• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: jo, jenže hledáš Pepu mezi desítkama dalších Pepů. taky mám svůj systém na hledání informací, ale myslím, že není nikterak efektivní.

    rozebírám to i proto, že tu několik lidí řeklo, že mají zájem o informace, ale existující možnosti jim přijdou nedostačující.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: Mne pripada ze do tebe vidim v tom smyslu, ze kdyz by nekde bylo napsano ze se smi jet k Libusce na kozy = velka uleva pro tebe, ze se "nemusis naslepo vnucovat", ale zaroven proste tvoje potreby (kozy) jsou tak mimo, ze proste neverim ze Libuska se do tohoto webu zapise, kdyz nekde pase kozy. [ V historicky kratke dobe, dokud by takovy web pouzivali jen technology early-adopters ]

    Ale jako mohla bys vyvesit inzerat Kdo mi obtelefonuje kozi farmy, nabizim za to super masaz (nebo co mas ty). To by bylo zajimave ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: plus mi přijde pořád dobrý dávat sem texty, odkazy, zkrátka co nás zaujalo, to je asi jasný :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: já ale neuvažuju o platformě rozměrů university, ale třeba místní organický skupiny. a proto říkám, že to chce zjistit zájem, nemá smysl, abz to dělal jeden člověk (pokud by se někdo aspoň časem nepřidal).
    ANNA
    ANNA --- ---
    ENKIE: time dollars byla jen rekapitulace proběhlého, nemám vizi to dělat zrovna podle tohoto mechanismu. mně je bližší právě jakejsi ekvivalent kamarádů a přátel, akorát by se to rozšířilo o to, že by měli lidi přístup k více lidem, než vlastním přátelům.

    YMLADRIS: nevim. moje zkušenost je, že nejsem stejně šílená. prostě zájem o jedno neznamená, že se protínají další podobnosti. mně nepomůže povzbuzování, pomůžou mi maximálně tak reference od příčetnejch lidí.

    jinak: já jsem třeba v určitym směru dement, co se týče sociální inteligence, a neschopa, co se týče sociálních schopností. do toho řeším spoustu jinejch věcí, takže to, na co nezbývá síla a vynalézavost odkládám. možná právě proto mi přijde zajímavá ta idea nějaký platformy, ze který se dá vyjít.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: a jinak presne tak pouzivam nyx: najdu klub o stavebnictvi, najdu Pepu, prectu si jeho prispevky a verejne nebo do posty ho poprosim o pomoc. Ze zahadnych duvodu si lidi na nyxu pomahaji - je to tu zvykem.

    trochu mam pocit, jako ze ti furt odepisuju "ano, ale.." ale v zasade jako samozrejme jo, pokud se tu objevi nejaka ta time banka ci co, budu jedine nadsena; ale jen tak skepticky drzkuju ze mam dojem ze lidi jsou obecne zarizeny na trochu jiny -ne tak systematicky?- interakce
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JARAX: To je pěkně řečený.
    Souhlasím.
    Vystihl jsi asi jedinej způsob, jak to může fungovat. Držet se konkrétních osobních poznatků a prožitků.

    Znamená to, že se budu sama muset omezit a některé komentáře si nechat pro sebe, ale to je ok, tenhle klub pro ně stejně není vhodná platforma, a odvíjejí se z toho pak ty zbytečné diskuse.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: ja jsem tohle poresila a prosadila ve skolnim ISu (rubrika na osobni strance Kontaktujte mne, kdyz chcete/potrebujete....), ale nemelo to nijak vyrazny ohlas = lidi to nevyplnuji a timto zpusobem neuvazuji, resp. jen vyrazni extroverti/kdo se neobava nedefinovanych kontaktu s nedefinovanymi cizinci. Cimz te neodrazuju, jen ze se mi zda ze konkretnejsi inzerce "Kdo mne nauci varit svickovou", "Muzu davat hodiny japonstiny" minimalne u nas na univerzite funguje lip; takovejch inzeratu jsou na vyvesce tuny.
    ANNA
    ANNA --- ---
    ANNA: klidně formou nějaký databázičky, kde si člověk, co je ochotnej se podělit o nějaký um a/nebo znalost, vypíše, čím může přispět/o co by se rád obohatil, do jaký míry dané záležitosti ovládá...
    podobně by tam mohli lidi přidávat třeba zdroje, co jim přijdou relevantní/užitečný v tom kterém odvětví.
    samozřejmě nejlíp by se kvalita tříbila tím, že by šlo o lidi, co se nějak přibližně znají.

    imho by se to částečně mohlo odehrávat i přes net, dle návodu vraž tam kopu vajec, zamíchej a něco. mohlo by to člověku ušetřit čas, kdy hodiny googlí s nejistým výsledkem. místo toho by si přečetl, že tady Pepa se motá ve stavebnictví, odkazuje tady na ty weby a na pepa.pepa@neco.cz je ochotnej zodpovědět případný další otázky; nebo že Libuška chová kozy u Tábora je možný se k ní přijet podívat.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ENKIE: Enkie, vůbec ti nerozumím.
    Nepřipadám si jako "pozitivistka", a nepřipadá mi tak ani Ymladris ;) Tvoje definice mi nic neříká. Přijde mi, že na mně pořád projektuješ nějakou svou představu, která vznikla z pár rozhovorů před mnoha lety a dnes už je úplně nepředstavitelně mimo. Tím pádem moc nefunguje jako základna dalších úvah.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    Vsechno tady jsou jen filosoficky kecy, jde jen o to, ktery kecy jsou pro kteryho cloveka bliz skutecnosti, a jestli se v tom vsem da najit alespon neco spolecnyho, co by ty lidi *skutecne* spojovalo.

    ANNA: Nedela se tohle sdileni zkusenosti bezne pres kamarady a pratele? Ja kdyz jsem se chtel naucit treba programovani, tak jsem se zaclenil do existujici komunity vyvojaru svobodnyho software, a nakonec jsem z toho ziskal mnohem vic nez jen to, co jsem hledal. Snad neni nutny uz i do tyhle oblasti zavadet nejaky trzni mechanismus... Zkus najit nekoho, kdo se zabyva tim, co te zajima, a pouzit trochu socialni inteligence - ostatne jako zenska to mas jednodussi, chlapi se vetsinou pretrhnou, aby prijemny zensky pomohli. Lepsi motivace nez "time dollars" pro me teda. Ale chce to uprimnej zajem, nikdo nebude pomahat nekomu, kdo sam neprojevuje iniciativu, kdo neni ochotnej se ruzny zaklady nachazejici se v kazdy ucebnici naucit sam, a tak.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    anna: jeste jsem ti chtela zkouset dodat odvahu jaksi, my ted chodime s "tchyninym" psem na cvicak, pro mne je to nove jak lidi sprizneny volbou zvere jsou k sobe jako blizni, myslim si ze kdyz obejdes par lokalit kde nekdo uz ty kozy kravy kone resi, mas velkou sanci ze te uvita v dobrym - protoze jsi stejne silena, jako on, a takovi lidi se maji tendenci sdruzovat a
    podporovat. Resp. ty konec si dovedu predstavit ze jsou hodne takovy romanticky takze majitel staje asi bude opatrnej, ma tam navaly pubertacek posednutych archetypem jednorozce; ale kravy a kozy? jeste dostanes bezva syr... jdi do toho ;)
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: mně přijde jako bod č.1 zjistit vlastní zájem o věc. a jinak to zatím vidím spíš jako lidovou věc, ala X se chce naučit vařit svíčkovou, tak si dojde za Y, které to umí. dánskej model mi už přijde dost pedagogickej.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: http://en.wikipedia.org/wiki/Time_Dollar

    Ithaca Hours - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ithaca_Hours

    v zasade to ale nesouvisi s tim vzdelavanim se
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: jo to je hodne vtipne v souvislosti s principem dani ze zisku/DPH atd.; mam pocit ze jsem nekde cetla ze v USA jsou cele komunity ktere hodne jedou totok a je to vnimano jako ohrozujici (stat nema zadnou kontrolu nad vymenou teto energie)
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: co sou time dollars, resp. jak to myslis?

    jinak k te "skole" mam dalsi stripek. typek z danska mi onehda vykladal, ze tam je pomerne bezne, ze kdyz se nekdo rozhodne ze chce neco ucit, vytvori si tzv. studio group, jako by prvni beh nanecisto, lidi za tento zkusebni beh nic neplati, on si to muze vyzkouset jak mu to funguje a pak v tom treba pokracovat nebo ne. Rikal ze tak ucil radu veci o kterych zpocatku nic nevedel ;) ze je to svym zpusobem tam normalni. Uvedl to typek ktery se jmenoval Grundtvik, neco jako nas Komensky, ale ne z 16. stoleti ale z 19. stoleti; ten jim polozil zaklady vzdelavaciho systemu, hlasal ze kazdy by mel na pokraji dospelosti trochu neco ucit a celkove zpusobil ze danske deti vyzaduji jako ucebni proces nekonecnou diskusi, udajne. Neproverovala jsem, muze byt trochu romantizovana predstava.

    Folk high school - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Folk_high_school#Features

    LOOK
    LOOK --- ---
    JARAX: myslis ze tohle bylo filozoficke plkani o nicem? proc? nebo neuznavas 'filozofovani' jako takove, z principu? (opet proc?)
    ANNA
    ANNA --- ---
    JARAX: hm, mně včera filosofické kecy pomohly o další kus zvládnout táhlý problém.
    ANNA
    ANNA --- ---
    to sdílení dovedností/znalostí, time dollars, atp. téma už naprosto zapadlo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam