• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: tak soutěž o alokaci zdrojů tu byla vždycky: problém je, že pořád podléháš iluzi, že alokace zdrojů by mohla být výrazně racionálnější, spravedlivější, apod. - prostě nemohla. potřeby člověka jsou z drtivé části iracionální, a jejich uspokojování je tedy také iracionální.

    jistá naděje spočívá v paranoie (jsem tak strašně významně podvratný, že agent CIA vtrhne do mého squatu a zastřelí mě, abych nerozpoutal světovou revoluci). ale bohužel i toto je iluze - agent si splete adresu, a vtrhne do sousedního pokoje, a tam omylem a úplně zbytečně zastřelí mladého studenta medicíny, který mohl objevit jednoduchý lék na rakovinu a nabídnout ho bezlicenčně celému lidstvu. a tobě se podaří úspěšně tu světovou revoluci provést a najmout si vlastní agenty, kteří napáchají ještě nesmyslnější škody ve jménu tvých nesmyslných ideálů.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Není válka? A co když je? jen skrytá (ekonomická válka?).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: no, já sice v takový systém věřil, stejně jako v homeworking - ale vyzkoušel jsem si oboje a samospasitelné to fakt není.

    navíc rychlost inovačního cyklu je strašně demotivující, co se týče kreativní činnosti (je těžké zajistit svým výtvorům jakoukoliv životnost) a když z toho všeho dostaneš deprese - systém ti předepíše antidepresiva, na kterých farmaceutické firmy dosáhnou zisku a jejich akcionáři si mnou ruce :-)

    no ale taky by mohla být válka, že... buďme rádi, že není. a tím bych to dnes uzavřel, dobrou noc :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: vidíš, už tolik hodin...

    ne, nejsem radikální. serou mi zabedněnci typu FESTER, co nadávají do "levičáků" každému s jakoukoliv imaginací. kupodivu se v tom to klubu odmlčel (ban od id SCHWEPZ? :-). a nesouhlasím s těmi, kdo fungování financí a vlastnictví pokládají za zcela samozřejmé, přirozené a spravedlivé.

    ALE

    jakékoliv "demokratické rozhodování zaměstnanců" je omyl a nechci tím ztrácet čas. zajímá mě možnost fungování lidí mimo systém absolutní dělby práce a mimo systém existenční závislosti na úsporách z rozsahu. decentralizace, obnovitelné zdroje, 3D tiskárny a takové věci... jenže se současně obávám, že je to stejně předem ztracené, jako když v Holandsku někdy v 16-17. století vymýšleli kapitalismus, aby se zbavili té roboty na panském...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Koukolík Mocenská Posedlost - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=PpMJkaf117g
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Otázka je jestli chceme zachovat současný systém a nebo lidi a lidskou důstojnost :D
    Ale ti co jsou u moci systém měnit nechtějí, pokud vůbec vidí že je něco v nepořádku..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: krize nezměnila systém tak aby bylo více zaměstnanců zaměstnaných na kratší dobu, naopak.. Vyhazovy a delší pracovní doba, tlak na efektivitu.. Efektivitu čeho ale? :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: To je pravda, se soucitu k pracujícím k ním zásadně nechodím :)
    Nechci brzdit pokrok a nechci aby někdo dělal nesmyslnou práci, ale lepší nesmyslná práce než hlad.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: v Tescu jsem viděl samoobslužné pokladny.... při dnešní ceně rfid chipů je toto stále snadněji představitelné masově.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: A co pokladní v supermarketu, uklízečky, lidi pracující u pásu? (já pracoval v tiskárně, která pracovala pro apple.. - výrobky nebyly určeny pro náš trh, plat minimální pracovní doba se s krizí změnila z 8 hodin a tří směn na 12tky..).
    Velké tresty za to když bych někde řekl že tam je apple :D (hrozí mi teď asi taková pokuta že bych jí nezaplatil do konce života..).
    Té práce je nedostatek (přebytek zájemců) ale taková práce je..
    Je hodně práce která bude potřeba v sociální oblasti a není a nebo je hodně mizerně placená.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: jenže pochop - práce už není vykořisťování. dávno ne - taková práce se odehrává v Indii, v Číně, v Africe.

    naprostá většina práce v Evropě je především zdrojem sociálního statutu. cokoliv bylo aspoň trochu rutinní či monotónní a nevyžadovalo to speciální školení či odpovědnost, to bylo mechanizováno, automatizováno (což je asi dobře - kdyby se eliminovala nadprodukce, která je plýtvání zdroj) nebo offshoreováno (což je slabší).

    z obrazu reality jak se mi jeví, mám ve svém věku docela slušnou depresi - ne, že bych to viděl výrazně jinak, než zamlada - ale tehdy ty představy byly jednak nekonkrétní (asi jako představy třináctiletého kluka o sexu :-), jednak jsem byl plný mladistvého elánu a víry, že zrovna já budu ten, kdo něco změní a koho systém nesemele.

    Dneska jsem semletý už dokonale. Omlouvte mi za ten výlev... jdu si dolít víno. asi už jsme offtopic.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Zní to dost radikálně a zajímavě.. ale je na mě už pozdě abych to pobral :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: je to tak. aby firma mohla vyplácet zaměstnance, musí nejdřív vytvořit přidanou hodnotu (hranice pro DPH je dnes tak nízká, že si nelze představit, že by organizace s tak nízkým rozpočtem vůbec mohla mít zaměstnance, byť za minimální mzdu). tím pádem odvedeš 20%... a teprve z toho vyplácíš mzdy, a tam je to u zaměstnance ještě dalších 40-něco%, takže jsi už přes těch 50%.

    jenže když se tohle dozvědí zaměstnanci - tak se zuřivě dožadují toho, aby si mohli kupovat chlast, cigarety, benzín do aut, drogy. to poslední, co udělají, je to, že si demokraticky odhlasují, že budou platit sociální a zdravotní, a budovat utopický sociální stát. a ještě se hrdě označí za anarchisty, kteří nakopali zlý stát do prdele. a vidí v sobě budoucí elity, které přece musí volit pravici, aby se ubránili progresivnímu zdanění (ve skutečnosti přitom vydělávají tolik, že by jim spíš někdo měl dorovnávat do existenčního minima - "solidarita pracujících" se ovšem neprojevuje vírou v abstraktní struktury sociálního státu, ale přímo tak, že "potřební" jsou přivedeni na "pracoviště", aby tam mohli v pracovní době společně pokuřovat cigarety a účastnit se sociálního života smečky - která ovšem efektivně donutí pracovat ty, kdo něco užitečného umí, pod hrozbou vyloučení z kolektivu)

    - chci říct, že stejně, jako jsem připravený zpochybňovat morálnost vlastnictví, tak stejně tak jsem připravený zžíravě kritizovat "pracující třídu" - nanic je mi ze všech hlavních postojů k životu: nejsem antikapitalista: jsem anti-sociální (společnost je fikce, kterými maskují svoje zájmy její vychcaní vůdcové), anti-kolektivní (kolektiv je skutečně efektivní v rozhodování do toho, kdo do něj patří a kdo ne), anti-konzumní (je mi nanic z představy, že na někoho by třeba udělalo dojem, kdybych si koupil nové auto...), anti-korporátní (je mi nanic z představ, že cena akcií jaderné elektrárny nemůže dosáhnout záporné hodnoty) a samozřejmě anti-mediální a anti-finanční (udělal bych barter z islamisty a ponechal bych ze šárijí zákaz reba (úroku) a povinnost pohostinnosti - pokud by oni na oplátku přijali veškerá občanská práva žen v plném rozsahu a zrušili všechny nehumání tresty všeho druhu)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    NEKROMANT: Proti tomu byly desatky za feudalismu luxus! :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    XCHAOS: S tím souhlasím.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Já měl ale na mysli pouze ten film který se jmenuje závod ke dnu, ale pro čt byl zkrácen (čt hochtělo kratší) a byl nazván robota.
    A robota byla na webu ivysilani čt (pak to dali pryč, když byl závod ke dnu v kinech) ale i pokud pořád na webu není tak je už na internetu nahrán uživateli (ta zkrácená verze, ta dlouhá závod ke dnu tam asi není..).
    Jsou i nějaké diskuze k filmu na webu..

    Ale když by to bylo jen DPH tak by to bylo dobré..
    Zdanení není 20% DPH.
    Ale reálně je to něco přes 50%
    Zdravotní+sociální+DPH..
    nemluvě o tom, že i té práce kde je člověk "vykořisťován" je nedostatek a stala se privilegiem.. (je privilegium být vykořisťován).
    A co se týče švarc systému tak na stavbách se před léty platilo 50% mafii a na nějaké pojištění se nehrálo.. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PREVIT: já si osobně prostě myslím, že demokracie a vlastnictví nejde moc dohromady.

    popravdě - zažil jsem jako člen už minimálně následující kolektivní struktury: občanské sdružení (minimálně 2x jako člen: je pravda, že jedno bylo obskurní a v druhém jsem si za vlastní neaktivitu mohl sám a navíc bylo.. vlastně taky dost obskurní :-) a vlastně ještě 2x ještě podovnějším způsobem, než jako člen), konsorcium živnostníků (vlastně de-facto 2x), s.r.o., společenství vlastníků a politickou stranu. Ve většině těchto případů šlo o subjekty s nějakým společným účetnictvím a společným hospodařením - takže o podivných cestách, kterými má tendenci se to vždy celé ubírat, vím myslím svoje :-) vlastně jediné, co jsem nezažil, je to družstvo - ale zase jsem s družstvy jednal, takže trochu tuším, jak to funguje tam (a ostatně jsem jednal i s akciovkama, jako s dodavatelema a zákazníkama - a mohu zodpovědně prohlásit, že pokud by akciové společnosti neexistovaly, tak si je musí vymyslet Monthy Pythons...)

    naději dnes spatřuju spíše v mimo-ekonomických aktivitách, než v nějaké formě ekonomické aktivity, která by nebyla podvodem buď na části, nebo dokonce na všech zúčastněných.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    NEKROMANT: V případě toho konkrétního družstva musím říct, že je lepší, když ho vedou slušný lidi a dokážou přesvědčit ty laxní masy. Daleko snadněji se tak řeší opravy a rekonstrukce a případná zvýšení/snížení příspěvku do fondu oprav (obojí se už u nás odsouhlasilo, naposledy snížení, když už máme rkonstrukce hotové).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: robota je přesně dnešní 20% DPH: 1 den ze 6ti musíš makat na panském, pokud vyrábíš cokoliv, k čemu je "přidaná hodnota" - tedy po čem je na trhu dostatečná poptávka a nemusíš tedy ceny dumpovat. (bohužel - většina intelektuálů ani není schopná pochopit, co to ta "přidaná hodnota" je, a že doopravdy jde o zdanění zaměstnanců a ne majitelů). O rozdělení vybraných prostředků rozhoduje, stejně jako ve středověku, dílem místní feudál (majitelé firmy odvádějící DPH), dílem panovník (tomu zbyde to, co už si místní lenní pán nedokáže "odepsat).

    Systém DPH, tolik oblíbený v Evropě, je ve skutečně hluboce feudální - akorát šlechtický titul se automaticky uděluje za překročení určitého obratu. Můj účetní se na mě kouká jako na idiota, že se od DPH chci odhlásit - protože z jeho hlediska je to šíleně výhodné. (Jenže já jsem magor, co radši cestuje s baťohem po světě, místo aby si kupoval auta na firmu :-)

    no a desátek z toho, co zbude.... to zhruba odpovídá sociálnímu a zdravotnímu pojištění :-) dříve se platilo za slepou víru, že přijdeš po smrti do nebe, dnes se platí za slepou víru, že před smrtí dostaneš důchod a přijdeš do nemocnice :-) věci se během staletí až tak zásadně nemění.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam