• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    Restartováno :)
    O cestách, technikách, prostředcích, projektech, hnutích, myšlenkách velkých i malých, co pomáhají člověku osvobozovat se a naplňovat svůj potenciál, a skupinám, místům, ekosystémům, uzdravovat se z nemoci civilizace.
    Společným jmenovatelem témat je uzdravení, obnovení rovnováhy, návrat k přirozenosti, nalézání cesty, která je v souladu se životem.

    Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů - spíše než o diskusích a rozebírání, jestli je nějaké téma dobré-špatné, reálné-nereálné, apod ;) (na tento druh vyžití tu máme klubů dostatek :)

    organnic.blogspot.com (Conti)
    rozbalit záhlaví
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI:
    kdybys to četl, zjistil bys, že je to trochu složitější než "drive existovaly spolecenstvi kde kazdy mel prirodu v ucte", a možná bys na to měl jiný názor. o to mi šlo ;)
    nechme toho ;)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Kdyz si ten text prectu a doctu se tam, ze drive existovaly spolecenstvi kde kazdy mel prirodu v ucte a budu tady s tim polemizovat, tak zase spatne, ze? Muzu se tu bavit jen o celkove koncepci se kterou jak jiz zaznelo pravdepodobne souhlasim. Coz se tezko bavit o souhlasu.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    LOOK: přesně.

    Myslela jsem si, mylně, že to povede k tomu, že si někteří lidé jeden z těch dvou textů přečtou, resp. začnou číst, a diskutovat budou o tom.

    Napadlo mě (proto váhání vůbec to publikovat), že shrnutí samotné vyvolá diskusi, viz. níže, velice přesně jsem si představila, jaké námitky a jaká nedorozumění budou následovat.
    Nenapadlo mě, že vůbec nikdo nebude chtít pracovat s tím materiálem, a ani když sem dám úryvky, vůbec nikdo nebude reagovat na ně, ale vždy jen na moje slova a na koncepty, které si s nimi spojil.

    To mi na tom přijde nakonec, pokud to celé pojmu jako experiment, nejzajímavější. Jak se všichni chtějí bavit o konceptech a o různých jednotlivostech (jež mi často připadají totálně nepodstatné), a nikdo z diskutujících si to nechce přečíst.
    To je samozřejmě v pořádku, každej si přečte, co ho zajímá, a diskutuje, o čem chce diskutovat. Už je to v klidu, beru to tak, že se tu sešlo dost zajímavých sociologických dat :)

    Mám takovej pocit, že lidi, které ty texty oslovily a opravdu si je přečetli, a vidějí v nich pravdu, naopak nemají potřebu pouštět se o nich do diskuse, takže diskuse nutně je přesně takováhle ;)
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: souhlasim ze diskuze je v teto forme bezpredmetna. bud vsechny strany vychazeji ze znalosti zdroje, nebo se dohodnou na jinem zakladu.

    chyba byla ne napsat to shrnuti, ale myslet si, ze to zde nevyvola diskuzi:)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Sacred Lands: A Universal Life Church
    http://www.sacredlands.org/
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Ano to je myslim docela dulezity pohled. Masa zije podle kultury. Lide delavaji veci proto ze takhle se to u nas proste dela. Ne proto ze by si to nejak promysleli. Chces zmenit chovani lidi? Zmen kulturu. Kultura je to co vznika cinnosti tech lidi a uzavira se to do kruhu, protoze kultura tu cinnost take do jiste miry ridi.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    co se tyce toho proc lidi ve velkem meritku ignoruji velke spatne veci a zajimaji je jen nepodstatnosti - zmenil bych meritko a koukl bych na jejich drobne chovani, na jejich preference, jak hlasuji rukama, nohama a penezenkou. ja si myslim ze ciste teoreticky neni treba menit system, aby byli lidi lepsi - kdyz by lidi byli lepsi, system by se zmenil sam od sebe. jenze oni ti lidi lepsi nejsou.

    schvalne, mas moznost uspokojit svou velkou potrebu, kterou jsi dlouha leta odkladala. napriklad navsteva amazonskyho pralesu, styk s mistni kulturou, poznavani prirody, chovani kmenu atd. prachy mas, dohodnute zazemi taky, vsichni by tam na tebe cekali s otevrenou naruci. jak se tam budes chtit dostat? no asi do te Brazilie poletis letadlem ze, mnoho jinych dostupnych moznosti neni (ackoliv kdyby clovek fakt moc chtel, neco by uz vymyslel). takze co udelas? tipuju ze nasednes do toho spinaveho letadla a spotrebujes nejaky ten galon dochazejici ropy a nejak si to pro sebe zracionalizujes (napr. ze to prirode nejak vratis, ze te ropy nebylo zas tak moc a ze by to letadlo stejne letet muselo i bez tebe atp). a pokud ne ty, dalsich 9 lidi z 10ti to tak udela.

    a tohle se deje ve velkym v mnoha ruznych variacich. jsou to miliardy a miliardy drobnych chyb, ktere se na sebe nabaluji. zmenit to imho pujde opet jen zdola, popr. to nepujde zmenit vubec.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Tady nešlo o to, že svět se řítí....atd...to všichni víme, na tom není co řešit.

    Šlo o to, že Kerray sem dal velice zajímavej materiál o tom, PROČ to tak je, jak přesně to funguje, jaké změny v myšlení jsou tím pádem nutné.

    Asi byla chyba, jakkoli to komentovat. Kdo chce, přečte si, něco si z toho vezme, pomůže mu to třeba v hledání cesty. Diskuse jsou irelevantní.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Člověk může být průměrný a žít v kultuře se zdravějším vztahem k životu. To nemá s inteligencí nebo osobním charakterem moc společného.
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Ono se o tom asi klidne bavit da, ale myslim si, ze v tomto klubu s tvou myslenkou vetsina souhlasi. Ano svet se riti do prdele ano chtelo by to zmenit smer.

    Takze ti tu akorat muzem naspsat ano, souhlasime.

    Ja jsem si akorat nedovolil souhlasit s pouzitou argumentaci, ne s ideou v jejiz prospech argumentujes.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Ok, myslíš si věc, se kterou totálně nesouhlasím.

    Tady ten dialog začal ve vztahu k určitému zdroji, který se k tomu velice obsáhle vyjadřuje. Mohlo by pro tebe být zajímavé si ten zdroj přečíst, je to velmi propracovaný pohled na tuhle tematiku, na kterou máš tak jasný názor.Nechci vést obecnou diskusi o tom tématu, na to je tu dost klubů, a hlavně mi přijde, že to nikam nepovede.
    Dopadlo to zase stejně, dala jsem sem úryvek, a všechny reakce se vztahují ne k myšlenkám v tom úryvku, ale k mému komentáři.

    Zdá se, že se v tomto klubu o tom dá bavit opravdu těžko, není vhodná chvíle nebo tak něco, pohoda, nechala bych toho, to co zrovna teď chci zjevně je dočíst si to a pak jít na ten mezinárodní web:)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Malo jich bylo pravdepodobne i tehdy. Ta gaussova krivka pravdepodobne fungovala i pred Gaussem. Vetsina populace je prumerna, pravdepodobne to tak bude vypadat jeste dlouho.
    Lidstvo se nadale bude skladat z masy prumernych a elity hodne zlych a hodne dobrych. Tu masu neprobudis k tomu aby mysleli sami. Masa se da a necha vodit za nos. Muzes se jen snazit aby ten kdo ji vodi byl dobry a ne zly. Samotnou tu vlastnost, ochotu se nechat vodit, neodstranis. To si myslim o lidstvu.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Mně pořád přijde, že diskutovat o tom v tomhle kontextu je mimo mísu, pokud si nepřečteš alespoň základní kostru jedné z těch Quinnových teorií historie, např. to, co je na konci Story of B. Protože jinak se bavíme každý o něčem jiném, jak naznačuje to, že pořád odkazuješ na nějakou dávnou dobu (lidé s odlišným přístupem k životu na Zemi jsou i dnes, i když jich je málo).
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Abychom si rozumeli. Muj nazor je, ze se to pravdepodobne nevi. Ze se nam nedochoval dostatek informaci abychom mohli tvrdit, ze vime jak tehdejsi masa myslela. Takze muj nazor nejde proti tvemu. Klidne to tak mohli mit. Muj nazor se jezi vuci tvrzenim o tom ze vime jak to meli.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Souhlasím s tím, že to nevidí a nedělají vědomě.

    Ale základní kulturní představy jsou vysvětlením,proč tomu tak je, jak je to možné.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja bych si vsadila, ze vetsina lidi to ma hozeny: prece kdyz by to (neco) bylo opravdu spatne, vlada by to zakazala/nedovolila
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: Právěže mě fakta dlouhá léta zajímala.
    Ale nemá smysl se o tom dohadovat, protože existující data se dají různě interpretovat, nepochybně se dají dohledat celé výzkumy, které budou podporovat tvůj názor (už proto, že mnoho badetelů ho jistě zastává taky)....

    Možná to opravdu není až tak důležité, jak to bylo,důležité je, jak existující stav změnit, jak to slepé místo odstranit a začít se chovat v souladu s realitou.
    -------

    mám dost ;), mějte hezký večer, zjistila jsem, že existuje ne jeden, ale stovky webů fanoušků Ismaela, jdu se kouknout na nějaké jejich diskuse :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    CONTINUITY: Ano, pokud to pojmes jako zaslepenost, pak je to ok. Ti lide to proste nevidi. Ale ty se myslim porad pokousis hledat reseni ktere zni ti lide to sice vidi, ale mysli si ze.... a proto to delaji.

    Ja si myslim, ze clovek muze delat spoustu veci a nemyslet si u toho nic. Proste je rozdil, zda neco vedome a mam vysvetleni proc to delam a kdyz to delam aniz bych vlastne premyslel nad tim proc.

    Ze je za tim nejaky hlubsi princip to si myslim take.
    PIZI
    PIZI --- ---
    Ach jo, zase ta adorizace predku. Myslim si, ze kdyby ses pokusila studovat opravdova fakta, ktera o tech kulturach mame, byla bys moza zklamana.

    Nastesti to, zda to delali nasi predkove nema vliv na to zda to mame delat my. Takze muzeme usilovat o lepsi svet i bez toho abychom verili tomu, ze uz tu jednou byl.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    PIZI: S tímhle nesouhlasím. Pokud masa lidí dělá stejnou absurdní pitomost, není to náhoda, je za tím společný princip. Ti lidé jsou v ostatních věcech normálně inteligentní, starají se o své zájmy, atd. Pokud nějaká důležitá fakta totálně přehlížejí, je za tím nějaký kulturní princip.

    Důvod, proč si lidé píchají do žíly jedovaté věci, s tím docela souvisí. Nebudu se tady do toho teď pouštět, ale jsem přesvědčená, že fenomén závislostí je s celkovým problémem civilizace velmi úzce propojenej. Každopádně to nedělají "jen tak z blbosti", má to soubor velmi logických a přesně vysledovatelných důvodů. A jedním z těch důvodů je právě i ta samá zaslepenost, o které jsem psala, která se vztahuje nejen na přírodu, ale i na vlastní tělo (ostatně, máčet se v jedech pro radost je jen jiná forma stejného chování)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Kvůli tomuhle mě ty dvě knížky tak hluboce oslovily.
    Odjakživa si kladu otázku:

    Co se to tu proboha děje?
    Jak se stalo, že masy inteligentních lidí mají totální slepé místo ohledně svých základních životních podmínek a základní životní perspektivy (ignorují, že žijí v toxickém prostředí a že všechno je čím dál víc pustošeno). Jak se mohou všichni tvářit jakoby nic.

    Ismael a Story of B na tohle odpovídá, a poskytuje i velice pozitivní informaci: že tenhle neuvěřitelnej stav není něco obecně lidského, ale krátkodobej historickej úlet jedné kultury, tj. opravdu to jde jinak, a jsou tu milóny let lidské tradice, kdy to bylo jinak.

    To mi přijde jako úplně centrální bod.
    Zřejmě se na tom s některými z vás neshodneme, to se nedá nic dělat.
    Přijde mi to historicky jasná věc - přestože naše civilizace přináší tolik pokušení, mnoho lidí z jiných národů si dobrovolně volilo ponechat si svůj způsob života, dokud mohli (např. indiáni rozhodně), a jasně viděli, že se jim víc chce žít tak, než chodit do továrny. Mnoho lidí raději umřelo, než by se začlenili.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam