• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZOccupy Wall Street
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    dobrou noc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: podívej, existují dva typy středních tříd.

    jeden vidí sama sebe jako budoucí elity - a všechnu energii věnuje usilovným spekulacím, konspiracím, infliltracím a obecně pletichám, které mají za cíl, aby konečně oni (nebo jejich děti) mezi ty imaginární elity pronikli.

    druhá část v existenci elit nevěří, a vymýšlí minimálně od dob Marie Terezie (ale možná už od dob Periklových Athén), jak by mezi sebe mohli kooptovat buď "pracující třídu", nebo celou společnost obecně - aniž by vše, co lze vydrancovat, bylo vydrancováno, vše, co lze vypít vypito, vše co lze osouložit osouloženo, vše co lze vykouřit vykouřeno, vše co lze zapálit zapáleno, atd. - jinými slovy, nejprve barbary trochu polidštit, aby se přezouvali, zvedali (nebo naopak spouštěli, co já vám) na záchodě prkénko, a tak různě. Bohužel - tento program je zoufale málo atraktivní ve srovnáním s klasickou rvačkou o to, kdo tady bude šéf a povede masy vstříct lepším zítřkům.

    Revoluce je jednoduše produkt, který je poptáván - a ty jsi se prostě jen nechal uvrtat do zvláštní formy multi-level marketingu, to je celé. Na druhé straně finanční sektor je prostě jen sekta - je to určitá forma Svědků Jehovových, která věří, že jejich investice budou spaseny.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Ano, něco takové co píšeš mě trápí a vidím to jako bludný kruh, píšu to u tebe často :)
    Většinouto redukuji do věty: diktatura, revoluce, diktatura (George Orwell - Farma Zvířat)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: rád bych podotknul, že Kanárské ostrovy jsou součástí Schoengenskeho prostoru, a tudíž skutečně evropské chudé by otamtud nemohl nikdo vyhostit. Ti chudí zkrátka trpěli jen nedostatkem imaginace... nestál žádný plot mezi nimi a místy, kde by nemohli umrzout (což spousta Mexičanů nebo Afričanů o sobě říct nemůže...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: tak soutěž o alokaci zdrojů tu byla vždycky: problém je, že pořád podléháš iluzi, že alokace zdrojů by mohla být výrazně racionálnější, spravedlivější, apod. - prostě nemohla. potřeby člověka jsou z drtivé části iracionální, a jejich uspokojování je tedy také iracionální.

    jistá naděje spočívá v paranoie (jsem tak strašně významně podvratný, že agent CIA vtrhne do mého squatu a zastřelí mě, abych nerozpoutal světovou revoluci). ale bohužel i toto je iluze - agent si splete adresu, a vtrhne do sousedního pokoje, a tam omylem a úplně zbytečně zastřelí mladého studenta medicíny, který mohl objevit jednoduchý lék na rakovinu a nabídnout ho bezlicenčně celému lidstvu. a tobě se podaří úspěšně tu světovou revoluci provést a najmout si vlastní agenty, kteří napáchají ještě nesmyslnější škody ve jménu tvých nesmyslných ideálů.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Není válka? A co když je? jen skrytá (ekonomická válka?).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: no, já sice v takový systém věřil, stejně jako v homeworking - ale vyzkoušel jsem si oboje a samospasitelné to fakt není.

    navíc rychlost inovačního cyklu je strašně demotivující, co se týče kreativní činnosti (je těžké zajistit svým výtvorům jakoukoliv životnost) a když z toho všeho dostaneš deprese - systém ti předepíše antidepresiva, na kterých farmaceutické firmy dosáhnou zisku a jejich akcionáři si mnou ruce :-)

    no ale taky by mohla být válka, že... buďme rádi, že není. a tím bych to dnes uzavřel, dobrou noc :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: vidíš, už tolik hodin...

    ne, nejsem radikální. serou mi zabedněnci typu FESTER, co nadávají do "levičáků" každému s jakoukoliv imaginací. kupodivu se v tom to klubu odmlčel (ban od id SCHWEPZ? :-). a nesouhlasím s těmi, kdo fungování financí a vlastnictví pokládají za zcela samozřejmé, přirozené a spravedlivé.

    ALE

    jakékoliv "demokratické rozhodování zaměstnanců" je omyl a nechci tím ztrácet čas. zajímá mě možnost fungování lidí mimo systém absolutní dělby práce a mimo systém existenční závislosti na úsporách z rozsahu. decentralizace, obnovitelné zdroje, 3D tiskárny a takové věci... jenže se současně obávám, že je to stejně předem ztracené, jako když v Holandsku někdy v 16-17. století vymýšleli kapitalismus, aby se zbavili té roboty na panském...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Koukolík Mocenská Posedlost - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=PpMJkaf117g
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Otázka je jestli chceme zachovat současný systém a nebo lidi a lidskou důstojnost :D
    Ale ti co jsou u moci systém měnit nechtějí, pokud vůbec vidí že je něco v nepořádku..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: krize nezměnila systém tak aby bylo více zaměstnanců zaměstnaných na kratší dobu, naopak.. Vyhazovy a delší pracovní doba, tlak na efektivitu.. Efektivitu čeho ale? :)
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: To je pravda, se soucitu k pracujícím k ním zásadně nechodím :)
    Nechci brzdit pokrok a nechci aby někdo dělal nesmyslnou práci, ale lepší nesmyslná práce než hlad.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: v Tescu jsem viděl samoobslužné pokladny.... při dnešní ceně rfid chipů je toto stále snadněji představitelné masově.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: A co pokladní v supermarketu, uklízečky, lidi pracující u pásu? (já pracoval v tiskárně, která pracovala pro apple.. - výrobky nebyly určeny pro náš trh, plat minimální pracovní doba se s krizí změnila z 8 hodin a tří směn na 12tky..).
    Velké tresty za to když bych někde řekl že tam je apple :D (hrozí mi teď asi taková pokuta že bych jí nezaplatil do konce života..).
    Té práce je nedostatek (přebytek zájemců) ale taková práce je..
    Je hodně práce která bude potřeba v sociální oblasti a není a nebo je hodně mizerně placená.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: jenže pochop - práce už není vykořisťování. dávno ne - taková práce se odehrává v Indii, v Číně, v Africe.

    naprostá většina práce v Evropě je především zdrojem sociálního statutu. cokoliv bylo aspoň trochu rutinní či monotónní a nevyžadovalo to speciální školení či odpovědnost, to bylo mechanizováno, automatizováno (což je asi dobře - kdyby se eliminovala nadprodukce, která je plýtvání zdroj) nebo offshoreováno (což je slabší).

    z obrazu reality jak se mi jeví, mám ve svém věku docela slušnou depresi - ne, že bych to viděl výrazně jinak, než zamlada - ale tehdy ty představy byly jednak nekonkrétní (asi jako představy třináctiletého kluka o sexu :-), jednak jsem byl plný mladistvého elánu a víry, že zrovna já budu ten, kdo něco změní a koho systém nesemele.

    Dneska jsem semletý už dokonale. Omlouvte mi za ten výlev... jdu si dolít víno. asi už jsme offtopic.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    XCHAOS: Zní to dost radikálně a zajímavě.. ale je na mě už pozdě abych to pobral :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NEKROMANT: je to tak. aby firma mohla vyplácet zaměstnance, musí nejdřív vytvořit přidanou hodnotu (hranice pro DPH je dnes tak nízká, že si nelze představit, že by organizace s tak nízkým rozpočtem vůbec mohla mít zaměstnance, byť za minimální mzdu). tím pádem odvedeš 20%... a teprve z toho vyplácíš mzdy, a tam je to u zaměstnance ještě dalších 40-něco%, takže jsi už přes těch 50%.

    jenže když se tohle dozvědí zaměstnanci - tak se zuřivě dožadují toho, aby si mohli kupovat chlast, cigarety, benzín do aut, drogy. to poslední, co udělají, je to, že si demokraticky odhlasují, že budou platit sociální a zdravotní, a budovat utopický sociální stát. a ještě se hrdě označí za anarchisty, kteří nakopali zlý stát do prdele. a vidí v sobě budoucí elity, které přece musí volit pravici, aby se ubránili progresivnímu zdanění (ve skutečnosti přitom vydělávají tolik, že by jim spíš někdo měl dorovnávat do existenčního minima - "solidarita pracujících" se ovšem neprojevuje vírou v abstraktní struktury sociálního státu, ale přímo tak, že "potřební" jsou přivedeni na "pracoviště", aby tam mohli v pracovní době společně pokuřovat cigarety a účastnit se sociálního života smečky - která ovšem efektivně donutí pracovat ty, kdo něco užitečného umí, pod hrozbou vyloučení z kolektivu)

    - chci říct, že stejně, jako jsem připravený zpochybňovat morálnost vlastnictví, tak stejně tak jsem připravený zžíravě kritizovat "pracující třídu" - nanic je mi ze všech hlavních postojů k životu: nejsem antikapitalista: jsem anti-sociální (společnost je fikce, kterými maskují svoje zájmy její vychcaní vůdcové), anti-kolektivní (kolektiv je skutečně efektivní v rozhodování do toho, kdo do něj patří a kdo ne), anti-konzumní (je mi nanic z představy, že na někoho by třeba udělalo dojem, kdybych si koupil nové auto...), anti-korporátní (je mi nanic z představ, že cena akcií jaderné elektrárny nemůže dosáhnout záporné hodnoty) a samozřejmě anti-mediální a anti-finanční (udělal bych barter z islamisty a ponechal bych ze šárijí zákaz reba (úroku) a povinnost pohostinnosti - pokud by oni na oplátku přijali veškerá občanská práva žen v plném rozsahu a zrušili všechny nehumání tresty všeho druhu)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    NEKROMANT: Proti tomu byly desatky za feudalismu luxus! :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    XCHAOS: S tím souhlasím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam