• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KERRAY: dík :), podívám se na to už :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: Nedělám si celkem žádné iluze o domorodých kulturách. Z toho, co jsem zatím pochytila, mi připadá, že určitý (malý) počet přírodních národů si do doby blízké dnešku uchoval kulturu založenou na spolupráci, harmonii s přírodou a schopnosti vnímat souvislosti vesmíru, ale mnoho jich taky rozvinulo rozmanité úlety - patriarchát a týrání žen, všelijaká rigidní náboženství, neudržitelné zemědělské praktiky, atd.
    Přijde mi, jako by to byla nějaká nemoc, která nejvíc zachvátila velké organizované civilizace, ale nevyhla se skoro nikomu.

    ENKIE: Tady k tomu bych měla připomínku, že problém není technologie jako taková, ale technologie fungující na špatných principech. Úplně konkrétně, k destrukci biosféry vede užívání technologií založených na spalování fosilních paliv, a dalších technologií, které drancují neobnovitelné zdroje a zamořují životní prostředí. Představa, že takové technologie jsou jediné možné, je něco, co je nám odmala vštěpováno, jsem ale přesvědčená, že je to lež. Existují informace o tom, že v podstatě už počátkem 20. století, kdy se tohle všechno rozjíždělo, byla známa i jiná řešení, inteligentní, čisté způsoby, jak získávat energii, zajistit transport, atd. Ale byla potlačena a ututlána, protože investoři viděli obrovský potenciál vydělávat na ropném průmyslu. A to se v podstatě děje doteď. Centralizovanej systém využívání ropy umožňuje obrovskou moc a kontrolu - a té se dala přednost před zájmy života, a zřejmě v tom chtějí pokračovat do posledního možného okamžiku.
    Problém není technologie. Člověk může mít technologie, kolik ho bude bavit. Ale nemůže to být technologie, která vypouští toxický plyn, ze které se vylévají do Země sračky, atd. Taková technologie svého uživatele zničí.
    ---------
    Je pravda, že společenství přírodních národů nebyla připravena na kontakt s něčím takovým. Ani naše kultura na to nebyla připravena. Lidé se chopili té vize pohodlí, a nezaznamenali, že to je pohodlí za nepřijatelnou cenu, nepřijatelným způsobem, že to je prostě celé divně, a že přitm odevzdávají kontrolu nad sebou neuvěřitelně bezohledné bandě kořistníků (dřívě byli alespoň soběstačnými zemědělci, dnes prakticky nikdo nemá šanci obdělávat pole bez techniky jezdící na ropu a dalších věcí dovážených po silnicích.....).....
    Asi je to tak, jak píše Anna, že je to proces dospívání....v relativně harmonické přírodní společnosti sice člověk všechny vesmírné zákony automaticky dodržoval, ale nebyl si jich plně vědom, zatímco tady a teď si je uvědomit už musí....

    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KERRAY: jak se to da otevrit?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    CONTINUITY: Tvoje prezdivka se mozna nejvic priblizuje odpovedi na tu nevyslovenou otazku v tematu tohohle klubu. Celej ten problem s modernitou a rozkladem zivotniho prostredi atp. je problem naruseny kontinuity vyvoje ruznymi prilis rychle se objevujicimi novymi myslenkami, technologiemi atp. Casem by se to asi vyresilo samo, pokud by se do toho uz nerypalo dal - neco jako se sam dokaze zotavit ekosystem po svem zniceni - treba les vystaveny pozaru. Ten vyvoj prirozeny ma v sobe nejake samopravne mechanismy, ale ty urcite nezvladnou vsechno - existujou treba nejaky pevny limity co se tyce velikosti populace na nejake plose.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ANNA: S temi divochy a civilizaci je to mnohem slozitejsi, nekteri divosi meli v ramci sve spolecnosti mnohem horsi vztahy nez jsou bezne v soucasne globalni civilizaci - doslova se pozirali navzajem. Jini meli mnohem lepsi.

    A videl jsem film, kde je prezentovano, co se stalo, kdyz vyzkumnici jakemusi mirumilovnemu a temer utopickemu tropickemu spolecenstvu zasahli do kulury. Driv meli tito primitivni lide v ramci sve skupiny kooperativni vztahy, a i veskera spolecensky nezbytna aktivita byla vykonavana dobrovolne - v podstate gift economy. Tohle ale bylo zcela zavisle na dokonale interaci kultury, tradice, zivotniho prostredi, svobod jednotlivce a potreb spolecenstvi atp. Vse bylo idylicke, ovladane jakymisi ritualy a zvyklostmi, ktere zajistovaly, ze jednotlivci si mohli duverovat a dokazali si nekonkurovat.

    Stacilo ale, aby vyzkumnici do teto skupiny pridali neco zvenku, s cim si kultura te skupiny nedokazala dostatecne rychle poradit a zaclenit to do toho kooperativniho zpusobu zivota. Ti vyzkumnici na ten ostrov totiz privezli lepsi zbrane - nejake noze a sekery. To tu skupinu domorodou rozlozilo, psychicky - ty zbrane totiz propujcovaly svemu majiteli takovou moc nad druhymi, ze se vytratila ta sdilena duvera mezi vsemi cleny, ti lide zacali mit strach ze sebe navzajem, zacali se podezirat, a zacali navzajem si konkurovat v boji o moc, o pravo vlastnit tyto nove zbrane.

    No a tohle je jen mala zmena. Kapitalisticka civilizace prochazi globalnimi zmenami a neustalym privalem novych technologii, ktere ovlivnuji vztahy moci mezi lidmi, kulturu, zpusob zivota. Neni divu, ze je nase civilizace tak rozlozena, ze nikdo nemuze verit uz temer nikomu a vse se musi delat pres ty zajistujici mechanismy. Prilis rychla zmena.
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: a to já právě nevím, neboť nejsem Venca. ale samozřejmě je mi milejší verze vzdělávání, které by fakt vzdělávalo, než verze nalejvárny (a vymejvárny:)).
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: určitě :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ANNA: Zrovna o vzdělávání jsem teď dočetla dobrou knížu od J.Holta: Proč děti neprospývají, a přikláním se k názoru, který tam vyjadřuje:

    Způsob, jak tu zatím většinou funguje vzdělávání, vadí všem dětem. Jednoduše pro ně není přirozený a bolí je, a většinou spíš potlačuje jejich zvídavost a zájem o informace, místo aby ji rozvíjel.
    Jenže většina lidí se tímhle nechá zlomit, a smíří se s tím, že to tak prostě je, nejde to jinak, a že se mi to nelíbí, se neříká. A přepnou na nějakej automatismus, snížej úroveň kreativity, povypínají zájem, a tak. A když se sami stanou rodiči,už si ani nepamatujou, jak to bylo, a předávají dál tu představu, že takhle to musí být, a že je to dokonce pro ty děti dobré.
    Jen pár lidí si uchová schopnost uvědomovat si, že to celé je divné....až do dospělosti a rodičovství.
    To neznamená, že to divné není.
    Nerozlišovala bych lidi tak moc na takové kategorie. I ten Venca, kterého zmiňuješ, by ocenil školu, kde by se mohl chovat jako normální zdravé dítě....
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: ano, obava z toho ze onemocnim muze tomu onemocneni napomoct :) ale stejne tak muze zafungovat opacne, clovek se vyhne mistum, kde ocekava vetsi koncentraci nemocnych a diky tomu zustane uchranen od 14ti dnu neplaceneho odpocinku :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: jinak pro mě je těžký posuzovat normálnost plošně. když si vezmu, jak já vnímám třeba vzdělávací systém, a vedle toho postavím třeba zkušenost přízemního Vency z Nevímodkud, tak vidím dva dost rozdílné pohledy... Mně něco rve srdce, ale pro Vencu to není žádná issue...
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: no, když si třeba vezmeme nějak známou historii lidstva, tak jsme globálně jako druh pravděpodobně nebyli nikdy v podobné situaci. kdy si uvědomujeme, že je nás moc, že zdroje jsou omezené apod.. globálně, ne na nějakém ostrově.
    já si třeba myslím, že zapomnění a odtržení je hrozně snadná věc, záleží imho na podmínkách, potřebách a způsobu života (který první dvě věci nějak reflektuje). a že asi jediný způsob, jak nezapomenout a neodtrhávat se, je uvědomění. myšlenka a paměť. v současném městě je pro bezprostřední přežití vhodného něco jiného, než v jihoamerické džungli nebo v poušti Kalahari. lidi se adaptují. já si nemyslím, že by lidé z přírodních národů byli automaticky uvědomělejší, což je imho vidět na tom, co se děje, když do divočiny dorazí západní civilizace - de facto většina lidí jakoby jen vyměnila bohy, s tím rozdílem, že s dřívky se nadělá menší spoušť než s bagry. nezaměňovala bych uvědomění nějaké elity s plošnou úrovní uvědomělosti všech členů nějakého společenství.
    imho do jistý míry furt fungujeme podobně jako lidi vždycky, jen v tak závratnejch měřítkách a s takovýma technickýma vymoženostma, že jsme se sami začali zásadně ohrožovat. což je na druhou stranu tlak na změnu.
    v tomhle smyslu to považuju za naprosto přirozenej proces reakce na podmínky a nutnost.

    akorát je třeba připočítat spoustu frustrací, co nehledí na důsledky, zkorumpovanost uvažování atd... no sranda.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: a někdy se taky rozhoduje člověk, že si ho zaktivuje, třeba proto, že věří na chřipkovou epidemi....nebo proto, že je unavenej a nutně potřebuje chvíli pauzu a jinak by si ji nedal ;-D....nebo z XY dalších důvodů
    LOOK
    LOOK --- ---
    MTO: ehm ruzne viry a bakterie (i te chripky) v sobe nosime neustale, v zimnich mesicich je telo vice namahano (chlad, min svetla), proto autoimunni system nezvladne kontrolovat a propukne nemoc. pokud onemocni vic lidi najednou okolo, prenese se vetsi mnozstvi viru na dalsi a ti onemocni -> epidemie.

    vir chripky je proste nejaky program, 'rozhoduje' se stejne jako se 'rozhoduje' program v pocitaci, ze udela to co dela.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ANNA: oukej, dohadovat se o slovo normální je zbytečný ;-D....prostě jesem měla nějaký věci na srdci a to slovo normální byla taková záminka ;))....to je otázka terminologie čemu tak říkáme, to není tak podstatný¨
    ¨
    Na tom, co říkáš, může něco být. Nevylučuju možnost, že to tak je, že je to nějakým způsobem přirozenej proces, že civilizace prochází fází totálního zapomnění a odtržení, aby si lidé mohli uvědomit určitý věci teď už plně vědomě....

    Ono vlastně není důležitý jestli je přirozenej nebo nepřirozenej, důležitý je jak z tý fáze ven :)
    MTO
    MTO --- ---
    Jaká je příčina chřipkové sezóny? | Hladiny Pravdy – Volumes of the Truth
    http://hptruth.info/2011/02/06/jaka-je-pricina-chripkove-sezony/#more-3799

    Kdyby chřipka způsobovala chřipkovou sezónu, to by znamenalo, že by se musela rozhodnout, že teď začne infikovat lidi, a pak by se zase za nějakou dobu musela rozhodnout, že přestane infikovat lidi. Chřipka ale není ani živá: je to jen fragment DNA. Ano, není to ani živé. Nemá to nervový systém. Neumí to číst v kalendáři. Tak jak se může chřipka rozhodnout: Aha, je prosinec, tak začnu útočit na lidi v severní Americe. A jak se pak může rozhodnout, že je dejme tomu konec února, začátek března, tak přestanu útočit na lidi. Proč? Je unavená, nebo se nudí, nebo potřebuje prázdniny?
    ANNA
    ANNA --- ---
    spíš nevidím důvod, proč nutně spojovat pojem normální a pojem žádoucí...
    normální v současnosti je, že se pokračuje v dlouhodobě nerozumných trendech. otázka je, jestli je to žádoucí.
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: já to chápu ve smyslu že je třeba nejdřív být schopen si věci uvědomovat, aby je člověk mohl nějak hodnotit. např. děti bývají sice skvěle spontánní, ale povětšinou proto, že si spoustu věcí neuvědomují. prostě v základu je nevědomost (nechci říkat že jenom). už jen aby člověk docenil třeba tu spontánnost, tak si jí musí uvědomovat. symbolicky se to dá říct třeba tak, že člověk byl vyhnán z Ráje (slast +/- nevědomého dětství), aby se mohl stát Člověkem a připojit se k Bohu/vBohu. jde tam o to, že ten Ráj je automatický, zatímco k pozdějšímu sjednocení vede cesta uvědomování si apod., práce na sobě, člověk se připojuje k/v Bohu vlastní zkušeností a vlastním úsilím. prostě ta cesta je to, co spojuje. uvědomováním člověk obsahuje moudrost a je schopen si volit cestu. ale slova mi nějak nestačí tady.

    a chápu, že Brozkeff říká, že současná podoba společnosti není zrovna úplně ideální pro tehle proces.

    a já myslím, že současnej stav je normální, vždyť dokonce má norma i určitej význam správnosti:) tak je holt většina lidí nevědomých blbů - co je na tom nenormálního? :))))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Babika mi vyprávěla, jak začínala současná fáze civilizace u nás. Je ročník 1922 a pamatuje to. Pamatuje, jak začaly průmyslový hnojiva, pesticidy, chemickej průmysl a výfukový plyny. A přestože byla úplně obyčejná žena, a byla vystavena intenzivní masáži propagandou, že tohle je ten pokrok, viděla, že to není dobrý. Že technika je fajn, ale tahle má nějakou divnou podobu, cena za ni je nějaká moc vysoká.... Nedalo se to přehlédnout. Mnoho lidí její generace to vidělo. Ale společenský klima bylo takový, že nebyla síla bojovat za život a za zemi....lidi měli za sebou válku, hlad, byli rádi, že je jídlo....hrubou industrializaci prosazoval agresivní komunistickej režim, kterýmu bylo těžko odporovat.... ¨

    Pak se ale narodily další generace, pro který ten stav už byl normální, narodily se do systému, kde už na samým začátku člověk nedostane základní potřeby (pravidla v porodnicích, že se děti okamžitě oddělovaly od matek, neměly se moc chovat a měly se nechávat brečet)....aby se na světě co nejvíc bály... Pak fyzická pasivita, strava na bázi bílý mouky, cukru a průmyslovýho masa, televize - podpora maximální slabosti. Práce v průmyslu = rozpad komunit, ztráta spojení se zemí a s výsledky a důsledky vlastní práce.....

    Teď jsme ve třetí fázi, kdy jsou lidé vedeni k tomu, aby pokud možno jen seděli u obrazovek a nevycházeli z domů. (kromě těch, kdo musí venku obsluhovat stroje) Za takového stavu si člověk už ani neuvědomuje, že se světem "tam venku" je něco špatně. I když to teoreticky, z médií, ví, když nechodí po zemi, necítí to, a těžko bude přiměřeně jednat.

    Myslím si, že extrémní formy egoismu, se kterými se setkáváme, jsou produktem tohohle. Jistě, existovaly i dřív, ale myslím, že situace, kdy se vystupňovalo na maximum odtržení lidí od přírody a od jejich těl, podporuje právě ty drsnější stránky lidský povahy a deformují vztahy.

    Proto taky pomáhají všechny aktivity, kdy lidé znovu začínají dělat něco smysluplného, pořádně, poctivě, sami, rukama, tělem, venku, společně....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam