REDGUY: já jsem neřekl, že by měli - já jsem to uvedl jako víceméně nahodilý příklad srovnání někoho, kdo dnes zodpovědný je s někým, kdo vůbec zodpovědný není.
celé téma se dotýká odpovědnosti sázejících: představ si, že se nějací dva lidé vsadí o to, zda někdo třetí zůstane nebo nezůstane naživo po uplynutí nějaké lhůty. čím vyšší bude výše sázky, tím více budeš mít tendenci podezírat toho, kdo se vsadil, že ten třetí člověk naživu nebude, že nějakým způsobem začne pracovat na tom, aby ten člověk opravdu zahynul. Ale pokud opravdu zahyne... jistě existence této sázky nebude dostatečným důkazem o vraždě. Zodpovědnost tu není, že?
Zdá se ti, že to s tématem akcií (sázka na dosažení zisku, bez přijetí třebas i zcela minimální odpovědnosti) nesouvisí? Tak teď si představ někoho, kdo si vsadí na akcie farmaceutické firmy nebo někoho, kdo si vsadí na akcie soukromého důchodového fondu: soukromý důchodový fond vydělá, pokud jeho klienti umřou dříve, než je průměr - ale naopak prodělá, pokud budou žít spíše déle. Farmaceutická firma více vydělá, pokud trvale nevyléčí příčinu symptomů - ale pouze učiní klienty závislé na opakovaném odstraňování symptomů. Ano, jistě .... zatím tady nemůžeme nikoho podezírat, že by někoho zabíjel, že.
A s těmi sto lety u akciovek si právě uhodil hřebík na hlavičku: před dvěma sty lety bys tuto právní formu hledal marně. A řekl bych, že i takový Marx, když kritizoval kapitalismus, si představoval spíše nedotknutelného majitele - fyzickou osobu, který vůbec nemusí přicházet osobně do styku s celým procesem výroby a tvoří skutečně zvláštní "třídu", izolovanou od okolní reality - nevím, jak by se tvářil na instituce jako zaměstnanecké akcie, apod. - obecně to ani nijak extrémně rezolutně nekritizuju - pouze poukazuju na to, že
akcie nejsou vlastnictvím jako takovým - protože skutečné vlastnictví kdykoliv hrozí tím, že vlastníkovi způsobí nějaké nečekané náklady (ano, jistě: řidiči, odvolávající se při jakémkoliv prošetřování přestupku na "osobu blízkou" se v podstatě domnívají, že jejich auto je akciová společnost... :-) )