• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    JARAX
    JARAX --- ---
    příklad mapy. je to klikací... http://freemind.sourceforge.net/PublicMaps.html
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: v jaký formě máš Story of B.? (ptám se, jestli se to dá někde stáhnout elegantně.)


    LOOK: nebo. de facto s tímhle mám jedinou zkušenost, když jsme s kamarádkou původně jako projekt pracovní terapie začaly vytvářet vlastní stránky. ačkoliv máme i speciální klub na nyxu, tak nás samotná existence těch stránek mnohem víc vede k aktivitě, než nyxí klub (kterej je privátní, aby se tam daly řešit privátní věci). web je sice volně přístupnej, takže užíváme nějakou autocenzuru, ale zas je to motor, abychom se snažili nějak kloudněji a více vyjadřovat. za tím vším je vlastně idea, že to, co řešíme my, může řešit i někdo další, a tím, že dáváme k dispozici něco z vlastních zkušeností a pohledů, mu potenciálně můžeme usnadnit orientaci. prakticky to funguje tak, že máme rovnocennej přístup a práva, doplňujeme obsah podle toho, kdo má čas, téma, energii a chuť. pokud by bylo lidí víc, bude potřeba to řešit trochu jinak, ale imho domluva je možná a možností dost.
    JARAX
    JARAX --- ---
    koukám krásnej remake ve free verzi, prozkoumám, zusím :)
    http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page.
    So you want to write a completely new metaphysics? Why don't you use FreeMind? You have a tool at hand that remarkably resembles the tray slips of Robert Pirsig, described in his sequel to Zen and the Art of Motorcycle Maintenance called Lila. Do you want to refactor your essays in a similar way you would refactor software? Or do you want to keep personal knowledge base, which is easy to manage? Why don't you try FreeMind? Do you want to prioritize, know where you are, where you've been and where you are heading, as Stephen Covey would advise you? Have you tried FreeMind to keep track of all the things that are needed for that?

    JARAX
    JARAX --- ---
    No a další upgrade mapy čaker složené z osobnch zkušeností by byly uvedení autoři, takže když by se někdo na mapě potřeboval zorientovat, tak by se měl kde.

    Znáte někdo mind manager (mind jet)? používal sem v práci na rovnání myšlenek. Je to tool, který je tomu nápadu vizuální mapy nejblíž.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JARAX: kdyz to udelas, urcite to bude jak prispevatele tak ctenare vic bavit (nez kopirovat do html tabulky na nastenku). ;-)
    JARAX
    JARAX --- ---
    souhra
    JARAX
    JARAX --- ---
    ANNA: JO JO TEĎ SE TO POHLO K LEPŠÍMU :) Jelikož filozofování vypnout neumíme, tak by ten diskuzní klub třeba mohl mít dvě úrovně - úroveň brainstormingovou, a úroveň výsledkovou, v té prví by bylo dovoleno plus mínus všechno, a na základě výběru by občas něco propadlo do toho výsledkového. No a je otázka, zda by ten výsledkový nemohl být mapa podle čaker :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    ANNA: kopirovat na nastenku do html tabulky by nestacilo? nebyla by hlavni a mozna jedina prace spravce(u) copypasty prispevku odsud na ten web?
    JARAX
    JARAX --- ---
    YMLADRIS: ...tyjo mapa podle čaker? na to je text málo, to by chtělo ooooooobrovskej papííííír s nakreslenym člověkem s čakrama a bnožstvím bublin s vlastníma zážitkama... luxus nápad, že mně to nenapadlo... Pojďme to udělat?
    ANNA
    ANNA --- ---
    jakože když se nad tím zamyslím: mělo by to tu být spíš o praktickejch věcech týkajících se osobní zkušenosti - "Ráda bych, aby klub byl o sdílení informací, nápadů a zdrojů...", ale všechny ty střípky se budou průběžně odsouvat do historie a budu-li mluvit za sebe, naprosto výjimečně brousím hlouběji do historie (zvlášť pokud klub nějak sleduju průběžně). chci to takhle//rád/a bych vytvořil/a něco systematičtějšího?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Dočetla jsem "Story of B." Quinnovy alternativní dějiny naší civilizace, který jsou na konci, mi přijdou opravdu podnětný. Je to hromada faktů a informací, předpokládám že ověřitelných (spousta těch věcí vím, že tak je, jen jsem si to ještě nikdy takhle nedala dohromady). Je to vnitřně konzistentní, dává to smysl. Nedá se to stručně převyprávět v nějakém shrnutí, to je nutně neúnosně zkreslující.

    Neztotožňuju se s tím úplně, jsou tam věci, které mi nesedí nebo přijdou neúplné, ještě dlouho to asi budu zpracovávat, ale vnímám to jako opravdu velkej posun v jedné věci, která je pro mně osobně důležitá - pochopení, co se to tady děje. Je tam ukázáno, jak určité problémy typické pro naši společnost vznikly z určitých konceptů, a pak se dál a dál prohlubovaly s nárůstem populace. Přijde mi to logické, sedí to. Je tam ukázána souvislost mezi stylem života ve všech civilizacích našeho typu (chudí a bohatí, vládci a ovládaní, války, atd) a koncepcí velkých náboženství, která se v takových společnostech vytvořila.
    Druhá věc, co mě zajímá, jsou samozřejmě řešení. Co funguje, co vede ke změně těch věcí, co nefungují.
    Tenhle text jako takový řešení nenabízí, nenavrhuje nic konkrétního, co s tím dělat, kromě uvědomění. Vychází zřejmě z toho, že pochopení samotné přispívá k řešení. Ale přijde mi, že to, co kolem sebe vidím, co IMHO k řešení směřuje, různé druhy alternativ, je často založeno na nějakém intuitivním pochopení, že jsou potřeba nové principy životního stylu, jiné, než právě ty, co definuje tento text jako typické pro naši kulturu.

    Tolik osobní report z toho :) Možná sem ještě dám nějaké úryvky z toho, možná si je nechám na nějaké vhodnější místo.
    JARAX
    JARAX --- ---
    ...vlastně je tam ještě čtvrtá úroveň. Než to napíšu a představim si v ich formě, tak si uvědomuju, že si to ani nemyslím, že to je umělá konstrukce, možní to ani neni podstatný, no a tak to nenapíšu :)
    JARAX
    JARAX --- ---
    K Ich formě :) zkuste to někdy jako cvičení, Hodně z toho, co napíšete změní k nepoznání. Dokonce si troufnu říct, že některé věci, které by jste normálně napsali, tak v "ich" formě už nenapíšete.

    Abych neplkal obecně, vezmu to třeba na přikladu tady z příspěvku níže, který byl zobecněný (nebrat osobně, prosím):
    "lidi jsou různý. tady je víc lidí, co křičí po změně, možná jsou tu i lidi, co si uvědomujou, že změnu je třeba udělat."
    ...nahrává na filozofické smeče typu: Říká kdo? jak jsou různý? Kolik jich je? Existujou? Neni to zobecnění?

    Ale pokud by tam bylo:
    "Myslím si, že lidi jsou různý. tady je víc lidí, co křičí po změně, možná jsou tu i lidi, co si uvědomujou, že změnu je třeba udělat."
    ...znamená to názor. Můj názor jak to vidim. Ale i ten nahrává na odpovědi typu "pleteš se, tak to neni". Což je dál filozofování, blíž pravdě.

    No a když se mrknu ještě více do sebe, třeba to vlastně znamenalo tohle "Nějaká část mého já křičí po změně. No a můj rozum si to i uvědomuje. Ale má strach a tak se ani nepokusí, protože si myslí, že by to nepadlo na živnou půdu"
    ...tohle autorka třeba vůbec nemyslela, je to jenom příklad, ale nejbližší moje reakce na takový příspěvek je "Rozumím ti, myslím, že by to třeba fungovat mohlo, protože mně se to nějak povedlo" nebo třeba "Nerozumím ti, nikdy sem se takhle necítil"

    To co jsem popsal je způsob, kterým se učím komunikovat krok po kroku, víc naslouchám, víc přemýšlím, míň mluvím, a pokud, tak se snažím říkat to co cítím, jak to na mně působí, případně se snažím užít analogii s mojí zkušeností. Je to prostě takový vopravdovější. Kdo mně zná :) ví, že specielně u mně to byla dlouhá cesta. Jedním z fází bylo i mocné filozofování.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    JARAX: jakoze ve smyslu konstruktivni diskuse, tak? (to by mohlo byt kouzelne zaklinadlo.. ale ja nejsem pohadkovy dedecek, takz toho asi bude prd :-) )
    ANNA
    ANNA --- ---
    nevím, ale přijde mi jako triviální věc udělat třeba speciální web, imho by klidně stačila přepřipravená forma typu webnode apod., aby s tím mohl dělat i člověk programátorsky negramotnej, což píšu i k:
    YMLADRIS:
    CONTINUITY:
    kdyby se to v klubu řešilo tématicky (problém: bolavá noha > rady, nebo muladhára > osobní zkušenosti, problémy, rady...), a výsledek by se někam vyvěsil.
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: nevim. já to zas vidím tak, že dotaz snadno zapadne, člověk si řekne, že se k tomu vrátí třebas později, ale už to neudělá. spousta dotazů imho ani nepadne, protože člověk spoustu věcí pustí z hlavy, nebo to bude řešit jinak (aby nebyl off topic, nebo), rozhodně asi nebude po týdnech a měsících doplňovat informace k něčemu, co dávno zmizelo v historii.
    zatímco když se do něčeho investuje energie a člověk chce, aby to fungovalo (má na tom vlastní přímej zájem), tak se o to pak třeba víc stará.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: ...nechala bych to spontánně vyvíjet....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Takový věci mě napadají už dlouho taky.

    Ono to spektrum těch různých věcí je tak široký, že těžko to nějak uchopit.
    Po pravdě, tu energii na to nemám, něco s tím nějak systematicky dělat (jak říkáš...;)

    Takže v podstatě jde dělat dvě věci: buď si vybrat vždycky nějaký jedno téma z té šíře a to zpracovat, nebo to nechat volně spontánně vyvíjet, takže vznikne nějaká směs :))...a tu případně později nějak korigovat nebo třídit, když bude materiál a potřeba.
    Tak nějak bych to viděla :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: ok. ja to vidim presne naopak - v male skupine se proste zeptam zda nekdo umi kozy - overhead s databazi je znacny; ono se to nezda ale ty pocitace programovat je spousta prace.

    tak vyckejme treba se casem zajemci realizacni ozvou
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    JARAX: Tak nějak.
    Díky, žes mi pomohl si to vyjasnit.
    :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam