• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: jo to je hodne vtipne v souvislosti s principem dani ze zisku/DPH atd.; mam pocit ze jsem nekde cetla ze v USA jsou cele komunity ktere hodne jedou totok a je to vnimano jako ohrozujici (stat nema zadnou kontrolu nad vymenou teto energie)
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: co sou time dollars, resp. jak to myslis?

    jinak k te "skole" mam dalsi stripek. typek z danska mi onehda vykladal, ze tam je pomerne bezne, ze kdyz se nekdo rozhodne ze chce neco ucit, vytvori si tzv. studio group, jako by prvni beh nanecisto, lidi za tento zkusebni beh nic neplati, on si to muze vyzkouset jak mu to funguje a pak v tom treba pokracovat nebo ne. Rikal ze tak ucil radu veci o kterych zpocatku nic nevedel ;) ze je to svym zpusobem tam normalni. Uvedl to typek ktery se jmenoval Grundtvik, neco jako nas Komensky, ale ne z 16. stoleti ale z 19. stoleti; ten jim polozil zaklady vzdelavaciho systemu, hlasal ze kazdy by mel na pokraji dospelosti trochu neco ucit a celkove zpusobil ze danske deti vyzaduji jako ucebni proces nekonecnou diskusi, udajne. Neproverovala jsem, muze byt trochu romantizovana predstava.

    Folk high school - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Folk_high_school#Features

    LOOK
    LOOK --- ---
    JARAX: myslis ze tohle bylo filozoficke plkani o nicem? proc? nebo neuznavas 'filozofovani' jako takove, z principu? (opet proc?)
    ANNA
    ANNA --- ---
    JARAX: hm, mně včera filosofické kecy pomohly o další kus zvládnout táhlý problém.
    ANNA
    ANNA --- ---
    to sdílení dovedností/znalostí, time dollars, atp. téma už naprosto zapadlo?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ENKIE: rozumim tomu, ze asi dost dlouho vypadaji laska a svoboda je dve odlisne veci. Ale hafo moc ruznych predskokanu co uz jsou daleko, reportujou, ze vlastne v tom rozdil zadnej neni, ..

    plus, si myslim, ze je v tom vzorec ten, ze muzi zpravidla na to jdou pres svobodu a zeny pres lasku. enjoy your chosen path
    JARAX
    JARAX --- ---
    ...i vy filozofové. posvátno je přece úplně všechno, i sračky...

    no nápad na diskuzní klub to byl dobrej, aby se z toho nestalo filozofické plkání o ničem (to se dá dělat pořád, o všem, a zcela bez konce, a pro vybrané jedince to je i hodně zábavné), myslím, že základním pravidlem pro to, sem něco napsat je "vlastní", 'přímá" zkušenost a to ještě v "ich" formě. Protože cokoliv co je ve stylu "oni si myslí, ale mýlí se, protože je to takhle, nebo tahle nauka je dobrá, protože něco..., je podle mně úplně bez obsahu a zkušenosti. Mnohem lepší je "jak jsem si vyléčil exém na ruce" nebo tuhle nauku sem použl ve svém rozvoji takhle a výsledek dopadl takhle. Nebo můj syn mě naučil tohle, nebo Zemi každý den probouzím takhle, ale zatím mi to moc nefunguje.

    Co conti, nedáš to do pravidel? Nebo jestli sem mimo, tak mně smažte, je mi to buřt.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Continuity: Ted me napadlo, proc si mozna nerozumime. Pro tebe a Ymladris a jine pozitivisty jako by to "posvatno" bylo totez co individualni "spokojenost/radost/klid duse", prip. jako kdyby nejaka ta spokojenost a zalaskovanost byla cestou k tomu posvatnu.

    Treba pro me ma ale posvatno uplne jiny, tradicnejsi vyznam, jako neco, co skutecne jednotlivce presahuje a neni to teda vubec vazany na nejakou jeho spokojenost a radost a poteseni atd. Kvuli posvatnu muze clovek nebo i vsichni lidi klidne trpet nebo i zemrit. Smrt neni negaci posvatneho.

    Cestou k posvatnu je pro me spis hledani pravdy, ktera je nekde mimo svet a i mimo moje vlastni touhy a potreby. K tomu je predevsim treba umet rozlisit pravdu od prevladajici, historicky specificke spolecenske ideologie/propagandy (to se chytri lide nauci nekde okolo dvacitky a stavaji se z nich rebelove), a pak taky rozliseni pravdy od svych vlastnich individualnich potreb a tuzeb (tohle uz je slozitejsi).

    Vysledkem by mel byt jakysi objektivni negativismus, dobrovolne a kontrolovatelne odcizeni se od spolecnosti a sveta smerem k posvatnu, imho. Naopak pozitivisti se vetsinou nedokazou dostat ani do te prvni faze, protoze nechteji snaset ty pocity odcizeni od spolecnosti a souvisejici rizika a nutny obeti.
    MTO
    MTO --- ---
    snad to sem patri (je tam vic knzek na tom webu)

    http://www.astro-tabu.sk/vitalita30.html


    Hippokratove zistenia a výroky boli a sú platné dodnes - už 25 storočí!

    1) "Človek sa rodí zdravý a všetky ochorenia do neho vstupujú jedlom"
    2) "Nech tvoja strava je tvojím liekom a tvoj liek tvojou stravou."
    Symbolom súčasnosti je však nadradenosť a chamtivosť osobných záujmov jednotlivca (aj lekárov - česť výnimkám, ktoré potvrdzujú pravidlo!), nad ochotou slúžiť celku. Heslá dnešnej doby sú: „...zober, čo môžeš, lebo si to zoberie iný..., po mne aj potopa..., nehas, čo ťa nepáli..."
    Preto dnes v materialistickej, trhovej a konzumnej spoločnosti nikomu neuškodí, ak sa nad nasledujúcimi slovami, ktoré pramenia zo srdca a poslania zamyslí...
    Ak sa poobzeráte okolo seba, zistíte, že veľa lekárov a zdravotníckych pracovníkov má tie isté choroby, ako ostatná populácia a navyše vo svojom potomstve zdravotne postihnuté alebo inak „poškodené" deti... Myslíte si, že je to náhoda...

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    no vida, a mozna je s nama i belohradsky, co tak ctu ted v NP :)) ... shrnuje tam nejaky svoje zasady
    antiantropocentrismus -- "v prvni prednasce po navratu z exilu jsem citoval svuj milovany batesonuv (post)sylogismus 'trava umira, lide umiraji, lide jsou trava'. vidim v tomto sylogismu prvni krok k posvatnu, ktere bude schopno nas vymanit ze zajeti v monoteisticke kleci rustu Rustu."
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: no kdyz se manifestuje posvatno, super. Ale asi tolik neresim posvatno vs. profanno. Posvatno je bezva. Mazlicci maji tajemstvi a fascinace radi.
    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: chapu, a z toho co pises se mi zda, ze take se skatulkou posvatno/posvatne moc nepracujes (minimalne ted uz).

    btw definice, kdyz uz se v tom hrabeme:
    posvátno - ABZ.cz: slovník cizích slov
    http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/posvatno

    imho posvatno souvisi se vzhlizenim k necemu vetsimu nez jsem ja, co me presahuje ve 'vertilanim smeru'.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Kamarád mě upozornil na zajímavý pokus s hladinou melatoninu v krvi - pánovi brali pravidelně krev a zjišťovali jeho hladinu. Melatonin pomáhá k "sebeléčení", resp. "samoléčení".

    Hostem on-line rozhovoru od 21:00 bude čtyřiašedesátiletý psychoterapeut Andrew Urbiš, který ukončil padesátidenní experimentální pobyt ve tmě. Podle vlastních slov se cítí o deset let mladší. Jak na něj pobyt působil? Kolik hodin denně spal? Měl pojem o čase? Posílat otázky můžete už nyní.
    PTEJTE SE ON-LINE: Jaké je to žít 50 dnů v absolutní tmě? - tn.cz
    http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/ptejte-se-v-on-line-rozhovoru-psychoterapeuta-urbise-jake-to-je-byt-50-dnu-ve-tme.html
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: no driv jsem to tak mela dost, tj. ruzny tyhlety mily experiences mi pripadaly cenny samy o sobe, jedes na vylet a tam neco zazijes treba, o je to uzasne, a tak chces jet priste zase, tam. tedka, jak jsem psala, mi nejhodnotnejsi pripada ze si tak mirka znovu ujasni, co je _cesta_ tj. jako by pripomenu si pristup jakej chci mit k jakymkoliv zkusenostem, ke kazdy domovnici, popelnici, ... o kus bliz ne-potrebe kamkoliv jezdit, tady.

    pak se zas clovek rozptyli, dle sve povahy necim, no a pak se zas vic pripomene, a tak porad dokola ;)

    LOOK
    LOOK --- ---
    YMLADRIS: ok, ptal jsem se tebe jako konkretniho cloveka, cili na tve view.) popsalas to z hlediska kdyz jses v tom zazitku, ale co pri vzpomince s nejakym odstupem, vnimas ho takto zpetne jako posvatnejsi zazitek nez zazitky jine?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LOOK: to zalezi na view konkretniho cloveka. pro mne vetsinou znovuuvideni takovych tech hlasek jako ze neni zadny posvatno a nikdy nebylo a totalni posvatno je tu neustale a nemuze tu nebyt; ale hlavne teda znovu-uciteni pocitu jak ma clovek vlastne postupovat, resp co je cesta
    PIZI
    PIZI --- ---
    ENKIE: Zní to zajímavě. Můžeš to prosím ještě převyprávět nějak jinak? Já totiž nerozumím.

    Předpokládám že nemluvíš o samotném tom faktu, že takove striktní rozdělení hemisfér je prý spíše takový zveličený mýtus. Že mozek má sice jisté rozdělení funkcí mezi hemisférami, ale to nebývá až tak jednoznačné jak se to často popisuje.

    Možná můžeš mluvit o faktu, že rozum a cit nejsou protipóly a že hodně rozumu nemusí nutně znamenat málo citu a naopak?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Neni to legracni, ze clovek muze napriklad mozek a cely tohle rozdeleni na levy a pravy mozek primo vnimat ("tam venku") jen u druhyho cloveka, nikdy ne sam u sebe? Fenomeny jako laska, pravda, bolest, krasa atd. jsou autenticke, vnitrni, ale co si myslet o obrazku mozku nekde tam venku, nebo treba o svym vlastnim odrazu v zrcadle?

    Takovejhle obrazek se mi snazi sdelit - tohle mas v hlave, tohle jsi i ty, takhle fungujes, city jsou vpravo (co to znamena vlastne?), mysleni vlevo - ale ja si stejne tak muzu pri zachovani rozumu myslet, ze ja jsem ve skutecnosti duchovni bytost, ze zadny takovyhle "mozek" nemam a ze vsecho tohle venku je jen jakysi test mych schopnosti.
    ANNA
    ANNA --- ---
    LOOK: ano, nicméně je to nějakým způsobem šiřitelné/zprostředkovatelné, samozřejmě se to nedá dokonale přesně vypočítat, aby forma a obsah předání fungovaly všem, vždy a všude. a taky je to snadno dezinterpretovatelné a euhemerizovatelné. viz všichni ti proroci a církve.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam