YMLADRIS: Naprosto s tebou souhlasím, že být pánem sama sebe a svého času je základ všeho.
Ale nesouhlasím s tím, že je to důležitější, než mít zdravé, silné, pružné tělo nebo správně chodit (či dýchat, jíst, atd). Myslím, že tak se to říct nedá.
Tohle všechno je zásadně důležité. Jsou to komponenty svobody. A nejdou od sebe doopravdy oddělit. Liší se jen to, v jakém pořadí a jak moc je někteří z nás potřebují řešit. Někdo potřebuje začít jednou oblastí, a jiná ho až tak moc nepálí.
Osobně mi přijde, že to co říkáš, být opravdu pánem svého času, tj. jednat, když je třeba a jak je třeba, dokázat se soustředit, na to správné a po potřebnou dobu, neplýtvat časem na zbytečnosti nebo destruktivnosti, umět být v přítomnosti a vidět v ní všechny detaily a umět zároveň vnímat celek....to celé je docela pokročilý stav zdraví, a k němu potřebují být v rovnováze víceméně všechny oblasti života.
Mám třeba zkušenost, že pokud se mi nedostává např. schopnosti soustředit se nebo odvahy dělat nějaké kroky, může to klidně být způsobeno tím, že jsem zrovna podlehla nějakým starým návykům a např. začala zanedbávat kvalitu stravy (jedení pochybných věcí venku) nebo cvičení. Rozpoznávám úplně konkrétní souvislosti, například když jsem vypadla z denní praxe dynamické jógy a ztratila tělesnou sílu, ztratila jsem velkou část kuráže a začala zase mít strach ze změn - a naopak, životní období, kdy jsem se ze své váhavosti plně dostala, a naplno dělala velké změny a kroky a posunula se někam, pro mně byla vždycky spojena s tím, že jsem něco velmi aktivně dělala a tělesnou sílu měla na dobré úrovni....
"Standardní" životní styl je nastaven tak, že člověk má energie (ve srovnání se svým potenciálem) minimum, a té energie, co je nutná ke změnám a vystoupení, ještě méně. Pokud chce to, o čem píše Jarax, a o čem je tenhle klub, je prospěšné podpořit to na všech úrovních. Chodit ven, do přírody. Vyčistit si hlavu nějakou formou meditace. Hýbat se. Protáhnout se (a uvolnit zablokovanou energii ve svalech, kloubech, šlachách). Jíst opravdové jídlo. Věnovat se tomu, co člověka opravdu baví...tvořit... Trénovat samostatné rozhodování, jak si plánovat dny.... (to je co mě teď napadá, určitě to není úplné).
Člověk může být velmi silný a dokázat dělat změny, i když některé z těchto oblastí neřeší, ale obvykle pokud si vytvoří nějaký svůj, individuální, jedinečný způsob, jak osvobozovat najednou svoje tělo, mysl i ducha, něco co pro něj funguje, a nezanedbává žádnou část, půjde mu to ještě lépe.