ALCATOR: myslím, že spam vůbec není jádro problému: ano, je to obtěžující, ale stejně tak někomu může tohle nucení k větší a větší spotřebě vyhovovat, stejně jako jinému mohla vyhovovat budovatelská propaganda v 50. letech. to by byla jen věc vkusu.
Korporace jsou špatné z jednoduchého důvodu: oddělují zisk od odpovědnosti za metody, kterými bylo zisku dosaženo. Např. pokud se korporace dopustí protiprávního jednání, tak je diskutabilně trestněprávně odpovědný manažer té korporace - ale jediné, co hrozí akcionářům, je pokles ceny akcií na nulu. Není tam žádné riziko, že by se podíleli na nějaké ztrátě, pokutě, odškodném - ne, max. přijdou o vložené peníze, nic jiného neriskují. Tedy případný zisk je privatizován - ale od případných škod dává soukromý sektor ruce pryč.
Mě nemají levičáci rádi, protože obhajuji obecný koncept "zisku" před konceptem hodinové mzdy: jenže současně, tento zisk o kterém mluvím, není anonymní a není rozdělován mezi výherce v loterii, zbavené odpovědnosti! Pochopitelně obhajuju podnikající fyzické osoby, živnostníky, útvary typu s.r.o., apod. - i družstvo nebo společenství vlastníků může podle mě dosáhnout zcela férového zisku a je to zcela ok, a nemusí se schovávat za "neziskovost", apod.
Ale rozum mi zůstává stát, pokud jde třeba o odpovědnost za škody kalibru Bhopál, nebo i ta Fukušima (tam sice zabíjelo zemětřesení - ale evakuace představovala taky obrovský náklad). V podstatě bych princip akcionáře akceptoval, kdyby byli připravení převzít aspon' část odpovědnosti za škody způsobené firmami, na které si vsadili... ale jinak je to jen loterijní business a je třeba ho tak vnímat.