podle mne jenom jedna jedina mozna cesta jak tohle napravit a zmenit veci tak aby v budoucnu byla mensi sance k necemu takovemu, vcetne motivace jedincu na danych pozicich. Prvni krok by byl zvolit alespon nejakou cestu. Ja si treba myslim ze kapitalismus v dnesni podobe je umirajici zvire, ktery se nekdo neustale snazi ozivovat, zatimco uz nutkave potrebuje ranu z milosti. ALE i kdyby se nekomu povedlo kapitalismus zachranit a nechat vse pri starem jenom lepsi, lesklejsi a mene vybusne a prohnile, tak budu taky spokojenej.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    SPIPI: eh pokud je to poruseni zakona, tak to samozrejme neni o tom jaksi to firma vevnitr vyresi....
    nikdo nerekl ze ma firma ciste ruce.. ty ale prosazujes trestani firem, ja prosazuji trestanmi jedincu kteri porusi paragraf, to ze to firmu poskodi kdyz jejiho sefa odvadeji v poutech je snad samosebou.


    SCHWEPZ: proc se nenasla politicka vule?:) nejsi tak naivni ze ne:)

    SCHWEPZ: ne. jsme zastancem oznacovani veci a cinu pravymi jmeny. kdyz se nekdo chova jako dement a jezdi si po evrope rozbijet majetek soukromniku a zivnostniku, a maskuje to za prostest proti systemu je pro me dement. :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    FEMUR: Ty k břitkým soudům nechodíš daleko, co? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam