• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Dal jsem dohromady dva filmy, o kterych tu byla rec posledni tyden:

    The Century of the Self - to uz je zde na nyxu dlouho, psal o tom ZIKE
    [ FLU @ DOKUMENTÁRNÍ FILM ]

    The Trap - to jsem ted nahral, je to o te duvere, teorii her a tech pokusech s domorodci
    [ ENKIE @ DOKUMENTÁRNÍ FILM ]
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: slo mi o vysvetleni jak trh funguje a proc na to doplaci ziv.prostredi, nebyla to obhajoba, ze to je tak spravne, nebo ze by to neslo jinak a lip.
    pak samozrejme ze v realite do hry vstupuji dalsi faktory, ktere s trznim mechanismem primo nesouvisi (politicke zajmy, korupce, seda a cerna ekonomika, politika zamestnanosti, nahoda a nespocet dalsich) a v dusledku toho v praxi neplati ze vzdy vyhrava ekonomicky nejefektivnejsi reseni.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: To je ta naše věčná neshoda zas ;)

    Souhlasím s velkou částí tvých názorů, ale pořád velmi nesouhlasím s tou představou, že problém je "jen venku", a ti, kdo se snaží léčit sebe, jsou mimo.

    Problém je uvnitř i venku.

    Ani to nemůže být jinak. Pokud uznáváš to, že venku je to dost šílené, jasně z toho plyne, že lidi musí být značně rozesraní, i kdyby to bylo jen tím, v čem žijí.... A zjevně rozesraní jsou.
    Léčit sebe, resp. léčit, je proto třeba. A každej člověk, kterej se psychicky srovná, udělá první krok k tomu, aby mohl i něco změnit, věnovat se něčemu, co má cenu, mít s ostatníma lidma zdravější vztahy, atd.
    Protože rozesranej člověk žádnou pozitivní revoluci neudělá. Viz. tebou popsaní negativní aktivisté, kteří toho k lepšímu opravdu moc změnit nemůžou.

    Přijde mi, že jsi se setkal s nějakou omezenou skupinou "sluníčkových lidí", možná z oblasti IT nebo corporate life, kteří jezdí po různých seminářích a lakujou realitu na růžovo. To samozřejmě je jeden extrém, kterej rozhodně nic nemění. Chvílema přináší trochu radosti nebo nějakou změnu k lepšímu těm lidem, i to se počtá :), ale jinak je to zas jen další verze systémového člověka v tom s tebou souhlasím.

    Ale přijde mi, že nevidíš to, že ty různé nástroje a cesty samotné se dají použít i jinak, než to dělají tihle lidé. Třeba k tomu, aby se člověk opravdu osvobodil. Člověk může dělat různé ty věci, a nemusí si kvůli tomu namlouvat, že realita je růžová a systém v pořádku. Člověk si může uvědomovat různé problémy v sobě a pracovat na jejich řešení, a nemusí si kvůli tomu myslet, že problém je JENOM v něm....

    Právě naopak, pokud člověk například poctivě praktikuje třeba meditaci, nevyhne se tomu, že uvidí, jak věci jsou. Bude to vidět čím dál víc. Schopnost vidět pravdu je součást procesu, kterej léčebný a duchovní techniky vyvolávají.

    To komerční new age, respektive jeho část, je taková divná slepá ulička. To, co je tam nepravdivý, je to hraní si na to, že všechno je v pořádku. Jinak se ale v tom hnutí skrývá i hodně dobrýho, dobrých lidí a nástrojů.

    Ostatně, ty vidíš nějakej způsob, jak udělat nějakou opravdovou masovou revoluci hned? Vidíš něco konkrétního, co pro to můžeš udělat ?
    Mnoho lidí žádnej takovej způsob nevidí. A tak dělají to nejlepší, na co přijdou - což může být třeba, místo aby zabíjei čas v obchodních centrech, dělat něco hezkýho, příjemnýho a léčivýho s jinýma lidma, tvořit něco, tancovat, zkoušet si aspoň na svým vymezeným prostoru zdravě hospodařit, atd, atd.....
    Přijde mi to tak v pořádku. Každej člověk, kterej je v pohodě, mění aspoň malej kousíček světa kolem sebe. Nevím, jestli je možný změnit celek, a jestli se to stíhá. Vím, že je možný vytvářet okamžiky radosti a svobody s jinýma lidma, v tom prostoru, co máme, a že to je dobře.

    Pokud vymyslíš něco většího, co se dá dělat, budu ti ohromně fandit, a zapojím se, pokud na to budu mít schopnosti :)

    Co si myslíš třeba o Zeitgeist Movement? Teď jsem viděla nějaký zajímavý videjka, vím že se na ně sype moře všelijakých obvinění, ale nedá se upřít, že to rozjeli v zajímavým měřítku :)
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    CONTINUITY:

    Mnoho lidi tyhle problemy, o kterych pises, nejak podvedome citi, a pak zacnou hledat priciny a nejaky reseni. Casem cloveku dojde, ze lide nemaji stejne psychicke potreby.

    Jsou dva mainstreamove typy lidi. Jsou zde ti, kteri hledaji pozitivismus - v podstate se jen chteji toho pocitu, ze neco neni v poradku s nima a se svetem, zbavit, za kazdou cenu. Nejde jim o to, neco ve svete okolo nich skutecne zmenit, jde jim jen o to, nejak upravit sebe sama, aby je tyhle pochybnosti uz nehlodaly. Pro ne je resenim vnitrni zmena, zmena v jejich vlastni psychologii, zmena jednotlivce - tu pak hledaji skrzeva drogy, buddhismus, konzumni zazitky, spatne pochopenou lasku atp. Casto ten problem internalizuji, a pak hledaji zpusoby, jak se vylecit z ruznych neduhu, ktere v sobe najednou vidi, aniz by pochopili, ze ty problemy maji zaklad nekde venku. (Problemem lidi v koncentraku napriklad nebylo, ze by byly nejak nenaladeni na tu spravnou kosmickou energii nebo meli spatnou karmu, problemem byl ten koncentrak a jeho hlidaci.)

    A dale jsou zde negativiste - ti vsechno to spatne skutecne chteji pochopit a zmenit, chapou to jako externi problem - problem majici sve zaklady mimo ne, ve svete. Z tech se pak stavaji marxisti, revolucionari, ochranci zivotniho prostredi atp. Toto jsou ti vecni kritici "systemu" a demonstranti. Tyhle lidi bohuzel malokdy chapou ten problem a jeho priciny v celku a v historickym kontextu, a casto pak nadelaji vic skody nez uzitku, protoze to vsechno jenom jeste vic rozryji, nadelaji jeste vic novych zmen a vytvori tisice dalsich konceptu, se kteryma se musi nejak pocitat. I tahle skupina chape, ze problem je i v lidech samotnych, v te psychicke strance, ale neni to pro ni nejdulezitejsi a casto tyhle aspekty ignoruji uplne. Tahle skupina siri negativismus a zhnuseni ze vseho, a to proto, aby lide prijali nejake jimi navrhovane pozitivni, magicke a nekonkretni reseni - typicky "revoluci", "komunismus" atp.

    Me nazory se nelibi ani jedne skupine - ja podporuji kriticky negativismus, ale zaroven nenabizim zadne jednoduche, pozitivni reseni. Dosel jsem k nazoru, ze ten problem je mnohem hlubsi, a ze nejlepsi je vetsinou nedelat se svetem ani se sebou nic radikalniho. Ale zaroven je dulezity byt si plne vedom vsech tech problemu a nezamazavat je liberalismem, pozitivismem a buddhismem atp.... je to pak spis o nejake nadeji, Gandhiho pasivni odpor tohle pojeti dobre vystihuje.

    Maloco je tak smesne jako ten dnesni zapadni liberalismus-konzervatismus, ve kterem vyrustaji dnesni mladi lide. No ale kdyz jim to funguje. Treba by bez tehle ideologie nadelali mnohem vic skody. Lidem je vetsinou lepsi nebrat jejich drogu a jejich viru, to co je drzi nad vodou psychicky, vsechny ty lzi a iluze o svete a o nich samotnych a tak.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    nj, já už prakticky jinak než v telefonu nečtu, takže pomalu zapomínám, že ne všichni to tak mají... heh, nedávno jsem se při koukání na nějakej film říkal, že to musí být hrozně starý, vždyť on tam čte knížku..
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KERRAY: Super :)...omlouvám se za lenost ;), koukla jsem, že je to nějakej palm formát, a přišlo mi jenodušší se zeptat....
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    případně kdybyste si to chtěli převést na něco jiného, http://calibre-ebook.com
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: V celkovém měřítku nevyhrávají lepší řešení. Tahle představa, že trh zajistí to lepší pro nás pro všechny, mi přijde bohužel jednoduše nepravdivá. Co vidím v praxi je, že to tak funguje občas, někdy, spíš na úrovni malých firem.
    A čím větší měřítko, tím víc vidím, že se prosazují především projekty, které spotřebovávají co nejvíc zdrojů, vyžadují co nejvíc infrastrutury a centralizaci, tj. na kterých se jde nejvíc napakovat. Systém v žádném případě nefunguje efektivně, což by asi měl, kdyby to s tou neviditelnou rukou trhu bylo opravdu tak.
    Souvisí to s tím, že je postaven na "růstu" jako základní hodnotě. Růst = do značné míry čím dál větší plýtvání.

    Efektivnější technologie znamenají ztrátu trhu pro výrobce a provozovatele těch neefektivních.
    V historii se mnohokrát prosadilo řešení, které bylo horší, ale koukalo z něj víc peněz.
    Až skončí ropná doba (doufejme, že se toho dožijeme, reps. přechod přežijeme), skončí některým byznys za trilióny dolarů.
    A právě tenhleten byznys udržují všechny ty představy, které se odmala učíme v celém tom výplachovém systému: že takhle je to správně, tohle je pokrok, jsme vrcholem evoluce a tohle je jediná možná technologická civilizace.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    ANNA: dik, ale mam Ubuntu, ale uz jsem to vyresil, existuje support pro Open office - mobile productivity suite ci tak neco :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    KERRAY: je to čtivý.
    ANNA
    ANNA --- ---
    LOOK
    LOOK --- ---
    ja kdyz neznam nejaky typ souboru, tak se zeptam strycka googlu file extension [...], a zatim to vzdy pomohlo ;)
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: temer kazda technologie ma nejake vedlejsi nezadouci efekty. nektere se ale daji eliminovat, cimz se tato technologie stane pouzitelnou - treba filtracni systemy instalovane na kominy. problem byl v tom, ze se nesledovalo a nepostihovalo, kdo a jake dela skody na zivotnim prostredi. pak tovarnik, ktery do filtru neinvestoval, mohl prodavat levneji nez tovarnik-ekolog. bohuzel, na tyhle tzv. externality se prichazi casto az se zpozdenim, kdy uz se stala na zivotnim prostredi skoda, a neda se to zpetne vymahat, protoze vinici neporusovali v te dobe platne zakony. snazim se rict, ze i kdyz mozna nejake tutlani probiha, vetsinou jde ciste o to, ze efektivnejsi a levnejsi technologie a postupy v trznim prostredi vyhravaji, ekologicke aspekty trh miji.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KERRAY: Čím to přečtu ?:)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KERRAY: dík :), podívám se na to už :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: Nedělám si celkem žádné iluze o domorodých kulturách. Z toho, co jsem zatím pochytila, mi připadá, že určitý (malý) počet přírodních národů si do doby blízké dnešku uchoval kulturu založenou na spolupráci, harmonii s přírodou a schopnosti vnímat souvislosti vesmíru, ale mnoho jich taky rozvinulo rozmanité úlety - patriarchát a týrání žen, všelijaká rigidní náboženství, neudržitelné zemědělské praktiky, atd.
    Přijde mi, jako by to byla nějaká nemoc, která nejvíc zachvátila velké organizované civilizace, ale nevyhla se skoro nikomu.

    ENKIE: Tady k tomu bych měla připomínku, že problém není technologie jako taková, ale technologie fungující na špatných principech. Úplně konkrétně, k destrukci biosféry vede užívání technologií založených na spalování fosilních paliv, a dalších technologií, které drancují neobnovitelné zdroje a zamořují životní prostředí. Představa, že takové technologie jsou jediné možné, je něco, co je nám odmala vštěpováno, jsem ale přesvědčená, že je to lež. Existují informace o tom, že v podstatě už počátkem 20. století, kdy se tohle všechno rozjíždělo, byla známa i jiná řešení, inteligentní, čisté způsoby, jak získávat energii, zajistit transport, atd. Ale byla potlačena a ututlána, protože investoři viděli obrovský potenciál vydělávat na ropném průmyslu. A to se v podstatě děje doteď. Centralizovanej systém využívání ropy umožňuje obrovskou moc a kontrolu - a té se dala přednost před zájmy života, a zřejmě v tom chtějí pokračovat do posledního možného okamžiku.
    Problém není technologie. Člověk může mít technologie, kolik ho bude bavit. Ale nemůže to být technologie, která vypouští toxický plyn, ze které se vylévají do Země sračky, atd. Taková technologie svého uživatele zničí.
    ---------
    Je pravda, že společenství přírodních národů nebyla připravena na kontakt s něčím takovým. Ani naše kultura na to nebyla připravena. Lidé se chopili té vize pohodlí, a nezaznamenali, že to je pohodlí za nepřijatelnou cenu, nepřijatelným způsobem, že to je prostě celé divně, a že přitm odevzdávají kontrolu nad sebou neuvěřitelně bezohledné bandě kořistníků (dřívě byli alespoň soběstačnými zemědělci, dnes prakticky nikdo nemá šanci obdělávat pole bez techniky jezdící na ropu a dalších věcí dovážených po silnicích.....).....
    Asi je to tak, jak píše Anna, že je to proces dospívání....v relativně harmonické přírodní společnosti sice člověk všechny vesmírné zákony automaticky dodržoval, ale nebyl si jich plně vědom, zatímco tady a teď si je uvědomit už musí....

    ZIKE
    ZIKE --- ---
    KERRAY: jak se to da otevrit?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    CONTINUITY: Tvoje prezdivka se mozna nejvic priblizuje odpovedi na tu nevyslovenou otazku v tematu tohohle klubu. Celej ten problem s modernitou a rozkladem zivotniho prostredi atp. je problem naruseny kontinuity vyvoje ruznymi prilis rychle se objevujicimi novymi myslenkami, technologiemi atp. Casem by se to asi vyresilo samo, pokud by se do toho uz nerypalo dal - neco jako se sam dokaze zotavit ekosystem po svem zniceni - treba les vystaveny pozaru. Ten vyvoj prirozeny ma v sobe nejake samopravne mechanismy, ale ty urcite nezvladnou vsechno - existujou treba nejaky pevny limity co se tyce velikosti populace na nejake plose.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam