• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IJACZEKOtcovský cit... když dva... býti rodičem, bezpečný domov a hračky, kočárek, autosedačka a v neposlední řadě miminko ...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    NIENNA: Spadnul a spláchnul se František...bože, ještě že nemáme tv :D
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    FARFELOO: Kdybych dostala pětikorunu pokaždé, když to slyším!!! :-D
    Ne, vážně... Ono je to docela složité... těch příčin, proč to nejde je hodně. Některé jednoduché a jiné složitější / náročnější.
    S těmi tekutinami se to má tak, že je to naprosto nejčastější příčina. Celkově se nízkým příjmem tekutin zpomaluje celý ten posun....takže jen zvednutí příjmu tekutin může stačit (často, často, často slyším, že "pije dost" a pak se ukáže, že fakt ne).
    Další věc je, že špatná zkušenost (např. způsobená krátkodobým nízkým příjmem tekutin) zapříčiní blok: např. stolice je příliš tuhá, nejde ven, je to bolestivé... příště se toho bojím, nechci to opakovat, zadržuju, odkládám, co to jde, tím je to opět tuhé a bolestivé - celé se to krásně fixuje a vyměšování je pak problém.
    Psychika hraje obrovskou roli... (měla jsem v péči holčičku, která se bála na toaletu, protože viděla, jak tam spadnul a spláchnul se František v kouzelné školce...než jsme na to přišli!!!)
    A obecně děti mezi jedním a třetím rokem neomylně vycítí, co považuješ za důležité a na tom tě šponují... ;-)

    V každém případě přeji pevné zdraví a hodně zdaru... :-)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    KOTENCE: Stavět teprve budeme, na podzim už jsme to nestihli....ale hodlám se řídit radami mého bratra. Pod písek určitě něco dát, ideálně vodopropustného. Netkanou textýlii nebo něco podobného aby se děti neprohrabaly až na hlínu a nemíchaly ji s pískem. Písek máme z pískovny, ale není to ten na pískoviště, je hrubší, takže bábovky moc nedrží (holt se bude muset dítko snažit).
    Jinak určitě doporučuju dřevo před instalací pořádně nalakovat něčím voděodpudivým.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Prosím o zkušenosti se stavbou pískoviště.
    Jak hluboký je tak akorát, aby to stálo za to? Dáváte něco pod písek nebo je rovnou na hlíně? Odkud máte písek? A je něco, co by člověka předem nenapadlo? Díky.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    FARFELOO: Není to určitě jediná příčina, ty emoce mě napadly jen v předchozí souvislosti. Těžko říct, jakou příčinu to má u tvojí dcery, nosí ještě plíny, nebo se jí nechce na nočník?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    NIENNA: To není nízký příjem tekutin... Prostě to oddaluje, vymýšlí si jiné aktivity (hajat! papat! koupat!). Ne protože se snaží a nejde to, ale prostě nechce...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    FARFELOO: Nejčastěji nízký příjem tekutin....i když to zní banálně....A pak mnoho a mnoho jiných věcí....
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    TORUVIEL: Myslíš, že zadržovaná stolice jsou často zadržovaný emoce? Máme ten problém s 19 měsíční dcerou (už půl roku). Nemám, ale pocit, že by měla s emocema problém. Co jinýho by to mohlo být?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MADCAT: Chce to velkou nálož trpělivosti a všechno mírně vysvětlovat a opakovat, nemoralizovat, nenálepkovat ho jako "zlobivého". Neuchylovat se ke křiku a násilí, to podle mě kýžené plody nepřinese, naopak. Syn prostě touží po vaší pozornosti, tak mu ji dát (jak je ve vašich silách, ale důležitý je od něj neodbíhat a třeba někdy upřednostnit jeho před miminem a dát mu to vědět, že je upřednostněn) a hlavně ho zapojit do chodu domácnosti (ale ne formou příkazů, ale kooperace, třeba formou "s tímhle mi můžeš pomoct ty, mimino to ještě neumí"), aby si připadal stařší a důležitý. Vyčlenit mu nějaká privilegia, která mimino nemá. Ale většina toho tu už byla napsána.
    MADCAT: Jak píšeš, že odmítá chodit na velkou, tak to jsou zadržované emoce...je to věc často dost psychosomatická, takže řešit to projímadly bude až druhotné, prvně ta psychika...a ty emoce si pak vybíjí tím popisovaným chováním.
    MADCAT: Jo to je pitomě udělaný, mám nějakou peřinu a ikea povlečení je samozřejmě o trochu větší, takže to úplně nesedí...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MADCAT: Mám kvůli tomu pro dítě dvě peřinky a dva palštářky. Ikea má svoje velikosti - takže pokud má dítě povlečení z Ikea má i od nich peřinku. Pokud má povlečení jiné tak má nějakou běžnou peřinku 140x70 (to je docela častý rozměr) a poštář netuším.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MADCAT: Ne, neexistuje, a ano, je potřeba si to kontrolovat (i když na jednoho výrobce omezení být nemusíte, mám pocit, že 40x60 a 120x60/140x70 jsou ty nejčastější rozměry).
    Ostatně, ani ty dospělácké varianty nejsou až tak ustálené, viz IKEA a jejich rozměry peřin (nebo Debenhams a jejich anglické).
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    existuje nějakej standardní rozměr dětských přikrývek, polštářů a k tomu povlečení? neustále jsem vystavován dojmu, že každej výrobce to má jinak veliký, narozdíl od "dospěláckých" variant, kde je to tak nějak ustálený. máme něco z tchiba, něco z ikea, něco ještě odjinud, a všechno se to sakrafixhiml LIŠÍ!!!?! :-X jeden polštář 50x70, druhej 40x60, třetí 45x65... máme teda z toho důvodu zůstat odkázáni na jedinýho výrobce?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SOLEI: to si nemyslím, u nás máme na to hračku a rozhodně se agresivita diametrálně snížila, kdežto kdyby to dusil, mohlo by to vyústit v nějaký horší psychosomatický problém, zvlášť když k tomu má sklony - viz zácpa. S ovládáním agresivity a vzteku mají problém dospělí, jak to mají zvládat děti - to je podle mě nemožné.
    INUSHKA: taky jsem to tak řešila, než se to děti naučily - u nás je teda pes tabu, ubližovat psovi se nesmí se stejným důrazem jako vbíhat do silnice. Já mám jezevčíka a německého ovčáka a oni si děti nějak rozdělili, vlčák se vyhýbá Alence a jsou jedna ruka s Tondou, jezevčík vysloveně zbožňuje Alenku, ona mu hází míčky a chechtá se, že jí to jezevčík nosí, otravovat je nesmějí ani jeden. Maximálně pohladit. Psi netrestám, když zavrčí, je to varování, dávají tím najevo, že nemají náladu a spíš děti učím, že když pejsek vrčí, má se nechat na pokoji.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MADCAT: Já bych teda osobně v první řadě oddělila psa od kluka. Prostě aby vůbec neměl příležitost do něj kopat. A každý takový pokus okamžitě zastavit, třeba odnesením dítěte. Holt budete muset mít oči na stopkách a hlídat. Protože tohle je opravdu jenom otázka času, kdy tomu psovi rupnou nervy a začne se bránit sám, když ho neochrání páníčci. A pak to může mít pro dítě trvalé následky a psovi to těžko vyčítat... Nebo to začne ventilovat jinak, jak píše DALEEN. A babičce se nedivím, že jí vadí, když jí dítě do psa kope, kvůli něčemu takovému bych taky dělala dusno.
    Jinak osobně mi taky přijde, že si žárlivost vůči sestře vybíjí na jediném dostupném slabším článku, u kterého mu to prochází.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    DALEEN: to už je na majiteli, jestli pochopí proč zvíře zaútočilo a nebo ho zmlátí
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    DALEEN: řídit agresi se člověk musi naučit, to busenim do polštáře nezvládne, nevím kolik ti je let ale vem to tak ze mas několikanásobně delší praxi se zvladanim rozcilujicich situaci než tříleté dítě, proto pochopis princip mlácení polštářem o postel, děcko to nepochopi, jen se navic naučí triskat do věci
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    SOLEI: Jenže v okamžiku, kdy se pes ohradí vůči dítěti, tak dostane nařezáno/vynadáno/cokoliv, že to nesmí. Ačkoliv je to naprosto normální, přirozená a očekávatelná reakce a jednou k tomu podle mě prostě dojde. Ten pes to nemůže vydržet dlouho. Ono taky to nemusí vyventilovat přes dítě, ale může začít ničit věci, kousat boty, schválně se doma počůrávat, útočit na jiné psy.
    Takže z mého pohledu nejdřív bych dítěti razantně zatrhla mlátit psa a našla mu nějakou adekvátní náhradu vybití agrese (ať už polštářem, sportem, jógou, čímkoliv) a pak bych řešila aby nebyl důvod k takovému chování dítěte. Podle mě prostě žárlí na setřičku a schytá to pes, protože ví, že na sestru si nesmí nic dovolit.
    Ale je to samozřejmě jen můj pohled a názor.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    DALEEN: člověče, stejně ten jezevčík musi byt svatý, znám tyhle psy a statistika mi dává za pravdu - mezi nejčastější případy pokousání psem patří pokousání jezevcikem, jen to nemívá závažné následky tak se o tom na Nově nemluví, popravdě mladý pan by zasloužil aby ho psík trošku proskolil, protože co si budeme nalhavat z pohledu člověka ktery touží ublížit, neposkytuje polštář takové uspokojení jako zivy tvor
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    SOLEI: Jde o tu aktivitu. Samozřejmě, že je lepší naučit se agresi ovládat. Na druhou stranu, pořád lepší boxovací pytel, než nakopnutý pes. A i box je o řízeném vybíjení a zvládání agrese.
    Když si ale přestavím, že by něco podobného dělal můj syn našemu psovi, tak mu radši budu vysvětlovat, že do pejska se nemlátí, ať si jde bouchnout do polštáře.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    DALEEN: vybíjet agresi na boxovacom pytli....to se akorat nauci ze muze rizene ublizovat, to se mi mi moc nelibi, ale existuje jóga při děti, wu SHU, kung fu....zapsala bych ho raději do nejakeho kurzu, lepší je s agresí pracovat nějakým cvicenim
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    YMLADRIS: Myslím, že v rámci myslíme a snažíme se vyjádřit totéž, jen používáme jiná slova :)
    Každopádně to chce řešit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam