• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISTRANSFORMACE - síť života: o všem, co pomáhá léčení a probuzení člověka,společnosti,Země
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    YMLADRIS: Udelat ale takovyhle komunitni projekt na inetu (prip. i v realu, ale s tim nemam zkusenost) je opravdu hodne slozity a musis mit sakra stesti, intuici a vhodny lidi okolo sebe a prijit s tim ve spravny okamzik atp. Je tezky rict, proc treba zrovna takova blbost jako facebook nebo myspace se napr. staly tak popularnimi - nic specialniho na nic nebylo, moznosti jak dosahnout takovy funkcnosti bylo i driv spousta, a v mnohem lepsi podobe. Podobne treba diskusaky - neni vubec jasny, co vlastne prinasi navic oproti inetu jako takovemu, krome nevhodne centralizace a vytvoreni single point of failure. Cely internet je jedna velka decentralizovana socialni sit, mas v nem decentralizovany email, web a jabber a irc a ftp a bittorrent a usenet k dispozici, stovky klientu a protokolu a moznosti... A vsechno tohle bylo ve svy dobe lepsi jako technologie i komunita (rekneme 90. leta, zacatek) nez cokoliv, co je dnes na webu.
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    YMLADRIS: Me charity nikdy neoslovovaly. Cas od casu posilam penize (~ $10 - $100) na ruzny dobrovolny projekty, ke kterym mam nejaky vztah, ze kterych mam nejaky uzitek, vetsinou tedy veci tykajici se nejak te free software komunity, gnu.org nebo erowid.org nebo gentoo.org nebo fsf.org treba atp. Nebo ruzne undergroundove weby a magaziny, ke kterym mam blizko, nebo treba si rad zaplatim obcas nejakou indie hru nebo hudbu, nebo neco poslu do wikipedie. Vetsinou davam nejaky ty drobny i vselijakym somrakum na ulici, at uz maji jakoukoliv vymluvu, kdysi jsem v tyhle situaci taky byl a pomohlo mi to. Proste rad penezma ocenuju nekomercni kreativitu, a nebo neco, co me nejak primo ovlivnuje realne (nejen psychicky) v mym okoli.

    Jsem presvedcenej, ze spoluprace a altruismus ma smysl jen nejak takhle - proste v nejake polootevrene skupine, kde se ten efekt zcela neztrati a odrazi se zpet nejak i k tobe samotne, pak z toho muzes udelat nejaky dlouhodobe udrzitelny projekt a komunitu atp, vznikaji nejaky vic osobni vztahy. Prispivat na hladovejici deti v africe nebo zemetreseni na druhym konci sveta me nikdy nebralo, podle me z toho nic neni v dusledku, nepovazuju lidskej zivot tak nejak za absraktni hodnotu samu o sobe.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: uf, další takový....
    Včera jsem četla o zemětřesení na NZ. Něco podobnýho, moje milovaný město Christchurch prakticky spadlo.

    80%, to je síla. Ale nedivím se.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ja smerem k tomu svetu to prave nemam nijak zmaknuty protoze je to tak komplexni a zmateny. fakt netusim co by se melo delat. aktualne mne napadaji dve veci, a to kdyz by clovek chtel davat penize na charitu, tak u hodne organizaci taky treba 80 % (?!!!!?1!!) sbirek sezere provoz organizace samotne, to mne teda odrazuje. ale verim temto dvema spolkum, ze jsou efektivni (moc jsem ale nezkoumala)

    * Lekari bez hranic

    Médecins Sans Frontières - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9decins_Sans_Fronti%C3%A8res

    * no a od nas (r. norbu) ASIA co resi tibetany

    http://www.asia-ngo.org/en/

    ted jsem prekladala nejaky video na losar a v Yushu (zemetreseni) je aktualne az -30 stupnu, 90 % budov spadlo, no nic moc.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: ještě bych to upřesnila, jak to cítím....

    nejde celkově vůbec o to, že by léčil někdo-někoho-něco.

    Jde o sdílení toho, co (nám) funguje :), co jsme objevili, co děláme, co jsme zažili.... Každej si s tím potom naloží podle sebe, vezme si z toho, co mu bude blízké
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    YMLADRIS: Nejde mi o to vyléčit svět ;)...netuším, jak by moh kdokoli něco takovýho dokázat.

    Za reálný považuju uzdravování jednotlivých lidí a kousků (či kusů) světa, který ty lidi spolutvořej. To určitě jde, a určitě je to dobře.

    A na to je mapa úplně ideální, super nápad :), protože to je o stovkách a tisících rozmanitých cest.
    Celá léta to mám v hlavě a občas to vyskočí, že by bylo pěkné udělat nějakou knowledge base odkazů, případně textíků o věcech s tímhle společným tématem.....od stavění domů z přírodních materiálů až po meditace a mantry;-D

    Ale na realizaci toho nejsem ten pravej člověk ;)....vidím to tak na to, průběžně tam přispívat testíkama o tom, co v reálu dělám a testuju :)

    Pokud se do toho budete někdo chtít pustit, to bude úplně super :))
    ANNA
    ANNA --- ---
    LOOK: jo, to je asi víceméně jedna z možnejch podob.
    LOOK
    LOOK --- ---
    ANNA: takze hlavni bonus bude overenost informace plynouci z overenosti uzivatele ktery ji vlozil. overenost uzivatele je dana tim, ze ho znas, nebo ho zna jiny uzivatel.

    plus ze to bude systematizovane, jednoduche vyhledavani ve srovnani s nyxem

    provozni narok: uzivatele ti tam budou muset ty informace klikat/psat/pastovat sami. cili to visi na jejich vuli, misto prispevku do klubu ho psat do klubu i do systemu, pripadne jen do systemu a do klubu dat echo, pripadne presun komunikace z klubu do systemu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JARAX: tak zalezi jaky s tim mas cile. Mne to pripada jako ze drobne pritazlivejsi pro ctenare (mapa cloveka), nez nejaka "obycejna" wikipedie na tema co nas polecilo;

    jde o to moci si tam vyhledat "kineziologie" kdyz s ni nemam zadny svy zkusenosti, a zjistit kde se to tak asi nachazi vuci jinym metodam (tj. nejlip k tomu zadavat nejaky klicovy slova) a kolik je u toho nakliknuto lidi ze jako jo (i treba trochu vim se kteryma idckama jsem kompatibilni = muze to byt pro mne). zaujme-li mne vic, rozkliknu si konkretni tripreporty/odkazy na dalsi zdroje o kineziologii co tam kdo doporucil atd.

    ale mozna by ta wiki byla v pohode, pripadne duhovou cakro mapu mit jen jako interface/frontend kdyz by se s tim nekomu chtelo delat no.

    stejne je ale podstatny editor/wikipedista, ktery by byl ochoten to nejak udrzovat v nejake forme no a na to presne nemam cas.

    kazdopadne hazet drobne reporty "co mne tento tyden polecilo" by lidi mohli do zasoby kazdopadne ze. at uz na jakekoliv urovni.

    druha vec je, ze conti jde o to vylecit svet a k metodam na to se mapa dela asi spatne resp nemam napad (svet je prilis komplexni)
    ANNA
    ANNA --- ---
    LOOK: jinak já někdy třeba i v rámci jednoho týdne prolejzám x fór, když se snažím zjistit o něčem informace, většinou ty fóra jsou nějak profilovaný, takže po informacích o cihlách se musíš pídit jinde, než po informacích o pěstování žita, nebo třeba informacích o čakrách a jejich souvislostech. když už najdeš, co hledáš, tak si přečteš třeba od 5 do 500 příspěvků od lidí, který neznáš a kontakt nemáš (a i kdyby, furt ti může cizí člověk napovídat cokoliv, nebo během krátký návštěvy zdaleka neposoudíš problém komplexně). nepředpokládám, že nějaký jiný řešení bude samospásný.
    ANNA
    ANNA --- ---
    LOOK: kdyby to existovalo mezi námi, tak bychom si toho asi všimli? :)
    LOOK
    LOOK --- ---
    ANNA: jasny, tak pokud bude aktivni(!) zapojeni lidi, tak ma smysl uvazovat o vetsim (narocnejsim) systemu; staticka stranka s tabulkou je low-cost varianta.
    jako prvni bych resil k cemu ma ten system byt, pro koho je urcen, k cemu atd.
    zatim mi vychazi: databaze zkusenosti-doporuceni-znalosti clenu klubu pro cleny klubu i verejnost.
    dale se mrknout, jestli neco takoveho nahodou uz neexistuje.
    ANNA
    ANNA --- ---
    ANNA: s tím, že další rozdíl oproti třeba nyxu je, že většinu věcí se snažíme pouštět až po osobní zkušenosti (neopisovat větu "V Českých Budějovicích by chtěl žít každý" z průvodce, nebo nevrznout tam návod na výrobu masti opsanej z netu, aniž bychom to neozkoušely...) a funguje vyšší úroveň důvěry.
    ANNA
    ANNA --- ---
    ANNA
    ANNA --- ---
    ANNA: jo a "kupodivu" má takovej společnej projekt vedlejší účinky, třeba jsme se začaly častěji scházet, začaly jsme společně praktikovat, děláme si takovou vlastní malou databázi informací/odkazů, který nám přijdou užitečný, vyhledáváme cíleněji a vytrvaleji informace atd. atp.. potenciálně to tu všechno bylo i předtím, prakticky ne. mohly jsme se prostě na něco zeptat, ale dělaly jsme to míň a rychle to zas zapadlo.
    JARAX
    JARAX --- ---
    YMLADRIS: No jako ten nápad mně hodně zaujal, ale když se člvěk začne nořit do hloubky, a představovat si, co tvoří, tak to chce hodně abstraktní myšlení, aby ta mapa dávala smysl... No a už jsem v několika směrech narazil na omezení :) Aj, to asi neni úkol na jednoho borce, to by chtělo kreativní týmeček.

    ANNA: nechceš se podělit o link? jak vypadá výsledek společné práce, která je samořízená
    JARAX
    JARAX --- ---
    příklad mapy. je to klikací... http://freemind.sourceforge.net/PublicMaps.html
    ANNA
    ANNA --- ---
    CONTINUITY: v jaký formě máš Story of B.? (ptám se, jestli se to dá někde stáhnout elegantně.)


    LOOK: nebo. de facto s tímhle mám jedinou zkušenost, když jsme s kamarádkou původně jako projekt pracovní terapie začaly vytvářet vlastní stránky. ačkoliv máme i speciální klub na nyxu, tak nás samotná existence těch stránek mnohem víc vede k aktivitě, než nyxí klub (kterej je privátní, aby se tam daly řešit privátní věci). web je sice volně přístupnej, takže užíváme nějakou autocenzuru, ale zas je to motor, abychom se snažili nějak kloudněji a více vyjadřovat. za tím vším je vlastně idea, že to, co řešíme my, může řešit i někdo další, a tím, že dáváme k dispozici něco z vlastních zkušeností a pohledů, mu potenciálně můžeme usnadnit orientaci. prakticky to funguje tak, že máme rovnocennej přístup a práva, doplňujeme obsah podle toho, kdo má čas, téma, energii a chuť. pokud by bylo lidí víc, bude potřeba to řešit trochu jinak, ale imho domluva je možná a možností dost.
    JARAX
    JARAX --- ---
    koukám krásnej remake ve free verzi, prozkoumám, zusím :)
    http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page.
    So you want to write a completely new metaphysics? Why don't you use FreeMind? You have a tool at hand that remarkably resembles the tray slips of Robert Pirsig, described in his sequel to Zen and the Art of Motorcycle Maintenance called Lila. Do you want to refactor your essays in a similar way you would refactor software? Or do you want to keep personal knowledge base, which is easy to manage? Why don't you try FreeMind? Do you want to prioritize, know where you are, where you've been and where you are heading, as Stephen Covey would advise you? Have you tried FreeMind to keep track of all the things that are needed for that?

    JARAX
    JARAX --- ---
    No a další upgrade mapy čaker složené z osobnch zkušeností by byly uvedení autoři, takže když by se někdo na mapě potřeboval zorientovat, tak by se měl kde.

    Znáte někdo mind manager (mind jet)? používal sem v práci na rovnání myšlenek. Je to tool, který je tomu nápadu vizuální mapy nejblíž.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam