• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: chapu, a z toho co pises se mi zda, ze take se skatulkou posvatno/posvatne moc nepracujes (minimalne ted uz).

    btw definice, kdyz uz se v tom hrabeme:
    posvátno - ABZ.cz: slovník cizích slov
    http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/posvatno

    imho posvatno souvisi se vzhlizenim k necemu vetsimu nez jsem ja, co me presahuje ve 'vertilanim smeru'.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kamarád mě upozornil na zajímavý pokus s hladinou melatoninu v krvi - pánovi brali pravidelně krev a zjišťovali jeho hladinu. Melatonin pomáhá k "sebeléčení", resp. "samoléčení".

    Hostem on-line rozhovoru od 21:00 bude čtyřiašedesátiletý psychoterapeut Andrew Urbiš, který ukončil padesátidenní experimentální pobyt ve tmě. Podle vlastních slov se cítí o deset let mladší. Jak na něj pobyt působil? Kolik hodin denně spal? Měl pojem o čase? Posílat otázky můžete už nyní.
    PTEJTE SE ON-LINE: Jaké je to žít 50 dnů v absolutní tmě? - tn.cz
    http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/ptejte-se-v-on-line-rozhovoru-psychoterapeuta-urbise-jake-to-je-byt-50-dnu-ve-tme.html
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: no driv jsem to tak mela dost, tj. ruzny tyhlety mily experiences mi pripadaly cenny samy o sobe, jedes na vylet a tam neco zazijes treba, o je to uzasne, a tak chces jet priste zase, tam. tedka, jak jsem psala, mi nejhodnotnejsi pripada ze si tak mirka znovu ujasni, co je _cesta_ tj. jako by pripomenu si pristup jakej chci mit k jakymkoliv zkusenostem, ke kazdy domovnici, popelnici, ... o kus bliz ne-potrebe kamkoliv jezdit, tady.

    pak se zas clovek rozptyli, dle sve povahy necim, no a pak se zas vic pripomene, a tak porad dokola ;)

    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ok, ptal jsem se tebe jako konkretniho cloveka, cili na tve view.) popsalas to z hlediska kdyz jses v tom zazitku, ale co pri vzpomince s nejakym odstupem, vnimas ho takto zpetne jako posvatnejsi zazitek nez zazitky jine?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: to zalezi na view konkretniho cloveka. pro mne vetsinou znovuuvideni takovych tech hlasek jako ze neni zadny posvatno a nikdy nebylo a totalni posvatno je tu neustale a nemuze tu nebyt; ale hlavne teda znovu-uciteni pocitu jak ma clovek vlastne postupovat, resp co je cesta
    PIZI
    PIZI --- ---
    ENKIE: Zní to zajímavě. Můžeš to prosím ještě převyprávět nějak jinak? Já totiž nerozumím.

    Předpokládám že nemluvíš o samotném tom faktu, že takove striktní rozdělení hemisfér je prý spíše takový zveličený mýtus. Že mozek má sice jisté rozdělení funkcí mezi hemisférami, ale to nebývá až tak jednoznačné jak se to často popisuje.

    Možná můžeš mluvit o faktu, že rozum a cit nejsou protipóly a že hodně rozumu nemusí nutně znamenat málo citu a naopak?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Neni to legracni, ze clovek muze napriklad mozek a cely tohle rozdeleni na levy a pravy mozek primo vnimat ("tam venku") jen u druhyho cloveka, nikdy ne sam u sebe? Fenomeny jako laska, pravda, bolest, krasa atd. jsou autenticke, vnitrni, ale co si myslet o obrazku mozku nekde tam venku, nebo treba o svym vlastnim odrazu v zrcadle?

    Takovejhle obrazek se mi snazi sdelit - tohle mas v hlave, tohle jsi i ty, takhle fungujes, city jsou vpravo (co to znamena vlastne?), mysleni vlevo - ale ja si stejne tak muzu pri zachovani rozumu myslet, ze ja jsem ve skutecnosti duchovni bytost, ze zadny takovyhle "mozek" nemam a ze vsecho tohle venku je jen jakysi test mych schopnosti.
    ANNA
    ANNA --- ---
    LOOK: ano, nicméně je to nějakým způsobem šiřitelné/zprostředkovatelné, samozřejmě se to nedá dokonale přesně vypočítat, aby forma a obsah předání fungovaly všem, vždy a všude. a taky je to snadno dezinterpretovatelné a euhemerizovatelné. viz všichni ti proroci a církve.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: vzpomenout si jak to vsechno je = zazitek jehoz soucasti je posvatno? (nevim jak to lepe formulovat)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: ad sorry ;) neni se zac omlouvat, proste kazdej ma ty receptory v sobe hozeny jinak; ja jsem spis jako ze sama za sebe hrozne vdecna ze tak tupy hardhead jako ja nasel neco co mu celkem effortless funguje. Milost velika pro mne. Tedka jak bylo to sneho-psicko, zase jsem si behem hodiny vzpomnela jak to vsechno je atd. ;) .

    asi neco o mym, typicky prilis jednostrannym, mozku

    LOOK
    LOOK --- ---
    duchovno(posvatno) je vzdy uvnitr, je to 'interni' zazitek, nikdy ne venku (psicko, les, kostel...) refuge, healing, tanec muze byt i normalni, bezny, profanni, zalezi na jedinci.
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: tak ono je spousta forem pohybové terapie, až po ty, kdy si člověk prostě zatrsá a je mu líp. já v tom vidím hlavně obejití vědomé kontroly a prostor pro spontánní projev.
    jinak mě obecně patries nijak moc nebaví, na psíčka jezdím kvůli terapii prací a nějakou tu léčbu šokem (ala co tě nezabije, to tě posílí). čím jsem starší, tím jsou pro mě nejdokonalejší hudbou zvuky přírody (tam pozoruju nejharmoničtější propojení těch dvou základních prvků "hudby", zvuku a ticha (pomlk, nízké intenzity zvuku)). psíčka mám po dvou hodinách dost dost. co já vím, možná že jsem jen přecitlivělá i na zvuk, když jsem přecitlivělá na kdeco. vnímám, jak všechno mění vědomí, z psíčka cítím psíčkaře, ne Boha (posvátno, whatever) (to se musím snažit, abych přestala vnímat vlastně skoro veškerou tu hudbu a její působení a dostala se dál...). v ohledu vyřazování ich formy považuju za funkční africký bubny, pro mě psíčko v tomto ohledu zprostředkovává spíš bad tripy a nedosáhnutý bažení po transcendenci svých tvůrců a posluchačů. sorry, no:)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: rozumim, cili ne "tam to vsichni vime"

    ja to eko citeni nemam nijak moc rozvinuty, tak mne to nevadi. Mozna by te bavily parties ve vojenskem prostoru Milovice (priroda spis weird) nebo v cizine jak maji ruzny ty pouste polopouste plaze a tak. Jinak co se tyce miry duchovnosti, zatim jsem tu Rothovou nestudovala nejak moc, ale tipla bych ze jeji pohled bude, ze to je spis jedno, lecivy muze byt i tancovat i na evropu 2. Ma tam koncept flowing-staccato-chaos-creation-stillness ... mapa k uvolnovani potencialu? trochu mi to asociuje oshovy dynamicke meditace
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: když spojím téma posvátna s tématem psíčka, tak už se mi stalo víckrát, že se refuge a healing nekonal, zato jsem měla pocit, že celá akce štve les okolo... a aby si pak člověk vybral...
    když to trochu zkonkrétním, pro mě je třeba psíčko (a podobná hudba) směsí audio stimulace (zvuk) a deprivace ("ticho"), jako dloooooouhá masáž s nedostatkem prostoru pro vydechování, práci ticha a klidu. samozřejmě tuhle zkušenost přenáším i na okolí (a co ptáci, stromy, mají kde spát?). většina psíčka mi přijde podobně duchovního jako rádio Evropa 2 (nebo jak se jmenuje). někdy mě zalejvá bytostnej pocit, jak to kus prostředí v dosahu musí nervovat.
    ale pak jsou lidi, a věřím, že jich nemusí být málo, který to vnímají opačně, nebo prostě jinak. zároveň se tohle téma společensky nijak neřeší... těžko se mi chce věřit, že bych byla jediná, kdo v tom má bordel.


    jinak k tomu učení, ono by asi šlo udělat na to separátní klub, nebo web, kde by si lidi vypisovali nabídku a poptávku.
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: mozna, ja posvatno ani resit nechtel, jen jsem se zastaval smyslu, ktery vidim v diskutovani a vyjasnovani.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: wow :o), ta Lepíkova pohybová terapie je mi čím dál sympatičtější :)

    LOOK: možná, že si to nepotřebuješ až tak moc ujasnit v hlavě ;)

    dokonce si myslím, že většina z nás potřebuje udělat úplně jiný věci ;)
    LOOK
    LOOK --- ---
    CONTINUITY: jsme zivi lide. a komunikujeme pomoci konceptu.

    ja si myslim, ze tohle vicemene chapu, je to pokus vyzdvihnout zakladni rozdil v pristupu dvou modelovych typu spolecnosti ke svetu (prirode, okoli).

    ovsem pokud bych se chtel dostat z takerske ideologie (start point nas vsech) do ideologie leaverske, nepojede vlak pres to, nez si ujasnim co je to to posvatno a ten posvatny pristup. kultura me necha na holickach, nebo posvatno 'neresi'. neni to bezny koncept. cili jeho chapani se lisi od jednotlivce k jednotlivci, podle osobni historie. zamereni se na nej a jeho objasneni tedy nechapu jako ne-smyslne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    lepik neska ze sve pohybove terapie dotahl gabriellu roth, mmch dharmagaia znovu vydava mapy extaze.

    chaos is art. chaos is the nature of life itself. when femiine and masculine comes together, it always creates chaos.

    pripomnelo mi to psicka, tam to vsichni vime, rhytm is refuge, dance is healing.

    YouTube - Gabrielle Roth - Daily Path Podcast From MyPath TV
    http://www.youtube.com/watch?v=xYMdlKWaEEY
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: nevadí mi to slovo. když dělám mast, tak přemejšlím o spoustě věcí, rozhodně hodiny a hodiny nejsem zcela mimo koncept:))) mmj. uvažuju i o tom, jak si přijdu podivně, když se k tomu snažím přistupovat s magickým myšlením. no a to je to. prostě to je někdy jako snažit se být psem, když si člověk není jistej, jestli vůbec ví, co to pes je:))
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: ano, jenže jde se nadechnout taky s pocitem "to je dneska ale další hnusnej den", nebo jít mezi stromy se vyčurat s celou paletou uvažování... koncept s tím má společný minimálně to, že jsme tak zvyklí jet v konceptech.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam