• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CONTINUITY: To s tím vzděláváním, aby to nebyla nalejvárna, etc., je trochu pláč na špatném hrobě. Výchovu všech dětí a jejich (negativní) naprogramování okolní societou nedokážeme ze dne na den totálně změnit. Vždycky pracujeme s nějakým výchozím materiálem, ve kterém je přítomno více či méně nedokonalosti. Když se představím v pozici učitele na základní nebo i střední škole, tak jsem v nezáviděníhodné pozici: Mám za úkol lidi ve třídě něco naučit. Můžu na to jít různými cestami: Buď budu spoléhat na to, že to jsou lidi zodpovědní sami za sebe a je to jejich věc, jestli mou nabídku se něco naučit využijí či nikoliv, ale pak reálně hrozí, že většina lidí při absenci "biče" nic nebude dělat a svobody, kterou nabízím, jednoduše zneužije ... a nebo prostě zatlačím na to, co je to vademecum, které se musí všichni nadrtit, a budu to důsledně prověřovat. A zřejmě dosáhnu nějakých výsledků.
    Point je "motivace". Když vstupní materiál (studenti) mají vlastní motivaci k poznání, tak je to radikálně jiná práce než když motivace z jejich strany není, a je tam jen čirý živočišný pud vyhledávání slasti a vyhýbání se bolesti.

    Já jsem osobně v pozici, kdy nemotivovaného člověka v zásadě nedokážu nic naučit, pokud předtím nedokážu tu motivaci probudit. Obdivuju ale ty, co nějak dokážou nacpat do hlavy druhého člověka něco, i když je z jeho strany minimální vůle k poznání.

    Radikálnější úvaha by ale samozřejmě měla být o tom, o jakém poznání se tady bavíme, když je po něm ze strany dejme tomu studentů tak nízká poptávka a jejich pozornost je obrácena zcela jiným směrem. Možná ono vnucované "poznání" je opravdu šrot, kterým si lidi intuitivně nechtějí zasírat hlavy. A nebo to lze označit za znevážení hodnosti lidství.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KERRAY: To je fakt dokonalý :)

    Zrovna jsem u toho bodu, jak jakmile to člověk uvidí, už to navždycky bude vidět všude, a navždycky bude v pokušení říkat o tom ostatním lidem, a žasnout, jak proboha někdo může té lži věřit...a bude tím mnoho lidí ztrácet.

    Au, to je tak přesný...

    Hodně se těším na to, jak autor TO formuluje....
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    ENKIE: btw na torentech je cela cela collection od Curtise http://thepiratebay.org/torrent/5119790
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: Ten Trap je úplně fascinující.

    Jak popisuje kořeny toho paranoidního pohledu na svět. Toho, co říká, že svět je nemilosrdná džungle, kde všichni lidi jsou egoističtí roboti, co se jen snaží jeden druhého manipulovat, ovládat, využívat, případně zlikvidovat.

    U nás doma se na tenhle smutnej svět hodně věřilo. Totálně.

    Až v dospělosti jsem s úžasem ...a nepředstavitelnou radostí...zjistila, že to tak vlastně není. Že existují lidi, spousta lidí, kteří mají upřímný a dobrý úmysly, a vůbec se podle tohohle modelu nechovají a neuvažujou. Že to JDE chovat se a myslet jinak, a že to je normální, a narozdíl od té paranoii to funguje.

    Díky informacím v těch dokumentech konečně líp chápu, odkud se celej ten model vzal.
    Část jeho kořenů je v tom, o čem už byla řeč. Lidi prošli traumatem války, rozbitím struktur a hodnot, ztrátou spojení s přírodou. A pak se na ně přivalila tahleta paranoidní vize, kterou vymysleli konkrétní lidé, a poté se rozšiřovala pomocí médií.

    V naší domácnosti přicházela především skrz televizi. Ty zcela konkrétní hodnoty a představy, které popisuje The Trap, které se objevily v Británii 70. let, u nás podporoval seriál Profesionálové ;)....a další. Už se nedivím, že komunisti neměli žádný problém tahleta západní krimi kupovat a vysílat. Protože dávala stejný obraz reality, který chtěli i na Východě - právě tenhleten paranoidní obraz, kdy se nikomu nedá věřit a všichni si jdou po krku. Ve východním bloku se rozhodně vytvořilo to samé. A pak už to jen proudilo do domácností skrz ty příběhy a podporovalo to tendence lidí nevěřit si atd, které byly posíleny už celou životní situací.

    Některé lidi a rodiny to asi postihlo více, některé méně. Čím víc lásky a zdravého základu v tom kterém rodu, tím odolnější byl. Ale když se kouknu, čemu věří generace našich rodičů a prarodičů, zapustilo to kořeny docela dost.

    A pokračuje to pořád dál. Když náhodou někde vidím dnešní seriály, to je neuvěřitelný, jak nechutný mezilidský vztahy nám prezentují jako normální. Ti lidi v těch příbězích se chovají jako totální magoři a šílenci, a přitom se to celé tváří, že tohle je život, že takhle se lidi chovají a snad se ani od nich nedá nic jiného očekávat..... Nejhustější je to, když na to člověk kouká bez zvuku, např. v busu...jen ty xichty...;-D

    Moc dobrej dokument. Moc dobře, že vzniknul. Snad si díky tomu víc lidí uvědomí, že tyhlety psycho modely chování normální nejsou, nemají nic společnýho s lidskou přirozeností, že to byly produkty jedný nemocný doby, která doufejme končí.....


    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    docela fajn diskuse k tématu klubu tady :)

    [ THE ZEITGEIST MOVEMENT - HNUTÍ ZEITGEIST - DUCH DOBY ]
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: úplnej souhlas :)

    je super být free ve skupině lidí, které si člověk sám vybral, cítí s nima opravdovou blízkost a dělá s nima něco, co si taky sám vybral

    je naprosto pitomé, být nepřirozeně nucen do nějakého sbližování s lidmi a v prostředí, kde člověk není kvůli sbližování

    mně takhle například docela vyhovuje anonymita měst a naše středoevropské návyky na ulici, v dopravních prostředcích, atd. mlčet a ignorovat se;). za současného stavu společnosti mi to přijde docela fajn a na místě. nechtěla bych, aby si všichni lidé, kteří žijí naprosto jinak a mají úplně jiné priority, chtěli povídat ;) je dobře, že je normální nevšímat si sebe, a tak si člověk může zvolit navazovat kontakty jen s těmi lidmi, se kterými ho opravdu něco spojuje

    ty teambuildingy, firemní kalby a spol, to mi vždycky znělo jako divný halucinace ;) to je fajn, že to introvertní ajťáci dokázali vyzdorovat :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: Díky :)

    Chci to samé :)
    Slovem "revoluce" jsem to trochu odbyla, ano, to je nevhodné slovo, které vyjadřuje zastaralej koncept, kterej vůbec nechci ;) Myslela jsem tím prostě nějakou větší, masovější změnu, která by skutečně pohla s tím vším velkým, co se děje.
    Ale pokud je něco takového vůbec možné, muselo by to mít tu podobu, že by si najednou z nějakého důvodu, vlivem nějakých událostí, apod, uvědomilo realitu mnohem víc lidí, než si ji uvědomuje teď.
    Žádným způsobem "shora", ve stylu těch revolucí, se to udělat nedá, protože změny musí vycházet z dobrovolnosti a pochopení, nejde je vnitit lidem, kteří budou dál mít kořistnický mindset.

    Dík za info k Zeitgeist, ušetřils mi čas, který bych ztratila jejich zkoumáním ;), věřím tvému názoru :)
    MTO
    MTO --- ---
    CONTINUITY: ja sem si napred zjistil, zda ta konference opravdu existuje. a existuje ;-)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    CONTINUITY:
    Ale je tu i neco pozitivniho v poslednich letech, co podle me i souvisi s tim neobvyklym konzervatismem soucasnych dvacetiletych. Vsiml jsem si, ze v poslednich nekolika letech tyhle ruzny korporatni pokusy integrovat zamestnance do toho hnusu i psychologicky pomalu ustavaji.

    Vsichni ti introvertni IT zamestnanci kupodivu dokazali tomu vsemu vzdorovat mnohem uspesneji, nez jsem cekal, a pro firmy se ty ruzny team-building aktivity ukazaly jako neefektivni. Alespon na te psychologicke urovni jeste autenticita a autonomie jednotlivce dokazala prezit. V korporacich uz se ted mnohem casteji vsude vyka - coz ja napr. vyzaduju - a lide zacali konecne znovu dusledne oddelovat osobni a pracovni sferu svych zivotu.

    Vsechny tyhle konzervativni kultutni zvyklosti mely svuj vyznam pro zachovani svobody a soukromi jednotlivce, proto je korporatni zmrdi chteli zlikvidovat. Nastesti cloveka neni tak snadny ohnout, jak jsem pri tom vsem dnesnim durazu na flexibilitu a prostituovani se cekal.

    Tohle je ten problem s tou counterculture - ono je sice skvele byt free a odstranovat omezeni, ale jenom do doby, nez se tahle zmenena kultura zacne presouvat do mainstreamu a do te pracovni sfery, a stane se z ni naprosto neautenticky nastroj pro jeste vetsi integraci jednotlivce do toho systemu. Je to opet o tom rozlisovani autentickych, dobrovolnych vztahu, od neautentickych.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    CONTINUITY: A jeste k tem technologiim. U tech technologii nejde prave jen o zivotni prostredi, ale i o to, jaky maj vliv na spolecnost. Protoze v konkurencnim prostredi se muzes snadno stat na nejake technologii zavisla natolik, ze pro spolecnost chycenou do teto technologicke pasti jedinou moznosti jak dlouhodobe prezit je udelat z jednotlivcu otroky podrizene nejake externi moci, ktera zajisti, ze kazdy bude delat presne to, co ta slozita organizace vyzaduje. Takhle vznikly prvni staty.

    Problem s jakoukoliv technologii je, ze sice zvysuje konkurencni vyhodu te ktere spolecnosti, zejmena pokud se jedna o neco souvisejiciho s vyvojem zbrani - coz je pri dnesni slozitosti a provazanosti toho technologickeho komplexu temer cokoliv - ale zaroven maji ty technologie nepomerne vysoke naroky na organizaci ve srovnani s prirozenymi prostredky. V tomto ohledu jsou technologie strasne drahe, z hlediska vlivu na svobodu spolecnosti jako celku maji nesmirne maly marginalni uzitek.

    Priklad - rozdil v citlivosti na zvuk mezi lidskym uchem a kvalitnim mikrofonem nemusi byt prilis velky, ale rozdil v narocich na spolecenskou organizaci je obrovsky - ucho ti naroste samo od sebe, nemusis pro to nic delat, kdezto mikrofon musis vyrabet v tovarne a mit k tomu cely ten technologicky komplex navic. Lidske ucho je lepe zaintegrovane do prostredi, je ti vlastni. No a to je problem s temi technologiemi - neni mozne je prestat vyvijet, cim dal rychleji.

    Technologie samy o sobe by nemusely byt problem, kdyby byly dostatecne integrovane do spolecnosti a kultury, tak, aby pro jejich udrzovani a dalsi vyvoj nevznikaly ty externality v podobe nutnosti podrizovat jednotlivce nejake forme ovladani nebo vykoristovani. Problem je jen malokdy v necem konkretnim, v nejakem jednom bode v siti nasich konceptu, ale v rozlozenosti cele te site.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    CONTINUITY: Na tohle jsem ti vlastne odpovedel uz. Ja nikdy netvrdil, ze problem je "jen venku". Ja si myslim, ze problem je venku i uvnitr, ze se to vzajemne ovlivnuje velmi slozitym zpusobem.

    Ja nejsem materialista, ale nejsem ani buddhista, abych si myslel, ze vse venku je jen nejaka samsara, kterou je treba si postupne odmyslet. Podle me je clovek duchovni entita prozivajici velmi dulezitou existenci v materialnim svete (uff, to zni hrozne, nikde jinde bych tohle nepsal:)

    A zadnou revoluci si nepreju a ani jsem to nikdy nehlasal, protoze celej ten koncept revoluce je podivnej, neni jasny, jak by se neco po te revoluci mohlo vubec zmenit, je to spis jen ritualni nesmysl.

    Preju si pomalou evoluci, ta ale muze probihat jen v realite nenalakovane naruzovo, je treba, aby se soubezne menili lidi i spolecnost - neco jako v tech sedesatych letech, kdy byla efektivne sloucena kultura a politika a duchovno.

    Vzdy existuje nejaka moznost vetsi svobody, vzdy zustane lidem nejaka energie nevyuzita systemem, kterou muzou ty lidi investovat ruzne - do konzumu, do neproduktivnich duchovnich aktivit, do nesmyslne revoluce a nesmyslneho budovani socialismu atp - nebo ji muzou vyuzit efektivne k nejake spolupraci na zmene. Ta ale musi probihat v nejake odspodu se rozsirujici polouzavrene skupine, ktera se bude jen pomalu rozsirovat, protoze je nutne mit nejaky mechanismus na vylouceni tech lidi, kteri maji jine psychicke potreby.

    O Zeitgeist Movement - podle me je to hrozny. Sleduju to uz roky, od te doby, kdy vydali to prvni video. Je to politicky sto let za opicemi, vubec nedavaji odpovedi na otazky pokladane marxistickou analyzou ekonomiky a na spoustu dalsich veci, rozpracovanych treba anarchisty. Je to takove hrozne populisticke, jedine co zvladli, je marketing prostrednictvim tech videii.

    Dobre jsi se trefila s temi slunickovymi IT manazery, no opravdu k zbliti, ani mi to nepripominej. To uz bych radsi delal v armade, kde by na me rval nejaky dustojnik.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    VŮDCI SVĚTOVÉHO BUSINESSU ŘEKLI, ŽE LÉTAJÍCÍ TALÍŘE JSOU SKUTEČNÉ A MIMOZEMŠŤANÉ EXISTUJÍ!!! | CEZ OKNO
    http://www.cez-okno.net/clanok/exopolitika/vudci-svetoveho-businessu-rekli-ze-letajici-talire-jsou-skutecne-a-mimozemstane-existuji

    uááá ;)

    Samozřejmě tohlo není zrovna ověřenej zdroj ;), ale ani bych se něčemu takovému nedivila ;)

    (kdyby už tu byly, a chystalo se odtajnění toho, napřed by se udělala interní schůzka prestižních byznysmenů, aby se na novinky mohli připravit ;-DD)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Dal jsem dohromady dva filmy, o kterych tu byla rec posledni tyden:

    The Century of the Self - to uz je zde na nyxu dlouho, psal o tom ZIKE
    [ FLU @ DOKUMENTÁRNÍ FILM ]

    The Trap - to jsem ted nahral, je to o te duvere, teorii her a tech pokusech s domorodci
    [ ENKIE @ DOKUMENTÁRNÍ FILM ]
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: slo mi o vysvetleni jak trh funguje a proc na to doplaci ziv.prostredi, nebyla to obhajoba, ze to je tak spravne, nebo ze by to neslo jinak a lip.
    pak samozrejme ze v realite do hry vstupuji dalsi faktory, ktere s trznim mechanismem primo nesouvisi (politicke zajmy, korupce, seda a cerna ekonomika, politika zamestnanosti, nahoda a nespocet dalsich) a v dusledku toho v praxi neplati ze vzdy vyhrava ekonomicky nejefektivnejsi reseni.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: To je ta naše věčná neshoda zas ;)

    Souhlasím s velkou částí tvých názorů, ale pořád velmi nesouhlasím s tou představou, že problém je "jen venku", a ti, kdo se snaží léčit sebe, jsou mimo.

    Problém je uvnitř i venku.

    Ani to nemůže být jinak. Pokud uznáváš to, že venku je to dost šílené, jasně z toho plyne, že lidi musí být značně rozesraní, i kdyby to bylo jen tím, v čem žijí.... A zjevně rozesraní jsou.
    Léčit sebe, resp. léčit, je proto třeba. A každej člověk, kterej se psychicky srovná, udělá první krok k tomu, aby mohl i něco změnit, věnovat se něčemu, co má cenu, mít s ostatníma lidma zdravější vztahy, atd.
    Protože rozesranej člověk žádnou pozitivní revoluci neudělá. Viz. tebou popsaní negativní aktivisté, kteří toho k lepšímu opravdu moc změnit nemůžou.

    Přijde mi, že jsi se setkal s nějakou omezenou skupinou "sluníčkových lidí", možná z oblasti IT nebo corporate life, kteří jezdí po různých seminářích a lakujou realitu na růžovo. To samozřejmě je jeden extrém, kterej rozhodně nic nemění. Chvílema přináší trochu radosti nebo nějakou změnu k lepšímu těm lidem, i to se počtá :), ale jinak je to zas jen další verze systémového člověka v tom s tebou souhlasím.

    Ale přijde mi, že nevidíš to, že ty různé nástroje a cesty samotné se dají použít i jinak, než to dělají tihle lidé. Třeba k tomu, aby se člověk opravdu osvobodil. Člověk může dělat různé ty věci, a nemusí si kvůli tomu namlouvat, že realita je růžová a systém v pořádku. Člověk si může uvědomovat různé problémy v sobě a pracovat na jejich řešení, a nemusí si kvůli tomu myslet, že problém je JENOM v něm....

    Právě naopak, pokud člověk například poctivě praktikuje třeba meditaci, nevyhne se tomu, že uvidí, jak věci jsou. Bude to vidět čím dál víc. Schopnost vidět pravdu je součást procesu, kterej léčebný a duchovní techniky vyvolávají.

    To komerční new age, respektive jeho část, je taková divná slepá ulička. To, co je tam nepravdivý, je to hraní si na to, že všechno je v pořádku. Jinak se ale v tom hnutí skrývá i hodně dobrýho, dobrých lidí a nástrojů.

    Ostatně, ty vidíš nějakej způsob, jak udělat nějakou opravdovou masovou revoluci hned? Vidíš něco konkrétního, co pro to můžeš udělat ?
    Mnoho lidí žádnej takovej způsob nevidí. A tak dělají to nejlepší, na co přijdou - což může být třeba, místo aby zabíjei čas v obchodních centrech, dělat něco hezkýho, příjemnýho a léčivýho s jinýma lidma, tvořit něco, tancovat, zkoušet si aspoň na svým vymezeným prostoru zdravě hospodařit, atd, atd.....
    Přijde mi to tak v pořádku. Každej člověk, kterej je v pohodě, mění aspoň malej kousíček světa kolem sebe. Nevím, jestli je možný změnit celek, a jestli se to stíhá. Vím, že je možný vytvářet okamžiky radosti a svobody s jinýma lidma, v tom prostoru, co máme, a že to je dobře.

    Pokud vymyslíš něco většího, co se dá dělat, budu ti ohromně fandit, a zapojím se, pokud na to budu mít schopnosti :)

    Co si myslíš třeba o Zeitgeist Movement? Teď jsem viděla nějaký zajímavý videjka, vím že se na ně sype moře všelijakých obvinění, ale nedá se upřít, že to rozjeli v zajímavým měřítku :)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    CONTINUITY:

    Mnoho lidi tyhle problemy, o kterych pises, nejak podvedome citi, a pak zacnou hledat priciny a nejaky reseni. Casem cloveku dojde, ze lide nemaji stejne psychicke potreby.

    Jsou dva mainstreamove typy lidi. Jsou zde ti, kteri hledaji pozitivismus - v podstate se jen chteji toho pocitu, ze neco neni v poradku s nima a se svetem, zbavit, za kazdou cenu. Nejde jim o to, neco ve svete okolo nich skutecne zmenit, jde jim jen o to, nejak upravit sebe sama, aby je tyhle pochybnosti uz nehlodaly. Pro ne je resenim vnitrni zmena, zmena v jejich vlastni psychologii, zmena jednotlivce - tu pak hledaji skrzeva drogy, buddhismus, konzumni zazitky, spatne pochopenou lasku atp. Casto ten problem internalizuji, a pak hledaji zpusoby, jak se vylecit z ruznych neduhu, ktere v sobe najednou vidi, aniz by pochopili, ze ty problemy maji zaklad nekde venku. (Problemem lidi v koncentraku napriklad nebylo, ze by byly nejak nenaladeni na tu spravnou kosmickou energii nebo meli spatnou karmu, problemem byl ten koncentrak a jeho hlidaci.)

    A dale jsou zde negativiste - ti vsechno to spatne skutecne chteji pochopit a zmenit, chapou to jako externi problem - problem majici sve zaklady mimo ne, ve svete. Z tech se pak stavaji marxisti, revolucionari, ochranci zivotniho prostredi atp. Toto jsou ti vecni kritici "systemu" a demonstranti. Tyhle lidi bohuzel malokdy chapou ten problem a jeho priciny v celku a v historickym kontextu, a casto pak nadelaji vic skody nez uzitku, protoze to vsechno jenom jeste vic rozryji, nadelaji jeste vic novych zmen a vytvori tisice dalsich konceptu, se kteryma se musi nejak pocitat. I tahle skupina chape, ze problem je i v lidech samotnych, v te psychicke strance, ale neni to pro ni nejdulezitejsi a casto tyhle aspekty ignoruji uplne. Tahle skupina siri negativismus a zhnuseni ze vseho, a to proto, aby lide prijali nejake jimi navrhovane pozitivni, magicke a nekonkretni reseni - typicky "revoluci", "komunismus" atp.

    Me nazory se nelibi ani jedne skupine - ja podporuji kriticky negativismus, ale zaroven nenabizim zadne jednoduche, pozitivni reseni. Dosel jsem k nazoru, ze ten problem je mnohem hlubsi, a ze nejlepsi je vetsinou nedelat se svetem ani se sebou nic radikalniho. Ale zaroven je dulezity byt si plne vedom vsech tech problemu a nezamazavat je liberalismem, pozitivismem a buddhismem atp.... je to pak spis o nejake nadeji, Gandhiho pasivni odpor tohle pojeti dobre vystihuje.

    Maloco je tak smesne jako ten dnesni zapadni liberalismus-konzervatismus, ve kterem vyrustaji dnesni mladi lide. No ale kdyz jim to funguje. Treba by bez tehle ideologie nadelali mnohem vic skody. Lidem je vetsinou lepsi nebrat jejich drogu a jejich viru, to co je drzi nad vodou psychicky, vsechny ty lzi a iluze o svete a o nich samotnych a tak.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    nj, já už prakticky jinak než v telefonu nečtu, takže pomalu zapomínám, že ne všichni to tak mají... heh, nedávno jsem se při koukání na nějakej film říkal, že to musí být hrozně starý, vždyť on tam čte knížku..
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KERRAY: Super :)...omlouvám se za lenost ;), koukla jsem, že je to nějakej palm formát, a přišlo mi jenodušší se zeptat....
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    případně kdybyste si to chtěli převést na něco jiného, http://calibre-ebook.com
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: V celkovém měřítku nevyhrávají lepší řešení. Tahle představa, že trh zajistí to lepší pro nás pro všechny, mi přijde bohužel jednoduše nepravdivá. Co vidím v praxi je, že to tak funguje občas, někdy, spíš na úrovni malých firem.
    A čím větší měřítko, tím víc vidím, že se prosazují především projekty, které spotřebovávají co nejvíc zdrojů, vyžadují co nejvíc infrastrutury a centralizaci, tj. na kterých se jde nejvíc napakovat. Systém v žádném případě nefunguje efektivně, což by asi měl, kdyby to s tou neviditelnou rukou trhu bylo opravdu tak.
    Souvisí to s tím, že je postaven na "růstu" jako základní hodnotě. Růst = do značné míry čím dál větší plýtvání.

    Efektivnější technologie znamenají ztrátu trhu pro výrobce a provozovatele těch neefektivních.
    V historii se mnohokrát prosadilo řešení, které bylo horší, ale koukalo z něj víc peněz.
    Až skončí ropná doba (doufejme, že se toho dožijeme, reps. přechod přežijeme), skončí některým byznys za trilióny dolarů.
    A právě tenhleten byznys udržují všechny ty představy, které se odmala učíme v celém tom výplachovém systému: že takhle je to správně, tohle je pokrok, jsme vrcholem evoluce a tohle je jediná možná technologická civilizace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam